Κινητικότητα για εφαρμογή της κυπριακής πρότασης για τη Γάζα-Συζητούνται οι λεπτομέρειες

Την ελπίδα να υπάρξει ανταπόκριση από πλευράς Τουρκίας σε σχέση με τον διορισμό απεσταλμένου του ΓΓ των ΗΕ, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης. Σημειώνοντας ότι η πλευρά μας δεν φοβάται τις συνομιλίες, ο οποίος παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι οι διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες και αναμένεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα, θα φέρουν αποτέλεσμα στην προσπάθεια δημιουργίας ανθρωπιστικού διαύλου προς τη Γάζα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στα γραφεία της ΟΕΒ, όπου μετέβη για την Ετήσια Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η πρόταση της ΚΔ στηρίζεται από την ΕΕ και διεθνείς οργανισμούς και υπενθύμισε ότι ο ίδιος συζήτησε το θέμα με τον ΓΓ του ΟΗΕ, σημειώνοντας πως  «είμαστε σε επαφή με τους οργανισμούς των ΗΕ που εμπλέκονται στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα». Θα υπάρξουν κι άλλα ταξίδια και επαφές στην περιοχή, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μεταβαίνει στην Αίγυπτο και στην Ιορδανία. «Κινούμαστε προς την κατεύθυνση της υλοποίησης της πρότασης της ΚΔ», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς ποια ήταν τα αποτελέσματα της επίσκεψης των τεχνοκρατών από την Κύπρο στο Ισραήλ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι ήταν θετικά. Το Ισραήλ βλέπει την ανάγκη ύπαρξης αυτής της ανθρωπιστικής βοήθειας, δήλωσε, αναφέροντας ότι υπάρχουν κάποια θέματα που το Ισραήλ θέτει και η ΚΔ μπορεί να διασφαλίσει, όπως το θέμα της ασφάλειας που είχε τεθεί και κατά την πρώτη του επίσκεψη στο Ισραήλ, μετά τη σύνοδο στην Αίγυπτο.

Το θέμα, διευκρίνισε, αφορά την παρουσία στην Κύπρο ομάδες ασφάλειας από το Ισραήλ για να ελέγχουν την ανθρωπιστική βοήθεια. «Τώρα μιλάμε συγκεκριμένα για τον χώρο άφιξης, την παραλαβή, τη διανομή εντός της Γάζας της ανθρωπιστικής βοήθειας", ανέφερε. Διευκρίνισε ότι οργανισμοί των ΗΕ θ’ αναλάβουν την διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας που θα φτάσει στη Γάζα.

Η ΚΔ, είπε, είναι η μόνη που έχει υποβάλει συγκεκριμένο σχέδιο 25 σελίδων που αγγίζει όλες τις πτυχές και βρίσκεται σε εξέλιξη στη βάση των διαβουλεύσεων που γίνονται.

Ερωτηθείς εάν ο ΥΠΕΞ θα έχει συνάντηση στο Ισραήλ με οικογένειες ομήρων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν γνωρίζει το πρόγραμμα του κ. Κόμπου, αλλά δεν είναι κάτι που αποκλείεται.

Κυπριακό

Ερωτηθείς για το θέμα διορισμού απεσταλμένου για το Κυπριακό από τον ΓΓ του ΟΗΕ κι αν αυτή τη φορά το άτομο που θα προταθεί θα γίνει αποδεκτό από την τουρκική πλευρά, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι ήδη η τουρκική πλευρά έχει απορρίψει μια προσωπικότητα,  την οποία η ε/κ πλευρά είχε αποδεχθεί. Είπε πως αναμένουν την εισήγηση του ΓΓ  που όπως ο ίδιος του ανέφερε θα γίνει τις επόμενες ημέρες.

«Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε με την προσωπικότητα που θα διορίσει ο ΓΓ, ώστε να δημιουργηθούν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών. Εμείς δεν φοβόμαστε τις συνομιλίες. Ξέρουμε πολύ καλά τί επιδιώκουμε μέσα από τις συνομιλίες και ελπίζουμε να υπάρξει ανταπόκριση από πλευράς Τουρκίας», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αναμένει τις επόμενες ημέρες τον διορισμό απεσταλμένου ο Πρόεδρος-«Δεν φοβόμαστε τις συνομιλίες»

Χέρτσογκ: Είμαστε σε σοβαρές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο

Η ισραηλινή κυβέρνηση συζητά με την Κύπρο για μία «μεγάλη προσπάθεια» ώστε να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια μέσω θαλάσσης στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε σε συνέντευξη στους Financial Times ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ.

Είπε στη βρετανική εφημερίδα ότι την Πέμπτη πραγματοποιείται επίσκεψη Κυπρίων αξιωματούχων στο Ισραήλ για να γίνουν περαιτέρω συζητήσεις επί της πρωτοβουλίας του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη.

«(Η κυβέρνηση του Ισραήλ) βρίσκεται σε σοβαρές διαπραγματεύσεις με την κυπριακή κυβέρνηση», ανέφερε ο Ισραηλινός Πρόεδρος.

Παραδέχθηκε ότι η κατάσταση σε περιοχές της Γάζας είναι πολύ άσχημη, καθώς πρόκειται «για εμπόλεμες ζώνες», αλλά σημείωσε πως το Ισραήλ προσπαθεί να επιτρέψει να υπάρξει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια.

Αναφορικά με το μέλλον της διοίκησης στη Λωρίδα της Γάζας, μετά το τέλος της ισραηλινής επιχείρησης για την εξόντωση της Χαμάς, ο Πρόεδρος Χέρτσογκ ανέφερε ότι η χώρα του θα πρέπει να διατηρήσει μια «πολύ ισχυρή δύναμη» στην περιοχή, ώστε να αποτραπεί η επιστροφή της τρομοκρατίας.

Εκτίμησε δε ότι οι ΗΠΑ και οι γειτονικές με την περιοχή χώρες θα έχουν κάποια ανάμιξη στη μεταπολεμική τάξη πραγμάτων στη Γάζα.

«Αν αποσυρθούμε, τότε ποιος θα αναλάβει; Δεν μπορούμε να αφήσουμε ένα κενό», ανέφερε ο Ισραηλινός Πρόεδρος, κάνοντας λόγο για «πολλές ιδέες» που έχουν προταθεί.

Σε ερώτηση για τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε περιοχές νοσοκομείων στη Γάζα, απάντησε ότι γίνονται με «παρά πολύ προσεκτικό τρόπο», και επέμεινε ότι το Ισραήλ προσπαθεί να προστατεύει τους αμάχους.

Δειτε Επισης

Σε 21 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά σε σχολείο στην Κένυα
Συναγερμός από CIA και ΜΙ6-Η παγκόσμια τάξη πραγμάτων απειλείται όπως δεν έχουμε ξαναδεί από τον Ψυχρό Πόλεμο
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα
Ζελένσκι: Έχουμε ένα ειρηνευτικό σχέδιο και θέλω να το παρουσιάσω στον Μπάιντεν
Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ»
Η κραυγή απελπισίας της κόρης του Ντομινίκ Πελικό-Πώς να έχουμε φυσιολογική σεξουαλική ζωή;
Πόλεμος 12 μηνών στη Γάζα, χωρίς να φαίνεται ελπίδα για εκεχειρία
Αποκλεισμένες συνοριακές διαβάσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο
Στη Γαλλία εκπαιδεύουν κοράκια για να καθαρίζουν το πάρκο
Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, της Γαλλίας-Διαμαρτύρονται για τον διορισμό του Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία