Δύο «ναι» για διορισμό της Κουεγιάρ-Εκ των προτέρων εμπόδια θέτει η τουρκική πλευρά

Θετικά απάντησε και η τουρκική πλευρά στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τον διορισμό απεσταλμένου, που θα διερευνήσει το έδαφος για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, αφού έκανε γνωστή τη θετική της απάντηση η Κυβέρνηση. Ωστόσο, στα κατεχόμενα επιχειρούν να καταστήσουν δέσμια τη διαδικασία στις δικές τους αδιάλλακτες θέσεις, σπεύδοντας να ξεκαθαρίσουν ότι δεν συζητούν ομοσπονδία αλλά λύση δύο κρατών, ταυτόχρονα με τη γνωστοποίηση της συναίνεσής τους.

Υπενθυμίζεται ότι, αν και ακόμα αυτό δεν ανακοινώθηκε επίσημα από τα Ηνωμένα Έθνη, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η επιλογή του Αντόνιο Γκουτέρες είναι η Μαρία Άνχελα Χολγκίν Κουεγιάρ, η οποία είχε διατελέσει για σειρά ετών Υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας.

Κατά την ενημέρωση των ΜΜΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ανακοίνωσε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία έδωσε σήμερα τη συγκατάθεσή της ως προς το διορισμό συγκεκριμένης προσωπικότητας, την οποία πρότεινε ο ΓΓ του ΟΗΕ, στη θέση απεσταλμένου με στόχο τη διερεύνηση προοπτικής επανέναρξης διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, εντός του συμφωνημένου πλαισίου και σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ».

Εξέφρασε, παράλληλα, την ελπίδα ότι αντίστοιχη ανταπόκριση θα υπάρξει και από την τουρκική πλευρά, κάτι που έγινε λίγες ώρες αργότερα. «Επαναλαμβάνουμε την ειλικρινή μας πολιτική βούληση και την ετοιμότητα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί με στόχο την επίτευξη μιας βιώσιμης και οριστικής διευθέτησης του Κυπριακού. Η θέλησή μας για επίλυση με μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα παραμένει ισχυρή», τόνισε ο κ. Λετυμπιώτης.

Ανακοινώνοντας, ωστόσο, τη συναίνεση της τ/κ πλευράς, ο λεγόμενος «υπεξ», Ταχσίν Ερτογρούλογλου, υποστήριξε πως αυτή δεν είναι και η θέληση των Τ/κ, καθώς, όπως είπε, «απαντήσαμε θετικά στο θέμα του απεσταλμένου, με την προϋπόθεση ότι δεν θα αναζητηθεί κοινό έδαφος για ομοσπονδία. Θα ισχύει (ο διορισμός του απεσταλμένου) για περίοδο 6 μηνών. Η θέση της τ/κ πλευράς είναι να προσπαθήσει να βρει το κοινό έδαφος στη βάση δύο κρατών».

Περαιτέρω, ο Ερτογρούρολγου δήλωσε πως οι συνομιλίες για ομοσπονδία δεν θα έρθουν ποτέ στην ημερήσια διάταξη, υποστηρίζοντας ότι «οι Ε/κ απέρριψαν όλες τις προτάσεις για συνεργασία και διαμοιρασμό της συνεργασίας με τους Τ/κ». Σημείωσε πως θεωρεί «μηδενική» την «πιθανότητα μετάβασης σε μια διαφορετική πολιτική από αυτή για αποδοχή της 'κυρίαρχης ισότητας' και του 'ισότιμου διεθνούς καθεστώτος' της 'τδβκ'. Η επιλογή της εταιρικής σχέσης έχει εξαφανιστεί». Θεωρεί επίσης «εξαιρετικά λανθασμένη» τη στάση προηγούμενων «κυβερνήσεων» να εγκαταλείψουν την ιδέα του «κράτους», όπως σημείωσε.

Δειτε Επισης

Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό στη Λευκωσία- Συμμετέχουν οκτώ Κράτη Μέλη της Ε.Ε
Ευγνωμοσύνη του ΟΗΕ προς την Κύπρο για το θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα
Η ανάγκη για διαφάνεια, οι επαναλαμβανόμενοι πρωταγωνιστές και ο πολιτικός αντίκτυπος
Έκθεση Σούπερμαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συνέλευση της Μεσογείου
CMC: Στα χέρια της ΕΤΥΦΑ ο χρόνος άφιξης του ‘Προμηθέας’ στην Κύπρο
Χριστοδουλίδης: Η στήριξη της υπαίθρου πρωταρχικός στόχος για την Κυβέρνηση
Αλλαγές στην νομοθεσία για τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών ενέκρινε η Βουλή
Μεγαλύτερος σε αριθμό εκλογέων ο Δ. Πάφου ακολουθεί ο Δήμος Ανατολικής Πάφου
Η Βουλή ενέκρινε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης
Η Βουλή εξέφρασε αλληλεγγύη με Σλοβακία μετά την απόπειρα κατά του Πρωθυπουργού