Πήραν την κατιούσα αλλά δεν ικανοποιούν οι τιμές καυσίμων-Πάνω από 8 σεντ διαφορά από Ε.Ε.

Μπορεί οι τιμές των καυσίμων να έχουν πάρει την κατιούσα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με τις τσέπες των καταναλωτών να παίρνουν βαθιά ανάσα, ωστόσο οι εκτιμήσεις που γίνονται από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών είναι πως οι τιμές θα έπρεπε να ήταν ακόμα πιο μειωμένες σε σχέση με αυτές που βλέπουμε στα πρατήρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Δεν λένε να πέσουν οι τιμές των καυσίμων, αντιδρούν οι καταναλωτές και ζητούν απαντήσεις

Σε σχέση με δύο εβδομάδες προηγουμένως παρατηρείται μια μείωση που κυμαίνεται από δύο μέχρι πέντε σεντ στην αμόλυβδη και στο πετρέλαιο, ωστόσο, η διαφορά θα έπρεπε να ήταν ακόμα μεγαλύτερη, τουλάχιστον ακόμα τέσσερα με πέντε σεντ πιο κάτω, για όλα τα είδη καυσίμων, όπως εκτιμά ο Σύνδεσμος.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν τη δεδομένη στιγμή, τη μεγαλύτερη μείωση σε σχέση με δύο εβδομάδες προηγουμένως έχει η τιμή του πετρελαίου, η οποία ήταν κατά μέσο όρο στο 1,59 και σήμερα είναι στο 1,54. Ακολουθεί η τιμή της αμόλυβδης 95 όπου από 1,43 έπεσε στο 1,40 και τελευταία κατατάσσεται η αμόλυβδη 98, που έπεσε από το 1,49 στο 1,47.

Μιλώντας στον REPORTER, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, εμμένει στη θέση του, ότι δηλαδή οι τιμές θα έπρεπε να ήταν πολύ πιο κάτω, παρά τη μείωση που παρατηρείται, τονίζοντας πως οι ενδείξεις που έχει είναι τέτοιες που δεν υπάρχει λογική εξήγηση για τους λόγους που δεν έχουν μειωθεί περισσότερο.

Πού στηρίζονται οι ενδείξεις

Θέλοντας να τεκμηριώσει τη θέση του, ο κ. Δρουσιώτης εξήγησε ότι οι ενδείξεις στις οποίες αναφέρεται, στηρίζονται στη διεθνή τιμή, αλλά και στη σύγκριση με τιμές που επικρατούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θέση του κ. Δρουσιώτη είναι, όπως εξήγησε, πως η σύγκριση των τιμών με άλλες χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να γίνεται όταν αφαιρέσουμε τους φόρους, οι οποίοι είναι διαφορετικοί για κάθε μέλος.

«Πρέπει να συγκρίνουμε τον μέσο όρο στις τιμές εισαγωγής των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις τιμές της Κύπρου. Πάντοτε η χώρα μας στις εισαγωγές, χωρίς τους φόρους, ήταν ένα με τρία σεντ πιο ψηλά από τους μέσους όρους εισαγωγής της Ε.Ε., ενώ υπήρχαν και φορές που ήταν πιο χαμηλά. Δεν ανέβηκε πέραν των δύο τριών σεντ ανά λίτρο», σημείωσε.

Αναφερόμενος στις διαφορές που παρατήρησε ο ίδιος την τελευταία διμηνία, σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασαν τα δέκα σεντ, ενώ δεν έπεσαν ποτέ κάτω από έξι σεντ. «Στις 9 Οκτωβρίου έχουμε διαφορά 6,5 σεντ πιο ψηλά στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Στις 13 Νοεμβρίου έχουμε 8 σεντ διαφορά στο πετρέλαιο κίνησης και 10,5 σεντ το πετρέλαιο κίνησης. Την επόμενη εβδομάδα στις 20 Νοεμβρίου, η διαφορά ήταν 8,5 σεντ στο πετρέλαο κίνησης και 9,5 σεντ στο πετρέλαιο θέρμανσης. Τέλος, στις 27 Νοεμβρίου που είναι η τελευταία σύγκριση ήταν 8 σεντ πιο ψηλά Κύπρος στο πετρέλαιο κίνησης και 8,5 στο πετρέλαιο θέρμανσης», είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών. Επισήμανε μάλιστα πως« αυτοί οι αριθμοί ουδέποτε έχουν παρατηρηθεί. Παρατηρήθηκαν ακριβώς μετά τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, δηλαδή από τις 7 Οκτωβρίου και μετά».

Ο χειμώνας βάζει στο παιχνίδι και το πετρέλαιο θέρμανσης

Μπορεί οι μέχρι πρότινος καιρικές συνθήκες να επέτρεπαν στους καταναλωτές, ιδίως των ορεινών περιοχών, να μην βλέπουν τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, όμως η μείωση των θερμοκρασιών καθιστά αναγκαία την αγορά του εν λόγω προϊόντος, όπου όπως φαίνεται και στα στοιχεία που έδωσε ο κ. Δρουσιώτης, είναι αρκετά υψηλότερη σε σχέση με άλλες χώρες.

«Εδώ και ένα μήνα χρησιμοποιούν το πετρέλαιο θέρμανσης οι ορεινές περιοχές. Ας μας πει η Υπηρεσία γιατί χρειάζονται αυτές οι διαφοροποιήσεις από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη στιγμή που τα τελευταία δέκα χρόνια δεν υπήρχαν τέτοιες διαφοροποιήσεις. Δεν μπορεί η Ε.Ε. να εισάγει σε τόσο πιο χαμηλές τιμές από την Κύπρο. Ας μας πουν λοιπόν τι συμβαίνει. Εγώ έχω στοιχεία και τα λέω, η Υπηρεσία λέει είναι λογικές και δεν μπορώ να σας δώσω στοιχεία, αλλά εμείς δεν τους εμπιστευόμαστε», κατέληξε.

Οι τιμές των καυσίμων και τα φθηνότερα πρατήρια

Αμόλυβδη 95

Μέση Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,406

Φθηνότερη Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,353

Ακριβότερη Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,499

Α95

Α95 2

Αμόλυβδη 98

Μέση Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,477

Φθηνότερη Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,419

Ακριβότερη Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,649

α98

Πετρέλαιο κίνησης

Μέση Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,543

Φθηνότερη Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,488

Ακριβότερη Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,629

ΠΚ

Πετρέλαιο θέρμανσης

Μέση Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,129

Φθηνότερη Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,095

Ακριβότερη Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,214

ΠΘ1

ΠΘ2

Δειτε Επισης

Αναβιώνουν τα έθιμα την Κυριακή της ελιάς στα χωριά της Πάφου
Crash test για το ΥΠΑΝ οι τελικές εξετάσεις-Κρίνεται το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών
Σταθεροποιήθηκαν στα ύψη οι τιμές των καυσίμων-Χωρίς «παρενέργειες» οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή
Αυξημένη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Αναμένονται βροχές και καταιγίδες
Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος