Δεν ακολούθησε τον δρόμο της Δράκου η Προκοπίου-Το στοίχημα για την Αστυνομία

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος είναι πολλά. Οι προκλήσεις για κάθε Υπουργείο είναι αμέτρητες. Οι προσδοκίες των πολιτών από τη νέα Κυβέρνηση είναι ακόμη περισσότερες και αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην παρούσα φάση, μέχρι να ολοκληρωθεί η περίοδος χάριτος που δόθηκε σε όλη την Κυβέρνηση για να προσαρμοστεί και να αναπτύξει ρυθμούς, είναι να ανιχνεύσει κανείς, τις προθέσεις και τις προσεγγίσεις, ενός εκάστου μέλους της Κυβέρνησης για το χαρτοφυλάκιο που ανέλαβε.

Τέτοιες προθέσεις, ανιχνεύθηκαν χθες από την υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Άννα Κουκκίδου Προκοπίου, η οποία επισκέφθηκε το Αρχηγείο Αστυνομίας και είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση. Η κα. Προκοπίου, ανέλαβε ίσως την πιο «εύφλεκτη» υπουργική καρέκλα, σε μια δύσκολη περίοδο με ανοικτά ζητήματα και χρόνια προβλήματα που ψάχνουν για λύσεις. Δίχως να έχει προηγούμενη πείρα με τα θέματα της Δημόσιας Τάξης και της Δικαιοσύνης, μπήκε στα βαθιά και χθες, είχε την ευκαιρία να γνωριστεί με τους προϊστάμενους όλων των τμημάτων και των μονάδων και να ακούσει ιδίας ζώσης τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, για να σχηματίσει μια ολοκληρωμένη άποψη.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι η ίδια μετρά μερικές μέρες σε ένα ξένο για αυτήν περιβάλλον, στις τοποθετήσεις της ήταν ιδιαίτερα προσεχτική και δεν υπέπεσε σε λάθη που γίνονταν στο παρελθόν. Αναγνώρισε την ύπαρξη προβλημάτων, δεν δίστασε να υποδείξει, μάλιστα, κάποια από αυτά και εκτίμησε ότι με συνεργασία μπορούν να λυθούν. Σε αντίθεση, δηλαδή, με ότι έπραττε η προκάτοχος της, η οποία όταν ρωτήθηκε αν πρέπει να γίνουν τομές στην Αστυνομία, διερωτήθηκε γιατί να γίνουν.

Κακά τα ψέματα η κυπριακή Αστυνομία νοσεί. Και όσο κι αν επιχειρεί και ο ίδιος ο Αρχηγός της, ο μέσος πολίτης αντιλαμβάνεται πως τα προβλήματα, είναι σοβαρά και χρονίζοντα. Αναμφίβολα μαγικά ραβδιά δεν υπάρχουν, αλλά υπάρχει η ευθύνη του εκάστοτε Αρχηγού ή της εκάστοτε υπουργού να προσπαθεί και να κάνει ενέργειες για να τα επιλύσει. Να τα επιλύσει και όχι να τα κρύψει κάτω από το χαλί, όπως έγινε σε ουκ ολίγες περιπτώσεις στο παρελθόν. Το να κρύψεις το πρόβλημα κάτω από το χαλί, το μόνο που επιτυγχάνεις, είναι να το βρεις ξανά μπροστά σου, αφού έχει γιγαντωθεί και πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Το πρώτο δείγμα, τουλάχιστον σε ότι αφορά την υπουργό ήταν θετικό. Κι αυτό διότι μερικά από τα προβλήματα που απαρίθμησε, όπως η έλλειψη τεχνογνωσίας, η αναβάθμιση του εξοπλισμού, η πρόσληψη προσωπικού και ο εκσυγχρονισμός του προσωπικού, είναι αυτά για τα οποία καθημερινά φωνάζουν οι ίδιοι οι Αστυνομικοί, αλλά και αντιλαμβάνονται οι πολίτες ως προβλήματα, όταν χρειαστεί να απευθυνθούν στις Αρχές. Βέβαια, από την άλλη, η κ. Προκοπίου, δεν αναφέρθηκε σε άλλα ζητήματα που πλήττουν την Αστυνομία και είναι εξίσου σημαντικά, όπως αυτά που έχουν να κάνουν με την αδυναμία που παρατηρείται στην εξιχνίαση σοβαρών υποθέσεων αλλά και στα φαινόμενα διαφθοράς και για τα οποία οι πολίτες αναμένουν τα λόγια να γίνουν πράξεις, ώστε τα σάπια μήλα να απομακρύνονται και όχι οι υποθέσεις να κουκουλώνονται, με διάφορα προσχήματα. Θα πρέπει να σημειωθεί πως κατά την τελετή διαβεβαίωσης των υπουργών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έβαλε ψηλά το πήχη για το εν λόγω θέμα και μεταξύ άλλων τόνισε πως ουδείς είναι υπεράνω του νόμου και οποιαδήποτε φαινόμενα κακοδιαχείρισης, κρούσματα διαφθοράς και αναξιοκρατίας δεν θα γίνουν ανεκτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι δέκα εντολές Χριστοδουλίδη στη σκιά των σκανδάλων και της απαξίωσης

Το δεδομένο είναι πως η προσέγγιση της κας. Προκοπίου, είναι διαφορετική από την προσέγγιση της κας. Δράκου, η οποία απέφευγε να αναγνωρίσει τα προβλήματα, αφού ως γνωστόν για να επιλυθούν πρέπει πρώτα να τα αναγνωρίσεις.

Από εδώ και πέρα, μένει πλέον να φανεί, αν από την προσέγγιση της κ. Προκοπίου, θα προχωρήσουμε και σε αποφάσεις που θα αλλάξουν για τα καλά τη βαθιά πληγωμένη εικόνα της Αστυνομίας, θα βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας των Αστυνομικών και την ίδια ώρα θα αναβαθμίσουν την εμπειρία των πολιτών που απευθύνεται στην Αστυνομία. Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι οι πολίτες να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους στο Σώμα Ασφαλείας και να αποκτήσει σάρκα και οστά το σύνθημα για μηδενική ανοχή για όλους, όποιοι και αν είναι αυτοί.

Λέχθηκε εύστοχα τις προηγούμενες ημέρες, πως αν είναι ένα μέλος της Κυβέρνησης που δεν έχει περίοδο χάριτος και καλείται να μπει από την αρχή στα βαθιά, αυτή είναι η νέα υπουργός Δικαιοσύνης. Αν καταφέρει να φέρει εις πέρας το έργο της σε ένα τόσο δύσκολο περιβάλλον, όπως αυτό του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, τότε θα πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπουδαίο επίτευγμα. Αν από την άλλη, αποτύχει να κάνει τομές και να αλλάξει τα κακώς έχοντα, τότε θα αποχωρήσει αφήνοντας πίσω της την προβληματική κατάσταση στον επόμενο.

Δειτε Επισης

Διαφωνία μεταξύ συγκατοίκων πίσω από τη συμπλοκή στη Λήδρας-Εμπλέκονται τέσσερα πρόσωπα
Συμπλοκή στην παλιά Λευκωσία με δύο τραυματίες-Φέρουν τραύματα από αιχμηρό αντικείμενο
Στο νοσοκομείο μοτοσικλετιστής μετά από τροχαίο στο Στρόβολο
Εμπλέκονται σε 14 υποθέσεις με λεία 600,000 ευρώ οι δύο που συνελήφθησαν για κλοπές και διαρρήξεις
Στα ίδια επίπεδα με το 2023 οι αιτήσεις ασύλου το Φεβρουάριο στην Κύπρο-Αύξηση στην ΕΕ
Κρίσιμος τραυματισμός δεκαπεντάχρονου-Έπεσε από ύψος 16 μέτρων, βρισκόταν στην ταράτσα κτιρίου
Στην τελική ευθεία οι έρευνες της Αστυνομίας για την Μονή Αββακούμ-Εξελίξεις εντός ημερών
Χ. Ανδρέου: Ίσως τη μεγαλύτερη ποσότητα οπλισμού μέχρι σήμερα εντόπισε η Αστυνομία στην Ορόκλινη
Βλέπει σκοπιμότητα πίσω από τον θάνατο της 77χρονης η Αστυνομία-Διερευνάται ανθρωποκτονία
Η πληροφορία που οδήγησε στον οπλισμό σε τάφο και η... λίστα των τεκμηρίων-Όσα λέχθηκαν στο Δικαστήριο