Δεν λένε να πέσουν οι τιμές των καυσίμων, αντιδρούν οι καταναλωτές και ζητούν απαντήσεις

Δεν λένε να πέσουν οι τιμές των καυσίμων, αφού πέραν της πτώσης των τιμών από τη μείωση φόρου που επέβαλε η Κυβέρνηση πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, δεν παρατηρήθηκαν άλλες μειώσεις, παρότι θα έπρεπε, όπως τονίζει ο Σύνδεσμος Καταναλωτών, ο οποίος αντιδρά και ζητά απαντήσεις για τους λόγους που παρατηρείται το συγκεκριμένο φαινόμενο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Καλά κρατεί το κρυφτούλι στα οδοφράγματα για τα καύσιμα-Κατασχέθηκαν πέραν των οκτώ χιλιάδων λίτρων

Πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, η Κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε φοροελάφρυνση των καυσίμων, αφού οι τιμές είχαν πλησιάσει ή και ξεπεράσει το 1,55 για την αμόλυβδη και το 1,69 για το πετρέλαιο. Αφού λοιπόν εφαρμόστηκε η απόφαση της Κυβέρνησης, οι τιμές έπεσαν 8,3 σεντ το λίτρο, με τη μέση τιμή να είναι 1,46 για την αμόλυβδη και 1,62 για το πετρέλαιο κίνησης.

Τρεις εβδομάδες αργότερα και παρά τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Καταναλωτών ότι θα καταγραφόταν ακόμα μεγαλύτερη μείωση των τιμών, εντούτοις παρατηρείται ότι το ψαλίδισμα είναι ελάχιστο, αφού η μέση τιμή καυσίμων είναι σήμερα στο 1,43 για την αμόλυβδη και στο 1,59 για το πετρέλαιο κίνησης. Ουσιαστικά σε τρεις εβδομάδες οι τιμές έπεσαν μόλις κατά τρία σεντ, γεγονός που επιβαρύνει τις καταπονημένες τσέπες των καταναλωτών, οι οποίοι χρησιμοποιούν σχεδόν στην ολότητά τους ιδιωτικά μέσα μετακίνησης.

Μιλώντας στον REPORTER, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις τιμές που παρατηρούνται στην αγορά, ζητώντας παράλληλα εξηγήσεις για τους λόγους που δεν υπήρξε περαιτέρω μείωση, αφού με βάσει τις δικές τους εκτιμήσεις, τα καύσιμα θα έπρεπε να ήταν μεταξύ τριών και πέντε σεντ πιο φτηνά, απ’ όσο είναι σήμερα.

Όπως ανέφερε ο κ. Δρουσιώτης, «οι τιμές των καυσίμων έπρεπε από τις 26 Οκτωβρίου να ήταν πιο χαμηλές. Για μένα είναι αδικαιολόγητο και δεν ξέρω για ποιο λόγο είναι σε αυτό το ύψος που είναι σήμερα. Εδώ και τέσσερις εβδομάδες αντί να μειώθούν σε ένα επίπεδο, μειώνονται σε ένα άλλο επίπεδο».

Συνεχίζοντας, υπέδειξε πως κάποιος πρέπει να απαντήσει για τους λόγους που δεν πέφτουν οι τιμές των καυσίμων και αυτός ο κάποιος, όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν είναι άλλος από την Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή. Η Υπηρεσία λέει ότι δεν ανταποκρίνονται αμέσως οι πτώσεις των τιμών, αλλά υπάρχει κάποια καθυστέρηση. Μα εδώ δεν είναι κάποια καθυστέρηση, έχει πέντε εβδομάδες καθυστέρηση».

Όπως εξήγησε ο κ. Δρουσιώτης, τα στοιχεία των τιμών θεωρούνται ως εμπιστευτικά από την Υπηρεσία Καταναλωτών και δεν μπορεί να τους τα δώσει, παρότι η άποψη του ιδίου είναι πως δεν έπρεπε να είναι εμπιστευτικά. Παρόλα αυτά, σέβεται την απόφασή τους, αλλά τους καλεί να απαντήσουν στο ερώτημα, «εαν είναι ή όχι σε λογικά επίπεδα τον τελευταίο μήνα».

Παρατηρείται όπως εξήγησε, «μείωση των τιμών κατά ένα με δύο σεντ, ενώ θα έπρεπε να ήταν τρία, τέσσερα και πέντε κάθε φορά. Σήμερα, οι εκτιμήσεις μου, επειδή δεν έχω τα στοιχεία που έχει η Υπηρεσία, είναι πως οι τιμές έπρεπε να ήταν τέσσερα με πέντε σεντ πιο κάτω από τις τιμές που πληρώνουμε σήμερα, από τις τιμές που πληρώναμε πριν μία ή δύο εβδομάδες».

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος των πρατηριούχων διαμήνυσε στον REPORTER ότι δεν μπορεί να αξιολογήσει και να εκτιμήσει τους λόγους που οι τιμές είναι αυτές που βλέπουν οι καταναλωτές σήμερα στα πρατήρια, αλλά ξεκαθάρισε ότι τις επόμενες μέρες θα παρατηρηθεί πτώση των τιμών.

Κληθείς να τοποθετηθεί επί του μεγέθους της μείωσης, δεν θέλησε να προβεί σε συγκεκριμένη εκτίμηση, αφού δεν έχει τα στοιχεία που έχει η Υπηρεσία Καταναλωτών, ώστε να μπορεί να κάνει μια ασφαλή πρόβλεψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Χαιρετίζει η Κυβέρνηση την ψήφιση για μειωμένο φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα

Τα φθηνότερα πρατήρια

Πιο κάτω, παρατίθενται οι τιμές για τα φθινότερα και ακριβότερα πρατήρια για αμόλυβδη 95, 98 και πετρέλαιο κίνησης.

Αμόλυβδη 95

Μέση Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,432

Φθηνότερη Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,388

Ακριβότερη Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,499

95 (1)

95(2)

Αμόλυβδη 98

Μέση Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,497

Φθηνότερη Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,408

Ακριβότερη Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,649

98

Πετρέλαιο Κίνησης

Μέση Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,592

Φθηνότερη Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,544

Ακριβότερη Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,639

Πετρέλαιο

Δειτε Επισης

Έξι μηνών η νεαρότερη αγνοούμενη, 776 άτομα δεν έχουν ταυτοποιηθεί-Το δράμα της Κύπρου σε αριθμούς
20 Ιουλίου 1974... Πενήντα χρόνια από την τουρκική εισβολή, μισός αιώνας πόνου και οργής
Καμίνι η Κύπρος, αγγίζει τους 43 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία-Σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Η επίδειξη ισχύος στα κατεχόμενα, τα αντίθετα μηνύματα και η ταυτόχρονη παρουσία Μητσοτάκη-Ερντογάν
Γύρισε η κλεψύδρα για την απόφαση που θα κρίνει την επόμενη μέρα στους θεσμούς-Εκ διαμέτρου αντίθετο αφήγημα
Οδηγός εγκλωβίστηκε στο όχημά του μετά από τροχαίο-Στο νοσοκομείο πατέρας, μητέρα και παιδί
Με καρφιά το μήνυμα ΠτΔ για το θέμα των αγνοουμένων-«Χρειάζεται ειλικρίνεια που δεν υπήρξε για πολλά χρόνια»
Προανήγγειλε εξελίξεις για το Κυπριακό ο Πρόεδρος-«Είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι, η ΕΕ είναι μέρος της λύσης»
Βελτιωμένη η κατάσταση του εθνοφρουρού που νοσηλεύεται στη Γαλλία-Σταθερή του δεύτερου που υπηρετεί στην ίδια μονάδα
Αντίδραση ΥΠΕΞ για το ψήφισμα της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης-«Αποτελεί μνημείο αναθεωρητισμού»