Αποφάσισαν αυτορρύθμιση του πόθεν έσχες τους Σαββίδης-Αγγελίδης, έδειξαν λόγους αξιοπρέπειας και μη εξυπηρέτησης της διαφάνειας

Την απόφασή τους να προχωρήσουν με αυτορρύθμιση του ζητήματος του πόθεν έσχες τους, με τον ίδιο τρόπο με τους δικαστές, κοινοποίησαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, επικαλούμενοι μάλιστα λόγους δημοσίου συμφέροντος και αξιοπρέπειας. Επίσης, σε αντίθεση με τους βουλευτές, τους Υπουργούς και άλλους πολιτειακούς αξιωματούχους, δεν προτίθενται να δημοσιοποιούν τα στοιχεία αυτά, για να αποφύγουν «κακόπιστα αναληθή σχόλια». Αν και η πρόθεση αυτή θεωρήθηκε ως ένα πρώτο βήμα σε σχέση με το τίποτα από τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρη Δημητρίου, ιδιαίτερα αρνητικά αντέδρασε η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Σε επιστολή που αναγνώστηκε στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής και η οποία υπογράφεται από τον Σάββα Αγγελίδη, ως Αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, αναφέρεται ότι είχε συζητηθεί σε συνάντηση με τον κ. Δημητρίου η επιλογή της αυτορρύθμισης του πόθεν έσχες του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και αφού λήφθηκαν υπόψη ότι συστάσεις έχουν εκδοθεί μόνο για τα μέλη του Κοινοβουλίου, που είναι εκλελεγμένοι αξιωματούχοι και πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, αφουγκράστηκαν την απαίτηση της κοινωνίας για έλεγχο των δημόσιων αξιωματούχων και, τηρουμένης της αρχής της αναλογικότητας, για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασία της αξιοπρέπειας της Νομικής Υπηρεσίας, αποφασίστηκε όπως προωθηθεί διαδικασία αυτορρύθμισης του πόθεν έσχες των δύο επικεφαλής της Υπηρεσίας, κατά τον ίδιο τρόπο με τους δικαστές, επειδή υπηρετούν με τους ίδιους όρους με τους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ως εκ τούτου, θα υποβάλλουν δήλωση περιουσιακών στοιχείων των ιδίων, των συζύγων και των ανήλικων παιδιών τους, με τα ίδια ακριβώς στοιχεία που απαιτούνται από τους δικαστές, στον πρόεδρο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, που θα τηρεί ειδικό αρχείο και θα ασκεί έλεγχο κατά πόσο υπάρχει συμμόρφωση και θα μπορεί να ζητά και διευκρινίσεις.

Ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας δεν θα δημοσιοποιούν τα στοιχεία, επειδή, όπως ανέφεραν, διαφοροποιούνται από τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, καθώς υπηρετούν «ένα ανεξάρτητο θεσμό μακριά από οποιαδήποτε πολιτική επιρροή». Διατυπώνουν περαιτέρω τη θέση πως η δημοσιοποίηση των στοιχείων δεν θα εξυπηρετούσε τη διαφάνεια, αλλά αντίθετα θα τους υπέβαλλε στην άσκοπη και αδικαιολόγητη υποχρέωση να εκτίθενται ως εάν ήταν πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα και θα τους υποχρέωνε σε δημόσιο διάλογο προς αποκατάσταση της αλήθειας «ώστε να αντιμετωπίσουν κακόπιστα αναληθή σχόλια και τη δημιουργία οποιασδήποτε εσφαλμένης και παραπλανητικής εικόνας». Θεωρούν, επίσης, πως η δημοσιοποίηση θα παραβίαζε τα συνταγματικά εχέγγυα της ανεξαρτησίας και της αυτονομίας των δύο αξιωματούχων.

Στο άκουσμα του περιεχομένου της επιστολής, ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε πως όντως είχε συζητήσει το ενδεχόμενο αυτορρύθμισης και σχολίασε πως αυτή η πρόθεση «είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά στο μηδέν που είμαστε σήμερα». Σημείωσε, ωστόσο, πως παρόλο που τον ίδιο τον ικανοποιεί που γίνεται αυτό το βήμα, δεν μπορεί να δεσμεύσει οποιονδήποτε συνάδελφό του, είτε εντός του ΔΗΣΥ είτε στα άλλα κόμματα ότι θα το κάνουν αποδεκτό.

Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου ήταν ιδιαίτερα έντονη και τόνισε ότι «εμένα ουδόλως με ικανοποιεί», υποδεικνύοντας ότι η διαφάνεια δεν είναι θέμα αξιοπρέπειας. «Αξιοπρέπεια έχουμε κι εμείς, μάλιστα εκλελεγμένοι και όχι διορισμένοι», υπογράμμισε, αναφερόμενη στο γεγονός πως τα στοιχεία των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων δημοσιοποιούνται. Ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Γενικός Ελεγκτής είναι ανεξάρτητοι αξιωματούχοι και πρέπει να συμπεριληφθούν, πρόσθεσε, ενώ αναφέρθηκε σε συζήτηση που είχε με δικαστή του βρετανικού Εφετείου για το θέμα της αυτορρύθμισης των δικαστών (σ.σ. με το οποίο έτσι κι αλλιώς υπάρχει διαφωνία από μέλη της Επιτροπής Θεσμών) και η απάντηση που έλαβε είναι πως παρερμηνεύεται το Σύνταγμα, γιατί δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό οι ανώτατοι άρχοντες που εντέλλονται να υπηρετούν τον νόμο να κάνουν αναφορές σε εξαίρεση και αυτορρύθμιση.

«Δεν το θεωρώ βήμα, το θεωρώ εξεύρεση παράθυρου και διεξόδου για να μην υπαχθούν στον νόμο», τόνισε η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, επισημαίνοντας ότι η σύγχρονη κοινωνία απαιτεί διαφάνεια. Ανέφερε, περαιτέρω, ότι η Νομική Υπηρεσία υπέφερε από στοιχεία διαφθοράς.

Απαντώντας, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, ανέφερε πως είναι σοβαρό και ουσιαστικό βήμα και τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι στην ίδια γραμμή με τους δικαστές, γεγονός που έκανε τον πρόεδρο της Επιτροπής να απαντήσει «μην τραβάτε από τα μαλλιά ένα άρθρο του Συντάγματος που μιλά για μισθολογικά δεδομένα» και να επισημάνει ότι προσφάτως «πήγαμε στο Δικαστήριο και χάσατε», για το θέμα ανάληψης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και πάλι το Άρθρο 112 επικαλούνταν από τη Νομική Υπηρεσία.

Ακολούθως, επανήλθε η κ. Χαραλαμπίδου, η οποία έστειλε το μήνυμα πως θα υπάρξουν ακόμη πιο έντονες αντιδράσεις, γιατί είναι θέμα αρχής. Οι άρχοντες της Δικαιοσύνης πρέπει να είναι κάτω από τον νόμο και να επιζητούν έλεγχο, όχι να είναι υπεράνω, είπε, σχολιάζοντας μάλιστα ότι αυτοί κι αν είναι επιρρεπείς σε θέματα διαφθοράς με το ανέλεγκτο που έχουν. Τόνισε πως δεν μπορούν οι Εισαγγελείς να θέτουν θέμα αξιοπρέπειας όταν ένας που υπηρέτησε καταδικάστηκε και πήγε φυλακή, με την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας να απαντά ότι δεν μπορούν να τοποθετούνται οι ανεξάρτητοι αξιωματούχοι ανάμεσα σε πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα. Η κ. Χαραλαμπίδου απάντησε ότι ο Γενικός Ελεγκτής δεν έχει πρόβλημα.

Δειτε Επισης

Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Αναμένουν απαντήσεις από την πειθαρχική έρευνα για την απόδραση κρατούμενου στις Κεντρικές Φυλακές
Το αίσθημα ασφάλειας, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και η πάταξη της αππωμάρας
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Hθοποιός στην Τουρκία αγόρασε το σχολείο που πήγε μικρός και το διέλυσε για να εκδικηθεί τους καθηγητές
ΒΙΝΤΕΟ: Πλήθος πιστών στην ξεχωριστή περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στη Νάξο
Ερντογάν για το πάγωμα των εμπορικών σχέσεων με Ισραήλ-«Ξέρουμε πως η Δύση θα μας επιτεθεί»
Ένοχος 44χρονος που κατηγορείται ότι χτύπησε την 24χρονη σύντροφό του λίγες ημέρες αφότου γέννησε