Θα ζητηθεί τεχνική βοήθεια ΕΕ για Γραμματεία Συντονισμού-Αναζητεί τρόπους ρύθμισης η Βουλή

Η Κυβέρνηση θα ζητήσει τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το σωστό στήσιμο των μηχανισμών συνεργασίας της Γραμματείας Συντονισμού και Υποστήριξης Κυβερνητικού Έργου με τα Υπουργεία, δήλωσε την Παρασκευή, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική, στη Βουλή, σημειώνοντας πως θα μπορούσαν να μελετήσουν το ενδεχόμενο θεσμοθέτησης αυτού του σώματος, μετά από σχετική εισήγηση του ΑΚΕΛ.

Η κ. Πική απάντησε σε ερωτήσεις Βουλευτών στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, η οποία ξεκίνησε συζήτηση για την αυτεπάγγελτη εξέταση της απόφασης της Κυβέρνησης για σύσταση 12μελούς Γραμματείας Συντονισμού και Υποστήριξης Κυβερνητικού Έργου για την επίβλεψη της υλοποίησης του κυβερνητικού έργου, και την ανάγκη ρύθμισης της διαδικασίας αποσπάσεων δημόσιων υπαλλήλων στην Προεδρία της Δημοκρατίας, τα Υπουργεία και τα Υφυπουργεία. Το θέμα είναι εισήγηση της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ.

Κατά τη συζήτηση, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, είπε ότι δέχτηκε καταγγελία για πρόσωπα που είναι μόνιμα αποσπασμένοι στο Προεδρικό Μέγαρο και ζήτησε κατάλογο για όλα τα αποσπασμένα άτομα.

Στην εισαγωγή του ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε ότι δεν αμφισβητούνται οι προθέσεις για την ανάγκη άσκησης ελέγχου και συντονισμού του Κυβερνητικού έργου, αλλά ο τρόπος που επιλέγηκε, σημειώνοντας ότι δημιουργούνται συνταγματικά και θεσμικά παράδοξα. Έθεσε το ερώτημα αν μπορεί μια ομάδα αποσπασμένων λειτουργών να ασκεί τα καθήκοντα αυτά παρακάμπτοντας Υπουργούς που είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι.

Σημείωσε ακόμη ότι η απόφαση της Κυβέρνησης για τις αποσπάσεις δημιουργούν δυσλειτουργίες αλλά και κόστος, αφού στερεί προσωπικό από άλλα Κυβερνητικά τμήματα και υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μεγαλύτερη αργοπορία για την εξυπηρέτηση πολιτών, ή η ανάγκη άλλοι να αναπληρώνουν με υπερωρίες τις θέσεις που μένουν κενές για να ανταποκρίνεται η υπηρεσία από την οποία αποσπάται προσωπικό.

Διερωτήθηκε αν θα μπορούσε να γίνει αυτό θεσμικά και συνταγματικά ορθά, και αν δεν θα έπρεπε η κυβέρνηση να αναζητήσει μια μόνιμη λύση.

Αργότερα στη συζήτηση εισηγήθηκε να καταθέσει η Κυβέρνηση στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για μια μόνιμη υπηρεσία και ρώτησε κατά πόσον θα μπορούσε να γίνει μια γενική διεύθυνση με μόνιμο προσωπικό, και ενίσχυσή τους, αν χρειάζεται με αποσπάσεις.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, σε δική της τοποθέτηση σημείωσε ότι οι Υπουργοί, με βάση το Σύνταγμα έχουν συγκεκριμένες εξουσίες και διερωτήθηκε πως οι λειτουργοί που αποσπάστηκαν για τη σύσταση αυτής της Γραμματείας θα βοηθηθούν να κατανοήσουν τα όριά τους. Ανέφερε ότι, αν πάει κάποιος από αυτούς να ζητήσει εξηγήσεις από έναν Υπουργό παραβιάζει το Σύνταγμα.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας ανέφερε ότι πολύ πρόσφατα η Βουλή ψήφισε την μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας η οποία περιλάμβανε και προαγωγές και αποσπάσεις, και ότι αν δεν συμφωνούσαν με κάποια πρόνοια θα μπορούσαν να την άλλαζαν τότε, αλλά δεν έγινε κάτι τέτοιο. 

Ζήτησε κατάλογο για τις αποσπάσεις στο Προεδρικό Μέγαρο την τελευταία 20ετια και πόσα χρόνια διετέλεσαν εκεί ο καθένας, αλλά και κατάλογο με αποσπάσεις ατόμων την τελευταία 10ετία για τις οποίες ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία, όπως για τις αποσπάσεις στη Γραμματεία εκφράζοντας την άποψη πως μάλλον δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο.

Η κ. Πική αναφερόμενη στους προβληματισμούς για «συνταγματικά παράδοξα», είπε ότι δεν ισχύει αυτό, αφού τα άτομα αυτά, τα οποία έχουν ξεκινήσει εργασία την προηγούμενη εβδομάδα, είναι δικοί της συνεργάτες, μιλούν μαζί της, ενώ έχει οριστεί σε κάθε Υπουργείο ένας λειτουργός με τον οποίο θα συνομιλούν. «Δεν είναι ότι οι λειτουργοί της Γραμματείας θα συνομιλούν με τους Υπουργούς, ή θα δίνουν οδηγίες στους Υπουργούς», είπε, σημειώνοντας πως, τον έλεγχο του κάθε Υπουργού, έχει μόνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Είπε ακόμη ότι υπάρχει μια παρεξήγηση το τι σημαίνει συντονισμός, σημειώνοντας ότι επειδή έχουν γραφτεί πολλά τις τελευταίες ημέρες, «δεν σημαίνει ότι ελέγχω τον άλλο, αλλά τον βοηθώ να κάνει τη δουλειά του». 

Είπε ότι σε άλλες χώρες, μελετώντας τα μοντέλα, υπάρχει συνήθως μια ομάδα/Γραμματεία η οποία στηρίζει τον αρχηγό της Κυβέρνησης. Σημείωσε ότι, τα θέματα που απασχολούν τον τόπο σήμερα είναι διατομεακά, αφού αφορούν συνήθως πάνω από έναν Υπουργό και ότι, θεσμικά αυτή τη στιγμή το Προεδρικό Μέγαρο, στερείται αυτής της στήριξης προς τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, και κατ΄ επέκταση προς τον ΠτΔ στο να μπορεί να συντονίσει την υλοποίηση του Κυβερνητικού προγράμματος.

Αναφέρθηκε σε μελέτες σε άλλες χώρες για αυτές τις ομάδες και είπε ότι στην Ιρλανδία έχουν 35 άτομα, και στη Νέα Ζηλανδία, 150 άτομα. Σημείωσε ότι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπάρχουν οι γενικές διευθύνσεις αλλά και η γενική γραμματεία της Ευρ. Επιτροπής  η οποία είναι κατευθείαν υπόλογη στον Πρόεδρο της Επιτροπής και η οποία κάνει ακριβώς αυτόν τον συντονισμό.

Σημείωσε ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την επιλογή των 12 ατόμων, ήταν με ανοικτή πρόσκληση στον δημόσιο και ευρύτερο τομέα, είχαν τεθεί προσόντα, και έγιναν συνεντεύξεις προσθέτοντας πως, δεν επιλέγηκαν αυθαίρετα άτομα μέσα από τη δημόσια υπηρεσία.

Είπε ακόμη, ότι δεν αποσπάστηκαν από κανένα Υπουργείο περισσότερα από δύο άτομα, και ότι δεν νομίζει ότι δημιουργείται τόσο τεράστιο θέμα με την καθυστέρηση εξυπηρέτησης πολιτών, ενώ όταν αυτά τα άτομα επιστρέψουν στις υπηρεσίες τους, παίρνουν μαζί τους εμπειρία στον τομέα στρατηγικού σχεδιασμού και προγραμματισμού.

Η κ. Πική ανάφερε ακόμη ότι θα ζητήσουν τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πως θα χτίσουν σωστά τους μηχανισμούς συνεργασίας της γραμματεία με τα Υπουργεία, για να γίνεται όσο πιο εποικοδομητικά αυτή η δουλειά.

Είπε ακόμη, ότι μελετώντας τι γίνεται σε άλλες χώρες, το μοντέλο των αποσπασμένων έχει δουλέψει καλύτερα γιατί μεταφέρουν την εμπειρία πίσω στις υπηρεσίες τους, αλλά και ότι και η ίδια προβληματίστηκε και ίσως να είναι σωστό να υπάρχει γενικός διευθυντής στην Προεδρία ο οποίος να έχει τη συνολική ευθύνη του πως λειτουργεί η Προεδρία. Για το θέμα της θεσμοθέτησης της Γραμματείας, είπε θα μπορούσαν να το δουν.

Δηλώσεις Βουλευτών

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, ανέφερε ότι, αυτό που προκύπτει ως συμπέρασμα είναι πως «προφανώς, και είναι αναγκαιότητα ο συντονισμός του Κυβερνητικού έργου και η παρακολούθηση της υλοποίησης του Κυβερνητικού προγράμματος εκάστης διακυβέρνησης». Από την άλλη, πρόσθεσε, «αυτό, θεωρούμε πως θα είναι σωστό να μελετηθεί ποιος είναι ο καταλληλότερος τρόπος για να γίνει, και αν χρειάζεται να υπάρχει μία νομοθεσία που να διέπει αυτή την Γραμματεία όπως τη λέμε σήμερα, καλό θα ήταν αυτό να πραγματοποιηθεί».

Ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε ότι διαφάνηκε ότι, εκτός από παρακολούθηση και συντονισμό, ο επιδιωκόμενος στόχος, ο οποίος όπως είπε, επιβεβαιώθηκε από την Υφυπουργό, είναι ο έλεγχος της δουλειάς που γίνεται από τα Υπουργεία. «Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι έχει επιβεβαιωθεί το θεσμικά παράδοξο και αντισυνταγματικό του όλου εγχειρήματος αλλά και έχει επιβεβαιωθεί αυτό που είναι διάχυτο στην κοινή γνώμη ότι όλα αυτά έχουν γίνει σε ένα πλαίσιο αδιαφάνειας», πρόσθεσε.

Σημείωσε ακόμη ότι προκύπτει, «και θέλω να κρατήσω το θετικό», ότι από πλευράς Κυβέρνησης προβληματίζονται σε αυτά που έχουν υποδείξει ως ΑΚΕΛ «και φέρονται να είναι έτοιμοι να σκεφτούν να μελετήσουν το ενδεχόμενο να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση αυτού του μηχανισμού ελέγχου συντονισμού και υποβοήθησης της δουλειάς των Υπουργείων και θεσμική ρύθμιση μέσα από νομοθεσία ενός τέτοιου μηχανισμού». Ο κ. Λουκαΐδης είπε ότι θα δουν κατά πόσο η Κυβέρνηση θα επανέλθει αφού μελετήσει και τις εισηγήσεις που έχουν καταθέσει με μία τέτοια ολοκληρωμένη πρόταση.

Ο κ. Μουσιούττας είπε ότι τον «ξενίζει η συνεχής αναφορά συναδέλφων για το θεσμικό, αντισυνταγματικό και λοιπά, θέμα που υπάρχει». Όλα έγιναν νομότυπα, είπε, σημειώνοντας πως η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας διαβεβαίωσε το τι έχει γίνει.

Σημείωσε ότι υπάρχουν 400 με 500 αποσπάσεις στο δημόσιο αυτή την στιγμή «και μιλούμε για απόσπαση 12 ατόμων για να συντονίσουμε το Κυβερνητικό έργο». Είπε ότι θεωρεί ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και, ότι μπορούν να γίνουν εισηγήσεις για βελτίωση αυτού του θέματος, προσθέτοντας ότι, θεωρεί ότι με εκφράσεις ότι «πήραν όποιους ήθελαν ή είναι εκτός των συνταγματικών πλαισίων», «αντί να δούμε την θετική εικόνα προσπαθούμε να μηδενίσουμε τα πάντα».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τι θέλουν οι φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές που διαδηλώνουν στα αμερικανικά πανεπιστήμια
Στην Γκάμπια ο Τατάρ για Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας
Στάθηκε στη σύναξη για φαγητό μετά την ενέδρα στο «Δημητρούι» το Εφετείο-Το σκεπτικό της απόφασης
Νεκρός 79χρονος Ελληνοκύπριος στο τροχαίο που σημειώθηκε στα κατεχόμενα
«Το σημερινό στάτους κβο δεν μπορεί να είναι η λύση και δεν είναι το μέλλον που οραματιζόμαστε»
Τη σημασία επίλυσης Κυπριακού υπογραμμίζουν τ/κ οργανώσεις
Κατασχέθηκαν 800 περίπου κιλά κρέας κατόπιν ελέγχων από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Υπουργική Σύνοδος στην Κύπρο στις 17 Μαΐου για Μεταναστευτικό
Σοβαρό τροχαίο στα κατεχόμενα-Ελληνοκύπριοι συγκρούστηκαν με τουριστικό λεωφορείο
Επιστρέφει στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν, προγραμματίστηκαν για την Τετάρτη οι πρώτες συναντήσεις