Άναψε πράσινο φως σε Γκουτέρες για τον διορισμό της Μαρία Άνχελα ως απεσταλμένη η Κυβέρνηση

θετική η απάντηση της Κυβέρνησης, για τον διορισμό της Μαρία Άνχελα Χολγκίν Κουεγιάρ ως απεσταλμένη, μετά από εισήγηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντίονιο Γκουτέρες.

Όπως δήλωσε κατά την ενημέρωση των ΜΜΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, «η Κυπριακή Δημοκρατία έδωσε σήμερα τη συγκατάθεσή της ως προς το διορισμό συγκεκριμένης προσωπικότητας, την οποία πρότεινε ο ΓΓ του ΟΗΕ, στη θέση απεσταλμένου με στόχο τη διερεύνηση προοπτικής επανέναρξης διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, εντός του συμφωνημένου πλαισίου και σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ. Ευελπιστούμε ότι αντίστοιχη θετική ανταπόκριση ως προς το διορισμό της προσωπικότητας θα υπάρξει και από την άλλη πλευρά το συντομότερο δυνατόν.  Επαναλαμβάνουμε την ειλικρινή μας πολιτική βούληση και την ετοιμότητα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί με στόχο την επίτευξη μιας βιώσιμης και οριστικής διευθέτησης του Κυπριακού.  Η θέλησή μας για επίλυση με μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα παραμένει ισχυρή».

Παράλληλα ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε πως, «εντός αυτού του πλαισίου και ενόψει της αυριανής επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα για τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας σημειώνουμε ότι η βελτίωση σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας είναι κάτι που εκτιμούμε ως θετική εξέλιξη, συνυφασμένη με το Κυπριακό, αφού αυτή η βελτίωση μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο και στο Κυπριακό.  Αθήνα και Λευκωσία συντεταγμένα συνεργαζόμαστε στενά, ούτως ώστε να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα σημαντικής προόδου στο Κυπριακό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα ορόσημα του Δεκεμβρίου καθορίζουν την πορεία του Κυπριακού το 2024

Η κ. Κουεγιάρ, 60 ετών, υπηρέτησε ως Υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας από το 2010 έως το 2018, ενώ έχει επίσης υπηρετήσει και ως Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κολομβίας στα Ηνωμένα Έθνη μεταξύ 2004 και 2006.

Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα η κ. Κουεγιάρ είναι πολιτικός επιστήμονας, με ειδικότητες στη Δημόσια Διοίκηση και Διοικητικά Ιδρύματα από το Πανεπιστήμιο των Άνδεων και στη Διπλωματία και τη Στρατηγική από το Γαλλικό Κέντρο Διπλωματικών και Στρατηγικών Σπουδών (CEDS). Ως Υπουργός Εξωτερικών, υπηρέτησε ως Αντιπρόσωπος του Προέδρου στη Διαπραγμάτευση της Ειρηνευτικής Διαδικασίας στην Κολομβία. Υπήρξε Πρέσβης και Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κολομβίας στα Ηνωμένα Έθνη και Πρέσβης της Κολομβίας στη Βενεζουέλα, Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών, ενώ υπηρέτησε και στην Πρεσβεία της χώρας της στο Παρίσι, ως αρμόδια για εμπορικές υποθέσεις, μεταξύ άλλων.

Πέρυσι κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Η Βενεζουέλα που έζησα» στο οποίο πραγματεύεται ζητήματα σχετικά με τις διπλωματικές σχέσεις Κολομβίας-Βενεζουέλας και τον αντίκτυπό τους στην περιοχή, καθώς και λεπτομέρειες της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Κολομβία.

Δειτε Επισης

Ανοίγουν στόματα για τον προπονητή της ενόργανης-Κλήθηκε για κατάθεση η πρώην πρωταθλήτρια
Μετά τον Ελ Τσάπο, ο Ελ Μάγιο-Παρά τις μεταμφιέσεις και τις πλαστικές, ο πανίσχυρος βαρόνος ναρκωτικών συνελήφθη
Έκοψαν εισιτήριο σε AμεΑ με Ευρωπαϊκή Κάρτα σε εκδήλωση-«Έλλειψη σαφήνειας ως προς την πολιτική που εφαρμόζεται»
Αρνήθηκαν να μετακινήσουν την περιουσία τους και έστειλαν στο νοσοκομείο δύο αστυνομικούς
Νέες έρευνες φυσικού αερίου στη αν. Μεσόγειο εξαγγέλλει ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας
Στη Λευκωσία την ερχόμενη βδομάδα τα συνέδρια της Διασποράς
Ευθύνες στις Αρχές από τους επιζώντες στο Μάτι-«Το ίδιο μας το κράτος, μας κήρυξε τον πόλεμο...»
Βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί στο σιδηροδρομικό δίκτυο στη Γαλλία-«Εγκληματική ενέργεια» (pics)
Ένα βρέφος δώδεκα μηνών και ένα 13χρονο κορίτσι ανάμεσα στα θύματα του πολύνεκρου τροχαίου στην Ελλάδα
Στο 22% στο τέλος Ιουνίου η υλοποίηση αναπτυξιακών δαπανών του προϋπολογισμού