Μια σου, μια μου για τις εισφορές στα κόμματα-Αναλαμβάνουν δράση Πογιατζής και Οδυσσέας

To δημοσίευμα του διεθνούς δικτύου δημοσιογράφων OCCRP και η καταγγελία που ακολούθησε στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, από τον Βουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού, Δημήτρη Δημητρίου, έφερε για ακόμη μια φορά στην επικαιρότητα το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων και τα κίνητρα που ενδεχομένως πολλές φορές να κρύβονται, πίσω από εισφορές που γίνονται.

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη καταγγελία, ο άνθρωπος ο οποίος φαίνεται ότι πρότεινε στον τέως Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού να καταθέσει πρόταση ψηφίσματος ο οποίος είναι Ρώσος επιχειρηματίας που διαμένει στη Λεμεσό και πολιτογραφήθηκε Κύπριος μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, προχώρησε σε εισφορά ύψους δεκαπέντε χιλιάδων ευρώ στο κόμμα, το 2016, την ίδια χρονιά δηλαδή που εγκρίθηκε το σχέδιο ψηφίσματος από τη Βουλή.

Οι εισφορές στον ΔΗΣΥ

Κι εδώ δηλαδή, καταγράφεται μια σύνδεση μεταξύ ανθρώπων που επωφελήθηκαν από το πρόγραμμα των «χρυσών διαβατηρίων», όπως συνηθίζει να το χαρακτηρίζει η αντιπολίτευση, με πολιτικά κόμματα. Σχέση δηλαδή που καταγγέλθηκε από πλευράς ΑΚΕΛ κατά του Δημοκρατικού Συναγερμού, για Ρώσους ολιγάρχες που προχώρησαν σε εισφορές προς την Πινδάρου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Χρίστος Χριστοφίδης είχε καταγγείλει μεταξύ άλλων, ότι πέντε ξένοι επενδυτές, αφού έλαβαν το κυπριακό διαβατήριο μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, στη συνέχεια προχώρησαν με εισφορές προς τον ΔΗΣΥ. Μάλιστα κατονομάστηκαν πέντε συγκεκριμένες περιπτώσεις, οι οποίες είναι του Al Saaty Sabah, που πολιτογραφήθηκε με απόφαση Υπουργικού Συμβούλίου στις τον Ιούλιο του 2018 και το 2019 έκανε εισφορά πενήντα χιλιάδων ευρώ στον ΔΗΣΥ, του Salem Abukheizran που πολιτογραφήθηκε με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο του 2016 και εμφανίζεται να έχει καταθέσει εισφορά σαράντα χιλιάδων ευρώ το 2018, του Dmitry Chipliev που πολιτογραφήθηκε με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου τον Ιούλιο του 2014 και εμφανίζεται να κατέθεσε εισφορές 50 χιλιάδων το 2017, 25 χιλιάδων το 2016, του Tarek Sadi Moamen που πολιτογραφήθηκε με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου τον Ιούλιο του 2019 και το 2018 εμφανίζεται να έκανε εισφορά στον ΔΗΣΥ, είκσοσι χιλιάδων ευρώ και τέλος του Yan Lugen που πολιτογραφήθηκε με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου τον Σεπτέμβριο του 2018 και το 2019 η εταιρεία του Holimax Investment Ltd, κατέθεσε εισφορά 20,000 στον ΔΗΣΥ.

Μια σου, μια μου

Πλέον στο προσκήνιο βρίσκεται και η αποκάλυψη του OCCRP η οποία επιχειρεί να συνδέσει τον ενεργό ρόλο του Ρωσοκύπριου επιχειρηματία, στην προσπάθεια της Μόσχας να σπρώξει κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς την Μόσχα. Μια τέτοια περίπτωση θεωρείται από το δημοσίευμα, αυτή του ψηφίσματος του 2016 που ενέκρινε η Βουλή, η οποία καλούσε την Ευρωπαϊκή Ένωση, να άρει τις κυρώσεις που επέβαλε στη Ρωσία, μετά την εισβολή της στην Κριμαία.

Η εισφορά, βέβαια του Κοζλόφ προς το ΑΚΕΛ, είναι πολύ πιο μικρή (15 χιλιάδες ευρώ), ωστόσο δεν παύει από το να αποτελεί, ένα χρηματικό ποσό, το ένατο μάλιστα πιο μεγάλο, που εισφέρθηκε στο κόμμα τη συγκεκριμένη χρονιά.

Έχουμε δηλαδή, και στις δύο περιπτώσεις, ενδείξεις για πιθανή χρηματοδότηση χρημάτων ως αποπληρωμή τις υποχρέωσης, στη μεν περίπτωση του ΔΗΣΥ επειδή έλαβαν κυπριακό διαβατήριο, στη δε περίπτωση του ΑΚΕΛ γιατί προτάθηκε και υπερψηφίστηκε από την Βουλή ένα ψήφισμα που πολιτικά ευνοούσε την Ρωσία, σε μια περίοδο απομόνωσης λόγω της εισβολής στην Κριμαία.

Αναλαμβάνει ο Πογιατζής

Πλέον το ενδιαφέρον για το ποιο θα είναι το μέλλον των δύο υποθέσεων, βρίσκεται στον Επίτροπο Διαφάνειας και στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, ενώπιον του οποίου κατατέθηκαν δύο καταγγελίες, από δύο βουλευτές. Πρώτος κατήγγειλε τις εισφορές στον ΔΗΣΥ από πολιτογραφηθέντες ο βουλευτής Χρίστος Χριστοφίδης και δεύτερος την υπόθεση του ψηφίσματος και της εισφοράς προς το ΑΚΕΛ, ο Δημήτρης Δημητρίου.

Άλλωστε, ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς, βρίσκονται δεκάδες καταγγελίες, που ενδεχομένως να έχουν ξεπεράσει τις πενήντα, οι οποίοες έχουν ταξινομηθεί κατά προτεραιότητα και το επόμενο διάστημα αναμένεται πως θα ξεκινήσει από τους εμπειρογνώμονες που συνεργάζονται με την Αρχή, η διερεύνησή τους.

Ερευνά και ο Οδυσσέας

Υπενθυμίζεται πως με αφορμή την καταγγελία του Χρίστου Χριστοφίδη ενώπιον της Βουλής, σχετικά με τις εισφορές από πολιτογραφηθέντες στον ΔΗΣΥ, έρευνα ξεκίνησε και ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος ξεσκονίζει τις εισφορές προς τα κόμματα από τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι και σήμερα. Η Ελεγκτική Υπηρεσία ζήτησε από τα κόμματα τις οικονομικές καταστάσεις με τις εισφορές που δέχθηκαν και στην παρούσα φάση διεξάγει έλεγχο, για να εντοπίσει περιπτώσεις πολιτογραφηθέντνων, μέσω του ΚΕΠ, που προχώρησαν σε εισφορές. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν έχει οριστεί η ημερομηνία δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων.

Εκπνέει η προθεσμία για τους υποψήφιους των Προεδρικών

Σε μια άλλη εξέλιξη, στις πέντε Απριλίου, εκπνέει η προθεσμία για τους δώδεκα εκ των δεκατεσσάρων υποψηφίων των Προεδρικών Εκλογών, οι οποίοι σύμφωνα με τη Νομοθεσία θα πρέπει να δημοσιοποιήσουν και να καταθέσουν στον Έφορο Εκλογών, οικονομικές καταστάσεις με τα έσοδα και τα έξοδα της προεκλογικής τους καμπάνιας.

Σύμφωνα με τη Νομοθεσία, έχουν προθεσμία δύο μηνών μετά τη διεξαγωγή των εκλογών για να καταθέσουν τις συγκεκριμένες οικονομικές καταστάσεις, συνεπώς θα πρέπει να το πράξουν μέχρι τις πέντε Απριλίου. Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης που πέρασαν στον δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών, έχουν δικαίωμα να καταθέσουν τις οικονομικές καταστάσεις μέχρι τις 12 Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι πριν την ολοκλήρωση των εκλογών, Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Γιώργος Κολοκασίδης, είχαν δημοσιοποιήσει τις οικονομικές καταστάσεις μέχρι εκείνη την ημερομηνία. Τα στοιχεία που θα δημοσιοποιηθούν, σημειώνεται ότι θα παραλάβει και θα επεξεργαστεί και ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, ο οποίος αφού κάνει διασταύρωση των στοιχείων με τις οικονομικές καταστάσεις που έλαβε από τις εταιρείες μάρκετινγκ και διαφήμισης, θα εκπονήσει μια έρευνα για τα οικονομικά της προεκλογικής καμπάνιας εκάστου υποψηφίου των Προεδρικών Εκλογών.

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα