Η απάντηση της τουρκικής πλευράς, οι προφάσεις Τατάρ και η αναμονή της Λευκωσίας

Εν αναμονή της τουρκικής αντίδρασης στη νέα πρόταση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για διορισμό απεσταλμένου για το Κυπριακό βρίσκεται η Λευκωσία. Με δεδομένη τη θετική ανταπόκριση της δικής μας πλευράς, η οποία προσμένει σε αυτή την αποστολή, αφού θεωρείται σημαντικό βήμα για το ξεκλείδωμα της διαπραγματευτικής διαδικασίας, σύντομα θα διαφανεί εάν η τουρκική πλευρά θα παίξει και πάλι παιγνίδια ή θα ανάψει το πράσινο φως για την κάθοδο απεσταλμένου. Η απάντηση της δικής μας πλευράς αναμένεται, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να δωθεί σύντομα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερσίν Τατάρ απέρριψε την προηγούμενη πρόταση του Αντόνιο Γκουτέρες με τη δικαιολογία ότι επρόκειτο για Αυστραλή πολιτικό και η Αυστραλία, όπως και η Κύπρος, είναι μέλη της Κοινοπολιτείας. Εάν αυτή είναι η γραμμή επιχειρηματολογίας του κατοχικού καθεστώτος, γίνεται κατανοητό πως, εάν δεν θέλει να προχωρήσει η διαδικασία, μπορεί να εφεύρει προφάσεις για να απορρίψει κάθε περίπτωση που τίθεται ενώπιον του. Σημειώνεται πως Αυστραλός ήταν και ο περιβόητος Αλεξάντερ Ντάουνερ, που κάθε άλλο από φιλικός ήταν προς την ε/κ πλευρά.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε ότι η πρόταση αφορά γυναίκα, που προέρχεται από χώρα της Λατινκής Αμερικής. Εμφανίστηκε, πάντως, αρκετά αισιόδοξος, παρά την προηγούμενη στάση του Τατάρ, λέγοντας ότι «αυτή την εβδομάδα θεωρώ ότι ενδεχομένως ο ΓΓ να προβεί σε ανακοίνωση».

Η τουρκική πλευρά μέχρι στιγμής όχι απλώς δεν δείχνει οποιαδήποτε προθυμία για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, αλλά προβαίνει σε προκλητικές ενέργειες στη νεκρή ζώνη, που αναπόφευκτα δημιουργούν εντάσεις και δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την προσπάθεια, ενώ μονίμως διακηρύττει ότι αυτή η διαπραγματευτική προσπάθεια έχει κλείσει τον κύκλο της και διατείνεται ότι μπορεί να συζητήσει μόνο λύση στη βάση της λογικής των δύο κρατών. Παρά τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών, δεν έχει γίνει κατορθωτή ούτε η επανέναρξη των εργασιών στην Πύλα, ούτε η αποκατάσταση του στάτους κβο στον Άγιο Δομέτιο.

Ερώτημα αποτελεί και τι από όλα αυτά θα καταγράψει ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ, Κόλιν Στιούαρτ, και με ποιο τρόπο θα τα παρουσιάσει. Όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα, τα προσχέδια των εκθέσεων Γκουτέρες για την Κύπρο αναμένεται να κυκλοφορήσουν στα μέσα Ιανουαρίου. Το ένα αφορά τις καλές του υπηρεσίες και το άλλο την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Ο Κόλιν Στιούαρτ θα ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη και θα ενημερώσει σχετικά τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ΚΥΠΕ, ο κ. Στίουαρτ θα έχει μία συνάντηση με χώρες που συνεισφέρουν στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και μία με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπου θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει την κατάσταση επί του εδάφους. Προφανώς δεν μπορεί να περιοριστεί σε αυτά που αναφέρουν οι εκπρόσωποι του Οργανισμού, ότι δηλαδή η κατάσταση επί του εδάφους παραμένει ήρεμη και παρακολουθείται στενά, αλλά θα πρέπει να αναφερθεί στα πραγματικά γεγονότα, τα οποία περιλαμβάνουν μία σειρά από τουρκικές προκλήσεις, αμφισβήτηση του καθεστώτος της νεκρής ζώνης και κατ’ επέκταση της αποστολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τη μη εφαρμογή της συναντίληψης που ο ίδιος πέτυχε για την Πύλα. Θα φανεί εάν θα ακολουθήσε την πεπατημένη των ίσων αποστάσεων ή θα επιχειρήσει να θέσει τα γεγονότα στην πραγματική τους διάσταση.

Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό κατά πόσον ο Κόλιν Στιούαρτ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον Τατάρ πριν να μεταβεί στη Νέα Υόρκη. Ανακοινώθηκε, ωστόσο, ότι τους προσκάλεσε στο χριστουγεννιάτικο του πάρτι, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στο Λήδρα Πάλας. Πρόκειται, βεβαίως, για μια ετήσια κοινωνική εκδήλωση των ΗΕ, που δεν προσφέρεται για υψηλή πολιτική συζήτηση και πραγματοποιείται στην παρουσία δεκάδων άλλων προσώπων, γι’ αυτό και αναμένεται να διευθετηθούν πολιτικού χαρακτήρα ξεχωριστές συναντήσεις, ενόψει των εκθέσεων του ΓΓ. Στον ορίζοντα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει οποιοσδήποτε προγραμματισμός για κοινή συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών.

Δειτε Επισης

Με αναφορές στην επίθεση του Ιράν αλλά και το Κυπριακό το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής
Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και το Κυπριακό στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας Γκουτέρες-Φιντάν
Αστυνομικός στη Λεμεσό έκανε σήμα σε οδηγό να σταματήσει και τον παρέσυρε με το όχημα του
Ένα σκάφος με 37 μετανάστες εντοπίστηκε ανοιχτά του Κάβο Γκρέκο-Αναμένεται και δεύτερο
Διαφωνίες στη Βουλή για την πρόταση Kυβέρνησης για πλαίσιο ελέγχου άμεσων ξένων επενδύσεων
Ατύχημα με ανοιχτό διώροφο τουριστικό λεωφορείο στην Πανεπιστημίου στην Αθήνα-Έξι τραυματίες
Τα δύο σενάρια στο τραπέζι για ενδεχόμενη απάντηση του Ισραήλ και οι αρνητικές συνέπειες για την Κύπρο
BINTEO: Το τεράστιο οπλοστάσιο του Ιράν σε drones και πυραύλους–Γιατί απέτυχαν να πλήξουν το Ισραήλ
ΒΙΝΤΕΟ: Nέα επίθεση στο Σίδνεϊ-Άνδρας επιτέθηκε και μαχαίρωσε ιερέα και ακόμη τέσσερα άτομα σε εκκλησία
Στο Άμπου Ντάμπι για σύνοδο της συνέλευσης IRENA ο Υπουργός Ενέργειας