Με πλάνο και γεμάτο καλάθι στις Βρυξέλλες ο ΠτΔ-Οι στόχοι της Λευκωσίας

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, για να συμμετάσχει αύριο και μεθαύριο στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ταξίδι του Πρόεδρου της Δημοκρατίας στη βελγική πρωτεύουσα, κρίνεται εξόχως σημαντικό, όχι τόσο για τα σοβαρά θέματα της ατζέντας της Συνόδου, αλλά κυρίως για τις επαφές που ο ίδιος θα έχει με ξένους ηγέτες και με τους προέδρους των ευρωπαϊκών θεσμών στο περιθώριό της.

Κι αυτό διότι, ήδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στις επαφές που έχουν διευθετηθεί, έχοντας ως βασική επιδίωξη, να παρουσιάσει και να πείσει τα πιο σημαντικά κέντρα αποφάσεων των Βρυξελλών, για την ανάγκη υιοθέτησης της πρότασης του για την ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Ο στόχος πάντως, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, δεν είναι να φύγει ο Νίκος Χριστοδουλίδης από τις Βρυξέλλες, έχοντας κλειδώσει το όνομα του ειδικού απεσταλμένου που θα διορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το Κυπριακό, αλλά να πείσει για την ανάγκη να ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση, έτσι ώστε να μπει το νερό στο αυλάκι και να γίνει πράξει η πιο ενεργή εμπλοκή, μέσω διορισμού ενός Ευρωπαίου αξιωματούχου.

Μεταξύ άλλων ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αναμένεται να ξεδιπλώσει το σχέδιο του στους συνομιλητές τους, έχοντας ως επιδίωξη να τους πείσει, ώστε να επενδύσουν χρόνο και πολιτική βούληση στην πρόταση του, που θα επιτρέψει την άσκηση περαιτέρω πίεσης στην Τουρκία, για να επανέλθει σε τροχιά συνεννόησης στο Κυπριακό.

Οι συναντήσεις

Σε αυτή την προσπάθεια του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, έχει ήδη κλειδώσει μια σειρά συναντήσεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ενώ έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με την Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν. Παράλληλα, συναντήσεις στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον Πρωθυπουργό Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον, που προεδρεύει της ΕΕ αυτό το εξάμηνο, ενώ αναμένεται να διευθετηθεί συνάντηση και με τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

Σημειώνεται πως αν και υπήρξε προσπάθεια για να υπάρξει και συνάντηση του Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αυτό δεν κατέστη δυνατό, λόγω του βαρυφορτωμένου προγράμματος του. Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως ήδη ο Ερσίν Τατάρ προειδοποίησε πως σε περίπτωση που ο Αντόνιο Γκουτέρες αποδεχόταν να συναντήσει τον κ. Χριστοδουλίδη, τότε και ο ίδιος θα απαιτούσε να έχει συνάντηση με τον επικεφαλή των Ηνωμένων Εθνών. Σε αυτό το πλαίσιο, ενδεχομένως, τα Ηνωμένα Έθνη να προτίμησαν να τηρήσουν ίσες αποστάσεις.

Η πιο σημαντική εξέλιξη, πάντως που υπήρξε χθες κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Σαρλ Μισέλ και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, ήταν η ενημέρωση πως κατά΄τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τους ομολόγους του για την πρόταση του. Αυτό ουσιαστικά δίδει την ευχέρεια στον Νίκο Χριστοδουλίδη, να ενημερώσει με τον πιο επίσημο τρόπο και να ακούσει τις τοποθετήσεις των ομολόγων του,

Η Σύνοδος του ΕΛΚ

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα συμμετάσχει για πρώτη φορά και στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ που θα πραγματοποιηθεί πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Υπενθυμίζεται πως για το συγκεκριμένο θέμα, υπήρξε έντονο παρασκήνιο, αφού ήταν κάτι που ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τον Αβέρωφ Νεοφύτου μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής και εισέπραξε κατηγορηματικά αρνητική απάντηση.

Μετεκλογικά βέβαια η στάση του Αβέρωφ Νεοφύτου μαλάκωσε και αποδέχθηκε τη συμμετοχή του Νίκου Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ. Η συνεννόηση που έγινε, ήταν ότι θα συμμετάσχει όπως προβλέπουν οι κανονισμοί του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο πρόεδρος του κόμματος και ο Νίκος Χριστοδουλίδης ως παρατηρητής. Άλλωστε ούτε στο ΕΛΚ θα ήθελαν να δουν έναν ακόμα Ευρωπαίο ηγέτη να συμμετάσχει σε άλλες πολιτικές ομάδες, αφού τα τελευταία χρόνια, έχουν χάσει αρκετές εθνικές εκλογές.

Σε αυτό το πλαίσιο, αύριο στη Σύνοδο θα παρευρεθούν, τόσο ο Νίκος Χριστοδουλίδης όσο και η Αννίτα Δημητρίου, κάτι που δημιουργεί μια μοναδική συνθήκη. Θα συμμετάσχουν δηλαδή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Πρόεδρος της Βουλής. Πλέον στην Κύπρο χρέη προεδρεύοντα θα εκτελεί ο γηραιότερος βουλευτής που είναι ο Ζαχαρίας Κουλίας.

Σε ότι αφορά τώρα τη Σύνοδο του ΕΛΚ, ο ΔΗΣΥ φρόντισε από τη Δευτέρα να ξεκαθαρίσει πως η παρουσία της Αννίτας Δημητρίου, θα έχει ως στόχο να στηρίξει κάθε πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας η οποία θα κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Πάντως από την Πινδάρου, αφέθηκε να διαρρεύσει τις τελευταίες ώρες, πως υπάρχει μια ενόχληση για το γεγονός, ότι δεν υπήρξε κάποιου είδους προετοιμασία, έτσι ώστε η Αννίτα Δημητρίου να είναι προετοιμασμένη εκ των προτέρων για τα όσα θα πει ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώπιον των Ευρωπαίων ηγετών της κεντροδεξιάς.

Το πρόγραμμα του Προέδρου

Ο Νίκος Χριστοδουλιδής βρίσκεται από χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες. Σήμερα στη μια, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ μία ώρα αργότερα θα παρακαθίσει σε γεύμα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ. Στις 5 και 30, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα Ρομπέρτα Μέτσολα. Θα δώσει, επίσης, συνέντευξη στο Euronews.

Την Πέμπτη, 23 Μαρτίου, στις δέκα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που πραγματοποιείται στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στη συνέχεια θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον και ακολούθως με τον Πρόεδρο Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ.

Αργότερα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο πλαίσιο των οποίων θα παρακαθίσει σε γεύμα με τον ΓΓ των ΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες.

Στις 24 Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμμετάσχει στις εργασίες της δεύτερης μέρας της Συνόδου, ενώ θα πραγματοποιήσει επαφές με αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ, στο περιθώριο της Συνόδου.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν στις Βρυξέλλες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου κα Μαριλένα Ραουνά, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος και υπηρεσιακοί παράγοντες. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα επιστρέψει στην Κύπρο το βράδυ της 24ης Μαρτίου.

Δειτε Επισης

Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά