Περιμένει από ΟΥΝΦΙΚΥΠ να αποκαταστήσει το καθεστώς της Νεκρής Ζώνης η Κυβέρνηση

Ως ακόμα μια απόπειρα παραβίασης του στάτους κβο αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση την εγκατάσταση κάμερας και αντένας στη Νεκρή Ζώνη. Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, κατά την ενημέρωση των ΜΜΕ.

Στην εναρκτήρια δήλωση του κατά την Ενημέρωση του προς τα ΜΜΕ, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «το τουρκικό κατοχικό καθεστώς επιχειρεί την πρόκληση νέων τετελεσμένων, εντός της νεκρής ζώνης στην περιοχή Αγίου Δομετίου αυτήν τη φορά. Το απόγευμα της Δευτέρας, αριθμός στρατιωτών των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων εισήλθαν στη νεκρή ζώνη, στην περιοχή Αγίου Δομετίου, ενώ μικρό κλιμάκιο του, εγκατέστησε σε ακατοίκητη κατοικία, γνωστή ως «Maria’s House» («Σπίτι της Μαρίας»), μεταλλικό ιστό, επί του οποίου τοποθετήθηκε περιστρεφόμενη κάμερα και αντένα. Σημειώνεται ότι κατά τις προηγούμενες μέρες οι κατοχικές δυνάμεις είχαν επίσης προβεί σε ηλεκτροδότηση της οικίας προς υποστήριξη της προαναφερθείσας εγκατάστασης.»

Όπως είπε, «πρόκειται για ακόμη μια απόπειρα παραβίασης του στάτους κβο. Η Κυπριακή Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το περιστατικό ως σοβαρή συνεχιζόμενη παραβίαση της νεκρής ζώνης. Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με την Ειρηνευτική Δύναμη για επαναφορά της κατάστασης εκεί που βρισκόταν πριν από τα χθεσινά γεγονότα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε τη σοβαρότητα της παραβίασης, «αλλά και τις αρνητικές συνέπειες των σχεδιασμών του κατοχικού καθεστώτος, τόσο για την προοπτική επανέναρξης διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό όσο και στα ευρωτουρκικά. Αναμένουμε από την Ειρηνευτική Δύναμη να αποκαταστήσει το καθεστώς της νεκρής ζώνης, σύμφωνα με τους όρους εντολής της, οι οποίοι απορρέουν κυρίως από το Ψήφισμα 186 (1964) του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

«Δεν μπορούν να αποσυνδεθούν Αγίος Δομέτιος και Πύλα»

Σε ερώτηση αν εκτιμά πως οι κινήσεις των Τούρκων στην περιοχή Αγίου Δομετίου είναι σε συνέχεια των κινήσεων τους στην Πύλα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «προφανώς δεν μπορούν να αποσυνδεθούν οι δύο κινήσεις. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την ειρηνευτική δύναμη που παρακολουθεί στενά και την περιοχή Αγίου Δομετίου, το Σπίτι της Μαρίας, για να μπορέσει να αποκατασταθεί το καθεστώς της νεκρής ζώνης».

Ερωτηθείς αν, δεδομένου ότι οι κινήσεις των Τούρκων στην περιοχή του Αγίου Δομετίου έγιναν προ καιρού, η Κυβέρνηση έχει προβεί σε προληπτικές επαφές προς τα ΗΕ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η ειρηνευτική δύναμη διασφαλίζει το καθεστώς της νεκρής ζώνης. Περιστατικά στο λεγόμενο Σπίτι της Μαρίας έχουν γίνει και στο παρελθόν. Όπου εμείς εντοπίζαμε προσπάθεια παραβίασης του καθεστώτος ήμασταν σε επαφή με την ειρηνευτική δύναμη, από την οποίαν αναμένουμε να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και ενέργειες για να επανέλθει το καθεστώς όπως ήταν προ των τελευταίων γεγονότων».

Ερωτηθείς για τα κίνητρα των Τούρκων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν μπορεί να εξάγει συμπεράσματα ως προς αυτό. «Εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι η αμφισβήτηση του καθεστώτος της νεκρής ζώνης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», πρόσθεσε.

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «όταν έγιναν τα απαράδεκτα επεισόδια στην Πύλα υπήρξε η πρωτοφανής αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, λόγω και των διπλωματικών διαβημάτων που είχε κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος μέλος της ΕΕ, αλλά και μέσα από την ενεργή διπλωματία που ασκούμε.

Είμαστε σε επικοινωνία με όλους τους εταίρους μας στην ΕΕ, αλλά και με κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ όπου ενημερώνουμε για τους σχεδιασμούς και αυτά τα επεισόδια που έχουν λάβει χώρα στη νεκρή ζώνη».

Η στασιμότητα στην Πύλα

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι παρά το γεγονός ότι υπήρξε Συναντίληψη για την Πύλα, εντούτοις σταμάτησαν όλες οι εργασίες, ενώ υπήρξε και το επεισόδιο στον Άγιο Δομέτιο, και ερωτηθείς τι λάθος υπήρξε με τις συμφωνίες που έγιναν στις οποίες φαίνεται να υπήρξαν παραχωρήσει από δικής μας πλευράς, και ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση θα προβεί σε διαβήματα σε σχέση με το θέμα του Αγίου Δομετίου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν ήταν συμφωνία, αλλά συναντίληψη μεταξύ εμάς και της ειρηνευτικής δύναμης. Όπως είναι οι όροι εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από το 1964, έχει την ευθύνη και τον συντονισμό της διασφάλισης του καθεστώτος της νεκρής ζώνης. Αυτή η συναντίληψη στην Πύλα ήταν αποτέλεσμα και δικής μας πρωτοβουλίας και δικών μας προτάσεων για το πώς μπορεί εκείνη η κρίση να μετατραπείς ε μια ευκαιρία», είπε ο κ. Λετυμπιώτης.

Και πρόσθεσε πως, «από την πρώτη στιγμή που επιτεύχθηκε η συναντίληψη χαιρετίσαμε όλες τις πρόνοιες και δηλώσαμε με ειλικρίνεια τη δική μας πολιτική βούληση να εφαρμοστούν στο σύνολο τους οι πρόνοιες που θα ήταν προς όφελος και των δύο κοινοτήτων στην περιοχή».

Επανέλαβε την ίδια ώρα πως, «δεν υπήρξε καμιά παραχώρηση στο τουρκικό καθεστώς, κάθε άλλο. Με την επίτευξη της συναντίληψης, για ακόμη μια φορά διασφαλιζόταν το καθεστώς της νεκρής ζώνης, οριοθετείτο η νεκρή ζώνη, αλλά και οι όροι εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥ που το κατοχικό καθεστώς επιχειρούσε να αμφισβητήσει όπως και το καθεστώς της νεκρής ζώνης».

«Δεν μπορώ να γνωρίζω αν πήγε κάτι λάθος», είπε. «Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία - και αυτό είναι ακόμη πιο σαφές σήμερα που μιλάμε – η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη είναι ένας αξιόπιστος εταίρος που όχι μόνο αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, αλλά τηρεί και στο έπακρο τα συμφωνηθέντα. Η δική μας πλευρά ξεκίνησε την υλοποίηση, κατά γράμμα, όλων των προνοιών, όπως προνοούσε η συναντίληψη με την ειρηνευτική δύναμη».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι κάτοικοι Αγίου Δομετίου εκφράζουν ανησυχίες για την ασφάλεια τους, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η Κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής, όπως έπραξε και στην περίπτωση της Πύλας. Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε για τα χθεσινά γεγονότα. προχώρησε στα απαραίτητα διαβήματα για να διασφαλίσει την ασφάλεια τους».

Για πρώτη φορά κινητοποιήθηκε τέτοιος αριθμός

Νωρίτερα σήμερα ο δήμαρχος Αγίου Δομετίου, ερωτηθείς για την κατάσταση στην περιοχή, είπε ότι με το περιστατικό το απόγευμα της Δευτέρας, επιδεινώθηκε η ψυχολογία των κατοίκων της περιοχής που γειτνιάζει με την νεκρή ζώνη. Σημείωσε ότι οι κάτοικοι στην περιοχή ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της γειτνίασης με την νεκρή ζώνη και της αυξημένης κίνησης που αντιμετωπίζουν καθημερινά από τα αυτοκίνητα που πηγαίνουν προς και από το οδόφραγμα Αγίου Δομετίου.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτρου, παρόλο που υπήρξαν κάποιες κινήσεις στην νεκρή ζώνη Τούρκων στρατιωτών και στο παρελθόν, ήταν πάντα μικρός ο αριθμός τους, ενώ για πρώτη φορά κινητοποιήθηκε τόσος μεγάλος αριθμός ενόπλων, περίπου 40, όπως είπε, οι οποίοι «φώναζαν και υπήρχε ένταση».

Εξήγησε ότι το συμβάν έλαβε χώρα στην περιοχή κοντά στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου, μετά το παλιό αγγλικό κοιμητήριο το οποίο βρίσκεται εντός της νεκρής ζώνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Επιδεινώθηκε η ψυχολογία των κατοίκων του Αγ. Δομετίου, οι Τούρκοι φώναζαν και υπήρχε ένταση»

Η αντίδραση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Οι μη εξουσιοδοτημένες εργασίες εντός της ουδέτερης ζώνης του ΟΗΕ απαγορεύονται αυστηρά, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Αλίμ Σιντίκ, σχετικά με τη κατάσταση στην νεκρή ζώνη στην περιοχή Αγίου Δομετίου.

Ερωτηθείς από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, για στην κατάσταση την περιοχή, μετά που οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις τοποθέτησαν τη Δευτέρα σε ακατοίκητη οικία στη νεκρή ζώνη, μεταλλικό ιστό επί του οποίου τοποθετήθηκε περιστρεφόμενη κάμερα και αντένα, ο κ. Σιντίκ δήλωσε ότι, «οι μη εξουσιοδοτημένες εργασίες εντός της ουδέτερης ζώνης του ΟΗΕ απαγορεύονται αυστηρά».

Πρόσθεσε ότι η κατάσταση στην περιοχή, ήταν ήρεμη το πρωί, και ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ συζητά με την τουρκοκυπριακή πλευρά «για την αποτροπή περαιτέρω εντάσεων και για να διασφαλίσει τη διατήρηση του status quo».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κάμερα τοποθέτησαν οι Τούρκοι στον Άγιο Δομέτιο-Αντιμετωπίζεται ως σοβαρή παραβίαση

Δειτε Επισης

Στιούαρτ: Το Κυπριακό είναι επιλύσιμο ακόμα, χρειάζεται πολιτικό θάρρος
«Άδικο και πολιτικά υποκινούμενο» το Ψήφισμα 186 ισχυρίζεται η τ/κ ηγεσία
Στιούαρτ: Να κάνουμε τα πάντα για τη λύση, δεν έχουμε την πολυτέλεια για άλλες τέτοιες επετείους
Βούληση για περαιτέρω ενδυνάμωση διμερών σχέσεων, εκφράζουν Δημητρίου και Πελεγκρίνι
Κ. Κόμπος: Εργαζόμαστε για την ημέρα που η παρουσία ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν θα είναι απαραίτητη
Δεν αλλάζει λέξη στο αφήγημά του ο Τατάρ-«Η έναρξη διαπραγματεύσεων θα είναι εφικτή με κυρίαρχη ισότητα»
Τον θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα συζήτησαν Χριστοδουλίδης-Φον ντερ Λάιεν
Κι επίσημα στο ψηφοδέλτιο του ΕΛΑΜ ο Παύλος Ιωάννου-«Απέδειξε πως προωθεί τα συμφέροντα των πολιτών»
Καταγγέλλει τον αποκλεισμό των περισσότερων ΜΜΕ από τον απολογισμό του Προέδρου η ΕΣΚ
Ο Λακρουά καλεί σε διπλασιασμό των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού