Οι επικοινωνιακές αστοχίες και η αμφιλεγόμενη επόμενη ημέρα στην Αστυνομία
06:00 - 06 Οκτωβρίου 2023
Τις προηγούμενες ημέρες, υπήρξε κριτική σε όλα τα επίπεδα, σε σχέση με τους κυβερνητικούς χειρισμούς της υπόθεσης στο θέμα του Αρχηγού Αστυνομίας, ο οποίος με τον πιο επίσημο τρόπο, μέσα από δηλώσεις, δηλαδή του ίδιου του Προέδρου, βρέθηκε με το ένα πόδι εκτός Αστυνομίας. Η κριτική αφορούσε κυρίως την καθυστέρηση στο να γίνει η αλλαγή στην ηγεσία της δύναμης, πράγμα που επιχειρήθηκε, η αλήθεια όχι επιτυχημένα, να τύχει επικοινωνιακής διαχείρισης από το Προεδρικό.
Το θέμα του Αρχηγού απασχόλησε την πρώτη γραμμή της επικαιρότητας τον τελευταίο μήνα. Η αιτία ήταν τα γεγονότα σε Χλώρακα και Λεμεσό, η αφορμή όμως για ακόμα πιο έντονη κριτική και έναρξη της συζήτησης για παύση του Στέλιου Παπαθεοδώρου, δόθηκε με το πρόσταγμα του Νίκου Χριστοδουλίδη, που με έντονο ύφος, δήλωσε ντροπιασμένος από την αδυναμία της Αστυνομίας.
Αυτό που έβγαινε αρχικά από το Προεδρικό, είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε τις εκθέσεις γεγονότων για τα όσα συνέβησαν με τα επεισόδια στην Πάφο και μετά με τις επιθέσεις κατά μεταναστών στον Μόλο της Λεμεσού. Αργότερα, όταν ο καιρός περνούσε και δεν ανακοινώνονταν αποφάσεις, όταν ζητήθηκαν απαντήσεις από το Προεδρικό, η απάντηση ήταν πως ο Πρόεδρος ζήτησε διευκρινίσεις. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έλειπε για δέκα μέρες στη Νέα Υόρκη και όταν επέστρεψε, αφού έκλεισε το θέμα της Δόξας Κωμοδρόμου, η προσοχή επέστρεψε στο ζήτημα του Αρχηγού.
Όλες οι πληροφορίες συνέκλιναν ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης από μέρα σε μέρα θα ανακοίνωνε τον αντικαταστάτη του Στέλιου Παπαθεοδώρου. Άλλωστε διάφορες πηγές προχωρούσαν και ένα βήμα παρακάτω, υποδεικνύοντας πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης προσέγγισε πρόσωπα εκτός Αστυνομία για να τα διορίσει. Αυτό το γεγονός επιβεβαιώθηκε ουκ ολίγες φορές ανεπίσημα, ενώ ακόμα και οι δημόσιες δηλώσεις του Προέδρου, ήταν πως, «όταν υπάρχει κάτι προς ανακοίνωση θα το μάθετε». Μια δήλωση που ο μόνος τρόπος που θα μπορούσε να ερμηνευθεί, είναι πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης, έλαβε τις αποφάσεις του για αλλαγές και απλά απομένει να βρει το κατάλληλο πρόσωπο για να το ανακοινώσει.
Επιπλέον η δήλωση πως «το θέμα θεωρείται λήξαν στην παρούσα φάση», απλά επιβεβαίωνε τη δεδομένη στιγμή, πως (α) υπάρχει θέμα και (β) αυτή τη στιγμή (επί της παρούσης) δεν υπάρχει κάτι, αλλά θα προκύψει.
Κι εκεί που όλοι απλά προχωρούσαν σε εκτιμήσεις για το πότε θα ανακοινωθεί η αλλαγή σελίδας στην Αστυνομία, εμφανίστηκε κυριολεκτικά από το πουθενά η υπουργός Δικαιοσύνης, η οποία από ένα σημείο και μετά κράτησε ξεκάθαρες αποστάσεις από τον Αρχηγό, για να δηλώσει στα μεσημεριανά, ότι δεν υπάρχει θέμα Αρχηγού και μάλιστα προγραμματίστηκε κοινή συνάντηση με τον Πρόεδρο για να σχεδιάσουν τα σχέδια αστυνόμευσης και να εξετάσουν άλλα ζητήματα για το μέλλον της Αστυνομίας.
Με λίγα λόγια, η υπουργός που από τη στιγμή που κατάλαβε πως έρχονται αλλαγές και πως αν δεν κρατήσει αποστάσεις από τον Αρχηγό, ενδεχομένως να παρασυρθεί κι αυτή από το κύμα, και που στις ελάχιστες εμφανίσεις της τον τελευταίο μήνα επιχειρούσε να πείσει πως δεν έχει καμία σχέση με τον Αρχηγό, αφού αυτή είναι η πολιτική προϊστάμενη και δεν αναμιγνύεται στα επιχειρησιακά, εμφανίστηκε, όχι επίσημα και θεσμοθετημένα για να ενημερώσει την κοινή γνώμη για μια σημαντική απόφαση να μην παυθεί ο Αρχηγός, αλλά σε τηλεοπτικές εκπομπές, όπου επιχείρησε να πείσει πως δεν υπάρχει καν θέμα.
Η Άννα Προκοπίου, ενημέρωσε διά τηλεοράσεως πως δεν τίθεται πλέον θέμα παύσης του Στέλιου Παπαθεοδώρου.
Κάποιος που παρακολουθεί εξ αρχής τις προσεγγίσεις της Κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα, θα καταλήξει στο συμπέρασμα πως η όποια προσπάθεια να τύχει επικοινωνιακής διαχείρισης το θέμα, απέτυχε. Ούτε η υπουργός, αλλά ούτε και ο Πρόεδρος κατάφεραν να πιάσουν τουλάχιστον τη βάση, αφού οι δημόσιες τοποθετήσεις τους, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που διοχετεύονταν, τους άφησαν εκτεθειμένους, αφού παρά τις προσπάθειες, δεν έγινε κατορθωτό να εντοπιστεί το κατάλληλο πρόσωπο που θα ήθελε ο Πρόεδρος για αντικατάσταση του Αρχηγού.
Η μεν υπουργός γιατί πρώτον, ενώ παρείχε πλήρη στήριξη στον Αρχηγό, πήγε μαζί του στην Πάφο, συνομίλησε με τον Σύρο που θα γύριζε την Πάφο ανάποδα κτλ, όταν κατάλαβε πως έκανε λάθος, πήρε αποστάσεις, εξαφανίστηκε για ένα διάστημα και προσπάθησε να διασωθεί, από τις όποιες αποφάσεις του Προέδρου. Και σήμερα επανεμφανίζεται για να παρέχει στήριξη στον Αρχηγό.
Από την άλλη ο Πρόεδρος, που εμφανίστηκε οργισμένος και χτυπούσε τα χέρια του στα τραπέζια για την ανικανότητα της Αστυνομίας να προστατεύσει τους πολίτες, θεωρεί πλέον πως δεν υπάρχει κανένας από την ηγεσία καλύτερος από αυτόν που μέχρι πριν λίγες ώρες έψαχνε να αντικαταστήσει, εξού και αποφασίζει να συμβιβαστεί με τα υφιστάμενα δεδομένα, αφού δεν κατάφερε να εντοπίσει εκτός Σώματος τον επόμενο Αρχηγό, αφού όσοι προσεγγίστηκαν, απάντησαν αρνητικά. Αυτή του η απόφαση, στο μόνο που οδηγεί, είναι να μοιραστεί με τον κ. Παπαθεοδώρου και την κα. Προκοπίου, τις όποιες ευθύνες, αν ω μη γένοιτο, επαναληφθούν οι εικόνες που είδαμε στο πογκρόμ της Λεμεσού, μέσα και έξω από γήπεδα και στους δρόμους της Χλώρακας.
Και στο τέλος, ο Στέλιος Παπαθεοδώρου, το κύρος και οι ικανότητες του οποίου αμφισβητήθηκαν, μετά το μάδημα της μαργαρίτας, θα διατηρήσει τη θέση του. Χρειάστηκε να βρεθεί δύο φορές σε δύσκολη θέση ενώπιον της Βουλής, είδε τους στενούς συνεργάτες του στην ηγεσία της Αστυνομίας να ράβουν κουστούμι, αφού θεωρούσαν δεδομένο πως το δικό του θα το ξήλωνε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, αλλά τελικά διατηρεί τη θέση του, χωρίς καμία επίπτωση για τις διαδοχικές αστοχίες της Αστυνομίας που έθεσαν σε κίνδυνο ζωές.
Και το ερώτημα είναι αν η Αστυνομία, μπορεί να γυρίσει σελίδα και να καλύψει τις αδυναμίες που ο ίδιος ο Αρχηγός - εν τέλει - παραδέχθηκε ενώπιον της Βουλής, με τον αυτόν στην ηγεσία. Με ποιο κύρος θα μπορέσει να επιβληθεί στους συνεργάτες του, με ποιον τρόπο θα εμπνεύσει τον μέσο αστυνομικό για να εκτελέσει το καθήκον του, με ποιο όραμα θα ηγηθεί ενός πληγωμένου Σώματος, που φωνάζει για Μεταρρυθμίσεις και ανανέωση;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλλα ο Πρόεδρος, άλλα η Προκοπίου για Αρχηγό-«Δεν τίθεται θέμα παύσης», πολλά τα ερωτήματα