Αυστηρή απόφαση με ξεκάθαρα μηνύματα στην υπόθεση Θανάση και υποδείξεις στις... υποδείξεις της Εισαγγελίας

«Τέλος, αισθάνομαι το καθήκον να αναφερθώ στην έκφραση που ανέφερε η κ. Ξενοφώντος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ότι δείχνω εχθρότητα και τούτο γιατί επιδεικνύω σπουδή στην διεκπεραίωση της παρούσας θανατικής ανάκρισης, δίδοντας μάλιστα, προτεραιότητα, έναντι άλλων υποθέσεων. Προς τούτο να πω ότι ο προγραμματισμός των υποθέσεων είναι αποκλειστικό έργο του Δικαστηρίου, με τη συνεργασία βεβαίως των δικηγόρων. Είναι δε γενική αρχή, πως οι υποθέσεις ενώπιον των Δικαστηρίων πρέπει να διεκπεραιώνονται σε εύλογο χρονικό διάστημα, αρχή η οποία επαναλαμβάνεται στη νομολογία μας. Η παρούσα θανατική ανάκριση εκκρεμεί εδώ και 18 χρόνια, πρωτοφανές φαινόμενο για τα χρονικά των Δικαστηρίων μας. Δεν παραβλέπω βεβαίως τη σοβαρότητα της υπόθεσης. Είναι για αυτό το λόγο που όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πρέπει και εύχομαι να επιδιώκουν την ορθή και ταχεία διεξαγωγή της παρούσας θανατικής ανάκρισης, στη βάση του οικείου νόμου και των αρχών της νομολογίας μας».

Αυτές οι μερικές προτάσεις, ήταν η κατάληξη της απόφασης της θανατικής ανακρίτριας, Ντόριας Βαρωσιώτου, ενώπιον της οποίας βρίσκεται η υπόθεση του Θανάση Νικολάου, με το τελευταίο πόρισμα των Μάτσα-Αλεξόπουλου, να δείχνουν πως ο θάνατος του 26χρονου εθνοφρουρού οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια. Μια υπόθεση, που όπως τόνισε και η Δικαστής, εκκρεμεί εδώ και 18 χρόνια. Κάτι, που όπως τόνισε, είναι πρωτοφανές. Είναι για αυτό το λόγο, που τόνισε με την έναρξη της διαδικασίας, πως θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Η Δικαστής λοιπόν, με την απόφαση της, υπέδειξε το πιο ουσιαστικό πράγμα, που όλες οι πλευρές, θα έπρεπε να έχουν κατά νουν. Πως 18 χρόνια είναι πολλά. Είναι πάρα πολλά. Ένας νεαρός βρέθηκε νεκρός και η οικογένεια του για 18 ολόκληρα χρόνια παλεύει ακόμα για το αυτονόητο. Για απονομή της Δικαιοσύνης. Και αν αυτό από κάποιους περνά σε δεύτερη μοίρα, η Δικαστής φρόντισε να περάσει το μήνυμα, πως η ίδια δεν θα αποτελέσει μέρος αυτής της καθυστέρησης που έπληξε και συνεχίζει να πλήττει ολόκληρο το σύστημα της Κύπρου, με βούλα μάλιστα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Έγιναν έρευνες και έρευνες. Εξετάσεις επί εξετάσεων. Πορίσματα, καταθέσεις, εμπειρογνώμονες και μια ιστορία φτάνει εδώ που έφθασε σήμερα, ενώπιον του θανατικού ανακριτή για τρίτη φορά για απόφαση, έπειτα από την οποία θα έρθουν οι ιδιωτικές ποινικές διώξεις, αφού η Νομική Υπηρεσία αποφάσισε να μην ασκήσει η ίδια.

Με την έναρξη της διαδικασίας, διαφάνηκε πως Εισαγγελία και οικογένεια, βρίσκονται σε διαφορετική συνισταμένη, αν και κάποιος θα ανέμενε το αντίθετο, νοουμένου πως ο στόχος είναι κοινός. Η Εισαγγελία ανακοίνωσε πως θα φέρει ως μάρτυρα τον Πανίκο Σταυριανό, σε βάρος του οποίου το πόρισμα Μάτσα-Αλεξόπουλου, έδειξαν επτά ποινικά αδικήματα, ενώ ανακοίνωσε πως δεν θα καλέσει τον Σάββα Μάτσα, πράγμα το οποίο θα πράξει η οικογένεια.

Πηγαίνοντας όμως στο επόμενο βήμα, οι δύο πλευρές, κατόπιν ξεκάθαρων υποδείξεων της Δικαστού Ντόριας Βαρωσιώτου, προγραμματίστηκαν οι μάρτυρες, οι ακροάσεις και το χρονοδιάγραμμα, που προέβλεπε μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου, η διαδικασία να ολοκληρωθεί. Ωστόσο, παρά τα συμφωνηθέντα, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, Ξένια Ξενοφώντος, αιτήθηκε να καταθέσει ο ιατροδικαστικής Ανδρέας Μαρνερίδης, που όπως είπε, κλήθηκε τις τελευταίες ημέρες, «να βοηθήσει στην υπόθεση» με απόφαση Γενικού Εισαγγελέα, καθώς να εξετάσει και τα πλακίδια των οστών του Θανάση. Κάτι που συνεπάγεται με καθυστέρηση της διαδικασίας και νέο προγραμματισμό.

Από την πλευρά τους οι δικηγόροι της οικογένειας, Λητώ Καριόλου και Αθηνά Δήμα, αφού έφεραν ένσταση, διερωτήθηκαν γιατί δεν κλήθηκε από την Εισαγγελία να βοηθήσει τα τελευταία τρία χρόνια, που όταν βρίσκονταν σε εξέλιξη οι έρευνες, ενώ η Δικαστής από την πλευρά της, διερωτήθηκε πώς έγινε κατορθωτό μέσα σε λίγες ημέρες να μελετήσει το μαρτυρικό υλικό (σ.σ ογκωδέστατο) και να ετοιμάσει σχετική έκθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Όχι» Δικαστηρίου για επιστράτευση Μαρνερίδη στην θανατική ανάκριση για Θανάση-Καρφιά στην Εισαγγελία

Απορρίφθηκε το αίτημα για Μαρνερίδη, είχαν την ευκαιρία...

Μέσα από την απόφαση της που ανέγνωσε η Δικαστής επί του αιτήματος, έκανε μια σύντομη αναδρομή στην πολυταλαιπωρημένη πορεία της υπόθεσης, για να καταλήξει στο πιο πάνω. Ότι δηλαδή πέρασαν 18 χρόνια, έγιναν έρευνες, εκδόθηκαν πορίσματα και όλο το μαρτυρικό υλικό βρίσκεται ενώπιον της και σε περίπτωση που ενέκρινε ένα τέτοιο αίτημα, θα σήμαινε πως η ίδια ανοίγει ξανά την υπόθεση. Παράλληλα, εμμέσως πλην σαφώς, αναδεικνύοντας το χρονικό της υπόθεσης, έδειξε πως εάν η Δημοκρατία επιθυμούσε τη συνδρομή του Δρ. Μαρνερίδη, θα μπορούσε να το πράξει νωρίτερα, ενώ ανάλογα αιτήματα θα μπορούσαν να επαναληφθούν, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διαδικασία.

Αυτούσιο λεκτικό της απόφασης

«Σύμφωνα με τις πρόνοιες του Περί Θανατικών Ανακριτών Νόμου, Κεφ. 153, στις οποίες έχω αναφερθεί πολλές φορές σε αυτή τη διαδικασία, η παρούσα μεταθανάτιος εξέταση διεξάγεται μετά τη διαταγή επαναγοίγματος της υπόθεσης. Όπως προανέφερε, μετά το διάταγμα εκταφής της σορού του αποβιώσαντος, ο Γενικός Εισαγγελέας όρισε ως πραγματογνώμονα τον Δρ. Εμμανουήλ Αγαπητό εξ Ελλάδος και η οικογένεια την Δρ. Δήμητρα Καραγιάννη επίσης εξ Ελλάδος. Τα ευρήματα των δύο πραγματογνωμόνων κατατέθηκαν στο Δικαστήριο την πρώτη μέρα έναρξης της ακρόασης.

Ο Γενικός Εισαγγελέας μετά από την απόφαση του ΕΔΑΔ στην οποία κρίθηκε πως οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έκαναν τις δέουσες και αναγκαίες έρευνες για να διαπιστωθεί που οφειλόταν ο θάνατος του αποβιώσαντος, διόρισε ιδιώτες ποινικούς ανακριτές, οι οποίοι αφού διεκπεραίωσαν το έργο τους, κατέθεσαν το πόρισμα τους στον Γενικό Εισαγγελέα. Το πόρισμα τούτο κατατέθηκε ως τεκμήριο στο πλαίσιο της παρούσας διαδικασίας.

Με τα πιο πάνω καθίσταται φανερό πως ο φάκελος της υπόθεσης που αφορούσε την εξέταση των αιτιών θανάτου, συμπληρώθηκε και τέθηκε ενώπιον του θανατικού ανακριτή για έναρξη της ακρόασης. Με αυτά τα δεδομένα το Δικαστήριο, αφού άκουσε και τις εισηγήσεις των δικηγόρων, καθόρισε την πορεία της διεξαγωγής της θανατικής ανάκρισης.

Το αίτημα της δικηγόρου που εκπροσωπεί τον Γενικό Εισαγγελέα, για να παρουσιάσει σήμερα, μετά τη συμπλήρωση του φακέλου της υπόθεσης, το υπόμνημα καθώς επίσης και το αίτημα της για επανεξέταση των πλακιδίων των οστών του αποβιώσαντος, δεν δικαιολογείται. Και τούτου, διότι αν το αίτημα γίνει αποδεκτό είναι ωσάν να επανανοίγω εκ νέου την υπόθεση που τέτοια δικαιοδοσία δεν έχω. Περαιτέρω, αν γινόταν αποδεκτό τέτοιο αίτημα θα σήμαινε πως με το ίδιο επιχείρημα κάθε φορά θα μπορεί να παρουσιάζεται στη διαδικασία και άλλος εμπειρογνώμονας για να εκφέρει άποψη επί των προηγούμενων εκθέσεων πραγματογνωμόνων, και η υπόθεση θα συνεχίζεται στο διηνεκές, με αποτέλεσμα η διαδικασία της θανατικής ανάκρισης να καθίσταται ατελέσφορη».

Όσα έγιναν στην προηγούμενη διαδικασία εδώ: Ένταση στην θανατική ανάκριση για Θανάση, κούνησε το δάκτυλο σε Εισαγγελία το Δικαστήριο-«Χαμηλώστε τον τόνο σας»

Υποδείξεις Δικαστηρίου, στις... υποδείξεις της Εισαγγελίας

Κατά την διαδικασία όπου η εκπρόσωπος της Εισαγγελίας επιχειρηματολογούσε υπέρ του αιτήματος για να καταθέσει ο Δρ. Μαρνερίδης, η Ξένια Ξενοφώντος προέβαινε σε σχόλια επί της μαρτυρίας του, λέγοντας μεταξύ άλλων, πως θα «αποτελέσει βοήθεια για το Δικαστήριο» και ότι «πρέπει να λάβετε υπόψη και να δώσετε αξία σε αυτό το υπόμνημα».

Κάτι που δεν έμεινε ασχολίαστο από τη Δικαστή, Ντόρια Βαρωσιώτου, η οποία στην απόφαση της, θέλησε να στείλει μηνύματα στην Εισαγγελία, σε σχέση με τις υποδείξεις της.

Αυτούσιο λεκτικό της απόφασης

«Μετά την υποβολή του σχετικού αιτήματος, υπέβαλε σχετικές ερωτήσεις στην εκπρόσωπο του Γενικού Εισαγγελέα, για να αντιληφθώ ποιος ο ρόλος του Δρ. Ανδρέα Μαρνερίδη στην παρούσα διαδικασία, δεδομένου ότι δεν είχε καμία συμβολή στη διαδικασία ολόκληρης της υπόθεσης, η οποία αφού συμπληρώθηκε με τα νέα στοιχεία δυνάμει της διαταγής επαναγοίγματος, τέθηκε ενώπιον μου για ακρόαση.

Η εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα ανέφερε πως το υπόμνημα του Δρ. Ανδρέα Μαρνερίδη είναι αναγκαίο στοιχείο που θα διαφωτίσει τον θανατικό ανακριτή ως προς τα αίτια θανάτου του αποβιώσαντος. Επεσήμανε μάλιστα πως πρόκειται περί ανεξάρτητου μάρτυρα, έγκριτου στον τομέα της ιατροδικαστικής επιστήμης. Συνεχίζοντας, επανέλαβε πως η αναγκαιότητα κλήσης του ως μάρτυρα στη διαδικασία, προκύπτει λόγω του ότι υπάρχουν αντιφατικές θέσεις μεταξύ των εμπειρογνωμόνων ως προς την αιτία του θανάτου του αποβιώσαντος. «Είναι μεγάλης σημασίας» η μαρτυρία του συγκεκριμένου προσώπου, ανέφερε η κ. Ξενοφώντος, διότι παρουσιάζει «διεθνείς βιβλιογραφίες και ευρήματα».

{...} Αναφέρω επίσης πως στο περιεχόμενο του υπομνήματος, όπως ο ίδιος ο Δρ. Μαρνερίδης το αποκαλεί, εμπεριέχονται διάφορες φωτογραφίες στραγγαλισμού σε διαφορετικές περιπτώσεις, περιλαμβανομένης και φωτογραφίας του κατάγματος υοειδούς οστού. Επίσης, ο Δρ. Ανδρέας Μαρνερίδης σχολιάζει στο υπόμνημα του τις εκθέσεις των δύο παθολογοανατόμων Δρ. Εμμανουήλ Αγαπητού και Δρ. Καραγιάννη και εκφράζει τη δική του θεωρία, μολονότι δεν είχε ποτέ όπως είπα, προηγουμένως οποιαδήποτε προσωπική ανάμειξη στην όλη διαδικασία, αφού το υπόμνημα του φέρει ημερομηνία 03/12/2023. Η δικηγόρος της Εισαγγελίας εισηγήθηκε πως το υπόμνημα αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το Δικαστήριο ως βοήθημα, δηλαδή όπως καταλαβαίνω, ως βιβλίο ή εγχειρίδιο αυθεντικού περιεχομένου. Είναι όμως έργο του Δικαστηρίου να αξιολογήσει το υλικό που τέθηκε νόμιμα ενώπιον του και να καταλήξει στη δική του κρίση ως προς τα αίτια θανάτου».

Καταθέτει ο Σταυριανός

Για τους πιο πάνω λόγους, το αίτημα της δικηγόρου του Γενικού Εισαγγελέα σε σχέση με την εξέταση των πλακιδίων των οστών από τον Δρ. Ανδρέα Μαρνερίδη, δεν έγινε αποδεκτό και κατά συνέπεια, δεν επέτρεψε ούτε την παρουσία του ως μάρτυρας στη διαδικασία, αλλά και ούτε την κατάθεση του υπομνήματος ως τεκμήριο.

Σε σχέση με τους υπόλοιπους μάρτυρες, το αίτημα της Εισαγγελίας έγινε αποδεκτό, ενώ αναφορικά με την ένσταση από πλευράς των δικηγόρων της οικογένειας για να μην καταθέσει ο Πανίκος Σταυριανός, καθώς όπως υποδείχθηκε δεν είναι μάρτυρας αλήθειας και πως σε βάρος του, Μάτσας-Αλεξόπουλους, καταγράφουν επτά ποινικά αδικήματα, το Δικαστήριο αποφάσισε όπως καταθέσει, αφού επρόκειτο για πρόσωπο που έλαβε μέρος στις έρευνες.

«Σε σχέση με τους υπόλοιπους μάρτυρες που επιθυμεί η Εισαγγελία να παρουσιάσει, και την ένσταση που προβλήθηκε εκ μέρους της οικογένειας, η Εισαγγελία έχει δικαίωμα να το πράξει και η πλευρά της οικογένειας έχει δικαίωμα να αντεξετάσει τους εν λόγω μάρτυρες. Το δε ζήτημα που αφορά τον κ. Πανίκκο Σταυριανό, έχει ήδη εξεταστεί στην απόφαση μου, ημερομηνίας 10/11/2023», ανέφερε το Δικαστήριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ενηλικίωση ενός εγκλήματος, η αναβίωση του Γολγοθά και τα... έντονα γράμματα της Αστυνομίας

Δειτε Επισης

«Προς αξιοποίηση η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη»-Όσα ισχυρίζεται ειδικός
Τέσσερις νεκροί από πυρά στο Αφγανιστάν-Ανάμεσά τους τρεις Iσπανοί τουρίστες
Ανακουφισμένοι οι τραγικοί γονείς της Σάνι Λουκ-«Είναι ακόμη πολύ όμορφη, τώρα μπορούμε να την θάψουμε»
Απολογείται τη Δευτέρα ο 50χρονος για τη γυναικοκτονία στο Μενίδι-Η κυνική ομολογία και τα κίνητρα της δολοφονίας
Στο μικροσκόπιο κλειστά κυκλώματα και τεκμήρια για τον εντοπισμό των βάνδαλων των γηπέδων Απόλλωνα και ΑΕΛ
Γιατί ο Ερντογάν μετέτρεψε την Μονή της Χώρας σε τζαμί-Ερευνήτρια εξηγεί
Η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποιεί για πιθανή τρομοκρατική απειλή στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+
Έφηβος στις ΗΠΑ πέθανε από καυτερό πατατάκι που έφαγε μετά από challenge στα social media
Έμμεσες συνομιλίες ΗΠΑ και Ιράν για την αποφυγή περιφερειακής κλιμάκωσης
Οι μεξικανικές αρχές βρίσκουν διαμελισμένα πτώματα, ανάμεσά τους αυτό υποψηφίου δημάρχου