Δημιουργεί επιτροπή για να υλοποιήσει τις συστάσεις της GRECO η Κυβέρνηση

Την προώθηση δημιουργίας μιας Επιτροπής, η οποία θα έχει στόχο την καλύτερη δυνατή υλοποίηση του συνόλου των συστάσεων της GRECO, εξήγγειλε η Κυβέρνηση, στον απόηχο της δημοσίευσης της έκθεσης αξιολόγησης της αποτροπής διαφθοράς και της προώθησης της ακεραιότητας σε κορυφαίες εκτελεστικές θέσεις και σε αξιωματούχους που είναι επιφορτισμένοι με την επιβολή του νόμου, περιλαμβανομένης της Αστυνομίας, στα πλαίσια του πέμπτου γύρου αξιολόγησης

Σε γραπτή δήλωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, αναφέρει πως, «για την Κυβέρνηση οι συστάσεις της Greco αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο προς την κατεύθυνση της προώθησης της διαφάνειας και της εμπέδωσης της χρηστής διοίκησης. Πρόθεση της Κυβέρνησής μας είναι να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατόν, τρόπο τόσο οι συστάσεις της Greco όσο και οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου στην Κύπρο. Έντονη πεποίθησή μας είναι ότι η υλοποίηση των συστάσεων προάγει και διασυνδέει το όνομα της Κύπρου με τις καλύτερες πρακτικές που ακολουθούνται διεθνώς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέο καμπανάκι GRECO για την Κύπρο-«Θεσμικές ατέλειες διαβρώνουν την καταπολέμηση διαφθοράς»

Διαπιστώνεται, επίσης, αναφέρει ο κ. Λετυμπιώτης, «ότι συστάσεις της GRECO συνάδουν με τις πολιτικές του Προγράμματος Διακυβέρνησης, ενώ κάποιες από αυτές, τροχοδρομούνται ως προτεραιότητα και βρίσκονται, ήδη, σε πορεία υλοποίησης».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνει ενδεικτικά πως, «η κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με τίτλο  «Ο Περί Συμβούλων – Συνεργατών των Μελών της Κυβέρνησης Νόμος του 2023» που ρυθμίζει τη διαδικασία σύναψης σύμβασης απασχόλησής τους και άλλα συναφή θέματα, όπως επίσης και η ψήφιση πρότασης Νόμου που εκκρεμεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τροποποίηση του περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) Νόμου, ώστε να εξορθολογιστεί το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για το «πόθεν έσχες».

Ειδικότερα, «σε σχέση με τη σύσταση της Greco για Κώδικα Δεοντολογίας που αφορά μέλη της Κυβέρνησης, υπογραμμίζεται ότι έχει ολοκληρωθεί η σύνταξή του από την Επίτροπο Νομοθεσίας και θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου». 

Και προσθέτει: «Η υλοποίηση των συστάσεων της Greco απαιτεί συνεργασία της Εκτελεστικής Εξουσίας με τη Νομοθετική Εξουσία, αλλά και με την Αρχή κατά της Διαφθοράς, αφού δύο εκ των δεκατριών συστάσεων που αναφέρονται στην ενότητα «Κεντρική Κυβέρνηση» αφορούν την εν λόγω Αρχή». 

Εξάλλου, αναφέρει ο κ. Λετυμπιώτης, «η Κυβέρνηση με σκοπό την καλύτερη δυνατή υλοποίηση του συνόλου των συστάσεων προωθεί τη δημιουργία Επιτροπής για ενδελεχή μελέτη των συστάσεων και παρακολούθηση της πορείας εφαρμογής τους. Οι δέουσες και ανάλογες ενέργειες από πλευράς του Κράτους θα γίνουν και αναφορικά με τις συστάσεις της Έκθεσης Αξιολόγησης οι οποίες αφορούν τα Όργανα Επιβολής του Νόμου».

«Ως Κυβέρνηση παραμένουμε προσηλωμένοι στην υλοποίηση πολιτικών και μεταρρυθμίσεων που προάγουν τη διαφάνεια και εκσυγχρονίζουν το κράτος δικαίου.  Στο πλαίσιο αυτό ιεραρχούνται οι συστάσεις της Greco και της Έκθεσης Κράτους Δικαίου της ΕΕ ως προτεραιότητα οι οποίες, μαζί με την υλοποίηση του Προγράμματος Διακυβέρνησης, στοχεύουν στην ανασύνταξη του Κράτους.  Ενδεικτική είναι η ειδική αναφορά της Έκθεσης Αξιολόγησης για την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης που αφορά τη σύσταση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για τον διορισμό Διοικητικών Συμβουλίων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, ενώ παράλληλα χαιρετίζεται η δημιουργία, για πρώτη φορά, Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου στην Προεδρία της Δημοκρατίας», καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δειτε Επισης

Η παρεξήγηση με την... υπόκλιση Γεραπετρίτη στον Ερντογάν-«Γελοιότητες, αυτό βρήκαν» (pic)
Ανατροπή με το χάσκι που κακοποιήθηκε μέχρι θανάτου στην Αράχωβα-Πληροφορίες ότι δεν θα γίνει εκταφή
Κερδίζει έδαφος η μετοχική συμμετοχή της ΚΔ για Great Sea Interconnector-Στα 100 εκ. το ποσό που θα καταβάλει
Εντός ημερών η ενημέρωση για επαναλειτουργία των λεωφορείων-Διοικητική έρευνα για πιθανές ευθύνες
Σκοτώθηκε σε μάχες στη Γάζα γιος Ισραηλινού υπουργού
Σ. Στεφάνου: Το σημερινό στάτους κβο απειλεί το μέλλον του κυπριακού λαού
«Τη βρήκα την π@@, την κ@@@, την ξέκανα... Πώς κάνεις έτσι; Ένας λιγότερος πάνω στη γη»
Times: Ο ρόλος του HB στη θαλάσσια παροχή βοήθειας στη Γάζα και στη μελλοντική διοίκηση
Την θέση για από κοινού αξιοποίηση των φυσικών πόρων επανέλαβε ο Τατάρ
Η πιθανή κατάχρηση δημοσίων πόρων αποδεικνύει απόσταση από κράτος δικαίου, υποστηρίζει το ΒΟΛΤ