Θα περιμένει Εισαγγελία για αποφάσεις η Προκοπίου για εισήγηση Αρχής για Κατσουνωτό και θανατηφόρο 2012
12:43 - 31 Δεκεμβρίου 2023
Λίγο πριν την έλευση του νέου έτους άλλα δύο μέτωπα τα οποία χρίζουν διαχείρισης από την πολιτική προϊστάμενη της Αστυνομίας, άνοιξαν για την υπουργό Δικαιοσύνης, η οποία ανέλαβε τα ηνία σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, καθώς τα πυρά κατά της Αστυνομίας προέρχονταν από διάφορες κατευθύνσεις. Από τη μια οι χειρισμοί σε ότι αφορά πολύκροτες υποθέσεις που έπληξαν το κύρος της Δύναμης, από την άλλη τα εσωτερικά προβλήματα και οι έντονες αντιδράσεις των μελών, ενώ στην εξίσωση ήρθαν να προστεθούν τα επιχειρησιακά λάθη που έφεραν την Αστυνομία στο μάτι του Κυκλώνα. Αναμφίβολα, κορύφωση των επικρίσεων αποτέλεσαν οι χειρισμοί σε ότι αφορά τα επεισόδια σε Χλώρακα και Λεμεσό και οι διαβουλεύσεις με τον καταζητούμενο Σύρο που θα γύριζε την Πάφο ανάποδα, που οδήγησαν τον Πρόεδρο στην αναζήτηση νέου Αρχηγού Αστυνομίας, ενώ η πλειοψηφία ζητούσε την παραίτηση τόσο του Στέλιου Παπαθεοδώρου, όσο και της Άννας Προκοπίου. Βέβαια, είναι και αυτοί που περίμεναν πως και οι δύο θα είχαν παραιτηθεί μετά το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, με τον Πρόεδρο, χτυπώντας τα χέρια του και σε έντονο ύφος, τους ανέφερε πως αδυνατούμε να προστατεύσουμε τους πολίτες αυτής της χώρας.
Τα τελευταία χρόνια, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, σε ουκ ολίγες περιπτώσεις, η Αστυνομία βρίσκεται στο επίκεντρο των επικρίσεων και οι χειρισμοί της, αλλά και οι ικανότητες αυτών που λαμβάνουν αποφάσεις, τίθενται υπό αμφισβήτηση, όχι μόνο από την κοινή γνώμη αλλά και από τα ίδια τα μέλη της Δύναμης, που είναι οι πρώτοι που δείχνουν την ανάγκη για ριζικές αλλαγές, παραδεχόμενοι πως το Σώμα Ασφαλείας του κράτους διανύει μια από τις δύσκολες περιόδους του, ειδικότερα σε ότι αφορά την εμπιστοσύνη των πολιτών. Εξάλλου, η ίδια η GRECO ανέδειξε την ανάγκη για εκσυγχρονισμό, αναβάθμιση και αναδιοργάνωση της Αστυνομίας, όπως αυτή καταγράφεται στον πέμπτο γύρο αξιολόγησης της.
Αναμφίβολα η υπόθεση του Θανάση Νικολάου, που 17 χρόνια μετά αποδείχθηκε πως δολοφονήθηκε και δεν αυτοκτόνησε, όπως υποδείχθηκε στο πόρισμα Μάτσα-Αλεξόπουλου, καταλογίζοντας μάλιστα ποινικές ευθύνες σε τρία πρώην στελέχη της Αστυνομίας που είχαν εμπλοκή στην διερεύνηση, αποτέλεσε μια τεράστια πληγή στην αξιοπιστία της Αστυνομίας. Δεν ήταν όμως μόνο αυτή η υπόθεση, αλλά στο κάδρο βρίσκονται διάφορες άλλες, που είτε η Αστυνομία επικρίθηκε για τους χειρισμούς της, είτε για τους ρυθμούς της, είτε γιατί οι «συγκυρίες» ήταν τέτοιες που προκάλεσαν σκιές. Από την άλλη, υπάρχουν και τα καθημερινά ζητήματα, που σε πολλές περιπτώσεις καταγράφεται αδυναμία στη διαχείριση καταστάσεων, όπως για παράδειγμα ήταν τα επεισόδια ή η κατάσταση με το οργανωμένο έγκλημα που δεν μπορεί να ελέγξει.
Από εκεί και πέρα, οι υποθέσεις με την εμπλοκή αστυνομικών, οι οποίοι παραμένουν στο Σώμα, και οι αναφορές περί κουκουλώματος υποθέσεων, επίσης δημιουργούν πλήγμα στην αξιοπιστία της Αστυνομίας και σίγουρα δεν βοηθούν στην ανάκτηση της χαμένης εμπιστοσύνης των πολιτών. Οι αναφορές ενώπιον της Βουλής πως κουκουλώθηκε υπόθεση βιασμού με δράστη αστυνομικό, εναντίον του οποίου δεν διατάχθηκε ούτε καν πειθαρχική, αλλά και οι συλλήψεις μελών για σοβαρά αδικήματα, είτε αυτά αφορούν ναρκωτικά είτε σεξουαλικής φύσεως υποθέσεις, με τις διαδικασίες να ακολουθούν ρυθμούς πιο αργούς και από την χελώνα, αναντίρρητα δεν συμβάλουν προς την ανάκαμψη της εικόνας της Αστυνομίας, αντιθέτως πυκνώνουν τις σκιές και δίνουν το δικαίωμα για περαιτέρω παραφιλολογία.
Σε όλα αυτά, το 2022, ήρθαν να προστεθούν και οι ισχυρισμοί περί συγκάλυψης ενός θανατηφόρου το 2012, με τις καταγγελίες να παίρνουν διαστάσεις και τους πολίτες, έχοντας δείγματα γραφής από το παρελθόν (σ.σ υπόθεση Θανάση), να μην δυσκολεύονται να πιστέψουν τα όσα διατυπώνονταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θα ανέμενε κανείς πως ο Αρχηγός της Δύναμης όσο και το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα διέτασσαν αυτεπάγγελτη έρευνα ώστε να διερευνηθούν οι ισχυρισμοί και από την άλλη με αυτό το τρόπο να είχαν την ευκαιρία να αποκαταστήσουν τα πραγματικά γεγονότα, ώστε να μην πλήττεται το κύρος του Σώματος Ασφαλείας αυτού του κράτους. Ωστόσο, η μόνη ενέργεια που καταγράφηκε ήταν η διάψευση των συγκεκριμένων ισχυρισμών, ακόμα και από τον ίδιο τον Αρχηγό, αφού μελετήθηκε ο φάκελος μέσα σε 24 ώρες. Ακολούθησε η αντίδραση της οικογένειας, που άφησε εκτεθειμένη την Αστυνομία και τα όσα δήλωνε, ζητώντας παράλληλα νέα έρευνα, αφού το θανατηφόρο παραμένει μέχρι σήμερα ανεξιχνίαστο.
Μετά από πέντε μήνες ερευνών, η νέα έρευνα ολοκληρώθηκε και διαβιβάστηκε στην Νομική Υπηρεσία, υποδεικνύοντας μάλιστα ποινικά αδικήματα σε βάρος οκτώ προσώπων, εκ των οποίων τα επτά προέρχονται από τις τάξεις της Αστυνομίας και είχαν εμπλοκή στη διερεύνηση. Ο φάκελος παραδόθηκε τον περασμένο Νοέμβριο και όπως ανέφερε αρμόδια πηγή από την Νομική Υπηρεσία, η αξιολόγηση του βρίσκεται στο τελικό στάδιο, συνεπώς οι τελικές αποφάσεις μεταφέρονται τους πρώτους μήνες του 2024.
Τον ίδιο χρονικό ορίζοντα, θεωρητικά έχουν και οι αποφάσεις αναφορικά με την εισήγηση της Αρχής κατά της Διαφθοράς για ποινική δίωξη του Μιχάλη Κατσουνωτού, σε σχέση με την άρνηση του, όπως ανακοίνωσε η Αρχή, να συνεργαστεί στα πλαίσια της έρευνας που διεξήγαγε αναφορικά με καταγγελίες για αναστολές ποινικών διώξεων. Η Αρχή κατά της Διαφθοράς, υιοθέτησε την εισήγηση των Βρετανών ότι η στάση του πιθανόν να παραβιάζει τον Νόμο και όπως ανακοίνωσε, αναμένεται να αποστείλει τον φάκελο στη Νομική Υπηρεσία για ποινική του δίωξη.
Οι δύο αυτές υποθέσεις που δείχνουν ποινικά αδικήματα, προκάλεσαν μεγάλη συζήτηση στη κοινή γνώμη και αναμφίβολα το κλίμα που έχει δημιουργηθεί δεν λειτουργεί υπέρ της Αστυνομίας, με το Υπουργείο Δικαιοσύνης ωστόσο να βρίσκεται σε στάση αναμονής. Αυτό που αναφέρεται από πλευράς Υπουργείου, είναι πως θα αναμένει τις αποφάσεις της Νομικής Υπηρεσίας, τόσο για την υπόθεση του θανατηφόρου, όσο και για την εισήγηση της Αρχής κατά της Διαφθοράς, ώστε να αποφασιστεί ο περαιτέρω χειρισμός.
Την ίδια ώρα, στον πάγο βρίσκεται τόσο η πειθαρχική δίωξη του Μιχάλη Κατσουνωτού, όσο και αυτές του κατά συρροή δολοφόνου, καθώς και διάφορες άλλες, λόγω της ακύρωσης των προαγωγών όλων των Βοηθών Αρχηγών Αστυνομίας, η οποία στην ουσία αυτή τη στιγμή είχε χωρίς Βοηθούς, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στη λειτουργία της Αστυνομίας.
Σε ότι αφορά την πειθαρχική του Μιχάλη Κατσουνωτού, που είχε καταγγελθεί από την πρώην Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών Άννα Αριστοτέλους και ο ανεξάρτητος ανακριτής Αχιλλέας Αιμιλιανίδης σε βάρος του υπέδειξε ποινικά αδικήματα (σ.σ κατάχρηση εξουσίας και συνωμοσία), αυτή παραμένει στον πάγο. Η υπουργός Δικαιοσύνης, στις αρχές του περασμένου Αυγούστου είχε ανακοινώσει τη σύσταση Επιτροπής για έναρξη της πειθαρχικής διαδικασίας, ωστόσο αυτή δεν φαίνεται να προχωρεί. Κάτι το οποίο ανέφερε αρμόδια πηγή, η οποία δήλωσε πως «οι προαγωγές των Βοηθών Αρχηγών που έπεσαν προκάλεσαν πρόβλημα στη λειτουργία της ηγεσίας. Ένα από αυτά και η σύσταση της Επιτροπής που θα εξετάσει τον κ. Κατσουνωτό». Σημειώνεται πως οι προαγωγές των Βοηθών Αρχηγών έπεσαν στις αρχές Δεκεμβρίου 2023.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεκάθαροι και σε πλήρη ταύτιση Βρετανοί και Αρχή-Διαφθορά η οποιαδήποτε κατάχρηση εξουσίας ανεξαρτήτως κέρδους
Παράλληλα, μπλοκαρισμένες παραμένουν και άλλες πειθαρχικές, μεταξύ αυτών και για την υπόθεση του κατά συρροή δολοφόνου, αφού τουλάχιστον στην μια διαδικασία, μετά από γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, αποσύρθηκαν τα κατηγορητήρια και αναμένεται να επανακαταχωρηθούν, καθώς διαπιστώθηκε νομικό σφάλμα στην κατάρτιση τους από τον Βοηθό Αρχηγό Χριστόφορο Μαυρομμάτη.
Δεδομένου των προβλημάτων που δημιουργούνται με τις προαγωγές των Βοηθών Αρχηγών που ακυρώθηκαν από το Δικαστήριο, η υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως ζητήθηκε γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα, στη βάση της οποίας θα διοριστεί Επιτροπή για επαναξιολόγηση των προαγωγών. Ως εκ τούτου, με τη νέα χρονιά, αναμένεται να δοθεί λύσει στο θέμα με τις προαγωγές των Βοηθών, οι οποίοι, με βάση την ιστορία και την τακτική που ακολουθείται, αναμένεται να επαναπροαχθούν στις θέσεις τους. Από εκεί και πέρα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο οποίο επεκτείνονται οι επικρίσεις, θα κληθεί να λάβει αποφάσεις, να κλείσει μέτωπα και να προβεί σε τέτοιες ενέργειες, σε όλα τα επίπεδα, ώστε να επέλθει η «τάξη» στην Αστυνομία που βάλλεται από παντού, αφού πρόκειται για ένα από τους σημαντικότερους θεσμούς του κράτους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζητήθηκε γνωμάτευση για τους τρεις Βοηθούς Αρχηγούς που έπεσε η προαγωγή τους, έφεση για τον τέταρτο