Διακόπηκαν οι εργασίες στην Πύλα-Σε επαφή με τα ΗΕ ο ΠτΔ, κάνει λόγο για μικρή παύση

Είμαστε σε επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία ζήτησαν μια μικρή παύση στις εργασίες στην Πύλα, δήλωσε το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ο οποίος απαντούσε σε ερώτηση για την κατάσταση που δημιουργήθηκε προσερχόμενος σε εκδήλωση εξέφρασε την ελπίδα να μην εξελιχθεί η κατάσταση αυτή σε ένταση λέγοντας ότι όντως υπήρξαν προβλήματα και αντίδραση από τουρκικής πλευράς, από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις.

«Μας ζητήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη να υπάρξει μια μικρή παύση και ότι όλα θα επανέλθουν ως είχαμε πετύχει μέσα από την συναντίληψη. Παρακολουθούμε το θέμα, είμαστε σε επαφή με τα Ηνωμένα ‘Εθνη και αναλόγως θα κάνουμε και σχετικές δηλώσεις, αλλά μπορώ να σας πω ότι υπήρξε αίτημα για να υπάρξει μικρή παύση και η διαβεβαίωση ότι θα επανέλθει η κατάσταση πραγμάτων», ανέφερε.

Σε παρατήρηση ότι από τ/κ πλευράς επιμένουν σε θέματα αμφισβήτησης μέρους της νεκρής ζώνης και διεκδίκησης και σε ερώτηση αν υπάρχει μηχανισμός που να προνοεί διέξοδο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε πως και στο θέμα της Πύλας αλλά και σε άλλες περιοχές της νεκρής ζώνης, έκτασης 184 χλμ, υπάρχει μια συνειδητή προσπάθεια από πλευράς τουρκικών κατοχικών δυνάμεων να  αμφισβητήσουν το καθεστώς της.

«Αν θέλετε ήταν και αυτό που οδήγησε στη δική μας πρωτοβουλία γιατί ήταν δική μας πρωτοβουλία να σας υπενθυμίσω η συναντίληψη που επιτεύχθηκε, από αυτά τα οποία τα Ηνωμένα Έθνη γνωρίζουν πάρα πολύ καλά, θα πρέπει να εφαρμοστούν. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας οτιδήποτε διαφορετικό», τόνισε.

Σε άλλη παρατήρηση ότι η εφαρμογή της συναντίληψης φάινεται να επαφίεται στην καλή θέληση των δύο πλευρών και σε  ερώτηση πόσο θα διαρκέσει η παύση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως έχει ζητηθεί μια μικρή παύση και ότι τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι ενδεχομένως και αύριο να επανέλθουν οι εργασίες, όπως υπήρξε συναντίληψη. Πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας, ειδικότερα τα πέντε μόνιμα μέλη, παρακολουθούν την εξέλιξη του θέματος «και αναλόγως των εξελίξεων θα επανέλθουμε».

Εξάλλου ερωτηθείς αν θα μιλήσει με τον κ. Γκουτέρες αργότερα, είπε ότι δεν έχει προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ του ΟΗΕ.  Είπε ότι έχει δει την δήλωση του κ. Τατάρ ότι είχε επικοινωνία με τον ΓΓ και ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη επικοινωνία για τον ίδιο.

«Ελπίζω σε αυτή την τηλεφωνική επικοινωνία ο κ. Τατάρ σε συνεννόηση με την Τουρκία να δώσουν την έγκρισή τους για το διορισμό του απεσταλμένου, η συγκεκριμένη προσωπικότητα που αποφάσισε ο Γενικός Γραμματέας. Όπως ανέφερα και χθες και από αμερικανικής πλευράς αλλά και από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών-γνωρίζετε ότι την περασμένη βδομάδα είχα συνάντηση με τον κ. Λακρουά-η προσπάθεια συνεχίζεται, παρά την αρχική τοποθέτηση της τουρκικής πλευράς. Ελπίζω να είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί», ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διακόπηκαν εργασίες στην Πύλα μετά από διαφωνία μεταξύ Τ/κ ιδιοκτητών και ειρηνευτών

Koινοτάρχης Πύλας: Σήμερα ή αύριο θα λυθεί το πρόβλημα

Η κατάσταση στην Πύλα παραμένει ήρεμη, αναφέρουν πηγές των Ηνωμένων Εθνών στο ΚΥΠΕ με αφορμή πληροφορίες για «προφορική ένταση» που μετέδωσε τ/κ εφημερίδα. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Πύλας Σίμος Μυτίδης ανέφερε ότι έλαβαν οδηγίες το μεσημέρι να σταματήσουν τις εργασίες προσωρινά, σημειώνοντας ότι ο ίδιος εκτιμά πως «σήμερα ή αύριο θα λυθεί το πρόβλημα». 

Για «προφορική ένταση» που προκλήθηκε το πρωί στην περιοχή Πλάτη της Πύλας μεταξύ ειρηνευτών και «Τ/κ αρμοδίων» κάνει λόγο η Γενί Ντουζένστην ιστοσελίδα της, προσθέτοντας ότι γι’ αυτό άρχισε διάλογος μεταξύ του τουρκικού στρατού και των ΗΕ.

Πηγές από τα ΗΕ ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι «η κατάσταση στην Πύλα παραμένει ήρεμη. Ειρηνευτές των ΗΕ περιπολούν και ελέγχουν στενά την περιοχή. Δεν λαμβάνουν χώρα μη εξουσιοδοτημένες ενέργειες, όπως έχει συμφωνηθεί».

Πάντως, τηλεφωνική επικοινωνία θα έχουν το απόγευμα ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα. Όπως αναφέρεται, ο κ. Τατάρ και ο κ. Γκουτέρες θα συζητήσουν το θέμα του δρόμου Άρσους – Πύλας και τις «ε/κ παραβιάσεις που έχουν γίνει».

Σύμφωνα με την Γενί Ντουζέν, «αιτία της έντασης ήταν οι καταγγελίες ότι τα έργα οικοπεδοποίησης που πραγματοποιήθηκαν σε ‘τεμάχια νεολαίας’ πέρασαν στα εδάφη που ανήκουν στην τ/κ πλευρά». Η τ/κ ιστοσελίδα επικαλείται πηγές και γράφει ότι η αιτία αφορά κατά πόσο ο χώρος των εργασιών εφάπτεται ή όχι στρατιωτικής περιοχής εκεί, εννοώντας περιοχή του κατοχικού τουρκικού στρατού.

Εξάλλου με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Πύλας Σίμος Μυτίδης ανέφερε ότι «τα συνεργεία μας δούλευαν κανονικά μέχρι τις δώδεκα σήμερα το μεσημέρι και μετά πήραμε οδηγίες από την πλευρά μας να σταματήσουμε προσωρινά για να λυθούν κάποια προβλήματα που υπήρχαν από τη διαφωνία ορισμένων Τουρκοκύπριων ιδιοκτητών γης, που πιστεύουν ότι επηρεάζονται τα τεμάχια τους από τον διαχωρισμό των οικοπέδων που κάνουμε». Ταυτόχρονα εξέφρασε την εκτίμηση ότι «σήμερα ή αύριο θα λυθεί το πρόβλημα».

«Τον διαχωρισμό των οικοπέδων τον κάνουν τα συνεργεία της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας, όλα είναι επίσημα και με οριοθέτηση από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας της πόλης» είπε και σημείωσε πως «είμαστε προσηλωμένοι στη συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και ΟΥΝΦΙΚΥΠ και δεν παρεκκλίνουμε πουθενά».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μυτίδης είπε πως «η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών μας είπε να σταματήσουμε μετά από την προσωρινή συμφωνία που έγινε με την πλευρά μας, να τερματίσουν για λίγο τις εργασίες και οι δύο πλευρές μέχρις ότου να λυθεί το πρόβλημα».  

Σημείωσε ακόμα ότι «είμαστε προσκολλημένοι και τηρούμε κατά γράμμα τη συμφωνία και οι οδηγίες που έχουμε είναι να την τηρήσουμε ως έχει, χωρίς να αλλάξει οτιδήποτε».

«Εμείς από πλευράς μας είμαστε στα πλαίσια της Συμφωνίας Συναντίληψης που επιτεύχθηκε μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και ΟΥΝΦΙΚΥΠ και δεν ξέρω γιατί οι Τουρκοκύπριοι διαμαρτύρονται για το συγκεκριμένο θέμα» κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ήρεμη η κατάσταση στην Πύλα-Υποτιθέμενες «ε/κ παραβιάσεις» θα καταγγείλει στον Γκουτέρες ο Τατάρ

Δειτε Επισης

Κουκουλοφόροι τα έκαναν γυαλιά καρφιά στα κλειστά γήπεδα Απόλλωνα και ΑΕΛ
Σύντομα η βοήθεια στη Γάζα από την Κύπρο μέσω της προσωρινής προβλήτας
Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό στη Λευκωσία- Συμμετέχουν οκτώ Κράτη Μέλη της Ε.Ε
Ευγνωμοσύνη του ΟΗΕ προς την Κύπρο για το θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα
Ασήκωτες οι ευθύνες και της ΕΦ για τον Θανάση-Η ασυδοσία, τα ψεύδη και η προσπάθεια συγκάλυψης
Η ανάγκη για διαφάνεια, οι επαναλαμβανόμενοι πρωταγωνιστές και ο πολιτικός αντίκτυπος
Δημοσιοποιείται το αποτέλεσμα των ανώνυμων καταγγελιών στην Αρχή-Η ενημέρωση για τις πρώτες δύο αποφάσεις
Δημοσκόπηση για τα πέντε χρόνια ΓεΣΥ-Τα πλεονεκτήματα και ο βαθμός ικανοποίησης των δικαιούχων
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Η κυβέρνηση της Ισπανίας αρνήθηκε να δώσει άδεια ελλιμενισμού σε πλοίο που μετέφερε όπλα στο Ισραήλ