Ένταση στην θανατική ανάκριση για Θανάση, κούνησε το δάκτυλο σε Εισαγγελία το Δικαστήριο-«Χαμηλώστε τον τόνο σας»

Με την κατάθεση του πρώην κυβερνητικού και πλέον ιδιώτη ιατροδικαστή, Πανίκου Σταυριανού, αναμενόταν να συνεχιστεί η ακροαματική διαδικασία στην θανατική ανάκριση για την υπόθεση του Θανάση Νικολάου, όπου το τελευταίο πόρισμα των Μάτσα-Αλεξόπουλου, κατέληξε πως ο άτυχος 26χρονος εθνοφρουρός δολοφονήθηκε και δεν αυτοκτόνησε, όπως επέμεναν όλα αυτά τα χρόνια οι Αρχές, ενώ καταλόγισαν ποινικές ευθύνες σε τέσσερα πρόσωπα, σε σχέση με τις έρευνα που είχαν διενεργηθεί κατά τον ουσιώδη χρόνο.

Ο Πανίκος Σταυριανός θα κατέθετε για λογαριασμό της Εισαγγελίας, αφού παρά τις ενστάσεις και τις αντιδράσεις από πλευράς οικογένειας να συμμετάσχει ως ενδιαφερόμενο μέρος, αίτημα το οποίο τελικά απέρριψε το Δικαστήριο, κλήθηκε ως μάρτυρας της Δημοκρατίας, η οποία την ίδια ώρα ανακοίνωσε πως δεν θα καλέσει ως μάρτυρα τον ποινικό ανακριτή τον Σάββα Μάτσα, ο οποίο θα κληθεί από την οικογένεια. Υπενθυμίζεται, πως Μάτσας και Αλεξόπουλος, στο πόρισμα τους καταλόγισαν πιθανές ποινικές ευθύνες στον Πανίκο Σταυριανό, όπως και σε άλλα τρία πρώην στελέχη της Αστυνομίας, με την Νομική Υπηρεσία να αποφασίζει πως δεν θα προχωρήσει σε ποινικές διώξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ενηλικίωση ενός εγκλήματος, η αναβίωση του Γολγοθά και τα... έντονα γράμματα της Αστυνομίας

Ωστόσο, η διαδικασία της κατάθεσης Σταυριανού αναβλήθηκε μετά από αίτημα της εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας, Ξένιας Ξενοφώντος, καθώς όπως ενημέρωσε το Δικαστήριο, ο Πανίκος Σταυριανός δεν θα μπορεί να παρευρεθεί για να καταθέσει, λόγω ασθένειας. «Ενημερώθηκα ότι ο κ. Σταυριανός έχει οξεία γαστρεντερίτιδα. Έχει πρόσφατα υποβληθεί σε επέμβαση ανοικτής καρδίας. Μου έστειλαν ιατρικό πιστοποιητικό και με διαβεβαίωσαν ότι στις 11 Δεκεμβρίου θα μπορεί να καταθέσει», είπε η εκπρόσωπος της Εισαγγελίας.

Επίσης, η κ. Ξενοφώντος ανέφερε πως επικοινώνησε με την Δήμητρα Σταύρου, που ήταν υπεύθυνη για την μεταφορά των οστών στην Ελλάδα και ήταν η εξεταστής της Αστυνομίας, πριν τον ανακριτή της τελευταίας έρευνας, η οποία ωστόσο ούτε αυτή μπορούσε να καταθέσει κατά τη σημερινή διαδικασία. Επιπρόσθετα, εξέφρασε την πρόθεση της να καλέσει για διευκρινιστικές ερωτήσεις την ανθρωπολόγο, Ελευθερία Χαριλάου, όπως επίσης και τον λοχία που κατέγραφε οτιδήποτε αφορούσε τους ιατροδικαστές.

«Με κάθε σεβασμό, επειδή το Δικαστήριο θα αποφασίσει για τον τρόπο θανάτου του θανόντα, είναι σημαντικό», είπε η εκπρόσωπος της Εισαγγελίας, με την Δικαστή να της αναφέρει πως «από τα πρακτικά αμφισβητείται τα όσα υπογράφηκαν». Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας απάντησε «αυτό είναι το αίτημα μας, αυτές τις οδηγίες έχω».

Ανέβηκαν οι τόνοι

Παράλληλα, η Εισαγγελία ανέφερε πως θα ήθελε να καλέσει τον αστυνομικό που κατέγραφε τις συνομιλίες των ιατροδικαστών κατά τη διάρκεια της εξέτασης των οστών. Και αυτό διότι, όπως ανέφερε, ο συγκεκριμένος μάρτυρας, σε κατάθεση του, τρία χρόνια μετά την εξέταση, δήλωσε πως άκουσε τον πρώην προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Φίλιππος Κουτσάφτη, να λέει πως ο θάνατος του Θανάση, επήλθε είτε από ατύχημα, είτε από πτώση, ενώ η Δικαστής ανέφερε πως «προσπαθώ να αντιληφθώ τι θέλει να ακούσει ο Γενικός Εισαγγελέας».

Η εκπρόσωπος της Εισαγγελίας, ανέφερε στο Δικαστήριο πως: «Πριν την εκταφή έγιναν καταθέσεις από Ματσάκη και Σοφοκλέους, πως συμμερίζονται τις θέσεις του Σταυριανού. Μετά γίνεται εκταφή και έχουμε τη μαρτυρία Αγαπητού. Ακολουθεί η έκθεση του κ. Κουτσάφτη που είναι διαφορετικά και αντικρουόμενα με τα προηγούμενα. Μετά είναι οι θέσεις της Καραγίαννη. Σε αυτές τις αντικρουόμενες θέσεις, η πλευρά μου ζήτησε βοήθεια από τον Γενικό Εισαγγελέα, όπως εγκριθεί κάποιος ανεξάρτητος ιατροδικαστής, ώστε να χειριστούμε με δίκαιο τρόπο την υπόθεση. Το άτομο που απευθυνθήκαμε, είναι ο Δρ. Ανδρέας Μαρνερίδης. Ζητήσαμε να κάνει ένα υπόμνημα. Μα το έστειλε την Κυριακή. Θέλω να αναφέρω ότι ενημερώθηκαν χθες ο Εισαγγελέας και ο Βοηθός Εισαγγελέα. Ο Δρ. Μαρνερίδης, κλήθηκε ως ειδικός εμπειρογνώμονας στα πιο δύσκολα περιστατικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως η υπόθεση Ορέστη».

Δικαστής: Πότε διόρισε τον κ. Μαρνερίδη;

Εισαγγελία: Πριν λίγες ημέρες

Δικαστής: Μέσα σε λίγες ημέρες τον διόρισε ο Γενικός Εισαγγελέας και πρόλαβε να μελετήσει το μαρτυρικό υλικό και να ετοιμάσει έκθεση;

Εισαγγελία: Αντιλαμβάνομαι εχθρότητα του Δικαστηρίου

Δικαστής: Παρακαλώ χαμηλώστε τον τόνο της φωνής σας. Δεν μπορώ κάθε μέρα να προκύπτει νέος μάρτυρας. Την προηγούμενη ήταν ο λοχίας, σήμερα ο κ. Μαρνερίδης. Είναι πρωτοφανές αυτή η υπόθεση για τα κυπριακά δεδομένα. Και ο Γενικός Εισαγγελέας, πρώτος θα έπρεπε να θέλει να τελειώνει η υπόθεση.

Εισαγγελία: Το ζήτημα δεν είναι να τελειώνει γρήγορα αλλά ορθά.

Δικαστής: Αυτή την εντύπωση σας έδωσε το Δικαστήριο;

Εισαγγελία: Το Δικαστήριο σας δεν θέλει να κάνει γνώση αυτού του υπομνήματος;

Δικαστής: Το Δικαστήριο σας είπα από την πρώτη ημέρα, ότι θα τεθούν όλα ενώπιον του.

Εισαγγελία: Στόχος εδώ είναι να δώσουμε και να καταλήξουμε στην αλήθεια. Αυτό είναι το μέλημα. Χθες ενημέρωσα τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Βοηθό Εισαγγελέα, με οδηγίες ότι έχουμε καθήκον να ενημερώσουμε το Δικαστήριο σας.

Η Εισαγγελία, ανέφερε στο Δικαστήριο πως η μαρτυρία Μαρνερίδη θα αποτελέσει βοήθεια για το Δικαστήριο, εξού και αιτήθηκε να παρουσιαστεί και να επιθεωρήσει τεκμήρια, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα.

Δικαστής: Τι διαφορετικό έχει ο διορισμός του κ. Μαρνερίδη από του Αγαπητού;

Εισαγγελέας: Ο Αγαπητός έχει μόνο μια ειδικότητα. Επιπλέον είναι σε μεγάλη ηλικία και έχει μια δυσκολία στο να έρθει. Αν έρθει ο κ. Μαρνερίδης, δεν θα χρειαστεί η μαρτυρία του Αγαπητού.

Καρφιά, ένταση και διαδοχικές ερωτήσεις

Στη συνέχεια, η εκ των δικηγόρων της οικογένειας, Λητώ Καριόλου, ανέφερε:

«Μόλις πήραμε σήμερα, 6 Δεκεμβρίου, το υπόμνημα που έχει ημερομηνία 3 Δεκεμβρίου. Γιατί δεν πληροφορηθήκαμε τη Δευτέρα που είχε δικάσιμο για αυτό; Γελά η συνάδελφος. Με κάθε σεβασμό, με σοβαρότητα λένε ότι θα εξεταστούν ξανά τα πλακίδια. Γιατί έρχεται σήμερα χωρίς προειδοποίηση να κάνει αποκάλυψη; Παρακαλώ το Δικαστήριο να μελετήσει το θέμα, να κρίνει το γεγονός ότι πρέπει να μελετήσουμε το υπόμνημα με τους δικούς μας ειδικούς.

Από την πλευρά της, η δεύτερη δικηγόρος της οικογένειας, Αθηνά Δήμα, ανέφερε:

«Ζητά εξέταση πλακιδίων. Αυτά εξετάστηκαν από Αγαπητό και Καραγιάννη. Οι εκθέσεις δεν είναι αντικρουόμενες, είναι οι ίδιες. Αλλάζει η λέξη πιθανός. Και θα πω και κάτι άλλο. Τα πλακίδια είναι της οικογένειας και απαγορεύει την εξέταση ξανά. Αν ενδιαφερόταν ο Γενικός Εισαγγελέας, που για τρία χρόνια κορόιδευε την οικογένεια, γιατί δεν έφερε αυτό τον έγκριτο επιστήμονα; Έρχεται να κάνει τη νύχτα μέρα για ακόμα μια φορά».

Δικαστής: Από τη μέρα που εκδόθηκε διάταγμα, τα πορίσματα, οι εκθέσεις κτλ, από τότε μέχρι σήμερα, τι μεσολάβησε;

Εισαγγελία: Όταν ανάλαβα την υπόθεση και παρέλαβα τους φακέλους, αντιλήφθηκα τα ζητήματα και ζήτησαν βοήθεια από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Δικαστής: Ρωτώ γιατί προέκυψε η ανάγκη για να εμπλακεί ο κ. Μαρνερίδης;

Εισαγγελία: Διορίστηκε για να με βοηθήσει. Πρέπει να λάβετε υπόψη και να δώσετε αξία σε αυτό το υπόμνημα.

Δικαστής: Μα αντιλαμβάνεστε τι λέτε; Είπα εγώ δεν θα το λάβω υπόψη; Άλλο να διοριστεί για να σας βοηθήσει και άλλο να θέλω τον εμπειρογνώμονα να κληθεί να δώσει μαρτυρία.

Εισαγγελία: Χθες ήμουν στη Νομική Υπηρεσία για να το παραδώσω στον Γενικό Εισαγγελέα και τον Βοηθό Εισαγγελέα. Και μετά από μελέτη, έλαβα οδηγίες για να κληθεί να καταθέσει στη δίκη.

Δικαστής: Προσπάθεια του θανατικού ανακριτή, δεν είναι να αποκλείσει κανένα. Δηλαδή, διορίστηκε για να σας βοηθήσει αλλά όταν κάνατε το υπόμνημα, κρίθηκε ότι είναι σοφό να κληθεί ως μάρτυρας;

Εισαγγελία: Ήταν καθηκόντως υποχρέωση μας.

Δικηγόρος οικογένειας: Η συνάδελφος ξετρυπώνει ένα μάρτυρα κάθε μέρα. Οι οδηγίες σας ήταν σαφείς. Δηλώνω ότι εάν το δεχτείτε το υπόμνημα, ζητώ και εγώ προθεσμία έξι μηνών για να παρουσιάσω στο Δικαστήριο εκθέσεις από δικούς μου επιστήμονες ιατροδικαστές.

Ένσταση για Σταυριανό

Στη συνέχεια, οι δικηγόροι της οικογένειας του Θανάση, έφεραν ένσταση ως προς την κατάθεση του Πανίκου Σταυριανού, λέγοντας πως πρόκειται για αντιφατική μαρτυρία και πως απασχόλησε την Επιτροπή Μάτσα-Αλεξόπουλου, στο πόρισμα των οποίων, αναφέρεται πως η μαρτυρία του ήταν αναληθές, παραπλανητική και αντικρουόμενη.

Η κ. Λητώ Καριόλου, ανέφερε πως «είναι η θέση της οικογένειας, ότι αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να ακουστεί με την ματιά της αλήθειας. Το πόρισμα Μάτσα-Αλεξόπουλου, αναφέρει για επτά αδικήματα. Είναι η θέση μας πως η απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας να καλέσει τον Σταυριανό, θα μολύνει τη διαδικασία».

Από την πλευρά της η κ. Δήμα, σε ότι αφορά την κλήτευση της ανθρωπολόγου που ανέφερε η Εισαγγελία, ανέφερε πως «δεν πρόκειται να βγάλουμε συμπεράσματα από αυτά που θα πει», ενώ σε ότι αφορά τον λοχία, που επίσης θα κληθεί ως μάρτυρας, είπε πως «αυτή η μαρτυρία είναι για το τι άκουσε όταν μιλούσαν δυο άλλοι, ως κουτσομπολιό. Αυτά που είπε τρία χρόνια μετά, δεν τα άκουσε κανένας άλλος. Υπάρχει ημερολόγιο ενεργείας, το οποίο υπέγραψαν επτά άνθρωπο και δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο». Σημειώνεται πως ο εν λόγω λοχίας, είναι αυτός που ισχυρίζεται πως άκουσε τον κ. Κουτσάφτη να αναφέρει πως το θύμα έπεσε από ύψος ή ήταν ατύχημα ο θάνατος του Θανάση.

Το Δικαστήριο, αφού άκουσε όλες τις πλευρές, ανέφερε πως «εγείρεται σοβαρό ζήτημα», σε σχέση με το αίτημα της Εισαγγελίας να κλητεύσει ως μάρτυρα τον κ. Μαρνερίδη, και ως εκ τούτου, επιφύλαξε την απόφαση του, την οποία θα ανακοινώσει την ερχόμενη Παρασκευή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε διαφορετική συνιστάμενη από την οικογένεια η Εισαγγελία στην θανατική ανάκριση για Θανάση-Απέρριψε Μάτσα

Δειτε Επισης

Βίντεο από το εσωτερικό του ελικοπτέρου με τον Ραϊσί και τον ΥΠΕΞ του Ιράν πριν από τη συντριβή
Αναθεώρηση Οδηγών για προστασία πληροφοριοδοτών
Οι επτά πιθανοί διάδοχοι του Ραϊσί-Το φαβορί, ο διπλωμάτης και το αουτσάιντερ από τα παλιά
Με drone βρήκαν το ελικόπτερο του Ραϊσί-Γιατί καθυστέρησε 13 ώρες ο εντοπισμός του
Καταδικάστηκε με πρόστιμο εταιρεία για τον θάνατο εργαζόμενου-Άνοιξε η θύρα ανυψωτικού και έπεσε στο κενό
Άκαρπες οι έρευνες μετά τον εντοπισμό ανθρώπινου μέλους στη Λάρα
Ανασύρθηκε η σορός του Ραϊσί και των άλλων επιβατών μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου
Απειλητικά emails στάλθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες-Έρευνες Αστυνομίας για τον αποστολέα
Βία στα σχολεία και στελέχωση των ΚΙΕ θέτουν ενώπιον Χριστοδουλίδη οι καθηγητές
Ποιος είναι ο Μοχάμαντ Μοχμπέρ, ο υπηρεσιακός πρόεδρος του Ιράν μετά τον θάνατο του Ραϊσί