Τα δεδομένα με τις εκκρεμότητες στον ΔΗΣΥ και πού ελλοχεύει ο κίνδυνος για αντάρτες

Έχοντας κλειδώσει στους υποψηφίους, στους 16 από τους 20 δήμους και στους τρεις από τους πέντε Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, καλείται στην αυριανή του συνεδρία το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ, να λύσει τον Γόρδιο Δεσμο και να κλείσει τις εκκρεμότητες και στους υπόλοιπους δήμους, καθώς επίσης και να επικυρώσει τις προτάσεις του Πολιτικού Γραφείου.

Υπενθυμίζεται πως το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ, που θα επικύρωνε τις αποφάσεις για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναβλήθηκε δύο συνεχόμενες εβδομάδες, ωστόσο υπάρχει η εκτίμηση πως οι περισσότερες από τις εκκρεμότητες που έμειναν, θα κλείσουν στην αυριανή συνεδρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακοίνωσε τα ονόματα των δημάρχων και αντιδημάρχων που στηρίζει ο ΔΗΣΥ-Λίστα με 62 ονόματα

Οι σοβαρότερες εκκρεμότητες του Δημοκρατικού Συναγερμού, είναι οι υποψήφιοι πρόεδροι των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης της Λάρνακας και της Πάφου καθώς επίσης και οι υποψήφιοι δήμαρχοι, Στροβόλου, Δυτικής Λεμεσού, Λάρνακας, Παραλιμνίου, Δρομολαξιάς-Μενεού και Ανατολικής και Δυτικής Πάφου. Επισής εκκρεμούν οι ανακοινώσεις για τους 47 εκ των 93 αντιδημάρχων που θα στηρίξει το κόμμα, Παγκύπρια.

Ξεκινώντας από την πρωτεύουσα, η μοναδική εκκρεμότητα του ΔΗΣΥ, απομένει ο δήμος Στροβόλου. Υπενθυμίζεται ότι η Πινδάρου ανακοίνωση στήριξη του Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη για τη θέση του προέδρου του ΕΟΑ Λευκωσίας, του Νίκου Τορναρίτη για τον δήμο Λευκωσίας, του Λούκα Ελευθερίου για τη Λακατάμεια, του Χρίστου Πιτταρά για τα Λατσιά και του Αντρέα Ιωσήφ για το Δάλι.

Σε ό,τι αφορά την εκκρεμότητα του Στροβόλου, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η υποψηφιότητα του Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Χρίστου Τσίγκη. Ο Χρίστος Τσίγκης, ο οποίος ήταν υποψήφιος και το 2016, είναι το πρόσωπο στο οποίο συμφώνησαν ΔΗΣΥ και ΔΗΠΑ, μετά από το ναυάγιο των διαβουλεύσεων της Πινδάρου με το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο στράφηκε προς τη συνεργασία με το ΑΚΕΛ, στον συγκεκριμένο δήμο, όπως έπραξε και σε άλλους δήμους, μεταξύ των οποίων και αυτός της Λεμεσού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υποψηφιότητα Τσίγκη είναι κλειδωμένη, ωστόσο αναμένεται πρώτα η επίσημη ανακοίνωση από τη ΔΗΠΑ-Συνεργασία. Σε αυτό το πλαίσιο, πριν τη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, αναμένεται να συνεδριάσει το Πολιτικό Γραφείο της ΔΗΠΑ, που θα ανακοινώσει ότι το κόμμα διεκδικεί το δήμο Στροβόλου.

Η δεύτερη σημαντική εκκρεμότητα, είναι αυτή του δήμου δυτικής Λεμεσού, που είναι η μοναδική εκκρεμότητα του κόμματος, στην Επαρχία. Εδώ τα πράγματα είναι σαφώς διαφορετικά, αφού το κόμμα βρίσκεται ενώπιον δύο δικών του επιλογών, του Άριστου Αριστείδου και του Νίκου Σπύρου. Σημειώνεται πως ο κ. Σπύρου, είναι κοινοτάρχης Λόφου και ο Άριστος Αριστείδου δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Λεμεσού, ενώ εξέφρασε ενδιαφέρον και για τη θέση αντιδημάρχου Λεμεσού, πέραν από αυτής του δημάρχου δυτικής Λεμεσού. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναλόγως της απόφασης του Πολιτικού Γραφείου, δεν αποκλείεται ο δήμος δυτικής Λεμεσού, να είναι ένας εξ αυτών που θα καταγραφεί αντάρτικο στις αποφάσεις της Πινδάρου. Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως ο κ. Σπύρου, ήταν ένα εξ αυτών των στελεχών που στις πρόσφατες Προεδρικές Εκλογές, στήριξη την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη.

Στη Λάρνακα, οι εκκρεμότητες είναι αρκετές για τον ΔΗΣΥ, αφού δεν υπάρχει πρόταση του Πολιτικού Γραφείου, για τον Επαρχιακό Οργανισμό, για τον μητροπολιτικό δήμο και για τον δήμο Δρομολαξιάς-Μενεού.

Σε ό,τι αφορά τον Επαρχιακό Οργανισμό, το κόμμα βρίσκεται ενώπιον δύο επιλογών, αυτή του Ευάγγελου Ευαγγελίδη και του Χάρη Μίλλα. Αμφότεροι προέρχονται από το κόμμα και συμπεριλήφθηκαν στη δημοσκόπηση που διενήργησε το κόμμα, αφού εξασφάλισε το ενδιαφέρον τους για την προεδρία του ΕΟΑ. Μάλιστα στη δημοσκόπηση πρώτος το νήμα έκοψε ο Ευάγγελος Ευαγγελίδης, ωστόσο εντός του κόμματος, φαίνεται πως κάποιοι δεν ευνοούν την υποψηφιότητα του και πλέον η μπάλα βρίσκεται στο Πολιτικό Γραφείο.

Από εκεί και πέρα το ζήτημα του δήμου Λάρνακας και της Δρομολαξιάς-Μενεού, έχουν ως κοινό παρονομαστή τις δύσκολες συνθήκες που θα κληθεί να κινηθεί ο οποιοσδήποτε υποψήφιος, λόγω των δυναμικών και των ισορροπιών, που δεν είναι υπέρ της Πινδάρου. Ήδη γύρω από την υποψηφιότητα Βύρα, για τον μητροπολιτικό δήμο της Λάρνακας, συσπειρώθηκαν αρκετές πολιτικές δυνάμεις, ενώ και η περιοχή της Δρομολαξιάς και του Μενεού, ευνοούσε παραδοσιακά υποψηφίους, προερχόμενους από την αριστερά.

Μια ιδιαίτερη περίπτωση με πολυκοσμία υποψηφίων είναι αυτή του νέου δήμου Παραλιμνίου-Δερύνειας, όπου τουλάχιστον πέντε πρόσωπα, ζήτησαν το χρίσμα του κόμματος για να κατέλθουν ως υποψήφιοι. Η ηγεσία του κόμματος, αν και δεν διεκδίκησε το χρίσμα για τον δήμο, συμπεριέλαβε στη δημοσκόπηση τον Γιώργο Νικολέττο και φαίνεται να ευνοεί την υποψηφιότητα του.

Ωστόσο ο δημοτικός σύμβουλος του κόμματος στη Δερύνεια, Λούκας Πολυκάρπου, ο οποίος κατετάγει πρώτος μεταξύ των πέντε που ζήτησαν το κομματικό χρίσμα, επιμένει στη δική του υποψηφιότητα, βάζοντας και τον κ. Νικολέττο σε δεύτερες σκέψεις για το αν θα κατέλεθει ως υποψήφιος. Η υποψηφιότητα του κ. Πολυκάρπου, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ανεξαρτήτως των αποφάσεων του κόμματος. Σημειώνεται πως ήδη έχουν εξαγγείλει υποψηφιότητα για τον δήμο Παραλιμνίου-Δερύνειας, ο νυν δήμαρχος Παραλιμνίου, Θεόδωρος Πυρίλλης και ο Κώστας Φυτιρής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα πιθανά αντάρτικα, η γυναικεία υπόθεση και οι συμμαχίες για τις εκλογές ΤΑ στη Λεμεσό

Δειτε Επισης

Η ανάγκη για διαφάνεια, οι επαναλαμβανόμενοι πρωταγωνιστές και ο πολιτικός αντίκτυπος
Έκθεση Σούπερμαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συνέλευση της Μεσογείου
CMC: Στα χέρια της ΕΤΥΦΑ ο χρόνος άφιξης του ‘Προμηθέας’ στην Κύπρο
Χριστοδουλίδης: Η στήριξη της υπαίθρου πρωταρχικός στόχος για την Κυβέρνηση
Αλλαγές στην νομοθεσία για τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών ενέκρινε η Βουλή
Μεγαλύτερος σε αριθμό εκλογέων ο Δ. Πάφου ακολουθεί ο Δήμος Ανατολικής Πάφου
Η Βουλή ενέκρινε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης
Η Βουλή εξέφρασε αλληλεγγύη με Σλοβακία μετά την απόπειρα κατά του Πρωθυπουργού
Η Ολγκίν δεν κατάλαβε το Κυπριακό, ισχυρίζεται ο Τ/κ πρώην διαπραγματευτής
Να παραιτηθεί αν δεν έχει βούληση για λύση ο Τατάρ, ζητά ο Ερχιουρμάν