Αναμένει τις επόμενες ημέρες τον διορισμό απεσταλμένου ο Πρόεδρος-«Δεν φοβόμαστε τις συνομιλίες»

Αναμένει ότι θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες διορισμός απεσταλμένου για να διερευνήσει το έδαφος για επανέναρξη των συνομιλιών, δήλωσε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στην ομιλία του στην εκδήλωση «Μνήμες κατεχόμενης Γης», στο Πολιτιστικό ίδρυμα «Αρχάγγελος» της Ιεράς Μονής Κύκκου, στη Λευκωσία, με αφορμή την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, στέλνοντας το μήνυμα ότι, «δεν φοβόμαστε τις συνομιλίες».

Ταυτόχρονα σημείωσε ότι «το ψευδοκράτος, ως προϊόν κατάφωρης παραβίασης του διεθνούς δικαίου, ως προϊόν της παράνομης τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής, δεν μπορεί να αποτελέσει στοιχείο της βιώσιμης λύσης που επιδιώκουμε». 

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι, από την επικοινωνία που είχε την Τρίτη με τον ΓΓ των ΗΕ αναμένει «ότι θα υπάρξει τις επόμενες των ημερών, επιτέλους, ο διορισμός απεσταλμένου για να διερευνήσει το έδαφος για επανέναρξη διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού». «Θα πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη για την οποία, σας διαβεβαιώ, από δικής μας πλευράς θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατό για να είναι πετυχημένη. Δεν φοβόμαστε τις συνομιλίες, και θέλω να στείλω αυτό το μήνυμα», είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι, «δεν είναι η δική μας πλευρά που ανησυχεί ή φοβάται τις συνομιλίες», σημειώνοντας ότι, ένας τέτοιος διορισμός «θα μας επιτρέψει να διερευνήσουμε τις προοπτικές».

«Θα αξιοποιήσουμε όλες τις ευκαιρίες που έχουμε ενώπιον μας για να δούμε την πατρίδα μας επανενωμένη και θα εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Σημείωσε ότι, «αναμφίβολα, η ανακήρυξη του ψευδοκράτους το 1983, ήταν μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού για νομιμοποίηση των τετελεσμένων της παράνομης κατοχής» και που αγνοεί κατά τρόπο προκλητικό τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών 541 και 550, αλλά και τις αρχές και αξίες της ΕΕ.

«Μιας στρατηγικής που απαξιώνει τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και περιφρονεί το Διεθνές Δίκαιο. Και για όλους αυτούς τους λόγους βρισκόμαστε εδώ, για να διατρανώσουμε το αυτονόητο, το γεγονός ότι, το ψευδοκράτος, ως προϊόν κατάφωρης παραβίασης του διεθνούς δικαίου, ως προϊόν της παράνομης τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής, δεν μπορεί να αποτελέσει στοιχείο της βιώσιμης λύσης που επιδιώκουμε» δήλωσε.  Πολύ απλά, πρόσθεσε, «γιατί από μια έκνομη, παράνομη ενέργεια δεν δύναται να παραχθεί Δίκαιο».

«Διατρανώνουμε, λοιπόν, σήμερα, ξανά την απαίτησή μας και διεκδικούμε για ολόκληρο τον κυπριακό λαό, για τους Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Λατίνους και Μαρωνίτες, την επανένωση της πατρίδας μας, χωρίς βαρίδια διαίρεσης, εξάρτησης και κηδεμονίας από τον όποιον τρίτο», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι, η διαιώνιση του προβλήματος, η στασιμότητα και τα αδιέξοδα, δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

Πέραν από την καταδίκη, ανέφερε «δεν πρέπει σε καμιά απολύτως περίπτωση να εφησυχάζουμε, αλλά θα πρέπει – γιατί είναι η δική μας πατρίδα υπό κατοχή – να αναλαμβάνουμε συνεχώς πρωτοβουλίες, παρά τις δυσκολίες, τις απογοητεύσεις, τα προβλήματα που δημιουργεί η τουρκική πλευρά».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι, ήταν ακριβώς μέσα σε αυτό το πλαίσιο, που από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του ανέλαβε την πρωτοβουλία για άρση του αδιεξόδου. Πρόσθεσε ότι εντείνει τις προσπάθειές του, «έτσι ώστε άμεσα να βρεθούμε ξανά στο τραπέζι των συνομιλιών και μέσω του διαλόγου, με πυξίδα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές και αξίες της ΕΕ, κράτος μέλος της οποίας είναι η Κυπριακή Δημοκρατία και θα συνεχίσει να είναι μετά από μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού, να φτάσουμε στο επιθυμητό, σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση».

Εις απάντηση σε όσους «επιμένουν ότι δήθεν πρέπει να διασαφηνίσουμε τι θέλουμε, τι επιδιώκουμε», είπε ότι «ζητούμε το αυτονόητο. Να ζούμε σε συνθήκες ασφάλειας και πολιτικής σταθερότητας. Θέλουμε να είμαστε πολίτες μιας χώρας, κανονικής, όπως πολύ σωστά είπε ο ΓΓ των ΗΕ το 2017, που να είναι χώρος ειρήνης και δημιουργίας, που θα διασφαλίζει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη και ευημερία». «Θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά μας το δικαίωμα να ζουν χωρίς τον φόβο για το αύριο. Αυτά ζητούμε, αυτά γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, και τίποτε λιγότερο», πρόσθεσε.

«Καλούμε την Τουρκία - γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι με την Τουρκία διαπραγματευόμαστε - να προσέλθει σε ειλικρινείς συνομιλίες, παραμερίζοντας έωλους και μαξιμαλιστικούς στόχους και ναι, να προσέλθει σε συνομιλίες που ναι, μπορούν να οδηγήσουν σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων μόνο μέσα από τη λύση του Κυπριακού», είπε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επεσήμανε ακόμη ότι ο  αγώνας για ακύρωση των συνεπειών της εισβολής, για απελευθέρωση και επανένωση της χώρας, δεν περιορίζεται στη δικαίωση του κυπριακού λαού, αλλά ότι η έκβαση του αγώνα αυτού «αντανακλά στην ίδια τη διεθνή ικανότητα που έχει υποχρέωση να προστατεύει τις υψηλές αρχές Δικαίου όπως πολύ ορθά κάνει σε παρόμοιες περιπτώσεις που βιώνουμε σήμερα με την παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που δεν διαφέρει καθόλου από την παράνομη τουρκική εισβολή στην Κύπρο, της διεθνούς κοινότητας που έχει την ευθύνη να προστατεύσει την ελευθερία των λαών απέναντι στους κάθε φύσεως και προσελεύσεως επιβολείς και σφετεριστές».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων, με σκοπό την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα. 

Αναφερόμενος στα όσα συμβαίνουν στο Ισραήλ και στη Γάζα, σημείωσε ότι, σε αυτή, την καθοριστική χρονική συγκυρία, «η Κυπριακή Δημοκρατία, ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε, αξιοποιώντας την κομβική γεωπολιτική και γεωστρατηγική της θέση, τις άριστες διπλωματικές της σχέσεις τόσο με το Ισραήλ όσο και με τον αραβικό κόσμο, με τον οποίο μας συνδέουν στέρεοι, μακροχρόνιοι δεσμοί, και ως μέλος της ΕΕ που γειτνιάζει με την περιοχή, επιχειρεί να διαδραματίσει, στο πλαίσιο πάντα των δυνατοτήτων της ενεργό ρόλο στις διεθνείς προσπάθειες για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων, με σκοπό την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα». 

«Θέλουμε η πατρίδα μας να έχει ουσιαστική συνδρομή στην αντιμετώπιση μείζονων κρίσεων, όπως αυτή που εκτυλίσσεται στην περιοχή, θέλουμε να είναι γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας, να είμαστε στην πράξη παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας», ανέφερε.

Επεσήμανε ότι είναι μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες «που αναβαθμίζουμε και τη διεθνή υπόσταση της χώρας μας, της Κυπριακής Δημοκρατίας που αποτελεί τη σημαντικότερη μας ασπίδα στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε και τη σημασία διατήρησης της μνήμης «της κατεχόμενης γης μας».

«Η αντίσταση στη λησμονιά ως τροφός της ελπίδας για επιστροφή, ως αντίδοτο στον αδηφάγο χρόνο, αποτελεί το ισχυρότερο όπλο στον αγώνα μας σε σχέση με το εσωτερικό της πατρίδας μας», είπε, προσθέτοντας πως, αυτός είναι και ο λόγος που η Κυβέρνηση, και διαχρονικά όλες οι Κυβερνήσεις, στηρίζουν έμπρακτα την ενίσχυση και εμπλουτισμό των δράσεων που συμβάλλουν στη διατήρηση άσβεστης της μνήμης της κατεχόμενης Κύπρου.

Ανάφερε ότι οι κατεχόμενοι Δήμοι και Κοινότητες διαδραματίζουν «τον πιο καθοριστικό ρόλο», και τους ευχαρίστησε, εκ μέρους της κυπριακής Πολιτείας, για όλα όσα προσφέρουν.

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι, «συναισθανόμενος απόλυτα το βάρος» της ιστορικής του ευθύνης, θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα, και με την ίδια μεθοδικότητα να πορεύεται «με μοναδικό γνώμονα, με βασική επιδίωξη την ακύρωση των τετελεσμένων της κατοχής και την επανένωση τούτου του πολύπαθου τόπου». 

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε στήριξη αθλητών Ολυμπιακών/Παραολυμπιακών Αγώνων ο ΠτΔ
Εξέφρασε έντονη προσήλωση για λύση ο ΠτΔ-«Διασφαλίζεται η προοπτική της Κύπρου με επίλυση Κυπριακού»
Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών