Το προφίλ του νέου κόμματος που βρίσκεται στα σκαριά-Ανακοινώσεις με ορίζοντα το καλοκαίρι

Με ένα ξεκάθαρο στόχο, ώστε οι θέσεις στο Κυπριακό να μην αποτελούν τροχοπέδη για κάποιον να συμμετέχει στη νέα προσπάθεια, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διεργασίες για τη δημιουργία του νέου πολιτικού φορέα που φιλοδοξεί να στεγάσει, όσους διαγράφηκαν ή αποχώρησαν από την ΕΔΕΚ, λόγω διαφωνιών με τον Μαρίνο Σιζόπουλο, αλλά και άλλα πολιτικά πρόσωπα από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πιο συγκεκριμένες εξελίξεις στην όλη προσπάθεια θα πρέπει να αναμένονται στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, ωστόσο ο ορίζοντας, τόσο για την παρουσίαση του πλαισίου θέσεων αλλά και της πλήρους παρουσίασης του νέου κόμματος, τοποθετείται χρονικά εντός Καλοκαιριού, έτσι ώστε να μπορεί άμεση η όλη προσπάθεια που επιχειρείται να εργαστεί πρακτικά και με ιδιαίτερη δυναμική ενόψει των επικείμενων εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και τις Ευρωεκλογές του 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σενάρια για ακόμα και τρία νέα κόμματα μετά τις Προεδρικές

Μεταξύ των πρωταγωνιστών της όλης προσπάθειας, πέρα του Ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη, ο οποίος εδώ και μήνες μίλησε για την ανάγκη να καλυφθεί το κενό που έχει δημιουργηθεί, μετά τις απανωτές αποχωρήσεις από την ΕΔΕΚ και την μετατόπιση του Ενδιάμεσου πιο δεξιά, φαίνεται να βρίσκονται ο διαγραφέντας βουλευτής από την ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου, αλλά και ο Γιώργος Βαρνάβα, οι οποίοι πλαισιώνονται και από άλλα ιστορικά και με μεγάλη προσφορά στο κόμμα των Σοσιαλιστών εδώ και δεκαετίες που είτε αποχώρησα, είτε διαγράφηκαν από τον Μαρίνο Σιζόπουλο.

Η προσπάθεια που γίνεται ωστόσο, δεν είναι για να δημιουργηθεί ένα κόμμα, υποκατάστατο της ΕΔΕΚ, αλλά ένα κόμμα που θα μπορεί να στεγάσει και πολίτες, τόσο από το χώρος της αριστεράς όσο κι από τον χώρο της κεντροδεξιάς, οι οποίοι θα συμφωνήσουν σε ένα πολιτικό πλαίσιο Αρχών, που θα αποτελεί την πυξίδα για την πορεία του κόμματος. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο, δεν είναι τόσο για τα πρόσωπα που θα συμμετέχουν στο νέο εγχείρημα, όσο για το πλαίσιο Αρχών, έτσι ώστε να απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας και να απαντά στα δύσκολα ερωτήματα που το υπάρχον πολιτικό σύστημα απέτυχε μέχρι στιγμής να επιλύσει.

«Δεν θα κάνουμε ένα ακόμη κόμμα που απλά θα προστεθεί στα υπάρχοντα», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον REPORTER o Ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδάκης, ο οποίος υπέδειξε πως δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στο πολιτικό πλαίσιο, έτσι ώστε να υπάρχει ξεκάθαρος προοδευτικός προσανατολισμός, σε στέρεες βάσεις, έτσι ώστε το όλο εγχείρημα να μην είναι απλά μια φωτοβολίδα.

Ιδιαίτερη βαρύτητα πάντως αναμένεται πως θα δοθεί σε κοινωνικά ζητήματα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δεν έλυσαν τα κόμματα, η Βουλή και η Κυβέρνηση, ενώ θα καταγράφονται, πολύ συγκεκριμένες και στοχευμένες θέσεις, στα θέματα διαφθοράς και διαπλοκής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κρίσεις που οδήγησαν σε διασπάσεις-Tα δύο ΔΗΚΟ, η περεστρόικα και το Σχέδιο Ανάν

Σε ότι αφορά την ταυτότητα του κόμματος, αναμένεται πως θα εδράζεται στις αρχές της Σοσιαλδημοκρατίας και θα έχει ανοικτές πόρτες για πολίτες από όλους τους χώρους, αποκλείοντας μόνο ακραίες φωνές, τόσο σε θέματα μετανάστευσης και κοινωνικοοικονομικού μοντέλου όσο και στο ζήτημα του Κυπριακού.

Σημειώνεται πως παράλληλα με την προσπάθεια που γίνεται από τους διαγραφέντες στην ΕΔΕΚ, μετά από τον πρώτο γύρο των εκλογών, οι υποψήφιοι που δεν είχαν λάβει στήριξη από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, είχαν αφήσει ανοικτό το παραθυράκι να επανέλθουν με ίδρυση πολιτικού φορέα. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Γιώργος Κολοκασίδης, τον οποίο, άλλωστε, στήριξε και ο Κωστής Ευσταθίου αλλά και κάποιοι από τους υπόλοιπους διαφωνούντες και διαγραφέντες της ΕΔΕΚ, ο οποίος δεν έχει ακόμα ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις του, σε σχέση με το πολιτικό του μέλλον.

Ένας άλλος υποψήφιος του οποίου οι ανακοινώσεις εκκρεμούν, είναι ο Αχιλλέας Δημητριάδης, με τον οποίο ωστόσο φαίνεται να χωρίζει μεγαλύτερο χάσμα με την συγκεκριμένη, υπό εκκόλαψη προσπάθεια, κυρίως σε ότι αφορά το Κυπριακό.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Η κυβέρνηση της Ισπανίας αρνήθηκε να δώσει άδεια ελλιμενισμού σε πλοίο που μετέφερε όπλα στο Ισραήλ
BINTEO: Ξέγνοιαστες στιγμές για μια αρκούδα-Έκανε κούνια σε αυλή σπιτιού
Ποινικοποιείται η ψευδής κατάθεση στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά Αστυνομίας
«Τη σκότωσα και δεν το μετανιώνω»-Κυνικός και αδίστακτος ο γυναικοκτόνος του Μενιδίου
Έκθεση Σούπερμαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συνέλευση της Μεσογείου
Κρούουν τον κώδωνα για την κινεζική πλατφόρμα Temu-«Δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες»
Υφ. Πολιτισμού: Καινοτόμος η πλατφόρμα CENSUS για την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία
CMC: Στα χέρια της ΕΤΥΦΑ ο χρόνος άφιξης του ‘Προμηθέας’ στην Κύπρο
ΝΑΤΟ: Αυξήθηκαν κατά 20% το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι αποστολές μαχητικών για την αναχαίτιση ρωσικών αεροσκαφών