Αντίδραση Κυπρίων βουλευτών σε αναφορές Τούρκου περί «μισής χώρα»

Η Στρατηγική Πυξίδα για την Ασφάλεια και την Άμυνα, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ζητήματα ασφάλειας και ενέργειας στην Αρκτική ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στη Στοκχόλμη στις εργασίες της 22ης Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ).

Στη Διάσκεψη συμμετείχαν οι βουλευτές Γιώργος Κάρουλλας (επικεφαλής), Γιώργος Κουκουμάς, Ζαχαρίας Κουλίας, Αλέκος Τρυφωνίδης και Αλεξάνδρα Ατταλίδου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από τη Βουλή, ο  κ. Κάρουλλας εξέφρασε ανησυχία για το ότι στα σύνορα της Ένωσης αναδύεται μια νέα πυρηνική δύναμη ενόψει της λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού στο Άκκουγιου και επισήμανε την ανάγκη ανάπτυξης συλλογικού μηχανισμού επιστημονικής παρακολούθησής του. Η Στρατηγική Πυξίδα, υπογράμμισε ο κ. Κάρουλλας, αναφέρεται σε προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες και παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων κατά κρατών μελών της ΕΕ και  στην ανάγκη ανάπτυξης μιας σχέσης συνεργασίας και αμοιβαίου οφέλους, στη βάση των αρχών της καλής γειτονίας, η οποία θα είναι προς το συμφέρον τόσο της ΕΕ όσο και της Τουρκίας.

Καλούμε  την Τουρκία, τόνισε, να τερματίσει τις έκνομες δράσεις και απειλές της και τον υβριδικό πόλεμο που διεξάγει με στόχο την αποσταθεροποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Απαντώντας σε αναφορά Τούρκου βουλευτή στην Κυπριακή Δημοκρατία ως «μισή χώρα», ο κ. Κάρουλλας χαρακτήρισε απαράδεκτη την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο, τμήμα της οποίας κατέχει από το 1974 και να συμμορφωθεί με τα κριτήρια που τίθενται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της πορείας.

Εξάλλου, ο  κ. Κουκουμάς, αναφερόμενος στον ρόλο της ΕΕ για την επίτευξη ασφάλειας και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή, τόνισε ότι οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στους στόχους της εγκαθίδρυσης ζώνης ελεύθερης από όπλα μαζικής καταστροφής και του αποτελεσματικού ελέγχου των εξαγωγών όπλων στη Μέση Ανατολή από κράτη μέλη της Ένωσης. Τόνισε επίσης ότι πρέπει η ΕΕ να επιδεικνύει συνέπεια στην εξωτερική της πολιτική, αποφεύγοντας πολιτικές των δύο μέτρων και δύο σταθμών έναντι παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ώστε να διαφυλάξει την αξιοπιστία της.

Από την πλευρά του, ο  κ. Τρυφωνίδης επανέλαβε τη δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εφαρμογή των προνοιών της Στρατηγικής Πυξίδας της ΕΕ, τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη για άμεση υλοποίηση της υβριδικής εργαλειοθήκης, προς ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και αποτροπή ενεργειών που την υπονομεύουν. Ο κ. Τρυφωνίδης κάλεσε τα κράτη μέλη να επιδείξουν έμπρακτη αλληλεγγύη για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων στην περιοχή, τονίζοντας ότι η Κύπρος βρίσκεται υπό συνεχή απειλή.

Η κ. Ατταλίδου αναφέρθηκε στην Ουκρανία και είπε ότι παράλληλα με την εφαρμογή των κυρώσεων, επιβάλλεται η διάνοιξη καναλιών επικοινωνίας με τον λαό της Ρωσίας, ώστε να καταρρίπτεται η ρητορική του Πούτιν, που παρουσιάζει τη Δύση ως απειλή για την ασφάλεια και την ηθική της Ρωσίας.

Ανέφερε ακόμη ότι η ΕΕ έχει ηθική υποχρέωση να στηρίξει όλους όσοι διώκονται και φυλακίζονται από το καθεστώς στη Ρωσία και να καταδικάσει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ως έπραξε στο παρελθόν για την Τουρκία, τη Λευκορωσία και το Ιράν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στήριξη Ελλάδας για μεταναστευτικό-«Η Κύπρος δεν είναι μόνη της»
Τα επτά σημεία για το Μεταναστευτικό-Η Κοινή Δήλωση της Υπουργικής Συνόδου για Συρία και Λίβανο
Καταχωρείται η ένσταση Γενικού Ελεγκτή στο αίτημα για παύση του-Πολυσέλιδη έκθεση των δικηγόρων
Κουκουλοφόροι τα έκαναν γυαλιά καρφιά στα κλειστά γήπεδα Απόλλωνα και ΑΕΛ
Σύντομα η βοήθεια στη Γάζα από την Κύπρο μέσω της προσωρινής προβλήτας
Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό στη Λευκωσία- Συμμετέχουν οκτώ Κράτη Μέλη της Ε.Ε
Ευγνωμοσύνη του ΟΗΕ προς την Κύπρο για το θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα
Ασήκωτες οι ευθύνες και της ΕΦ για τον Θανάση-Η ασυδοσία, τα ψεύδη και η προσπάθεια συγκάλυψης
Η ανάγκη για διαφάνεια, οι επαναλαμβανόμενοι πρωταγωνιστές και ο πολιτικός αντίκτυπος
Δημοσιοποιείται το αποτέλεσμα των ανώνυμων καταγγελιών στην Αρχή-Η ενημέρωση για τις πρώτες δύο αποφάσεις