Πεδίον δόξης λαμπρόν για κουτσομπολιό-Ότι και να κάνουν θα΄ ναι λάθος για το Πόθεν Έσχες

Δικαιούται ένας βουλευτής να φορά ένα Rolex αξίας αρκετών χιλιάδων ευρώ; Μπορεί μια βουλεύτρια ή η σύζυγος ενός βουλευτή να αγοράσει μια τσάντα Chanel ή όποια άλλη μάρκα κοστίζει επίσης μερικές χιλιάδες. Η απάντηση είναι ξεκάθαρα «ναι». Άλλωστε οι βουλευτές μας είναι από τους πιο καλοπληρωμένους στην Ευρώπη, ενώ κάποιοι εξ αυτών, εκμεταλλευόμενοι τα κενά της Νομοθεσίας, συνεχίζουν να διαθέτουν ιδιωτικές επιχειρήσεις και να έχουν κέρδη κι από εκεί, ενώ κάποιοι άλλοι διέθεταν πετυχημένες και κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Το θέμα προέκυψε μετά τη συνεδρία της επιτροπής Θεσμών στη Βουλή η οποία συνεχίζει να συζητά για τις πρόνοιες του νέου Νόμου που θα καλύπτει τις δηλώσεις Πόθεν Έσχες των αξιωματούχων. Το Πόθεν Έσχες στην περίπτωση της Κύπρου, αποτελεί μια πονεμένη ιστορία. Είναι από εκείνα τα μέτρα που θεωρητικά θα καταπολεμούσαν τη διαφθορά και θα υπηρετούσαν τη διαφάνεια, αλλά για αλλού ξεκίνησαν και αλλού πάνε.

Κι αυτό διότι, αφενός λόγω του μεγέθους της Κύπρου και αφετέρου λόγω της ιδιοσυγκρασίας μας, εκφεύγει του βασικού σκοπού που είναι η διαφάνεια και πληροί τις προϋποθέσεις για κουτσομπολιό, κακίες και πολλές φορές ανυπόστατες φήμες, που πλήττουν όχι μόνο την προσωπικότητα των αξιωματούχων, αλλά και τον θεσμό που υπηρετούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι τσάντες Chanel και τα Rolex πολιτικών στη λίστα του πόθεν έσχες-Ψάχνουν τη φόρμουλα

Από την άλλη, στην Κύπρο ζούμε και ξέρουμε πως τα παραθυράκια είναι πολλά κι αν κάποιος θέλει να κρύψει κάτι, από τη στιγμή που «ότι δηλώσει αυτό είναι» και δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός ελέγχου αυτών που δηλώνει, υπάρχουν αρκετά παραδείγματα, ακόμα και για τους ανθρώπους που βρέθηκαν στο ύπατο αξίωμα, που άλλα κατείχαν και άλλα δήλωναν. Τα παραδείγματα πολλά, με πιο πρόσφατο αυτό του Προέδρου, που κατηγορήθηκε ότι παρέλειψε να δηλώσει τη σύνταξη του. Προσεγγίζοντας αυτό το πιο πρόσφατο παράδειγμα, με το πνεύμα του Πόθεν Έσχες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν έκανε κάτι άλλο. Σκοπός του Πόθεν Έσχες, είναι να διαπιστωθεί, αν κάποιος αξιωματούχος, εκμεταλλευόμενος τη θέση του πλούτισε με αθέμιτους τρόπους.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ούτε έκανε κάτι παράνομο, ούτε θα πλουτίσει με τη σύνταξη που λαμβάνει. Το συγκεκριμένο θέμα σκοπείται εντελώς υποκειμενικά με όσους τοποθετούνται, αφού πρόκειται για καθαρά ηθικό ζήτημα, αφού ένας νέος πολιτικός, δεν ακολουθεί το παράδειγμα των προηγούμενων, που αποποιήθηκαν των συντάξεων που λάμβαναν, δεδομένης και της παχυλής αντιμισθίας τους.

Επιστρέφοντας πίσω στο ζήτημα του Πόθεν Έσχες, είναι πλέον παράδοση, να αποτελεί πεδίο λαϊκισμού, κάθε φορά που καλούνται να τοποθετηθούν επί αυτού οι βουλευτές. Η υφή του, διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν χαλαρά τους πολίτες για το ποιος είναι ηθικός και ανήθικος. Πάντα όμως αυτή η προσέγγιση, έρχεται σε αντίθεση με την εξυπηρέτηση του βασικού σκοπού.

Για παράδειγμα αν ένας (χ) βουλευτής φοράει ακριβά ρολόγια, οδηγεί ακριβά αμάξια, αυτό δεν μπορεί να σημαίνει αυτόματα ότι είναι διεφθαρμένος. Την ημέρα όμως που θα δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία, αν τελικά σε αυτά περιλαμβάνονται και αυτά τα στοιχεία, η προσοχή της κοινής γνώμης θα πέσει σε αυτά και ο (ψ) βουλευτής που μπορεί να μην έχει καν αυτοκίνητο γραμμένο στο όνομα του, να αποκρύβει μια σειρά από περιουσιακά του στοιχεία που αποκτήθηκαν με διαφθορά και τα οποία ενδεχομένως να διοχετεύθηκαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο εξωτερικό.

Η Βουλή καλείται να βρει τη χρυσή τομή και να κωδικοποιήσει μια σειρά από πράγματα στην κατ΄ άρθρον συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην επιτροπή Θεσμών, έτσι ώστε να μειώσει, όχι να εκμηδενίσει τις πιθανότητες, ο οποιοσδήποτε αξιωματούχος να αποκρύβει στοιχεία, που αποκαλύπτουν τον πλουτισμό του κατά τη διάρκεια της θητείας του σε δημόσια πόστα που του παρέχουν εξουσία.

Σε καμία περίπτωση, το εγχείρημα της Βουλής δεν είναι εύκολο, αφού ειδικά στην Κύπρο, είναι πολύ εύκολα να καταστραφούν καριέρες από απλές φήμες και κουτσομπολιό και την ίδια ώρα να διατηρηθούν οι ισορροπίες για απρόσκοπτο έλεγχο και πλήρη καταγραφή των όσων ένας αξιωματούχος αποκτά κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Υπενθυμίζεται ότι ο κεντρικός πυλώνας που βασίζεται ο θεσμός του Πόθεν Έσχες σε όλο τον κόσμο, είναι να καταγραφεί η διαφοροποίηση της οικονομικής επιφάνειας ενός έχοντα εξουσία, από την ημέρα που αναλαμβάνει, μέχρι την ημέρα που αποχωρεί. Σε αυτό το πλαίσιο δημοσιοποιούνται τα στοιχεία του. Στην Κύπρο βέβαια, ποτέ δεν έγινε μια τέτοια σύγκριση, παρά μόνο επιφανειακές προσεγγίσεις για το τι αμάξι οδηγά ο καθένας, πόσα κτήματα κληρονόμησε ο άλλος και που αγόρασε τάφο ένας τρίτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποφάσισαν αυτορρύθμιση του πόθεν έσχες τους Σαββίδης-Αγγελίδης, έδειξαν λόγους αξιοπρέπειας και μη εξυπηρέτησης της διαφάνειας

Δειτε Επισης

Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία-«Πρέπει να προβάλουμε απευθείας πτήσεις και εμπόριο»
Δείπνο προς τιμήν του Τατάρ από τον Τούρκο Πρέσβη στις Βρυξέλλες
Στα τέλη Ιανουαρίου τοποθετεί την πενταμερή ο Τατάρ-Μίλησε για συμμετοχή ΗΒ «σε χαμηλότερο επίπεδο»