Καταδικάζουν το περιστατικό με τους Τούρκους στρατιώτες στον Άγιο Δομέτιο τα κόμματα

Καταδικάζουν τα κόμματα το περιστατικό στην νεκρή ζώνη, στην περιοχή του Αγίου Δομετίου, με τους Τούρκους στρατιώτες.

Σε ανακοίνωση του ο ΔΗΣΥ αναφέρει ότι, «η νέα προκλητική ενέργεια των κατοχικών δυνάμεων στον Άγιο Δομέτιο, η οποία έρχεται σε συνέχεια των όσων έλαβαν χώρα στην Πύλα πριν μερικούς μήνες, συνιστά μια ακόμη απαράδεκτη πρόκληση την οποία καταδικάζουμε εμφαντικά».

Παράλληλα προσθέτει ότι, «είναι δεδομένη η μεθόδευση του κατοχικού στρατού και της Τουρκίας για δημιουργία νέων τετελεσμένων επί του εδάφους και είναι πλέον αδήριτη η ανάγκη όπως η κυβέρνηση προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε κάθε προσπάθεια αλλαγής του στάτους κβο να λάβει τέλος».

Επιπλέον αναφέρει ότι, «την ίδια ώρα τα γεγονότα σε Πύλα και Άγιο Δομέτιο επιβεβαιώνουν ότι μοναδική διέξοδος παραμένει η εντατικοποίηση των προσπαθειών για επίλυση του κυπριακού. Μόνο έτσι θα αναχαιτίσουμε τα επεκτατικά σχέδια της Άγκυρας.

Τέλος, ο Δημοκρατικός Συναγερμός τονίζει πως, «θα συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση αυτή τόσο μέσω του ΕΛΚ όσο και μέσω της κοινοβουλευτικής διπλωματίας».

«Η επέμβαση των κατοχικών δυνάμεων σε ακατοίκητο σπίτι εντός της νεκρής ζώνης στον Άγιο Δομέτιο συνιστά παραβίαση του καθεστώτος της ζώνης και προκαλεί σοβαρή ανησυχία. Το ΑΚΕΛ αναμένει ολοκληρωμένη ενημέρωση για το περιστατικό από πλευράς της κυβέρνησης», αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ.

Παράλληλα, σημειώνει πως, «η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί στα γεγονότα της Πύλας και άλλων προκλητικών ενεργειών της κατοχικής δύναμης που εντείνουν την ανασφάλεια στο νησί, υποσκάπτουν περαιτέρω την εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δυο κοινότητες και υπονομεύουν τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

Το σκηνικό του πολύχρονου διαπραγματευτικού αδιεξόδου σε συνδυασμό με την αξίωση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας για λύση δύο κρατών στο Κυπριακό πολλαπλασιάζουν τους κινδύνους για την ειρήνη και την ασφάλεια στον τόπο μας».

«Καταδικάζουμε απερίφραστα στις σοβαρές προκλήσεις του τουρκικού κατοχικού στρατού», τονίζει σε δήλωση του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ.

Όπως αναφέρει ο Θεόδωρος Μανιταράς, «η νέα παραβίαση του status quo της πράσινης γραμμής από τον κατοχικό στρατό, αυτή τη φορά στην περιοχή του Αγίου Δομετίου, συνιστά μια εξαιρετικά σοβαρή πρόκληση και μια απαράδεκτη μεθόδευση των Τούρκων για δημιουργία νέων τετελεσμένων. Πρόκειται επίσης για μια ενέργεια που εντείνει το αίσθημα ανασφάλειας των κατοίκων της ακριτικής περιοχής».

Επιπλέον σημειώνει ότι, «ως Δημοκρατικό Κόμμα καταδικάζουμε απερίφραστα αυτές τις προκλήσεις. Καλούμε την ΟΥΝΦΙΚΥΠ όπως εξαντλήσει όλα τα μέσα που διαθέτει, προκειμένου ν’ αποτραπούν περαιτέρω εντάσεις και ν’ αποκατασταθεί το status quo στην περιοχή στο πλαίσιο και της ξεκάθαρης τοποθέτησης του εκπροσώπου Τύπου της Ειρηνευτικής Δύναμης, Αλίμ Σιντίκ ότι οι μη εξουσιοδοτημένες εργασίες εντός της ουδέτερης ζώνης του ΟΗΕ απαγορεύονται αυστηρά. Εκφράζουμε ταυτόχρονα την ικανοποίηση μας για την άμεση αντίδραση της Κυπριακής κυβέρνησης η οποία ορθώς αντιμετωπίζει τη νέα πρόκληση ως σοβαρή συνεχιζόμενη παραβίαση της νεκρής ζώνης».

Σε ανακοίνωση της η Δημοκρατική Παράταξη αναφέρει πως, «καταδικάζει απερίφραστα τις πολλαπλές και συνεχιζόμενες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών από τις κατοχικές δυνάμεις και την υποτελή, στην Άγκυρα, διοίκηση των κατεχομένων, μετά τη νέα προκλητική ενέργεια στον Άγιο Δομέτιο».

Στη συνέχεια η ΔΗΠΑ τονίζει ότι, «η προέλαση των Τούρκων στη νεκρή ζώνη η οποία αποσκοπεί στην αμφισβήτηση του στάτους κβο και την απόπειρα δημιουργίας νέων τετελεσμένων στην περιοχή, είναι απαράδεκτη. Τέτοιες ενέργειες υπονομεύουν την πολιτική και νομική ισχύ της ειρηνευτικής δύναμης εντός της ουδέτερης ζώνης και οφείλουν οι ίδιοι να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην σταθεροποίηση, αν μη τι άλλο, της όλης κατάστασης και επαναφοράς της στην προτέρα φάση». 

Επιπρόσθετα σημειώνει πως, «καλούμε την κυβέρνηση να εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες, μέσω της διεθνούς κοινότητας, ώστε να σταλεί σαφές το μήνυμα προς την κατοχική δύναμη και η όποια προσπάθεια παραβίασης του στάτους κβο να τερματιστεί άμεσα. Ως ΔΗΠΑ-Συνεργασία απαιτούμε σεβασμό και εφαρμογή των Ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ενάντια στη μακροχρόνια επιδίωξη της Άγκυρας για επέκταση της κατοχής σε διάφορα σημεία της ουδέτερης ζώνης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Περιμένει από ΟΥΝΦΙΚΥΠ να αποκαταστήσει το καθεστώς της Νεκρής Ζώνης η Κυβέρνηση

Δειτε Επισης

Δύο καραμπόλες με δέκα οχήματα στον αυτοκινητόδρομο-Στο νοσοκομείο δύο πρόσωπα
Τον απήγαγαν το 1998 και τον κρατούσαν για 26 χρόνια σε υπόγειο 100 μέτρα από το σπίτι του
Έσβησε 30χρονος ενώ έπαιζε ποδόσφαιρο στη Λεμεσό
Σύγκρουση δύο οχημάτων στη Λευκωσία-Τέσσερα πρόσωπα στο νοσοκομείο
Υποστήριξη και αλληλεγγύη της Κύπρου μετέφερε στον Σλοβάκο ΥΠΕΞ ο Κόμπος
Περίπου 600 χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από Ράφα από τις 6 Μαΐου
Ανέκτησε τις αισθήσεις του ο Σλοβάκος Πρωθυπουργός μετά από πολύωρη χειρουργική επέμβαση (vids&pics)
Τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής ενόψει εκλογών
Κατεβαίνουν στη Βουλή οι συνταξιούχοι-«Δίνουμε μέχρι και 100 ευρώ σε φάρμακα, δεν φθάνει η σύνταξη»
Κενά στην ενημέρωση καρκινοπαθών για θέματα γονιμότητας-Ανοίγει η συζήτηση στη Βουλή