Το «παίζω, ξηπαίζω» με τις δημοσκοπήσεις, τα πολιτικά κριτήρια και το βάρος της ευθύνης

Όταν ξεκινούσε η συζήτηση για την υποβολή υποψηφιοτήτων στον Δημοκρατικό Συναγερμό, εισήχθη για πρώτη φορά ενδεχομένως στα χρονικά μια νέα διαδικασία. Αυτή ήταν ο κάθε ενδιαφερόμενος να δηλώνει δημόσια, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης το ενδιαφέρον του για να λάβει το χρίσμα του κόμματος στον δήμο του. Αυτό έγινε για ένα βασικό λόγο, ο οποίος ήταν να μάθει το ευρύ κοινό ότι ο τάδε είναι υποψήφιος για δήμαρχος, συνεπώς στις δημοσκοπήσεις που ανακοίνωσε ότι θα κάνει το κόμμα, οι πολίτες να τον έχουν στα υπόψη.

Την ίδια ώρα, ο κάθε ενδιαφερόμενος για το χρίσμα του ΔΗΣΥ, δήλωνε το ενδιαφέρον του και στα επαρχιακά γραφεία του κόμματος, έτσι ώστε να συμπεριληφθεί στις δημοσκοπήσεις, που διεξήγαγε το κόμμα. Συνεπώς με την διπλή εκδήλωση ενδιαφέροντος, και στο κόμμα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ξεκινούσε και μια πρώιμη προεκλογική περίοδος, με ανταγωνιστές τα ενδιαφερόμενά στελέχη των κομμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι δημοσκοπήσεις ως εργαλείο στον ΔΗΣΥ και ο ορατός κίνδυνος αποτυχίας

Αυτό που δεν ξεκαθαρίστηκε ωστόσο, ήταν πως η ηγεσία του κόμματος, δεν θα έμενε μόνο πάνω στις δημοσκοπήσεις, αλλά θα λάμβανε και άλλα κριτήρια στα υπόψη της πριν λάβει τις τελικές αποφάσεις. Αυτό που έγινε στο τέλος, ήταν αλλού να λαμβάνονται υπόψη οι δημοσκοπήσεις και αλλού όχι, δημιουργώντας αναταραχές, αντιδράσεις και ενδεχομένως αντάρτικα -ο χρόνος θα το δείξει- σε διάφορες δήμους.

Άλλωστε εξ αρχής ήταν αρκετοί που εξέφρασαν επιφυλάξεις για την συγκεκριμένη απόφαση της ηγεσίας. Κι αυτό διότι, από τη στιγμή που αποφάσιζε να στηριχθεί στις δημοσκοπήσεις και όχι σε πολιτικά κριτήρια, πετούσε στον κάλαθο των αχρίστων μια σειρά από όπλα και εργαλεία που η ίδια η ηγεσία διεκδίκησε και κέρδισε με τη νίκη της Αννίτας Δημητρίου στις εσωκομματικές εκλογές καθώς επίσης και τις νίκες των υπολοίπων μελών της.

Με απλά λόγια, αυτό που ήθελε να αποφύγει, δηλαδή το βάρος της ευθύνης των αποφάσεων, η ίδια διεκδικεί σήμερα να το πάρει πίσω, αφού σε ουκ ολίγες περιπτώσεις, δεν φαίνεται να υιοθετεί τα τελικά αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και να αποφασίζει με άλλα κριτήρια. Στο ερώτημα αν αυτό, δηλαδή να αποφασίζει με άλλα, κυρίως πολιτικά κριτήρια ποιος θα είναι ο υποψήφιος που θα στηρίξει, είναι σωστό η λάθος, η απάντηση είναι μάλλον καταφατική, διότι ένα κόμμα έτσι πρέπει να αποφασίζει. Από τη στιγμή ωστόσο που επέλεξε μια άλλη οδό επιλογής υποψηφίων, είναι εκτεθειμένη σε όλους αυτούς που πίστεψαν ότι η επιλογή θα γινόταν μέσω των δημοσκοπήσεων και έσπευσαν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για να συμπεριληφθούν στις δημοσκοπήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Πυρετός» στο πολιτικό σκηνικό-Οι ανακατατάξεις, τα νέα δεδομένα και οι παγίδες για τους μεγάλους

Τα σοβαρότερα προβλήματα στην παρούσα φάση, εντοπίζονται για τον Δήμο Παραλιμνίου-Δερύνειας, τον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης της Λάρνακας και τον Δήμο Λεμεσού. Στον Δήμο Παραλιμνίου-Δερύνειας, ήδη καταγράφονται αντιδράσεις από πρόσωπα που ζήτησαν το χρίσμα, συμπεριλήφθηκαν στις δημοσκοπήσεις, σε κάποια σενάρια ήρθαν πρώτοι, αλλά ήρθε από την εξωτερική η υποψηφιότητα του Γιώργου Νικολέττου, που είχε ζητήσει το χρίσμα για τον Επαρχιακό Οργανισμό, όπου τελικά, εκτός απροόπτου θα είναι υποψήφιος ο Γιάννης Καρούσος.

Στη Λεμεσό, είχαμε και την παραίτηση του επικεφαλής της Δημοτικής Ομάδας του κόμματος, Χάρη Τρίκκη, ο οποίος έφυγε πυροβολώντας, αφού κοινοποίησε στην ηγεσία την επιθυμία του να διεκδικήσει το χρίσμα, ωστόσο για άγνωστους λόγους, τελικά δεν συμπεριλήφθηκε σε αυτή. Άλλωστε στον συγκεκριμένο δήμο ο ΔΗΣΥ αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, αφού μετά το βέτο των τοπικών για την υποψηφιότητα Αρμεύτη, βρίσκεται ανάμεσα στις υποψηφιότητες Νίκου Νικολαϊδη και Αντρέα Μιχαηλίδη, γνωρίζοντας πως δύσκολα τα συγκεκριμένα πρόσωπα θα αγκαλιαστούν και από άλλες πολιτικές δυνάμεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι υποψήφιοι που κλείδωσαν ενόψει δημοτικών εκλογών-Η μάχη της επιλογής και τα φαβορί

Στον Επαρχιακό Οργανισμό της Λάρνακας, έγινε δημοσκόπηση μεταξύ των τριών ενδιαφερομένων Ευάγγελου Ευαγγελίδη, Χάρη Μίλλα και Θεολόγου Μανώλη, με τον πρώτο να κερδίζει τους ανθυποψηφίους του στη δημοσκόπηση. Κι ενώ όλα έδειχναν πως ο κ. Ευαγγελίδης θα είναι ο εκλεκτός του κόμματος στη Λάρνακα, αφού υπήρχε και η προκαταρκτική θετική άποψη από το ΔΗΚΟ, φαίνεται τελικά πως ο ΔΗΣΥ κάνει δεύτερες σκέψεις και δεν αποκλείεται να στραφεί προς άλλη εξωκομματική επιλογή. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η εξέλιξη, ενδεχομένως να δημιουργήσει αντάρτικό, με τοπικά στελέχη του ΔΗΣΥ να ζητούν από τον Ευάγγελο Ευαγγελίδη, να κατέλθει ως ανεξάρτητος υποψήφιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Δυσαρέσκεια στη Λάρνακα για τους χειρισμούς της Πινδάρου

Δειτε Επισης

Έκθεση Σούπερμαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συνέλευση της Μεσογείου
CMC: Στα χέρια της ΕΤΥΦΑ ο χρόνος άφιξης του ‘Προμηθέας’ στην Κύπρο
Χριστοδουλίδης: Η στήριξη της υπαίθρου πρωταρχικός στόχος για την Κυβέρνηση
Αλλαγές στην νομοθεσία για τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών ενέκρινε η Βουλή
Μεγαλύτερος σε αριθμό εκλογέων ο Δ. Πάφου ακολουθεί ο Δήμος Ανατολικής Πάφου
Η Βουλή ενέκρινε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης
Η Βουλή εξέφρασε αλληλεγγύη με Σλοβακία μετά την απόπειρα κατά του Πρωθυπουργού
Η Ολγκίν δεν κατάλαβε το Κυπριακό, ισχυρίζεται ο Τ/κ πρώην διαπραγματευτής
Να παραιτηθεί αν δεν έχει βούληση για λύση ο Τατάρ, ζητά ο Ερχιουρμάν
Διαχείριση μετανάστευσης εκτός ΕΕ ζητούν 15 κράτη μέλη, μεταξύ τους η Κύπρος