Αξιολόγηση και πολιτικό στίγμα-Η στάση των κομμάτων στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Μπορεί η Κυβέρνηση να είναι κοινοβουλευτικής μειοψηφίας, ενδεχομένως για πρώτη φορά, χωρίς τη στήριξη ενός μεγάλου κόμματος, ωστόσο αυτό δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την υπερψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού. Ακόμα και το ενδιαφέρον που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, για το αν θα περάσει ή όχι ο προϋπολογισμός, δεν ισχύει για αυτόν του 2024, αφού όπως δήλωσε η Αννίτα Δημητρίου, ο Δημοκρατικός Συναγερμός, θα υπερψηφίσει, όπως θα πράξουν και τα τρία κόμματα της συμπολίτευσης και συνεπώς υπάρχει πλειοψηφία.

Η πρώτη ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού, ήταν αποκλειστικά για τους αρχηγούς των κομμάτων, οι οποίοι έδωσαν το πλαίσιο, μέσα στο οποίο καλούνται να κινηθούν και οι βουλευτές τους τις επόμενες δύο ημέρες, μέχρι τη ψήφιση την ερχόμενη Τετάρτη. Οι ομιλίες των αρχηγών, πέρα από τις αναφορές για την οικονομία, είχαν και έντονο πολιτικό στίγμα, ενώ έγινε ως ένα βαθμό και μια αξιολόγηση της των πρώτων εννέα μηνών της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν πήγαν στη Βουλή για Προϋπολογισμό οι υπουργοί-Επικρίσεις Αννίτας και Λουκαΐδη

Το μήνυμα που θέλησε να στείλει η Αννίτα Δημητρίου, στη σκιά των όσων προηγήθηκαν για το αν ο ΔΗΣΥ είναι ή όχι αντιπολίτευση, είναι πως το κόμμα της επιλέγει μια υπεύθυνη στάση, η οποία δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και πως δεν μπορεί οι αποφάσεις για τα κρίσιμα ζητήματα να επαφίενται στην υπευθυνότητα και πατριωτισμό της αντιπολίτευσης. Μάλιστα, έκανε λόγο για «δυσκαμψία και αναβλητικότητα» από πλευράς Κυβέρνησης να επαναφέρει τα μέτρα επιδότησης στο ρεύμα και στα καύσιμα, «κωφεύοντας», όπως είπε χαρακτηριστικά, «στις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις μας, ότι η αναστολή τους θα έφερνε με μαθηματική ακρίβεια την αναζωπύρωση του πληθωρισμού».

Και συνέχισε λέγοντας ότι το ίδιο σκηνικό δυστυχώς επαναλαμβάνεται και στο θέμα της αύξησης των ανελαστικών δαπανών, δεσμεύοντας για αρκετά χρόνια τα δημόσια οικονομικά. Δεν παρέλειψε πάντως, να υποδείξει πως η καλή εικόνα των δημόσιων οικονομικών σήμερα, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην προηγούμενη Κυβέρνηση.

Αναφέρθηκε μάλιστα και στα θέματα της διαφθοράς, με αναφορές στην πρόσφατη δημοσιογραφική έρευνα “Cyprus confidential”, υποδεικνύοντας ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνει ενδελεχής έρευνα και αν υπάρχει οτιδήποτε παράνομο και επιλήψιμο να ληφθούν τα κατάλληλα νομικά μέτρα και να αναλάβουν οι αρμόδιες αρχές τον ρόλο τους. «Πλήρης διαφάνεια, καμία σκοτεινή πτυχή, όλα στο φως» είπε, υποδεικνύοντας ωστόσο την ίδια στιγμή πως «δεν μπορεί η εικόνα αυτή που κάποιοι επιτηδευμένα προσπαθούν να συντηρήσουν για άλλους λόγους να συνεχίσει να πριονίζει την αξιοπιστία της χώρας μας».

Έντονη κριτική από ΑΚΕΛ

Πολύ πιο έντονος και επικριτικός ήταν κατά την ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος υπέδειξε πως ένας εκ των λόγων που το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, είναι διότι, «δεν μπορεί να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε μια Κυβέρνηση η οποία στους πρώτους δέκα μήνες της διακυβέρνησής της κατάφερε -γιατί περί κατορθώματος πρόκειται- να απογοητεύσει με τις κακές επιδόσεις και συμπεριφορές της, ακόμα και πολλούς από αυτούς που ψήφισαν Ν. Χριστοδουλίδη».

Επιπλέον έκανε λόγο για προεκλογικές υποσχέσεις και εξαγγελίες που δεν υλοποιήθηκαν και κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι «απουσιάζει από τα προβλήματα, παρακολουθεί αμήχανη τις εξελίξεις».

Ανέφερε επίσης ότι ενώ η Κυβέρνηση «υποσχόταν νέο αέρα και αλλαγή, σκόρπισε την απογοήτευση» και πρόσθεσε πως «οι προσδοκίες διαψεύστηκαν νωρίς με τον σχηματισμό του Υπουργικού Συμβουλίου», ενώ «έπειτα ζήσαμε τα τραγελαφικά με τους διορισμούς συμβούλων χωρίς ή αμφιβόλου νομιμότητας πτυχία, με τις υπερωρίες κυβερνητικών αξιωματούχων, με τα θέματα συντάξεων και επιδομάτων που αγγίζουν ακόμα και τον πρώτο τη τάξει».

Παραδοχή Νικόλα

Αυτό που ξεχώρισε από την ομιλία του προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου, ήταν οι αναφορές του στα λάθη της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη. Μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως δεν έχει κανένα δισταγμό να παραδεχθει πως «αυτή η Κυβέρνηση σε αυτούς τους 9 μήνες έχει διαπράξει και λάθη», προσθέτοντας ότι είναι καλοδεχούμενη η κάθε καλόπιστη κριτική για αυτά τα λάθη και ότι αυτός εξάλλου είναι και ο ρόλος της αντιπολίτευσης.

«Έχω μόνο δυο σχόλια: Πρώτον, τα λάθη του Νίκου Χριστοδουλίδη σε αυτούς τους 9 μήνες δεν ήταν λάθη πολιτικής, αλλά λάθη επιλογών» και πρόσθεσε: «Δυστυχώς όμως, αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι κάποιοι κύκλοι ανέλαβαν εργολαβικά να μεγεθύνουν τα λάθη της διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη. Όμως ο λαός μας έχει μνήμη».

Ο Λίνος Παπαγιάννης που εκπροσώπησε το ΕΛΑΜ, στάθηκε ιδιαίτερα στο Μεταναστευτικό, επαναλαμβάνοντας τις προτάσεις, μεταξύ άλλων, για αποκοπή επιδομάτων, για απελάσεις παράνομων, για έναρξη απελάσεων σε ασφαλείς περιοχές της Συρίας και για τερματισμό εξέτασης νέων αιτήσεων ασύλου μέχρι αυτές να φτάσουν στο 1% πληθυσμού. Ανέφερε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών «δεν είναι πρόσφυγες» και υποστήριξε ότι ολόκληρες γειτονιές, σχολεία και δημόσιοι χώροι «γκετοποιήθηκαν». Ο κ. Παπαγιάννης κάλεσε όσους κατηγορούν το ΕΛΑΜ για προαγωγή του μίσους και της μισαλλοδοξίας να πουν που ακριβώς και με ποιο τρόπο το κόμμα του οδηγεί σε όσα το κατηγορούν.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Άμυνας. Για τον τομέα της Υγείας επανέλαβε πως είναι επιβεβλημένη η άμεση λήψη μέτρων με διόρθωση των στρεβλώσεων και σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ, ώστε να ανταποκρίνεται στις βασικές αρχές της φιλοσοφίας-του.

Για τον τομέα της Άμυνας είπε ότι επιβάλλεται η περαιτέρω ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της ΕΦ και η αναβάθμιση του αξιόμαχου του ανθρώπινου δυναμικό και επανέλαβε τη θέση της ΕΔΕΚ για δημιουργία Ειδικού Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης, στο οποίο να κατατίθεται η Έκτακτη Εισφορά για την Άμυνα, «ώστε αυτά τα χρήματα να διατίθενται αποκλειστικά για την αγορά και τη συντήρηση οπλικών συστημάτων».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μάριος Καρογιάν υπέδειξε πως, «ενόσω το πολιτικό σύστημα συνεχίζει να περιστρέφεται γύρω από ξεπερασμένες πρακτικές, δοκιμασμένες και αποτυχημένες συνταγές, ανούσιες και ατέρμονες συζητήσεις και μικροκομματικές σκοπιμότητες, θα συσσωρεύονται τα αδιέξοδα».Επίσης αναφέρθηκε σε «Λερναία Ύδρα της διαφθοράς και της διαπλοκής» που «εξακολουθεί ακόμα να τρώει τα σωθικά του τόπου» και βλάπτουν «εξίσου την διεθνή εικόνα της χώρας και προσβάλουν το λαό μας».

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, εστίασε αποκλειστικά στα θέματα περιβάλλοντος, κρούοντας τον κώδωνα για τις αλλαγές που έρχονται, σημειώνοντας πως ως κράτος, έχουμε πέραν των 13 νομοθετημάτων και υποχρεώσεων που πρέπει να μπουν σε εφαρμογή, σε διάφορες ημερομηνίες πριν το 2030.

Ο κ. Θεοπέμπτου αναφέρθηκε στο σύστημα εμπορίας ρύπων, κάνοντας λόγο για «σκάνδαλο» με την ΑΗΚ, καθώς όπως είπε, τώρα πληρώνουμε πέραν των €200 εκ. το χρόνο για ρύπους, με αυτό να αντιστοιχεί σχεδόν με το ένα τρίτο του λογαριασμού των καταναλωτών. Συνέχισε, λέγοντας ότι η Κυβέρνηση «δεν έχει κίνητρο να κάνει κάτι» εφόσον, μεταξύ άλλων, εισπράττει από αυτά ΦΠΑ αξίας πάνω από €40εκ. κάθε χρόνο, όπως είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τόνισε την ανάγκη για διατήρηση υγιών δημοσίων οικονομικών η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου

Δειτε Επισης

Συγχαρητήρια επιστολή στον νέο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων έστειλε η Αννίτα Δημητρίου
Σύγκληση Εθνικού και απαντήσεις για το πακέτο των οχτώ σημείων αναμένει ο Στεφάνου
Οι αλλαγές που προωθούνται για το δικαίωμα ψήφου από τα 17
Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Μενελάου και Ονάρ για τα σημεία διέλευσης
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
«Ιστορική» χαρακτήρισε ο ΠτΔ την απόφαση για έγκριση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη
Δικαίωμα ψήφου στα 17 και αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επί τάπητος στο Υπουργικό
Ξαναζωντάνεψε η συζήτηση για το Κυπριακό στο εσωτερικό μέτωπο-Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και οι διαφωνίες
Κατηγορίες Τατάρ σε Χριστοδουλίδη-«Υπερέβη τα συμφωνηθέντα» της Νέας Υόρκης στη χθεσινή συνάντηση
Πιθανή επίσκεψη Μέτσολα στην Κύπρο την άνοιξη-Ορίζοντας ο Απρίλιος