Στο μηδέν οι έρευνες για την ομοφοβική επίθεση-Δυσφορία από ACCEPT, θέλει να δει Προκοπίου

Στο σκοτάδι παραμένουν οι έρευνες για την ομοφοβική επίθεση που σημειώθηκε στο ΤΕΠΑΚ, την προηγούμενη εβδομάδα, αφού η Αστυνομία βρίσκεται στο σημείο μηδέν, χωρίς να έχει ξεκάθαρο πλάνο προς τα που να στρέψει τις εξετάσεις, μετά και το «άκυρο» των συλλήψεων των πέντε, εναντίον των οποίων δεν προέκυψε μαρτυρία, εξού και αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να κατηγορηθούν γραπτώς.

Αν και οι προσπάθειες των Αρχών συνεχίζονται, με την Αστυνομία να μελετά τα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης, τόσο του Πανεπιστημίου όσο και των υποστατικών που βρίσκονται στην περιοχή, εντούτοις, όπως διαφαίνεται, τα μέλη της Δύναμης βρίσκονται σε αδιέξοδο, δεδομένου ότι μετά τις εξελίξεις σχετικά με τους πέντε που συνελήφθησαν για την υπόθεση, βρέθηκαν εκ νέου στο σημείο μηδέν και πρέπει να καθορίσουν τα επόμενα βήματα, που θα τους δώσει την ώθηση και θα τους δείξει το επόμενο βήμα.

Αυτή τη στιγμή, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, οι έρευνες δεν έχουν οποιαδήποτε εξέλιξη, αφού μετά την απόλυση των πέντε, δεν υπάρχουν άλλες μαρτυρίες για να τους οδηγήσει στα επόμενα βήματα. Αυτό που αναμένεται είναι αν υπάρξουν ενδείξεις από τις επιστημονικές εξετάσεις στα τεκμήρια που έχουν παραληφθεί από τη σκηνή, που θα τους οδηγήσει στα άτομα που ήταν στο σημείο.

Ένα από τα τεκμήρια που έχουν συλλεχθεί από τη σκηνή, είναι και ο επίμαχος πυροσβεστήρας, που κρατούσε ο ένας εκ των κουκουλοφόρων και τον χρησιμοποίησε, σκορπώντας το περιεχόμενό του σε όλη την αίθουσα. Η Αστυνομία προσμένει όπως τα αποτελέσματα των εξειδικευμένων εξετάσεων εντοπίσουν DNA, για να είναι σε θέση να ταυτοποιήσουν ένα από τους δράστες.

Την ίδια ώρα, η Αστυνομία ελπίζει σε κάποιες νέες μαρτυρίες, από άτομα που ήταν παρόντες στο περιστατικό ή γνωρίζουν κάτι, ώστε να τους βγάλει από το αδιέξοδο, στο οποίο έχουν βρεθεί. Σε περίπτωση που δεν υπάρξουν οποιεσδήποτε εξελίξεις στην υπόθεση, είτε από τις επιστημονικές εξετάσεις, είτε από πλευράς μαρτυριών, τότε η Αστυνομία θα ολοκληρώσει τον φάκελο της υπόθεσης και θα το αποστείλει στη Νομική Υπηρεσία για περαιτέρω εξελίξεις.

Ουσιαστικά, στο φάκελο που θα αποσταλεί στην Εισαγγελία, η Αστυνομία αναμένεται να καταθέσει όλες τις ενέργειές της, από τη στιγμή που ανέλαβε την διερεύνηση μέχρι και το τέλος, καθώς επίσης και την απόφαση για τους πέντε, ότι δεν υπάρχει επαρκής μαρτυρία, ώστε να κατηγορηθούν για ποινικά αδικήματα. Από πλευράς τους, οι επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας θα αποφασίσουν αν όντως δεν στοιχειοθετούνται ποινικά αδικήματα σε βάρος των πέντε και θα επιβεβαιώσει την απόφαση της Αστυνομίας.

Έτοιμη να φτάσει τα πράγματα στα άκρα η ACCEPT

Το γεγονός ότι οι έρευνες της Αστυνομίας δεν φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα, κάτι που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αρχειοθέτησή της, έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στην οργάνωση ACCEPT-ΛΟΑΤΚΙ, όχι όμως έκπληξη, αφού επικρατεί η άποψη ότι θα ακολουθήσει το δρόμο των άλλων παρόμοιων υποθέσεων, καθώς θεωρείται ότι δεν υπάρχει βούληση από τις Αρχές, για να εφαρμόσουν τη νομοθεσία.

«Είναι ανησυχητικό ότι η Αστυνομία, για ακόμη μία φορά δεν έχει καταφέρει να βρει τους δράστες, επειδή βλέπουμε ότι τους τελευταίους μήνες υπήρξε μία σταθερή σταδιακή αύξηση των εγκλημάτων μίσους. Και αυτό επειδή υπάρχει ανοχή στη ρητορική μίσους και από την Πολιτεία και από την κοινωνία. Το ένα φέρνει το άλλο, με μαθηματική ακρίβεια. Είμαστε ευχαριστημένοι με τις έρευνες, αλλά το ότι δεν εντοπίστηκε κάποιος για να καταδικαστεί, είναι πολύ ανησυχητικό, για να συνεχιστούν αυτά τα εγκλήματα εναντίον μας», εξήγησε στον REPORTER ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης ACCEPT.

Οι αναφορές περί ρητορικής μίσους είχαν συγκεκριμένο στόχο και συγκεκριμένα τον ανεξάρτητο βουλευτή, ο οποίος από το βήμα της Βουλής, τον περασμένο Δεκέμβριο είχε προκαλέσει σάλο με το χυδαίο, ομοφοβικό του παραλήρημα, προσβάλλοντας βουλευτές και κοινωνία. «Η ρητορική μίσους ξεκινά από τους πολιτικούς. Όταν μέσα στο ναό της Δημοκρατίας ακούγεται ρητορική μίσους και δεν γίνεται κάτι, ούτε καν να αποβληθεί, λόγω της ασυλίας, είναι ένα μήνυμα ότι δεν γίνεται οτιδήποτε. Επίσης στα social media, βλέπουμε διάφορα posts κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και οι ακόλουθοί τους παίρνουν το θάρρος να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα».

Πάντως, η οργάνωση δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, ακόμη και αν σταματήσουν οι έρευνες της Αστυνομίας. Αντιθέτως, θα ζητήσουν συνάντηση με την υπουργό Δικαιοσύνης, ώστε να ζητήσουν εξηγήσεις για το λόγο που σταμάτησαν οι έρευνες.

«Ως αντιπρόεδρο της ACCEPT, δεν με ξαφνιάζει το ότι δεν εντοπίστηκαν οι δράστες, επειδή δεν είδα ποτέ να επιβάλλεται κάποια καταδίκη, όταν πρόκειται για ΛΟΑΤΚΙ άτομα, ούτε στα πλαίσια της ρητορικής μίσους, ούτε στα πλαίσια των εγκλημάτων μίσους. Ακόμη και με το λοχία, που υπάρχει ξεκάθαρο βίντεο, ακόμη περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα. Μιλούμε για οκτώ χρόνια από την ημέρα ψήφισης των νομοσχεδίων για τη ρητορική μίσους, στη Βουλή. Από το 2015 και δεν έγινε τίποτε».

Άλλη μία υπόθεση στο συρτάρι

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε ο σάλος, μετά την ομοφοβική επίθεση στο ΤΕΠΑΚ, η Αστυνομία βγήκε μπροστά, διαμηνύοντας πως πρόκειται για μία αρκετά σοβαρή υπόθεση και υπάρχει θέληση να εντοπιστούν οι δράστες και να τιμωρηθούν και δεν πρόκειται να επιδειχθεί ανοχή. Μάλιστα, είχε συσταθεί ειδική ομάδα από το ΤΑΕ Λεμεσού, που θα ήταν υπεύθυνη να διερευνήσει την υπόθεση.

Δύο εβδομάδες αργότερα, φαίνεται ότι η θέληση των Αρχών δεν ήταν αρκετή για την εξιχνίαση της υπόθεσης, αφού οι τραμπούκοι παραμένουν ασύλληπτοι.

Είναι αποδεκτό ότι δεν επρόκειτο για μία εύκολη υπόθεση, δεδομένου ότι οι κουκούλες επέφεραν επιπλέον εμπόδια στην έρευνα των Αρχών για ταυτοποίηση των ατόμων που εισήλθαν στην αίθουσα του Πανεπιστημίου με τον πυροσβεστήρα.

Ωστόσο, από την άλλη, πρέπει να εξευρεθούν τρόποι ώστε τέτοιες επιθέσεις να εξιχνιάζονται άμεσα και να αποστέλνονται ξεκάθαρα μηνύματα στην κοινωνία από την Αστυνομία και όχι να αποδεικνύεται για άλλη μια φορά, πως είμαστε αδύνατοι να αντιμετωπίσουμε τα οποιαδήποτε φαινόμενα χουλιγκανισμού, τα οποία τον τελευταίο καιρό βρίσκονται στα φόρτε τους.

Δειτε Επισης

Οι ομοφοβικές επιθέσεις, η ανοχή και οι νόμοι που πρέπει να εφαρμόζονται
Αυστηρό μήνυμα Λοττίδη για ομοφοβική επίθεση-Στα τυφλά οι έρευνες
Καρφώνει ακροδεξιούς ως τους δράστες της επίθεση στο ΤΕΠΑΚ ο πρόεδρος της ΛΟΑΤΙ