Οι απαντήσεις για τη νέα απεσταλμένη και οι πυκνές εξελίξεις του Δεκεμβρίου που επηρεάζουν το Κυπριακό

Στην απάντηση του Ερσίν Τατάρ, σε σχέση με την τελευταία πρόταση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, για διορισμό απεσταλμένου, στρέφεται η προσοχή της Λευκωσίας, η οποία δεν έχει κανένα λόγο να μην κάνει αποδεκτό το όνομα της Κολομβιανής διπλωμάτη, που πρότεινε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Ενδεχομένως το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται στο εξωτερικό, να καθυστερεί την επίσημη απάντηση της Λευκωσίας για τον διορισμό, ωστόσο η θετική απάντηση θεωρείται διαδικαστικού χαρακτήρα. Υπενθυμίζεται πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης, επιβεβαίωσε πως πρόκειται για γυναίκα διπλωμάτη που προέρχεται από χώρα της Λατινικής Αμερικής, με τις πληροφορίες να συγκλίνουν πως πρόκειται για την επί οκτώ χρόνια υπουργό Εξωτερικών της Κολομβίας, Μαρία Άγκελα Χολγκουίν Κουελλάρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η απάντηση της τουρκικής πλευράς, οι προφάσεις Τατάρ και η αναμονή της Λευκωσίας

Σημειώνεται πως το όνομα της Κολομβιανής διπλωμάτη, δεν επιβεβαιώνεται επίσημα από την Κυβέρνηση, η οποία παραπέμπει στις επίσημες ανακοινώσεις από τον Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος όπως έγινε γνωστό, είχε προτείνει άλλο όνομα στις δύο πλευρές, που δεν έγινε αποδεκτό από τον Ερσίν Τατάρ. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Γκουτέρες, είχε προτείνει στις δύο πλευρές το όνομα της Τζούλιας Μπίσοπ, της πρώην ΥΠΕΞ, της Αυστραλίας, το οποίο όμως απέρριψε η άλλη πλευρά, με τη δικαιολογία, ότι η Αυστραλία, είναι χώρα της Κοινοπολιτείας, όπως και η Κυπριακή Δημοκρατία.

Άλλωστε η επίσημη θέση της Λευκωσίας, είναι πως κάθε μέρα που περνά χωρίς διορισμό απεσταλμένου, συνεπάγεται στασιμότητα και λειτουργεί αρνητικά στην προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών. Συνεπώς αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει είναι να τοποθετηθεί θετικά, αυτή τη φορά και η άλλη πλευρά, έτσι ώστε να ξεκλειδώσει η διαδικασία.

Άλλωστε, αυτή η εξέλιξη που θεωρείται κομβικής σημασίας για τα μετέπειτα βήματα στο Κυπριακό, ενδεχομένως να συνδέεται και με την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. Σε αυτό συγκλίνουν δύο δεδομένα. Πρώτον το γεγονός ότι η Αθήνα, έχει προτεραιοποιήσει το Κυπριακό, με τον Έλληνα ΥΠΕΞ να έχει δηλώσει πρόσφατα ότι το Κυπριακό βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της εξωτερικής πολιτικής της χώρας και δεύτερο, η στάση του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους, δεν απέκλεισε εξελίξεις, μετά τη συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που ίσως συνδέεται και με την επαναπροσέγγιση της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κι αυτό διότι, εντός Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένη και η Σύνοδος Κορυφής, στην ατζέντα της οποία βρίσκονται οι Ευρωτουρκικές σχέσεις, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να καλούνται να τοποθετηθούν για το μέλλον τους, στη βάση και της σχετικής έκθεσης που δημοσίευσε την προηγούμενη εβδομάδα ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.

Εξάλλου, άλλη μια εξέλιξη που έρχεται να προστεθεί, η οποία όμως, όπως έχει αποδείξει και το παρελθόν, δεν αναμένεται να προσθέσει ότιδηποτε ουσιαστικό, πέραν από βελτίωση του κλίματος, είναι η κοινωνικού χαρακτήρα εκδήλωση, που διοργανώνει κάθε χρόνο ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ. Η εκδήλωση είναι προγραμματισμένη για την άλλη εβδομάδα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να υποδεικνύει πως, «είμαι πάντα ανοικτός στην οποιαδήποτε πρόσκληση, συνάντηση με τον κ. Τατάρ, τον έχω καλέσει κατ΄επανάληψη και για συζητήσεις και για κοινωνική συνάντηση. Δεν έχω τίποτε να ανησυχήσω. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά τι επιδιώκουμε μέσα από τις διαπραγματεύσεις και οποιαδήποτε ευκαιρία μου δίνεται να είστε σίγουροι ότι θα την αξιοποιήσω».

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κληθείς τη Δευτέρα να σχολιάσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό, απέφυγε να αναφερθεί στο όνομα της προτεινόμενης από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, απεσταλμένης, ωστόσο επιβεβαίωσε πως, «προέρχεται από χώρα της Λατινικής Αμερικής, είναι κυρία, και αναμένουμε τις εξελίξεις. Αυτή τη βδομάδα, θεωρώ ότι ενδεχομένως ο ΓΓ να προβεί σε ανακοίνωση».

Δειτε Επισης

Αρχιεπίσκοπος: Ο Μακάριος να γίνει το μέτρο για εθνική και ανθρώπινη αξιοπρέπεια
Ομήρου: Αδήριτη αναγκαιότητα η συνεπής εθνική στρατηγική για Κυπριακό
Κήρυξαν πένθος στα κατεχόμενα για την φωτιά σε ξενοδοχείο στην Τουρκία
Αρνητικός με το πακέτο του Προέδρου ο Τατάρ-Φωνάζει για όλα, ετοιμάζει επιστολή προς τον Γκουτέρες
Συγχαρητήρια επιστολή στον νέο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων έστειλε η Αννίτα Δημητρίου
Σύγκληση Εθνικού και απαντήσεις για το πακέτο των οχτώ σημείων αναμένει ο Στεφάνου
Οι αλλαγές που προωθούνται για το δικαίωμα ψήφου από τα 17
Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Μενελάου και Ονάρ για τα σημεία διέλευσης
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
«Ιστορική» χαρακτήρισε ο ΠτΔ την απόφαση για έγκριση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη