«Συζητούν για τον αυλισμό Παπακώστα, για την καταδίκη του γιατί δεν συζήτησαν ποτέ; Το ΑΚΕΛ δεν σέβεται τα ορφανά»

Την ώρα που η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θέτει στο τραπέζι την απόφαση του Δικαστηρίου για αποζημιώσεις στον Κώστα Παπακώστα, αναφορικά με το δικαίωμα για τον αυλισμό του στο νοσοκομείο όπου εξέτιε την ποινή του από την ημέρα της καταδίκης του, οι αντιδράσεις από τους συγγενείς των δεκατριών θυμάτων της φονικής έκρηξης της 11ης Ιουλίου 2011 συνεχίζονται, με κάποιους από αυτούς να εκφράζουν την πρόθεση τους να παρευρεθούν ενώπιον της Επιτροπής, ανεξαρτήτως εάν δεν κλήθηκαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επανέρχονται κατά ΑΚΕΛ συγγενείς θυμάτων του Μάρι-«Θέλω να πάω Βουλή, να ακούσουν τα λόγια που θα τους πω»

Το καλοκαίρι και συγκεκριμένα ένα μήνα πριν την μαύρη επέτειο της έκρηξης, που παρέσυρε σε θάνατο δεκατρία παλληκάρια εν ώρα καθήκοντος, το Δικαστήριο εξέδωσε απόφαση, στην οποία απέρριπτε όλα τα αιτήματα της οικογένειας Παπακώστα, που ζητούσε αποζημιώσεις ύψους μέχρι και μισό εκατομμύριο, πλην του ενός που αφορούσε μόνο τον αυλισμό, το οποίο επιδίκασε την ΚΔ αποζημιώσεις ύψους 20 χιλιάδων ευρώ. Ωστόσο, στην κατάληξη του το Δικαστήριο αναφέρει πως «σε κάθε περίπτωση, από την τεθείσα μαρτυρία δεν διαφάνηκε πως ο θάνατος του Αποβιώσαντα επήλθε ως αποτέλεσμα των συνθηκών κράτησης του».

Από τον Μάιο, οπότε εκδόθηκε η απόφαση, το ΑΚΕΛ ενέγραψε στην παρούσα φάση το θέμα στην Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του Κοινοβουλίου, το οποίο θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, όπου κλήθηκαν διάφοροι εμπλεκόμενοι, πλην όμως εκπρόσωποι από το νοσοκομείο ή τα ιατροσυμβούλια, οι οποίοι έλαβαν και την απόφαση για την κράτηση του Παπακώστα στο νοσοκομείο, σε ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο, διαφορετικό από αυτό που κρατούνται συνήθως οι κρατούμενοι των Φυλακών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

Η ενέργεια του ΑΚΕΛ, προκάλεσε από την πρώτη στιγμή την έντονη αντίδραση των συγγενών των θυμάτων του Μαρί, οι οποίοι δείχνουν πολιτικές σκοπιμότητες και εκμετάλλευση της απόφασης του Δικαστηρίου, ανεξαρτήτως εάν σε αυτή υποδεικνύεται πως ο θάνατος του Παπακώστα δεν ήταν αποτέλεσμα του γεγονότος πως δεν αυλιζόταν, αλλά λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε.

Με έντονο τρόπο η μητέρα των διδύμων που σκοτώθηκαν στην φονική έκρηξη, εξαπολύοντας πυρά κατά του ΑΚΕΛ, πως τότε όταν ενημερώθηκε σχετικά, απάντησε, «αφού είναι άρρωστος και είναι στο νοσοκομείο, τι θέλει τον αυλόγυρο;»

Οι συγγενείς των θυμάτων, θεωρούν πως υπάρχουν πολιτικά κίνητρα και κάποιοι θέλουν απλά να εξυπηρετήσουν τις ατζέντες τους, παίζοντας παιχνίδια σε βάρος του πόνου των συγγενών, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά σε επικοινωνία που είχαν με τον REPORTER. Ωστόσο, δεν θέλησαν να γνωστοποιήσουμε τα ονόματα τους, όχι γιατί έχουν κάτι να φοβηθούν, όπως τονίζουν, αλλά επειδή «θέλουν να προστατεύσουν αυτά τα παιδιά που μεγάλωσαν ορφανά, που κουβαλούνε τον πόνο, που έχουν στερηθεί τον γονιό τους εξαιτίας της εγκληματικής τους ανευθυνότητας, που το ΑΚΕΛ αντί να σεβαστεί έστω και αυτό, συνεχίζει ακόμα και σήμερα να ξύνει πληγές και να μην σέβεται αυτά τα παιδιά και αυτούς τους γονείς που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους. Ούτε και σήμερα δεν το σέβονται αυτό, αυτά τα παιδιά. Η έγνοια κάποιων, που ποτέ δεν ζήτησαν συγνώμη, είναι τα συμφέροντα τους. Θέλουν να συζητήσουν την απόφαση για τον αυλισμό του Παπακώστα με διάφορες δικαιολογίες αλλά τα κίνητρα είναι άλλα. Την απόφαση για την καταδίκη του, από δύο Δικαστήρια, γιατί τόσα χρόνια δεν την συζήτησαν;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Μιλούν για ανθρώπινα δικαιώματα αυτοί που ήταν η αιτία να στερηθούν 13 το μεγαλύτερο δικαίωμα που είναι η ζωή»

«Μα αφού ήταν βαριά άρρωστος, πώς μπορούσε να πάει περίπατο;»

Η μητέρα των διδύμων ναυτών, Χρίστου και Μίλτου Χριστοφόρου, Πόπη Χριστοφόρου, σε νέες δηλώσεις εξαπολύει εκ νέου πυρά κατά του ΑΚΕΛ, αναφέροντας, «φτάνει, τι άλλο; Ο άνθρωπος έφυγε, χάθηκε. Τι να γίνει άλλο; Για ποια δικαιοσύνη μπορούμε να μιλούμε; Κάποιοι μπορεί να λένε ότι το μέτωπό τους είναι καθαρό, όμως το κεφάλι τους δεν μπορούν να το σηκώσουν ψηλά στον ουρανό. Εμείς μπορούμε να πούμε ότι τουλάχιστον μπορούμε να σηκώνουμε το κεφάλι μας ψηλά στον ουρανό, από όπου αντλούμε δύναμη, χαμογελούμε και προχωράμε».

Η κα. Χριστοφόρου πρόσθεσε πως ο Κώστας Παπακώστας ήταν στο νοσοκομείο και ήταν άρρωστος. «Πώς μπορούσε να κατέβει κάτω να περπατήσει; Μα αφού ήταν βαριά άρρωστος έλεγαν για αυτό δεν πήγε ποτέ φυλακή αλλά απευθείας στο νοσοκομείο. Φάσκουν και αντιφάσκουν. Μόλις βγήκε η απόφαση ότι πρέπει να πάει φυλακή, ο άνθρωπος αρρώστησε και πήγε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και έμενε σε σουίτα που έκαναν ειδικά για αυτό, μόνος του, στο νοσοκομείο. Μόνο από αυτή την περιγραφή, σημαίνει ότι δεν μπορούσε να περπατήσει ο άνθρωπος. Κοινή λογική».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεσπά η μάνα των διδύμων κατά ΑΚΕΛ για Παπακώστα-«Ψεύδονται, προκαλούν και οφείλουν μία συγγνώμη»

Η μητέρα των διδύμων επανέλαβε ότι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τον αυλισμό του Κώστα Παπακώστα ήταν το γεγονός ότι ο ίδιος αρνείτο να συνοδεύεται από ένστολο αστυνομικό και ζητούσε όπως εκείνος που θα τον συνόδευε, να έφερε πολιτικά ρούχα. «Έπρεπε η Κυπριακή Δημοκρατία να πληρώνει άλλον αστυνομικό, με πολιτικά, για να πηγαίνει ο κ. Παπακώστας στο προαύλιο του νοσοκομείου. Έστειλα δύο λεβέντες και μου παρέδωσαν στάχτη και μου στέρησαν ακόμη και το τελευταίο φιλί, την τελευταία αγκαλιά στα παιδιά μου. Δεν τα έχω με τον άνθρωπο Παπακώστα, τα έχουμε με το θεσμό. Και το ΑΚΕΛ πρέπει να σταματήσει να εκμεταλλεύεται καταστάσεις. Επιμένουν για τον αυλισμό του και για τις συνθήκες κράτησης του στη Φυλακή και Φυλακή δεν έκανε ούτε και μια μέρα. Ο άνθρωπος πέθανε γιατί ήταν άρρωστος. Αφού αυτό είπανε και τον πήραν νοσοκομείο μόλις καταδικάστηκε. Δεν πέθανε γιατί δεν έβγαινε περίπατο στο προαύλιο».

«Καθαρή εκμετάλλευση, έρχονται εκλογές»

Από πλευράς οικογένειας του ήρωα Σπύρου Τταντή εκφράστηκε η άποψη ότι υπάρχει καθαρή εκμετάλλευση της απόφασης, για να καλύψουν τα ακάλυπτα, όπως αναφέρθηκε, ενώ τάχθηκαν ενάντια στη στάση αυτή, αφού βλέπουν ότι το μόνο που επιδιώκουν είναι να αλλάξει η εικόνα. «Προσπαθούν να πιαστούν από οτιδήποτε άλλο για να καθαρίσουν το όνομά τους. Υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από αυτό. Είδαμε πώς ήρθε το δίκαιο. Έρχονται και εκλογές το καλοκαίρι και ο καθένας προσπαθεί να καλύψει το όνομά του...»

Σημειώνεται πως από πλευράς του, ο Μιχάλης Θεοφίλου, πατέρας του ήρωα πυροσβέστη, Παναγιώτη Θεοφίλου, σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, παρέπεμψε στα πρακτικά του Δικαστηρίου που καταδίκασε τον Κώστα Παπακώστα, αναφέροντας πως η απόφαση για την αγωγή δεν έχει καμία σχέση με την ουσία της καταδίκης και τον θάνατο του.

«Όποιος έχει αμφιβολίες για τα γεγονότα, εγώ τους παραπέμπω στα πρακτικά του Κακουργιοδικείου και της απόφασης του Ανωτάτου. Είναι ξεκάθαρα, εκεί είχαν το δικαίωμα, όλες οι πλευρές και ειδικά οι κατηγορούμενοι, να αποδείξουν την αθωότητά τους. Ας διαβάσουν τα πρακτικά του Δικαστηρίου και τι είπε η κάθε πλευρά. Ο Παπακώστας είχε γνώση της επικινδυνότητας και γι’ αυτό καταδικάστηκε. Είχε κάνει σύσκεψη στο Υπουργείο και έστειλε εμπειρογνώμονες, μετά την πρώτη ανάφλεξη, πέντε μέρες πριν την τραγωδία. Έστειλε ταξίαρχο που ήταν στο γραφείο του. Αυτά ειπώθηκαν στα Δικαστήρια. Ο ταξίαρχος πήγε στο Μαρί με φωτογράφο του ΓΕΕΦ, για να δει τι γίνεται. Έβγαλε φωτογραφίες και πήγε στον υπουργό και του έδειξε τι έγινε. Ο κ. Παπακώστας ήξερε ότι έγινε έκρηξη και δεν έλαβε μέτρα για να αποτρέψει την κατάσταση. Όλα αυτά είναι πολιτικές σκοπιμότητες και η κοινή γνώμη ξέρει τι έγινε».

Η χήρα του αρχικελευστή, Κλεάνθη Κλεάνθους, Κάτια Κλεάνθους είχε αναφέρει χαρακτηριστικά «αν είναι δυνατό να μιλούμε για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όταν χάσαμε 13 αθώες ζωές, μωρά γεννήθηκαν χωρίς τον πατέρα τους, μεγάλωσαν χωρίς τον πατέρα τους. Πήγαν να ρωτήσουν εκείνες τις κοπέλες για να τους πουν πόσο πόνο νιώθουν εκείνα τα μωρά; Ήρθαν να με ρωτήσουν εμένα που τα δικά μου παιδιά ήταν χωρίς πατέρα; Που τα πάντρεψα μόνη μου; Μιλούν για ανθρώπινα δικαιώματα; Έγιναν η αιτία να στερηθούν οι δεκατρείς το μεγαλύτερο δικαίωμα του ανθρώπου, που είναι η ζωή του και κατέστρεψαν και τη δική μας ζωή. Λίγος σεβασμός».

Από πλευράς της, η χήρα του ήρωα κελευστή, Μιχάλη Ηρακλέους, Μαρία Ηρακλέους, σχολιάζοντας το θέμα, επεσήμανε ότι επιχειρείται μία απαλλαγή του Κώστα Παπακώστα από τις ευθύνες του. «Για ποιο λόγο να καθαρίσει το όνομά του; Είναι οι πράξεις του που προκάλεσαν αυτό. Αν έρχονταν και εμάς οι άνθρωποί μας πίσω και να μας έφεραν πίσω τη ζωή που χάσαμε θα το δεχόμουν. Όλα αυτά τα μηνύματα που περνά το κόμμα, ότι ήταν εξιλαστήριο θύμα, δεν είναι σωστό. Δεν ήταν το θύμα, είχε πολλούς εμπλεκόμενους και ένας από αυτούς ήταν και ο Παπακώστας. Για ποιο λόγο να τον αθωώσουμε; Βλέπουν μόνο τα συμφέροντα ως κόμμα και μόνο το προσωπικό τους όνομα. Με αυτή την κίνηση τους, να συζητήσουν το θέμα στη Βουλή, προκαλούν και εμάς και όλο τον κόσμο. Είναι αργά για μένα να καθαρίσει το όνομά του».

Δειτε Επισης

Από το θανατηφόρο του 2012 στη δολοφονία Θανάση-Η αμφισβήτηση, η μη ανάληψη ευθυνών και η ανάγκη για αλλαγές
Τα κλειδωμένα σενάρια για την σορό που βρέθηκε στη Σωτήρα-Περιορίστηκαν φάκελοι ελλειπόντων
Μπαίνουν στο δικαστικό ρινγκ για τη μητέρα των μαχών Εισαγγελία και Ελεγκτής-Ο τελικός των κορυφαίων θεσμών
Σε σχεδόν όλα τα σχολεία το απειλητικό email-Ψάχνουν τον αποστολέα οι Αρχές
Επανέρχεται η CMC-«Η ΕΤΥΦΑ εξακολουθεί να αρνείται να πληρώσει για όλες τις αλλαγές»
Κινέζος Πρέσβης: Η Κίνα τηρεί μια στάση αρχών στο Κυπριακό
Η λύση του Κυπριακού βάσει ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε εκδήλωση στη Λευκωσία
N. Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση επενδύει στην ΕΕ για οριστική διευθέτηση του Κυπριακού
Έφτασε στη Γάζα από την Κύπρο το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της προβλήτας (pics)
Πρόεδροι Ζαμβίας, Μοζαμβίκης και Μποτσουάνας στηρίζουν προσπάθειες λύσης Κυπριακού