Απεβίωσε μια από τις γηραιότερες εγκλωβισμένες του Κορμακίτη-«Ήθελε να μείνει στον τόπο της όλα αυτά τα χρόνια»
15:22 - 29 Οκτωβρίου 2023
Κηδεύτηκε το πρωί της Κυριακής στον Συγκαθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου στον Κορμακίτη μια από τις γηραιότερες εγκλωβισμένες του χωριού Κορμακίτη, η Χρυσταλλού Ιωσήφ Σσιήμη Σκορδή, η οποία απεβίωσε το Σάββατο, 28 Οκτωβρίου 2023, σε ηλικία 95 ετών.
Δείτε παρακάτω το αφιέρωμα του REPORTER για τα Μαρωνίτικα χωριά, όπου μιλάει ανάμεσα στους εγκλωβισμένους και η κα. Χρυσταλλού Σκορδή για τον Κορμακίτη της:
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, παρέστη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννα Αριστοτέλους, η οποία στον επικήδειο της λόγο, εξήρε τις αρετές της Χρυσταλλούς Ιωσήφ Σσιήμη Σκορδή, κάνοντας ειδική αναφορά στις θυσίες της όλα αυτά τα χρόνια.
«Σε αποχαιρετούμε με σεβασμό, εκτίμηση, ευγνωμοσύνη, αγάπη αλλά και υπερηφάνεια που παρέμεινες από τη μέρα που γεννήθηκες μέχρι το θάνατο σου στις ρίζες σου, στο χωριό σου, δίνοντας σε όλους εμάς μαθήματα ζωής» ανέφερε η κ. Αριστοτέλους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Κατάθεση ψυχής από τους εγκλωβισμένους Μαρωνίτες-«Δαμέ εγεννήθηκα, δαχαμέ εν να πεθάνω»
Παράλληλα, εξέφρασε τα συλλυπητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας στην οικογένεια, επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά, πως «αποτελεί όχι υποχρέωση μας, αλλά χρέος μας να συνεχίσουμε τον αγώνα».
Όπως αναφέρεται, στον επικήδειο λόγο της η κ. Αριστοτέλους είπε πως δυστυχώς «σήμερα αποχαιρετούμε μια από τις εμβληματικές μορφές του Κορμακίτη. Της Χρυσταλλούς όπως την ξέρατε όλοι και όπως την γνωρίσαμε και εμείς. Που γεννήθηκε, μεγάλωσε και παρέμεινε στον Κορμακίτη για ένα αιώνα. Δεν έφυγε ούτε και μια μέρα. Ήθελε να μείνει στον τόπο της όλα αυτά τα χρόνια. Όπως άλλοι, πολλοί από εσάς, με θυσίες και στερήσεις, έδωσαν και δίνουν τον αγώνα τους για να κρατηθεί ζωντανό το χωριό τους».
Όπως είπε η κ. Αριστοτέλους, η Χρυσταλλού δημιούργησε μαζί με τον σύζυγό της, Ιωσήφ, γνωστό ως Γιουσέλλα, μια υπέροχη οικογένεια με παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα. Κατάφερε να τους μεταδώσει την αγάπη της για τον Κορμακίτη και αποφάσισαν να έρθουν και αυτά να εγκατασταθούν στον χωριό.
«Πριν από περίπου ένα μήνα, είδαμε την Χρυσταλλού να μιλά με αγάπη για το χωριό της, για όσα πέρασε, για τις δυσκολίες και να δηλώνει με περηφάνεια πως ο Κορμακίτης αποτελεί παράδεισο. Την είδαμε να κρατά το σταυρό της, όπως τον κρατούσε συνεχώς, και να εύχεται σε όλους να τους βοηθήσει ο θεός για να έρθουν στον Κορμακίτη», είπε η κ. Αριστοτέλους, προσθέτοντας πως οι συγγενείς της Χρυσταλλούς θα πρέπει να νιώθουν περήφανοι για όλα αυτά που τους προσέφερε.
«Μπορεί να στερήθηκε πολλά όλα αυτά τα χρόνια λόγω της κατοχής, αλλά οι θυσίες της και η αγάπη της για τον τόπο που γεννήθηκε, δίνει το έναυσμα στους υπόλοιπους να συνεχίσουν τον αγώνα. Ήταν πραγματικά τιμή μου που γνώρισα τη Χρυσταλλού και μοιράστηκε μαζί μου όλα αυτά που πέρασε και όλους τους αγώνες που έδωσε. Μακάρι όλοι μας, να αγαπούμε τον τόπο μας, με τον τρόπο που τον αγαπούσε η Χρυσταλλού», κατέληξε η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων.
Σημειώνεται ότι στην κηδεία παρέστησαν ο Εκπρόσωπος των Μαρωνιτών στη Βουλή, Γιαννάκης Μούσας, ο Κοινοτάρχης Κορμακίτη Βαλεντίνος Κουμέττου, Προέδροι Οργανώσεων και Σωματείων, συγγενείς και φίλοι της εκλιπούσας.