Ζητά αποδέσμευση επτά εκ. από τη Βουλή η Νομική Υπηρεσία-Προορίζονται για παροχή συμβουλών από ξένους οίκους

Επτά εκατομμύρια ευρώ, ζητά μέσω επιστολή του προς τη Βουλή, να αποδεσμευτούν το Υπουργείο Οικονομικών, για τις ανάγκες της Νομικής Υπηρεσίας. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Οικονομικών, ζητά τη συγκατάθεση της επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, για αποδέσμευση των σχετικών πιστώσεων, που ανήκει στην υποομάδα δαπανών της Νομικής Υπηρεσίας για σύμβαση υπηρεσιών.

Ειδικότερα τα επτά εκατομμύρια που ζητά να αποδεσμευτούν η Νομική Υπηρεσία, αφορά έξοδα εμπειρογνωμόνων και μαρτύρων, κυρίως στο εξωτερικό, που σχετίζονται με ανοικτές υποθέσεις, για τις οποίες υπήρξε ανάγκη λήψης επιπλέον νομικών συμβουλών από ξένους οίκους του εξωτερικού. Συγκεκριμένα αφορά έξοδα συμβάσεων με νομικούς οίκους του εξωτερικού και εμπειρογνώμονες που εκπροσωπούν την Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ) σε Διεθνή Δικαστήρια, Διεθνή Διαιτητικά Δικαστήρια, στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκής Ένωσης και στα Δικαστήρια άλλων χωρών, και την καταβολή του ΦΠΑ με την μέθοδο της αντίστροφης χρέωσης το οποίο αντιστοιχεί σε πληρωμές που διεκπεραιώθηκαν στην περίοδο 2015-2021 σε Νομικό Οίκο του εξωτερικού για την εκπροσώπηση της ΚΔ σε Διαιτησίες για θέματα Οικονομίας.

Από τα επτά εκατομμύρια, ένα κονδύλι 357 χιλιάδων ευρώ προορίζεται για υποθέσεις σε κράτη μέλη της ΕΕ και σε τρίτες χώρες για την κατοχύρωση του ονόματος «Χαλούμι» και προστασίας των εμπορικών σημάτων εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων χωρών.

Από εκεί και πέρα, ένα κονδύλι 85 χιλιάδων ευρώ προορίζεται για εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Διαιτητικό Δικαστήριο στη βάση των Διεθνών Διμερών Συμβάσεων για προστασία επενδύσεων. Άλλες 78 χιλιάδες προορίζονται για πληρωμές προς εμπειρογνώμονες για τον χειρισμό της επιτήρησης της εκτέλεσης της απόφασης Δ ́ Διακρατικής για την πτυχή του περιουσιακού των εκτοπισμένων.

Σε σχέση με τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η Νομική Υπηρεσία ζητά 38 χιλιάδες ευρώ, για πληρωμές προς εμπειρογνώμονες σχετικά με νομική συμβουλή.

Για το μείζον θέμα με τη διαχείριση των αεροδρομίων και τις διαφωνίες που προέκυψαν με τη διαχειρίστρια εταιρεία, η Νομική Υπηρεσία ζητά 145 χιλιάδες για εκπροσώπηση Κυπριακής Δημοκρατίας σε Διαιτησία εναντίον της Hermes για διαφορές που προκύπτουν από τη σύμβαση παραχώρησης αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου και παροχή νομικών συμβουλών για τις διαπραγματεύσεις και εξεύρεση φιλικού διακανονισμού.

Επιπλέον, η Νομική Υπηρεσία, ζητά δύο κονδύλια δεκατριών και εβδομήντα έξι χιλιάδων ευρώ για παροχή νομικών συμβουλών σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ και για παροχή νομικών συμβουλών για τη διαχείριση του συμβολαίου αναλογικού καταμερισμού για το τεμάχιο 12 του κοιτάσματος «Αφροδίτη».

Ένα υπέρογκο ποσό, πέραν των 2,6 εκατομμυρίων ευρώ, ζητείται από τη Νομική Υπηρεσία για την εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δύο Διαιτησίες που εκκίνησε εναντίων της Δημοκρατίας ο ανάδοχος των συμβάσεων για τις μονάδες αφαλάτωσης Λάρνακας και Λεμεσού.

Άλλες 900 χιλιάδες ευρώ, αναμένεται να δοθούν για εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Διαιτησία που εκκίνησε εναντίον της Δημοκρατίας ο ανάδοχος της σύμβασης παραχώρησης του Τερματικού Γενικού Εμπορίου (DPWL) LOT3, του λιμανιού Λεμεσού για διαφορές που προκύπτουν από την εν λόγω σύμβαση και παροχή νομικών συμβουλών για το θέμα αυτό.

Τέλος ζητείται ποσό 2,7 εκατομμυρίων ευρώ, ζητείται για καταβολή αναδρομικά του αντίστοιχου ΦΠΑ (με τη μέθοδο της αντίστροφης χρέωσης), για πληρωμές που έγιναν σε νομικό οίκο του εξωτερικού για την περίοδο 2015-2021 στις οποίες η Νομική Υπηρεσία ως λήπτης υπηρεσιών όφειλε την απόδοση του ΦΠΑ σύμφωνα με τις διατάξεις του περί ΦΠΑ νόμου.

Δειτε Επισης

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία-Γυναίκα έπεσε από μπαλκόνι μετά από καυγά με τον σύζυγο της
Χειροπέδες σε 20χρονο-Εντόπισαν στο διαμέρισμα του ναρκωτικά και εκρηκτικές ύλες
Χάθηκαν τα ίχνη 30χρονου στη Λάρνακα-Ζητά τη βοήθεια των πολιτών η Αστυνομία
Παγκύπρια εκδήλωση διαμαρτυρίας για τον Θανάση-«Η δικαιοσύνη δεν παζαρεύεται»
Πρόεδρος για υπόθεση Θανάση: «Μας ενδιαφέρει να λάμψει η αλήθεια»
Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα
Πώς τοποθετείται ο Πρόεδρος για την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών-«Δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή»