Ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο ζητούν Κύπριοι βουλευτές

Πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι κοινές προσπάθειες για προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή, είπε ο Βουλευτής Γιώργος Κάρουλλας σε παρέμβασή του σε συνάντηση των κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ (GroupMed) στη Στοκχόλμη, ενώ η βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου στη δική της παρέμβαση αναφέρθηκε στην επικείμενη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού στο Άκκουγιου.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, προήδρευσε συνάντησης των κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών του GroupMed, στο περιθώριο των εργασιών 22ης Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), που πραγματοποιείται στη Στοκχόλμη, στο πλαίσιο της τρέχουσας Σουηδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Κάρουλλας ήταν ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη, σημειώνεται.

Στη συνάντηση, αναφέρεται, συμμετείχαν επίσης οι Βουλευτές Αλεξάνδρα Ατταλίδου, Γιώργος Κουκουμάς, Ζαχαρίας Κουλίας, και Αλέκος Τρυφωνίδης, μέλη της κυπριακής αντιπροσωπίας, καθώς και μέλη των κοινοβουλευτικών αντιπροσωπιών της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Μάλτας και της Πορτογαλίας.

Σε εισαγωγική παρέμβασή του, όπως αναφέρεται, ο κ. Κάρουλλας ανέφερε ότι οι μεσογειακές χώρες συνδέονται, μέσω της γεωγραφίας, της πολιτικής, της ιστορίας, του εμπορίου, αλλά και κοινών προκλήσεων, όπως οι φυσικές καταστροφές και ωθούνται στην ανάπτυξη μεταξύ τους συνεργασίας, στη βάση κοινών αρχών και αξιών και της μεσογειακής τους ταυτότητας, προς αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφάλειας, που υπονομεύουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή της Μεσογείου. «Επιβάλλεται, υπογράμμισε ο κ. Κάρουλλας, η άμεση αντιμετώπιση των εντεινόμενων προκλήσεων όπως της μετανάστευσης, των συγκρούσεων, της ενεργειακής ασφάλειας και της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες συνιστούν απειλές για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», αναφέρει η ανακοίνωση. «Τόνισε δε την ανάγκη επαναφοράς των θεμάτων που απασχολούν τις Μεσογειακές χώρες στην ημερήσια διάταξη της Ε.Ε., ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ΚΕΠΠΑ και την ΚΠΑΑ».

Επιπρόσθετα αναφέρεται ότι, ο κ. Κάρουλλας αναφέρθηκε στις μεταναστευτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος, «ως αποτέλεσμα του υβριδικού πολέμου που διεξάγει η Τουρκία, με στόχο την αποσταθεροποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας». Ο Κύπριος Βουλευτής επισήμανε τη δυσκολία διαχείρισης του δυσανάλογα μεγάλου αριθμού παράτυπων μεταναστών που διοχετεύει η Τουρκία, μέσω των κατεχομένων, στις περιοχές υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης Κυπριακής Δημοκρατίας, παρά τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλονται.  «Επί τούτου, υπογράμμισε την ανάγκη συνέχισης των συζητήσεων για τον κανονισμό της Ένωσης που αφορά στην αντιμετώπιση καταστάσεων εργαλειοποίησης στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου και προς υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο», προστίθεται.

Τέλος, σημειώνεται, ο κ. Κάρουλλας σημείωσε ότι οι ενεργειακές πηγές στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να συμβάλουν στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και να αποτελέσουν παράγοντα σταθερότητας και συνεργασίας, υπογραμμίζοντας συναφώς τη σημασία των μηχανισμών και έργων περιφερειακής συνεργασίας που έχουν αναπτυχθεί, όπως το EastMed Gaz Forum και το EuroAsia Ιnterconnector. «Επέκρινε δε τη στάση της Τουρκίας, η οποία επιλέγει να εξαιρεθεί από τις συνεργασίες αυτές, ενώ παράλληλα εντείνει τις προκλήσεις της εις βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας επί του εδάφους της και στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη», αναφέρεται. Είναι για αυτό τον λόγο, είπε ο κ. Κάρουλλας, όπως αναφέρεται, που πρέπει ο ρόλος της Ε.Ε. στην Ανατολική Μεσόγειο να ενισχυθεί, ώστε να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι κοινές προσπάθειες για προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή.

Η κ. Ατταλίδου εξέφρασε τη συμπαράσταση της Κύπρου στην κυβέρνηση και τον λαό της Τουρκίας της Συρίας που πλήγηκαν από τους πρόσφατους καταστροφικούς σεισμούς. Οι σεισμοί, τόνισε, «εντείνουν παράλληλα τις ανησυχίες μας για την επικείμενη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού στο Άκκουγιου, μια σεισμογενή περιοχή στα νότια παράλια της Τουρκίας, πολύ κοντά στην Κύπρο, του οποίου, όπως επισήμανε, η ποιότητα κατασκευής είναι αμφιβόλου ποιότητας», αναφέρεται. Η κ. Ατταλίδου «υπογράμμισε ότι οι συνέπειες τυχόν ατυχήματος για την Κύπρο και για ολόκληρη την Μεσόγειο θα είναι καταστροφικές» και απηύθυνε έκκληση προς τις συμμετέχουσες αντιπροσωπίες να στηρίξουν τις προσπάθειες της Κύπρου για αποτροπή ενός ενδεχόμενου πυρηνικού ατυχήματος στην περιοχή, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σε λειτουργία η υπηρεσία που ψηφίζω ενόψει των επικείμενων εκλογών
Στήριξη Ελλάδας για μεταναστευτικό-«Η Κύπρος δεν είναι μόνη της»
Τα επτά σημεία για το Μεταναστευτικό-Η Κοινή Δήλωση της Υπουργικής Συνόδου για Συρία και Λίβανο
Καταχωρείται η ένσταση Γενικού Ελεγκτή στο αίτημα για παύση του-Πολυσέλιδη έκθεση των δικηγόρων
Σύντομα η βοήθεια στη Γάζα από την Κύπρο μέσω της προσωρινής προβλήτας
Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό στη Λευκωσία- Συμμετέχουν οκτώ Κράτη Μέλη της Ε.Ε
Ευγνωμοσύνη του ΟΗΕ προς την Κύπρο για το θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα
Η ανάγκη για διαφάνεια, οι επαναλαμβανόμενοι πρωταγωνιστές και ο πολιτικός αντίκτυπος
Έκθεση Σούπερμαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συνέλευση της Μεσογείου
CMC: Στα χέρια της ΕΤΥΦΑ ο χρόνος άφιξης του ‘Προμηθέας’ στην Κύπρο