Ψηλά στην ατζέντα Μητσοτάκη το Κυπριακό-Διαβήματα της Κυβέρνησης και για τη Δερύνεια

Το Κυπριακό, η επικείμενη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, καθώς θέματα εσωτερικής επικαιρότητας ήταν ανάμεσα στα ζητήματα που απασχόλησαν τη σημερινή Ενημέρωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη προς τα ΜΜΕ.  

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο της Ενημέρωσης του προς τα ΜΜΕ, ο Εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι το τουρκικό κατοχικό καθεστώς κατασκευάζει οχυρωματικαέργα στη Δερύνεια, είπε ότι «η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι οι όποιες εργασίες πραγματοποιούνται δεν είναι εντός της νεκρής ζώνης και ήδη προχωρούμε στα απαραίτητα διαβήματα».

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό ενόψει της συνάντησης του με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η επικοινωνία είναι συνεχής και ότι θα υπάρξει και αύριο τηλεφωνική συνομιλία τους.

Κληθείς να πει αν το Κυπριακό θα αποτελέσει μέρος των συζητήσεων του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «το Κυπριακό είναι πάντα πολύ ψηλά στην ατζέντα της Ελληνικής Κυβέρνησης».

Πρόσθεσε ότι κάθε βελτίωση στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας δεν είναι άσχετη με το Κυπριακό, κάτι που έχει επανειλημμένως αναφέρει ο ίδιος ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση αν ισχύει το όνομα της Μαρίας Άνχελα που είδε το φως της δημοσιότητας ως απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε κάτι, να αναμένουμε την επίσημη ανακοίνωση από πλευράς του ΓΓ των ΗΕ».

Σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ευελπιστούμε για τον διορισμό το συντομότερο δυνατόν, σημειώνοντας ότι «ελπίζουμε να υπάρξει ειλικρινής πολιτικής βούλησης (και από την άλλη πλευρά) και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν».

Ερωτηθείς για τη Chevron, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «υπάρχει συμφωνία για τα επόμενα βήματα και τα δύο μέρη, μέσα από τις συγκλίσεις που προνοεί η συμφωνία, προχωρούν στην επικαιροποίηση του υφιστάμενου σχεδίου ανάπτυξης και παραγωγής. Η κάθε εταιρεία επιλέγει τη χρονική στιγμή που θα προβαίνει στις ανακοινώσεις που επιθυμεί. Εμείς, ως Κυπριακή Δημοκρατία επαναλαμβάνουμε ότι η παρουσία της στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης».

Κληθείς να πει αν έχει απαντήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο αίτημα του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται σε επαφή με τις πολιτικές δυνάμεις καθημερινά. Όποια πολιτική ηγεσία επιθυμεί ενημέρωση μπορεί να επικοινωνήσει ανά πάσα στιγμή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου στην παρούσα στιγμή δεν είναι κάτι που θα  πράξει ο Πρόεδρος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άναψε πράσινο φως σε Γκουτέρες για τον διορισμό της Μαρία Άνχελα ως απεσταλμένη η Κυβέρνηση

«Διάφορα κράτη έχουν εκφράσει πρόθεση τους να συνδράμουν για τον ανθρωπιστικό διάδρομο»

Για το θέμα της πρωτοβουλίας της Κύπρου για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «διάφορα κράτη έχουν εκφράσει την πρόθεση τους να συνδράμουν είτε με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας ή την παροχή πλοίων που μπορούν να συμμετέχουν στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας. Έχει αφιχθεί την προηγούμενη βδομάδα στην Κύπρο η πρώτη ανθρωπιστική βοήθεια από πλευράς του Ηνωμένου  Βασιλείου η οποία είναι αποθηκευμένη στη Λάρνακα, και το ΗΒ έχει παράσχει μέχρι στιγμής ένας πλοίο.

Εμείς εργαζόμαστε, είναι σχετικές και οι επισκέψεις του Προέδρου χθες στην Αίγυπτο και στην Ιορδανία, για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία βρίσκεται σε προχωρημένο επίπεδο σε ό,τι αφορά τα τεχνικά ζητήματα. Η ομάδα έχει επιστρέψει από το Ισραήλ την Κυριακή όπου έχουν συζητηθεί και εκεί τεχνικής φύσεως ζητήματα, αλλά η τελική εφαρμογή της πρωτοβουλίας δεν εξαρτάται από εμάς. Εμείς αυτό που μπορούμε να πράξουμε είναι να είμαστε έτοιμοι, να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό και μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες να μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή η πρωτοβουλία».

Πρόσθεσε ότι είναι πολλές οι χώρες και οι οργανισμοί που αναγνωρίζουν το πόσο υλοποιήσιμη είναι η πρωτοβουλία και τη σημασία υλοποίησης της.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το κατοχικό καθεστώς δεν φαίνεται να υποχωρεί από τη νεκρή ζώνη στην Πύλα και στον Άγιο Δομέτιο, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε, μεταξύ άλλων, ότι «αναμένουμε από την ειρηνευτική δύναμη να εφαρμόσει τους όρους εντολής της και να διασφαλίσει το καθεστώς της νεκρής ζώνης αποκαθιστώντας το καθεστώς» όπως ήταν πριν.    

Δειτε Επισης

Σύντομα η βοήθεια στη Γάζα από την Κύπρο μέσω της προσωρινής προβλήτας
Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό στη Λευκωσία- Συμμετέχουν οκτώ Κράτη Μέλη της Ε.Ε
Ευγνωμοσύνη του ΟΗΕ προς την Κύπρο για το θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα
Η ανάγκη για διαφάνεια, οι επαναλαμβανόμενοι πρωταγωνιστές και ο πολιτικός αντίκτυπος
Έκθεση Σούπερμαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συνέλευση της Μεσογείου
CMC: Στα χέρια της ΕΤΥΦΑ ο χρόνος άφιξης του ‘Προμηθέας’ στην Κύπρο
Χριστοδουλίδης: Η στήριξη της υπαίθρου πρωταρχικός στόχος για την Κυβέρνηση
Αλλαγές στην νομοθεσία για τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών ενέκρινε η Βουλή
Μεγαλύτερος σε αριθμό εκλογέων ο Δ. Πάφου ακολουθεί ο Δήμος Ανατολικής Πάφου
Η Βουλή ενέκρινε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης