Ριζώνει η διαφθορά, ξεφυτρώνουν επιτροπές και στο βάθος η GRECO

Το περιεχόμενο της έκθεσης της GRECO, είναι λίγο πολύ γνωστό, αφού μεταξύ άλλων κάνει λόγο για διάβρωση της αποτελεσματικότητας αποτροπής της διαφθοράς, από «θεσμικές ατέλειες», όπως τις χαρακτηρίζει, ενώ υποδεικνύει πως μπορεί μια σειρά πρόσφατων Νομοθεσιών να δίνουν ισχυρά όπλα, ωστόσο η αποτελεσματικότητά τους μειώνεται από θεσμικές αδυναμίες, περιλαμβανομένου του πολλαπλασιασμού των επιτροπών με λίγο συντονισμό, πόρους, εμπειρογνωμοσύνη και εξουσία.

Συγκεκριμένα η επιτροπή αναφέρει στην έκθεση της πως, «όπως έχει ήδη τονισθεί, υπάρχει μια πληθώρα επιτροπών/φορέων στο τομέα καταπολέμησης της διαφθοράς με διαφορετικούς όρους εντολής. Αντί αυτό να είναι ένα πλεονέκτημα, παρουσιάζεται σαν μια κύρια αδυναμία του συστήματος ακεραιότητας και κατά της διαφθοράς, που κατά την άποψη των πολιτών στερείται συνοχής και αποτελεσματικότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέο καμπανάκι GRECO για την Κύπρο-«Θεσμικές ατέλειες διαβρώνουν την καταπολέμηση διαφθοράς»

Η άποψη αυτή αντανακλάται επίσης σε πολλαπλές επιτόπιες συνεντεύξεις. Η GRECO απέχει από το να είναι περιγραφική για το πώς η Κύπρος οργανώνει την θεσμική της διάταξη, ωστόσο, θεωρεί ότι η εμπειρία που έχει αναπτυχθεί μέχρι τώρα με μια πληθώρα επιτροπών/οργάνων εποπτείας πρέπει να αξιολογηθεί και εναλλακτικές λύσεις, πρέπει να εξετασθούν όπως η ενοποίηση με ένα μικρότερο αριθμό και να αναλάβει τον ηγετικό ρόλο ένας θεσμός».

Πάντως την ίδια ώρα που η GRECO υποδεικνύει πως υπάρχουν ήδη πάρα πολλές επιτροπές και ενδεχομένως αυτό να αποτελεί κι ένα πρόβλημα στην προσπάθεια καταπολέμησης της διαφθοράς, αφού εμπλέκονται πάρα πολλοί και λίγο πολύ χάνεται η ουσία, η Κυβέρνηση σχολιάζοντας την έκθεση, υπέδειξε πως θα δημιουργήσει επιτροπή, η οποία θα εργαστεί για να υιοθετηθούν σταδιακά οι συστάσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση του πέμπτου γύρου αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα, ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης σχολιάζοντας την έκθεση, ανέφερε πως, «με σκοπό την καλύτερη δυνατή υλοποίηση του συνόλου των συστάσεων προωθεί τη δημιουργία Επιτροπής για ενδελεχή μελέτη των συστάσεων και παρακολούθηση της πορείας εφαρμογής τους».

Τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να δοθούν λεπτομέρειες σε σχέση με τις σκέψεις της Κυβέρνησης για το θέμα της διαφθοράς, σε συνδυασμό βέβαια και με μια σειρά άλλων ζητημάτων, που έχουν να κάνουν με προεκλογικές θέσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη, όπως ήταν αυτή του διαχωρισμού των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι από πλευράς Κυβέρνησης, έχουν υλοποιηθεί μια σειρά από μέτρα, τα οποία βέβαια θα φανεί στην πράξη εάν εξυπηρετούν την Αρχή της καταπολέμησης της διαφθοράς και την εδραίωση της διαφάνειας. Μερικά εξ αυτών, τα οποία μάλιστα καταγράφονται ως σημεία βελτίωσης στην έκθεση, είναι η σύσταση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για τον διορισμό Διοικητικών Συμβουλίων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, ενώ παράλληλα η GRECO χαιρετίζεται η δημιουργία, για πρώτη φορά, Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τόσο οι χθεσινές συστάσεις, όσο και η έκθεση του Κράτους Δικαίου της ΕΕ, στην οποία επίσης περιλαμβάνονται μια σειρά από συστάσεις, κυρίως για θέμα διαφάνειας και λογοδοσίας κορυφαίων θεσμών, όπως του Γενικού Εισαγγελέα, ιεραρχούνται από την Κυβέρνηση ως προτεραιότητα, στην προσπάθεια ανασύνταξης του κράτους.

Η ουσία του ζητήματος, βέβαια, είναι πέραν των λεκτικών εξαγγελιών και προθέσεων, από πλευράς της Κυβέρνησης, οι κινήσεις που υλοποιεί ή προγραμματίζει, να εξυπηρετήσουν στο τέλος της ημέρας τον βασικό σκοπό, που δεν είναι άλλος από την καταπολέμηση της διαφθοράς, η οποία ριζώνει ως μια σκληρή πραγματικότητα ανάμεσα στους πολίτες και περιγράφεται σε διάφορες εκφάνσεις της στις εκθέσεις των τρίτων για την Κύπρο, με πιο πρόσφατα παραδείγματα αυτά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τώρα της επιτροπής GRECO.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δημιουργεί επιτροπή για να υλοποιήσει τις συστάσεις της GRECO η Κυβέρνηση

Δειτε Επισης

«Θηροφύλακες παραλίγο να πυροβοληθούν μεταξύ τους»-Καταγγελίες Ισότητας για Υπ. Θήρας
Με σφαίρα ακόμα στο σώμα του το «Δημητρούι», παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση-Καταθέσεις από κάθε κατεύθυνση
«Όχι» Τατάρ σε πρόταση Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη
Ευθύνες σε αστυνομικό και υποδιευθύντρια για την γυναικοκτονία της Κυριακής-Τα ευρήματα της ΕΔΕ
Χάθηκαν τα ίχνη του 58χρονου Αντρέα Ιακώβου από την οικία του στη Λακατάμια (pic)
Ψάχνει και τρίτο πρόσωπο για την συμπλοκή και εντοπισμό όπλου στη Λευκωσία η Αστυνομία (pic)
Χειροπέδες και σε 19χρονο για τα επεισόδια και τον εμπρησμό περιπολικού στον Ύψωνα
Είχε ανακοπεί για έλεγχο και πιάστηκε με κουζινομάχαιρο ο 34χρονος που έκρυβε όπλο σε βαρέλι
Προφυλακίστηκε η 49χρονη που σκότωσε τον πατέρα της στη Σάμο-Υπό ψυχιατρική παρακολούθηση
Έφεση Εισαγγελέα για την απόφαση αποφυλάκισης του Νίκου Μιχαλολιάκου