Ξεσπά η μάνα των διδύμων κατά ΑΚΕΛ για Παπακώστα-«Ψεύδονται, προκαλούν και οφείλουν μία συγγνώμη»

Οργίλη είναι η αντίδραση από την μητέρα των διδύμων Μίλτου και Χρίστου, που έχασαν τη ζωή τους στη φονική έκρηξη στο Μάρι, στις 11 Ιουλίου 2011, Πόπη Χριστοφόρου, η οποία στον απόηχο της απόφασης για αποζημιώσεις στον Κώστα Παπακώστα, σε σχέση με το δικαίωμα για τον αυλισμό του στο νοσοκομείο όπου εξέτιε την ποινή του, ξεσπά έντονα κατά του ΑΚΕΛ και των βουλευτών του, αναφέροντας πως η απόφαση για καταδίκη του δεν έχει ανατραπεί και ψεύδονται στην προσπάθεια τους να δικαιωθούν, σημειώνοντας πως οφείλουν μια συγνώμη.

«Ψεύδονται, προκαλούν και είναι ασέβεια. Προσπαθούν να πείσουν την κοινή γνώμη πως δεν φταίει, καλά ποιος φταίει; Το ΑΚΕΛ φέρει τεράστια ευθύνη, όχι μόνο για τις δεκατρείς ψυχές. Οφείλει ένα μεγάλο συγνώμη στα παιδιά της γενιάς του 2011, που τα μωρά εκείνα που ήταν πέντε χρονών και ήρθαν τα πάνω κάτω της ζωής τους, στα παιδιά εκείνα που καταστράφηκε το μέλλον τους. Μπορούν να το αντιληφθούν οι ίδιοι; Προφανώς όχι», ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Χριστοφόρου, η οποία απαντά στα όσα ειπώθηκαν από πλευράς ΑΚΕΛ.

Υπενθυμίζεται πως η οικογένεια του Κώστα Παπακώστα, με την αγωγή αξίωνε αποζημιώσεις ύψους μέχρι μισό εκατομμύριο, με το Δικαστήριο να απορρίπτει όλα τα αιτήματα, πλην του ενός που αφορούσε μόνο τον αυλισμό, το οποίο επιδίκασε την ΚΔ αποζημιώσεις ύψους 20 χιλιάδων ευρώ. Ωστόσο, στην απόφαση του Δικαστήριο αναφέρει πως «σε κάθε περίπτωση, από την τεθείσα μαρτυρία δεν διαφάνηκε πως ο θάνατος του Αποβιώσαντα επήλθε ως αποτέλεσμα των συνθηκών κράτησης του».

Ένα μήνα πριν την μαύρη επέτειο, τα όσα δηλώθηκαν από πλευράς ΑΚΕΛ για την απόφαση για τον Κώστα Παπακώστα, φαίνεται να προκάλεσαν έντονη ενόχληση στους συγγενείς των θυμάτων, με την μητέρα των αδικοχαμένων διδύμων, να βγαίνει μπροστά, θέλοντας να ξεκαθαρίσει πως «η απόφαση για τον Παπακώστα δεν αλλάζει την κατάσταση, όσο και να επιμένουν να παρουσιάζουν διαφορετική εικόνα».

Όπως δήλωσε η κ. Χριστοφόρου, «από την πρώτη στιγμή μας προκαλεί το συγκεκριμένο κόμμα. Ήθελαν αναπαράσταση της έκρηξης, ψεύδονται. Η ουσία της καταδίκης δεν ανατρέπεται όσο και να επιμένουν. Η κατάσταση δεν αλλάζει. Είναι ασέβεια και προσπαθούν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι δεν φταίει. Ποιος φταίει; Φταίω εγώ που έμαθα τα παιδιά μου να αγαπούν την πατρίδα τους και τα έστειλα στον στρατό; Έρχονται εκ των υστέρων τώρα, να κατηγορούν την οποιαδήποτε Κυβέρνηση. Η δουλειά τους δηλαδή αυτή είναι; Ο Παπακώστας ανέλαβε το μερίδιο της ευθύνης του και του υποσχέθηκαν ότι θα πέσει στα μαλακά. Αυτά τα έλεγαν οι ίδιοι μέσα στο Κακουργιοδικείο, το διάλειμμα. Είναι ποτέ δυνατό, αγαπημένος συνεργάτης του Δημήτρη Χριστόφια, να τον αφήσει να κάνει φυλακή; Από τη στιγμή που βγήκε η απόφαση, ο Παπακώστας αρρώστησε και πήγε στο Γενικό Νοσοκομείο. Πρώτο ψέμα. Δεν πέθανε στην φυλακή, επειδή δεν πήγε ποτέ στη φυλακή. Γιατί τότε οι συγγενείς γράφουν ότι πέθανε στη φυλακή; Στη φυλακή της ψυχής του μπορεί να πέθανε, αλλά στη φυλακή δεν πήγε».

Όσον αφορά στο θέμα του αυλισμού του Κώστα Παπακώστα, η κα. Χριστοφόρου ανέφερε πως το πρόβλημα δεν ήταν ότι δεν του επιτράπηκε, αλλά ότι ήθελε ο αστυνομικός που θα τον συνόδευε να μην φέρει την στολή του.

«Όσο για τον αυλόγυρο, συγκεκριμένα, με πήραν τηλέφωνο και με ρώτησαν γι’ αυτό το πράγμα. Κατά πόσο μπορεί ο Παπακώστας να βγαίνει να κάνει περίπατο. Είπα “αφού είναι άρρωστος και είναι στο νοσοκομείο, τι θέλει τον αυλόγυρο;”. Μου είπαν ότι εννοούσαν να πηγαίνει στην αυλή να περπατά και είπα “να μου πει από ποιο έπαιρνε οδηγίες και αποφάσεις, το όνομά του και να κατεβαίνει και να περπατά και να πηγαίνει περίπατο”. Δίνεις παίρνεις. Το αληθινό πρόβλημα του Παπακώστα, δεν ήταν ότι ήθελε να κατέβει στην αυλή για να περπατά, επειδή ο αστυνομικός που θα τον συνόδευε, δεν ήθελε να φορά τη στολή του. Για ποιο λόγο να κατεβαίνει ο αστυνομικός με τα πολιτικά; Πληρώνουμε τόσους αστυνομικούς να τον προσέχουν και δεν θα φορεί τη στολή του;».

Συνεχίζοντας, η μητέρα των διδύμων σημείωσε πως αυτό ήταν το παραθυράκι που έψαχνε ο δικηγόρος του και το πρόβαλε στο Δικαστήριο, απλά για να κερδίσει κάποια χρήματα, ενώ εξέφρασε λύπη, για το γεγονός ότι με τον τρόπο που εκμεταλλεύονται κάποιοι την απόφαση του Δικαστηρίου, αφού δεν τιμά την μνήμη του Κώστα Παπακώστα.

«Ήταν ένα παραθυράκι που βρήκε ο δικηγόρος, για να πιάσουν 20,000 ευρώ. Μόνος του ήταν μέσα στο νοσοκομείο, ήταν άρρωστος. Ήθελε καλύτερο τόπο από το νοσοκομείο; Είναι κρίμα, διότι προκαλούν και προσπαθούν να δικαιωθούν και έτσι κάνουν χειρότερα τα πράγματα. Εμένα μου προκαλεί θλίψη. Λυπούμαι πραγματικά, που μετά από τόσα χρόνια οι ίδιοι οι συγγενείς πιάνουν τον άνθρωπο στο στόμα τους και τον κατασπαράζουν, τον εκμεταλλεύονται. Αυτός ο άνθρωπος πρόσφερε όσα πρόσφερε, καταξιώθηκε, σίγουρα το τέλος του ήταν άδοξο, απλά και μόνο επειδή ανέλαβε το μερίδιο της ευθύνης του και τον εκμεταλλεύονται. Με θλίβει επειδή εμένα, όσα λεφτά και να μου δώσουν για τις ψυχές του Μίλτου και Χρίστου, είναι λίγα».

Η μητέρα των διδύμων έριξε τις βολές της κατά του ΑΚΕΛ, που όπως είπε τους προκαλούσε από την αρχή της υπόθεσης, με τις τοποθετήσεις του και εξήγησε πως το κόμμα φέρει τεράστια ευθύνη απέναντι σε μία ολόκληρη γενιά.

«Το ΑΚΕΛ φέρει τεράστια ευθύνη, όχι μόνο για τις 13 ψυχές. Το ΑΚΕΛ του 2011 φέρει τεράστια ευθύνη και οφείλει ένα μεγάλο συγγνώμη στη γενιά των παιδιών του 2011. Εκείνα τα παιδιά που τότε ήταν πέντε ετών και τώρα 15 και σταμάτησε η παιδική τους ηλικία, όταν ήρθαν τα πάνω κάτω στη ζωή του. Στα παιδιά που ήταν 10 και τώρα είναι 20 και “καταστράφηκε” το μέλλον τους. Τα παιδιά εκείνα που ήταν 15 και τώρα είναι 25 και είναι η σημερινή μας νεολαία. Καταστράφηκε μία γενιά. Όποια δικαίωση και να έλαβε ο Παπακώστας και ο κάθε Παπακώστας, γι’ αυτή τη γενιά, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη; Ποιος θα πει συγγνώμη; Καταστράφηκε οικονομικά ο τόπος, οι θεσμοί, οι Αρχές ισοπεδώθηκαν, οι ίδιοι κατέστρεψαν και μία ολόκληρη γενιά. Μπορούν να το αντιληφθούν οι ίδιοι; Όχι. Εμείς που ήμασταν κάτω στον κόσμο και βλέπουμε τον κόσμο και τον πόνο τους, που μας έλεγε ότι το ψυγείο ήταν άδειο και το έσβηναν από την πρίζα ή μας έλεγαν ότι δεν είχαν πανιά και γάλα για τα μωρά τους, εκείνοι σφύριζαν αδιάφορα και προσπαθούσαν να μαζέψουν τους ψηφοφόρους».

«Η έκρηξη ήταν απλά η αρχή της κατρακύλας»

Αναφερόμενη στα συμβάντα της 11ης Ιουλίου και της καταστροφής που ακολούθησε, η Πόπη Χριστοφόρου τόνισε πως η έκρηξη εκείνης της ημέρας ήταν απλά η απαρχή της κατρακύλας για όλη την κοινωνία, σε διάφορους τομείς.

«Από την πρώτη στιγμή που έγινε η έκρηξη, όλοι ήξεραν το μερίδιο της ευθύνης τους, αλλά δεν ήθελαν να το αναγνωρίσουν. Δυστυχώς, μετά από έντεκα χρόνια, ακόμη πονά. Τι ήταν το Μαρί; Ήταν η αρχή της κατρακύλας. Εκτός από τις 13 ψυχές, που εγώ λέω ήθελε ο Θεός και τις πήρε… Πέραν από αυτό ξεκίνησε η οικονομική καταστροφή. Ξέρετε πόσο κόσμος καταστράφηκε το καλοκαίρι του 2011; Τον Σεπτέμβριο τα παιδιά πήγαν σχολείο και δεν είχαν 1,20 ευρώ για να αγοράσουν γαλατάκι και σάντουιτς από την καντίνα. Φοιτητές δεν πήγαν να σπουδάσουν, έμειναν επί ξύλου κρεμάμενοι, επειδή οι γονείς τους δεν είχαν λεφτά, δεν είχαν δουλειά. Ο κόσμος δεν είχε λεφτά να πληρώσει τα δάνειά του, άλλοι δεν είχαν λεφτά να βάλουν βενζίνη στο όχημά του, να πληρώσουν το ενοίκιο».

Η κα. Χριστοφόρου τόνισε πως το φθινόπωρο του 2011 φώναζαν και ζητούσαν παραίτηση του Δημήτρη Χριστόφια και ο λόγος ήταν επειδή προκάλεσε όλο αυτόν τον πόνο στην κοινωνία. Πόνο που η ίδια ζούσε καθημερινά, μέσα από την επαφή της με τον κόσμο.

«Το Νοέμβριο του 2011 θέλαμε παραίτηση Χριστόφια. Για ποιο λόγο θέλαμε παραίτηση Χριστόφια; Επειδή έβλεπα τι γινόταν, αυτή την τραγωδία που προχώρησε και μπήκε σε κάθε σπίτι. Με το θέμα της οικονομικής καταστροφής, αν μπορώ να το πω έτσι. Ζητούσαμε παραίτηση του Χριστόφια τότε στη Βουλή, αλλά τίποτα δεν έγινε. Φωνάζαμε μέσα στους διαδρόμους της Βουλής να κάνουν κάτι, τους “είπαμε καταστρεφόμαστε, πιάσαμε τον κατήφορο, κάτι πρέπει να γίνει”».

Το τελικό σχόλιο της χαροκαμένης μάνας ήταν ότι μετά από όλα αυτά, θα ήθελε να έρθει αντιμέτωπη με όλους τους δικηγόρους, που ανέλαβαν να υπερασπιστούν εκείνους που ανέλαβαν τις ευθύνες τους και να τους ζητήσει ένα πράγμα.

«Όταν τελειώσουν οι δικηγόροι που υπερασπίστηκαν όσους έφεραν μερίδιο ευθύνης, θέλω να τους φέρω κοντά μου και να τους πω ότι όλη αυτή η κατάσταση μου προκάλεσε ψυχολογικά ή μου στέρησε τα παιδιά μου και να τους βάλω ενάντια στις αποφάσεις τους. Μπορούν όλοι αυτοί οι δικηγόροι, που με τόσο άδικο τρόπο υπερασπίστηκαν το άδικο, μπορούν να έρθουν να υπερασπιστούν τη δική μου περίπτωση και να έρθουν αντίθετοι με αυτή την απόφαση;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο βούρκο της πολιτικής εκμετάλλευσης η απόφαση για Παπακώστα

Δειτε Επισης

Ποινική διερεύνηση για θέματα διαιτησίας και χειραγώγησης αγώνων ποδοσφαίρου
Ανάκληση όλων των αδειών για ρίψη πυροτεχνημάτων ζήτησε η Παναγιώτου-Καταζητείται ένα άτομο για τη φωτιά στην Πάφο
LIVE: Κατέθεσαν τις υποψηφιότητες τους Τορναρίτης και Προύντζος-Το όραμα τους για τον δήμο Λευκωσίας
Κατασχέθηκαν προϊόντα ελεγχόμενων φαρμακευτικών και ναρκωτικών μετά από έρευνα σε κατάστημα
Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου-Προκάλεσε τη φωτιά μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ στο αντίθετο ρεύμα στον αυτοκινητόδρομο
Πιθανόν από ρίψη πυροτεχνημάτων προκλήθηκε η φωτιά σε δύσβατη περιοχή στην Πάφο
Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και ΕΟΑ
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς