Τελεσίγραφο γονιών σε Υπ. Μεταφορών μετά το περιστατικό με λεωφορείο-Ζητούν λήψη μέτρων

Προβληματισμό και ανησυχία έχει προκαλέσει το νέο περιστατικό φωτιάς που ξέσπασε σε εν κινήσει λεωφορείο, που μετέφερε μαθητές στο σχολείο στη Λευκωσία, με το περιστατικό να μην είναι το πρώτο που παρατηρείται μέσα σε ένα χρόνο. Κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των γονιών, οι οποίοι είναι έτοιμοι να λάβουν μέτρα, αν η κατάσταση με τα λεωφορεία που μεταφέρει μαθητές παραμείνει η ίδια και δεν υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή και λήψη μέτρων, ώστε να υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια επιλογής των σχολικών λεωφορείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φωτιά σε εν κινήσει λεωφορείο που μετέφερε μαθητές στην Αγλαντζιά (pics)

Το περιστατικό που σημειώθηκε στη Λευκωσία, το πρωί της Παρασκευής, στο σχολικό λεωφορείο που μετέφερε τα παιδιά στο Γυμνάσιο Αγλαντζιάς, έχει φέρει στην επιφάνεια διάφορα προβλήματα, αφού διαφάνηκε ότι το πρόβλημα που έχει επισημανθεί αρκετές φορές από τους διάφορους φορείς στον τομέα της παιδείας, δεν έχουν επιλυθεί ενώ άγνωστο παραμένει αν έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες για αλλαγή της κατάστασης.

Το ευτύχημα ήταν ότι ούτε σε αυτή την περίπτωση υπήρξε κάποιος σοβαρός τραυματισμός παιδιού ή του οδηγού του λεωφορείου, ωστόσο αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρχε μία ψυχραιμία εκατέρωθεν και δεν προκλήθηκε πανικός. Κι αυτό θεωρείται καλός οιωνός, αφού μέσα στο λεωφορείο υπήρχαν όρθιοι μαθητές, που κρατούσαν το χερούλι για να έχουν ισορροπία και σε αντίθετη περίπτωση, ενδεχομένως το αποτέλεσμα να ήταν διαφορετικό.

«Εμείς καταγράψαμε τέσσερα περιστατικά από λεωφορεία που κάηκαν ενώ ήταν εν κινήσει. Αυτό είναι σοβαρό, επειδή σε πολλά λεωφορεία υπάρχουν όρθιοι μέσα. Μπαίνουν οι μαθητές με την τσάντα στον ώμο. Υπάρχει θέμα ασφάλειας», εξήγησε στον REPORTER ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Λοΐζος Κωνσταντίνου.

Συγκεκριμένα, τα περιστατικά που κατέγραψε η Συνομοσπονδία Γονέως Μέσης αφορούν σε:

-Λεωφορείο που κάηκε ενώ ήταν εν κινήσει και μετέφερε μαθητές στις 6/10 στην Αγία Νάπα

-Λεωφορείο που κάηκε ενώ ήταν εν κινήσει και μετέφερε μαθητές στις 25/8 στην Λεμεσό

-Λεωφορείο που κάηκε ενώ ήταν εν κινήσει και μετέφερε μαθητές στις 15/3 στο Κίτι

«Αυτό είναι το τέταρτο. Είχαμε ακόμη ένα περιστατικό, το καλοκαίρι που λεωφορείο μετέφερε μαθητές στον Πρωταρά και κάηκε. Για να μην μιλήσουμε για το περιστατικό με το λεωφορείο που ενώ ήταν στον αυτοκινητόδρομο, έφυγαν οι τροχοί. Για εκείνο το περιστατικό, τιμωρήθηκε κάποιος; Η εταιρεία τιμωρήθηκε; Δεν ήταν ένα ατυχές περιστατικό, πήγαν σε μη εξουσιοδοτημένο συνεργείο, έβαλαν ελαστικά που δεν έπρεπε, η πίεση ήταν διαφορετική και έφυγαν οι τροχοί την ώρα που ήταν σε κίνηση. Ποια είναι η τιμωρία τους;», διερωτήθηκε ο κ. Κωνσταντίνου.

unnamed (2)

Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Παρασκευής είχε πραγματοποιηθεί μία σύσκεψη στο Υπουργείο Μεταφορών για την κατάσταση και πάρθηκαν κάποιες αποφάσεις, όπως να ακινητοποιηθούν τα λεωφορεία του ίδιου μοντέλου με εκείνα που είχαν παρουσιάσει πρόβλημα στο παρελθόν, μέχρι να ελεγχθούν, καθώς επίσης και να απαιτείται πιστοποιητικό ελέγχου, από τον υπεύθυνο μηχανικό, για τη συντήρηση του λεωφορείου και ότι έγινε υπό τις σωστές προδιαγραφές.

«Είναι αποφάσεις που πάρθηκαν στη σωστή βάση, όμως εμείς δεν κάνουμε βήμα πίσω, ειδικά όταν πρόκειται για την ασφάλεια των παιδιών και των μαθητών. Θέλουμε να ακινητοποιηθούν τα λεωφορεία που είναι ακατάλληλα. Αυτό που απαιτούμε είναι να υπάρχει άμεση εφαρμογή αυτών των αποφάσεων, αλλά και να παρθούν σοβαρές αποφάσεις για την ασφάλεια των μαθητών. Εμείς μιλήσαμε και με τον υπουργό Μεταφορών και θα έχουμε συνάντηση μαζί του όταν επιστρέψει από το εξωτερικό».

Πάει ξανά Βουλή το θέμα των λεωφορείων

Πάντως, το εν λόγω περιστατικό έγινε ένα μήνα μετά την συνεδρία της Επιτροπής Μεταφορών, κατά την οποία ακούστηκαν πράματα και θάματα που συμβαίνουν εντός των λεωφορείων, κατά τις σχολικές διαδρομές, με μαθητές να ρίχνουν κροτίδες, να σπάζουν τα καθίσματα, ενώ υπήρχε και αναφορά ότι δεν υπήρχαν θέσεις για τους μαθητές. Μετά τη συνεδρία, οι οργανωμένοι γονείς και το Υπουργείο Μεταφορών, όπως διαμήνυσε ο κ. Κωνσταντίνου είναι σε επαφή, όμως μέχρι σήμερα δεν υπήρξε οποιαδήποτε τροποποίηση της κατάστασης.

«Εμείς ζητούμε να ληφθούν κάποια μέτρα, για να προστατεύσουμε τους μαθητές. Πρέπει να μπουν αυστηροί έλεγχοι και να μειωθεί το όριο ηλικίας των σχολικών λεωφορείων, δεν δεχόμαστε να υπάρχουν όρθιοι μαθητές μέσα στα λεωφορεία. Είναι αντιπαιδαγωγικό, να είναι όρθιος ένας μαθητής από το Τσέρι, να κάνει διαδρομή 40 λεπτά, με την τσάντα στον ώμο και να κρατά και το χερούλι, για να πάει να κάνει μάθημα. Δεν είναι η πρώτη φορά που το λέμε. Θα είμαστε κάθετοι και ίσως να λάβουμε και μέτρα. Θα μελετήσουμε την κατάσταση».

Πάντως, το ΑΚΕΛ ανακοίνωσε ότι προχωρεί εκ νέου στην εγγραφή θέματος στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, για να εξεταστεί αυτό το πολύ σοβαρό περιστατικό.

Σημειώνεται πως για το περιστατικό είχε τοποθετηθεί και ο ίδιος ο υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, ο οποίος σημείωσε πως πρόκειται για σοβαρό θέμα και σημείωσε πως ζήτησε διερεύνηση από τα τρία εμπλεκόμενα τμήματα του Υπουργείου, σε συνεργασία με την Αστυνομία.

unnamed (1)

Σημειώνεται πως για το περιστατικό με την πυρκαγιά στο λεωφορείο είχε εκδώσει ανακοίνωση και η ΠΣΕΜ, η οποία εξέφρασε έντονη ανησυχία για το περιστατικό, αφού όπως σημείωσε τα επαναλαμβανόμενα ατυχήματα, εντείνουν παραπάνω τις ανησυχίες τους, για μη σωστή συντήρηση και έλεγχο των λεωφορείων που εκμισθώνει το κράτος για τη μεταφορά των μαθητών.

«Ανησυχίες που εκφράσαμε και σε σχετική συνεδρία της Επιτροπής Μεταφορών που καλεστήκαμε πριν κάποιες εβδομάδες. Στα πόσα ατυχήματα θα εισακουστούν οι ανησυχίες μας; Το περιστατικό προκλήθηκε από μηχανική βλάβη και κατεύκαυσε ολοσχερώς το λεωφορείο. Τι θα γινόταν αν δεν σταματούσε έγκαιρα ο οδηγός ή αν δεν προλάβαιναν οι μαθητές, μαθήτριες να αποβιβαστούν;», σημειώνεται.

Μάλιστα, οι μαθητές άφησαν αιχμές κατά του Υπουργείου Παιδείας, αφού σημείωσαν πως «το Υπουργείο αγνοεί τις επαναλαμβανόμενες κλήσεις μας και σχετική επιστολή που στείλαμε για συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας! Ζητούμε και δημόσια πλέον τη συνάντηση, επ`αφορμής και του σημερινού περιστατικού. Η Υπουργός Παιδείας ανέλαβε τον τομέα της Παιδείας υπό διάλυση και της πιστώσαμε χρόνο να διαχειριστεί το χάος. Να μην λαμβάνεται η πίστωση χρόνου ως λευκή επιταγή».

unnamed.width-800

Δειτε Επισης

Ανοίγουν στόματα για τον προπονητή της ενόργανης-Κλήθηκε για κατάθεση η πρώην πρωταθλήτρια
Μετά τον Ελ Τσάπο, ο Ελ Μάγιο-Παρά τις μεταμφιέσεις και τις πλαστικές, ο πανίσχυρος βαρόνος ναρκωτικών συνελήφθη
Έκοψαν εισιτήριο σε AμεΑ με Ευρωπαϊκή Κάρτα σε εκδήλωση-«Έλλειψη σαφήνειας ως προς την πολιτική που εφαρμόζεται»
Αρνήθηκαν να μετακινήσουν την περιουσία τους και έστειλαν στο νοσοκομείο δύο αστυνομικούς
Ευθύνες στις Αρχές από τους επιζώντες στο Μάτι-«Το ίδιο μας το κράτος, μας κήρυξε τον πόλεμο...»
Βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί στο σιδηροδρομικό δίκτυο στη Γαλλία-«Εγκληματική ενέργεια» (pics)
Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα στην έξοδο της Μοσφιλωτής
Ικανοποίηση Υπουργείου Δικαιοσύνης για την έκθεση της Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου
Ένα βρέφος δώδεκα μηνών και ένα 13χρονο κορίτσι ανάμεσα στα θύματα του πολύνεκρου τροχαίου στην Ελλάδα
Ομόφωνη απόφαση Εφετείου επιτρέπει αντέφεση σε υπόθεση τ/κ περιουσίας