Κάμερα τοποθέτησαν οι Τούρκοι στον Άγιο Δομέτιο-Αντιμετωπίζεται ως σοβαρή παραβίαση

Ως σοβαρή, συνεχιζόμενη παραβίαση της νεκρής ζώνης αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση το περιστατικό που έλαβε χώρα τη Δευτέρα στην περιοχή Αγίου Δομετίου.

Το απόγευμα αριθμός στρατιωτών των κατοχικών δυνάμεων εισήλθαν στη νεκρή ζώνη και εγκατέστησαν σε ακατοίκητο σπίτι, που είναι γνωστό ως «το σπίτι της Μαρίας» (Maria’s house), έναν μεταλλικό ιστό, με περιστρεφόμενη κάμερα και αντένα. Το περιστατικό αποτελεί κορύφωση ενεργειών που είχαν γίνει τις προηγούμενες ημέρες, όταν είχαν προβεί σε ηλεκτροδότηση του υποστατικού, ενόψει της εγκατάστασης. Ακολούθως αποχώρησαν από τη νεκρή ζώνη.

«Το περιστατικό αντιμετωπίζεται ως σοβαρή συνεχιζόμενη παραβίαση της νεκρής ζώνης», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ειρηνευτική δύναμη για επαναφορά της κατάστασης εκεί που βρισκόταν πριν από τα πιο πάνω γεγονότα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Αλίμ Σιντίκ ερωτηθείς σχετικά με το περιστατικό και την κατάσταση όπως διαμορφώνεται, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι η κατάσταση είναι επί του παρόντος είναι ήρεμη και οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ παρακολουθούν την κατάσταση μετά από αναφορές προσωπικού ασφαλείας κοντά στην ουδέτερη ζώνη. «Συνεργαζόμαστε με την τουρκοκυπριακή πλευρά για να αποτρέψουμε εντάσεις και να διασφαλίσουμε τη διατήρηση του status quo», πρόσθεσε. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, το περιστατικό συνέβη γύρω στις 16.15.

Κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν στο ΡΙΚ ότι παρακολουθούν το τελευταίο διάστημα προκλητικές ενέργειες από πλευράς του τουρκικού στρατού.

«Επιβεβαιώνει την τουρκική προκλητικότητα»

Η νέα παραβίαση του καθεστώτος της νεκρής ζώνης από τον τουρκικό κατοχικό στρατό, αυτή τη φορά στον Άγιο Δομέτιο, επιβεβαιώνει την τουρκική προκλητικότητα, την επεκτατικότητα, την αναξιοπιστία της τουρκικής πλευράς και την παντελή απουσία έστω και ίχνους διαλλακτικότητας, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ.

«Καταδικάζουμε την τουρκική προκλητική συμπεριφορά και αναμένουμε από την Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο, η οποία έχει την ευθύνη της επιτήρησης της νεκρής ζώνης, να επαναφέρει την κατάσταση, όπως ήταν πριν την τουρκική παράνομη επέμβαση», τόνισε.

«Πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε η διεθνής κοινότητα να σταματήσει να παρακολουθεί, άπραγη και εκ του μακρόθεν, την Τουρκία να επιδιώκει να μονιμοποιήσει την παράνομη παρουσία της στη νεκρή ζώνη», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Σύντομα η βοήθεια στη Γάζα από την Κύπρο μέσω της προσωρινής προβλήτας
Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό στη Λευκωσία- Συμμετέχουν οκτώ Κράτη Μέλη της Ε.Ε
Ευγνωμοσύνη του ΟΗΕ προς την Κύπρο για το θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα
Η ανάγκη για διαφάνεια, οι επαναλαμβανόμενοι πρωταγωνιστές και ο πολιτικός αντίκτυπος
Έκθεση Σούπερμαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συνέλευση της Μεσογείου
CMC: Στα χέρια της ΕΤΥΦΑ ο χρόνος άφιξης του ‘Προμηθέας’ στην Κύπρο
Χριστοδουλίδης: Η στήριξη της υπαίθρου πρωταρχικός στόχος για την Κυβέρνηση
Αλλαγές στην νομοθεσία για τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών ενέκρινε η Βουλή
Μεγαλύτερος σε αριθμό εκλογέων ο Δ. Πάφου ακολουθεί ο Δήμος Ανατολικής Πάφου
Η Βουλή ενέκρινε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης