Σχεδόν συμπληρωμένο το παζλ υποψηφίων για τις εκλογές ΤΑ στη Λευκωσία-Οι εκκρεμότητες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ

Σχεδόν συμπληρώθηκε το παζλ των υποψηφίων για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Επαρχία Λευκωσίας, ειδικά σε επίπεδο δήμων, αφού πλέον εκκρεμεί η επικύρωση και η κατάληξη κάποιων πιο δύσκολων αποφάσεων, τόσο του Δημοκρατικού Συναγερμού όσο και του ΑΚΕΛ. Μετά τη σημαντική εξέλιξη της προηγούμενης εβδομάδας με την υποψηφιότητα του Νικου Τορναρίτη, για τον μητροπολιτικό δήμο της Λευκωσίας, ανακατεύτηκε για τα καλά η τράπουλα και δημιουργήθηκαν νέα δεδομένα.

Ξεκινώντας από τον μητροπολιτικό δήμο της πρωτεύουσας, δεδομένη είναι μόνο η υποψηφιότητα του Νίκου Τορναρίτη, ο οποίος θα στηριχθεί από τον Δημοκρατικό Συναγερμό, το ΔΗΚΟ και τη ΔΗΠΑ-Συνεργασία. Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη υποψηφιότητα, αφού ο κ. Τορναρίτης, προέρχεται από την πρώτη γραμμή της πολιτικής, είναι βουλευτής για πέραν των δύο δεκαετιών και είναι ο τρίτος τη τάξει στην ιεραρχία του Δημοκρατικού Συναγερμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα δεδομένα με τις εκκρεμότητες στον ΔΗΣΥ και πού ελλοχεύει ο κίνδυνος για αντάρτες

Σε αυτό το πλαίσιο, τις τελευταίες ημέρες διακινούνται πληροφορίες, ότι και στο ΑΚΕΛ, στρέφονται πως μια ανάλογη επιλογή. Μια επιλογή δηλαδή, που θα είναι αμιγώς πολιτική και θα έχει να επιδείξει αντίστοιχο κοινοβουλευτικό έργο, θα είναι αναγνωρίσιμη από τη μάζα των δημοτών και θα έχει πολιτικό κύρος. Μάλιστα, χωρίς να επιβεβαιώνεται από επίσημα χείλη, έχει πέσει στο τραπέζι και το όνομα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΑΚΕΛ, Γιώργου Λουκαΐδη.

Σε ότι αφορά τις αντιδημαρχίες του μητροπολιτικού δήμου, ο ΔΗΣΥ θα διεκδικήσει αυτή της Λευκωσίας με τον Χρύσανθο Φάκα, στην Αγλαντζιά με τον Ανδρέα Κωνσταντίνου, ο οποίος μέχρι την περασμένη εβδομάδα ήταν το φαβορί για να λάβει το χρίσμα του ΔΗΣΥ για τη δημαρχία Λευκωσίας, ωστόσο τελικά αποδέχθηκε την αντιδημαρχία της Αγλαντζιάς. Από εκεί και πέρα, την αντιδημαρχία Έγκωμης, για τον ΔΗΣΥ θα διεκδικήσει ο Φοίβος Ζαχαριάδης, ενώ αυτή του Αγίου Δομετίου, κλειδώνει στο Δημοκρατικό Κόμμα, με υποψήφιο, εκτός απροόπτου τον Κωνσταντίνο Γιάγκου.

Σε ότι αφορά τον Στρόβολο, θεωρείται κλειδωμένη υποψηφιότητα του Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας, Χρίστου Τσίγκη, την οποία στηρίζει και ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ενώ εκκρεμούν οι αποφάσεις του ΔΗΚΟ και του ΑΚΕΛ, με μια σειρά ονομάτων, μεταξύ των οποίων κι αυτό του επικεφαλής της δημοτικής ομάδας του ΔΗΚΟ, Σταύρου Σταυρινίδη, που μοιάζει να είναι και το επικρατέστερο σενάριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακοίνωσε τα ονόματα των δημάρχων και αντιδημάρχων που στηρίζει ο ΔΗΣΥ-Λίστα με 62 ονόματα

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, το τελευταίο διάστημα γίνονται διεργασίες στο παρασκήνιο, για μια επιπρόσθετη υποψηφιότητα, προερχόμενη από τον χώρο της αριστεράς, από πρόσωπα, που είτε ήταν στο ΑΚΕΛ και αποχώρησαν, είτε δραστηριοποιούνταν στον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Οι συζητήσεις της εν λόγω προσπάθειας, βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο και οι όποιες εξελίξεις τοποθετούνται χρονικά τους πρώτους μήνες του νέου έτους.

Η άλλη σημαντική εκκρεμότητα του Στροβόλου, έχει να κάνει με τις προθέσεις του νυν δημάρχου, Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, ο οποίος δεν έχει ανακοινώσει εάν προτίθεται να επαναδιεκδικήσει. Ο ίδιος στη τελευταία του συνέντευξη, δήλωσε ότι κρίνει πολύ πρόωρη τη συζήτηση που γίνεται και πως ο ίδιος θα αποφασίσει σε κατοπινή ημερομηνία, υποδεικνύοντας παράλληλα πως η ανεξάρτητη υποψηφιότητα του το 2016 ανακοινώθηκε μόλις τρεις μήνες πριν τις εκλογές.

Σε ότι αφορά τον δήμο Λακατάμιας - Τσερίου ήδη ανακοινώθηκε από το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, η στήριξη της υποψηφιότητας της Φωτούλλας Χατζήπαπα, η οποία επαναδιεκδικεί. Στον Δημοκρατικό Συναγερμό, αναμένεται να κλειδώσει από το Πολιτικό Γραφείο η υποψηφιότητα του δημοτικού συμβούλου του κόμματος, Λούκα Ελευθερίου, ενώ δεν φαίνεται να προχωρά η υποψηφιότητα του Βοηθού Αρχηγού της Αστυνομίας, Δημήτρη Δημητρίου.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες στη Λακαταμία προετοιμάζεται η εξαγγελία και μιας νέας ανεξάρτητης κίνησης, από προσωπικότητες, που έχουν πλούσια ενασχόληση με τα κοινά. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, είναι υπερκομματική, και θα έχει ως υποψήφιο τον Γιάννη Πιερίδη.

Για τις αντιδημαρχίες του δήμου, έχει ήδη εξαγγελθεί η ανεξάρτητη υποψηφιότητα για την αντιδημαρχία Τσερίου, του Μάριου Σωκράτους, ενώ ο Δημοκρατικός Συναγερμός, διεκδικεί και την αντιδημαρχία του δημοτικού διαμερίσματος Λακατάμιας με τον Άλκη Αλκιβιάδη.

Υποψήφιος στον δήμο Νότιας Λευκωσίας-Ιδαλίου, θα είναι με τη στήριξη του ΑΚΕΛ ο Σταύρος Χατζηγιάννης, του οποίου τη στήριξη ήδη ανακοίνωσε το ΔΗΚΟ, ενώ ο ΔΗΣΥ ανακοίνωσε τη στήριξη του Ανδρέα Ιωσήφ, ενώ για την αντιδημαρχία Ιδαλίου, υπάρχει κατατεθιμένο το ενδιαφέρον του Τζιόζεφ Βασιλείου, που προέρχεται από τη ΔΗΠΑ, ενώ ο ΔΗΣΥ ανακοίνωσε τη στήριξη της υποψηφιότητας της Βιβής Βαλιαντή.

Τέλος σε ότι αφορά τον Δήμο Λατσιών-Γερίου ο ΔΗΣΥ κλείδωσε τη στήριξη στον νυν δήμαρχο Λατσιών, Χρίστο Πιτταρά, που ήδη στήριξε επίσημα το ΔΗΚΟ, ενώ εκκρεμεί και η απόφαση του ΑΚΕΛ, που εκτός απροόπτου θα καταλήξει στον Νεόφυτο Παπαλαζάρου.

Τέλος, σε ότι αφορά τον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης, πλέον θεωρείται κλειδωμένη η υποψηφιότητα Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη, με τη στήριξη του ΔΗΣΥ, της ΔΗΠΑ που ακόμα δεν έχει αποφασίσει και του ΔΗΚΟ, που την έχει ήδη ανακοινώσει. Σε ότι αφορά τον βασικό αντίπαλο του κ. Γιωρκάτζη, στο ΑΚΕΛ δεν έχουν καταλήξει ακόμη, με το όνομα του πρώην Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών, Ανδρέα Ασσιώτη, να βρίσκεται στο κάδρο των εν δυνάμει υποψηφίων.

Ανακοινώσεις εντός της ημέρας

Σημειώνεται ότι το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ, συνέρχεται στις πέντε το απόγευμα για να επικυρώσει τις προτάσεις που ετοίμασε το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος και να εξετάσει τα δεδομένα στους δήμους που δεν λήφθηκε τελική απόφαση. Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμούν οι υποψήφιοι πρόεδροι των Επαρχιακών Συμβουλίων Λάρνακας και Πάφου, και οι υποψήφιοι που θα στηρίξει το κόμμα, στους δήμους Στροβόλου, Δυτικής Λεμεσού, Λάρνακας, Παραλιμνίου, Δρομολαξιάς-Μενεού και Ανατολικής και Δυτικής Πάφου. Επισής ανακοινώθηκαν σχεδόν οι μισοί από τους 93 αντιδημάρχους που θα στηρίξει το κόμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο αναμένεται να συνεδριάσει το Πολιτικό Γραφείο της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας, το οποίο θα εξετάσει τα δεδομένα για τους υποψηφίους των δημοτικών εκλογών και αναλόγως θα καταλήξει στις τελικές αποφάσεις που θα ανακοινωθούν. Μεταξύ άλλων αναμένεται να κλειδώσει τη στήριξη της υποψηφιότητας, Χρίστου Τσίγκη.

Δειτε Επισης

Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Ρόμπερτ Φίτσο-Υπό κράτηση ο δράστης, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες
Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα-Δεν υπάρχουν θύματα
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
«Δικτάτορας που δεν αναγνωρίζει κόκκινες γραμμές ο Πούτιν»-Τι λέει συνεργάτης του Ναβάλνι
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο
Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα
Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»
Πώς τοποθετείται ο Πρόεδρος για την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών-«Δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή»
Αυστηρό μήνυμα Προέδρου για το τερματικό στο Βασιλικό-«Το κράτος δεν εκβιάζεται»