Συζήτησαν για το μέλλον του Αφροδίτη, κράτησαν κλειστά τα χαρτιά τους Κυβέρνηση και Chevron

Χωρίς οτιδήποτε ανακοινώσιμο, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Πρόεδρο Έρευνας και Παραγωγής της Chevron για τις περιοχές της Μέσης Ανατολής, Αφρικής και Νοτίου Αμερικής Κλέιφ Νεφ, όσον αφορά το σχέδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος «Αφροδίτη».

Στόχος της συνάντησης ήταν να αποφασιστεί τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση με το πλάνο ανάπτυξης του κοιτάσματος «Αφροδίτη», με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για μια προσπάθειας έτσι ώστε να δοθεί παράταση στις συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές, μέχρι να βρεθεί η χρυσή τομή.

Στη συνάντηση που διήρκησε λίγο περισσότερο από μία ώρα, συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου και ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης.

Εξερχόμενοι από το Προεδρικό Μέγαρο, τόσο οι Κύπριοι αξιωματούχοι όσο και οι εκπρόσωποι της εταιρείας απέφυγαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τη συνάντηση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι όταν υπάρχει κάτι να ανακοινώσει η Κυβέρνηση, θα το πράξει. Ερωτηθείς πώς ήταν η συνάντηση, αρκέστηκε να πει: «μια χαρά η συνάντηση, όταν υπάρχει κάτι να ανακοινώσουμε θα το κάνουμε».

Ο Υπουργός Ενέργειας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ανέφερε ότι η συμφωνία που έγινε ήταν να μην που οτιδήποτε. Είπε ακόμα ότι σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

«Είναι ευαίσθητες εποχές αφήστε μας να το χειριστούμε. Θα έχουμε ανακοινώσεις σύντομα», είπε.

Η κοινοπραξία Chevron μαζί με την Shell Plc και την ισραηλινή Newmed Energy LP είχαν καταθέσει για έγκριση επικαιροποιημένο πλάνο ανάπτυξης της «Αφροδίτη» στην Κυβέρνηση, το οποίο προνοούσε τη σύνδεση του κοιτάσματος με υποδομές υγροποίησης στην Αίγυπτο μέσω υποθαλάσσιου αγωγού. Τo επικαιροποιημένο σχέδιο απορρίφθηκε από την κυπριακή κυβέρνηση στα τέλη Αυγούστου, με τη σύμβαση να προνοεί 30 ημέρες διαπραγμάτευσης για επίλυση της διαφοράς. Η περίοδος διαπραγμάτευσης είχε παραταθεί για άλλες 30 ημέρες με καταληκτικό χρονοδιάγραμμα την 5η Νοεμβρίου. Μετά τη συνάντηση δεν διευκρινίστηκε κατά πόσο θα δοθεί νέα παράταση στη διαπραγμάτευση.

Δειτε Επισης

Ο οίκος Moody’s άλλαξε τις προοπτικές της Κύπρου σε θετικές από σταθερές-Ικανοποίηση ΥΠΟΙΚ
A. Χατζηχαραλάμπους: Δεν χρειάζομαι περίοδο προσαρμογής, μπορώ ν’ αναλάβω από την επομένη της εκλογής μου
Τορναρίτης: Χειροκροτητής του ΑΚΕΛ ο κ. Προύντζος
Α. Δημητρίου: Προτεραιότητα η ασφάλεια και η υγεία των παιδιών στο παιδοογκολογικό
Υποψήφιες για το ΕΚ ανέπτυξαν θέσεις για τρεις θεματικές σε εκδήλωση στη Λευκωσία
Χριστοδουλίδης: Tο καθοδηγητικό φως στον ορίζοντα πρέπει να είναι περισσότερη Ευρώπη
Αμάλθεια, Κυπριακό, διμερείς, θα συζητήσουν Πρόεδρος και Εμίρης Κατάρ
Λ. Φουρλάς: Υποστηρίζουμε την αναγκαιότητα ίδρυσης Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου
Στην Κύπρο ο Εμίρης του Κατάρ, συναντά τον Πρόεδρο
Επισκέφθηκε την Κρακοβία ο Νίκος Χριστοδουλίδης-Ολοκληρώνει την επίσκεψη του στην Πολωνία