Επανέρχονται κατά ΑΚΕΛ συγγενείς θυμάτων του Μάρι-«Θέλω να πάω Βουλή, να ακούσουν τα λόγια που θα τους πω»

Συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις από πλευράς συγγενών των θυμάτων της φονικής έκρηξης στο Μαρί, την 11η Ιουλίου 2011, σε σχέση με την απόφαση του ΑΚΕΛ να εγγράψει ως θέμα προς συζήτηση την απόφαση του Δικαστηρίου για αποζημιώσεις στον Κώστα Παπακώστα, αναφορικά με το δικαίωμα για τον αυλισμό του στο νοσοκομείο όπου εξέτιε την ποινή του.

Υπενθυμίζεται πως η οικογένεια του Κώστα Παπακώστα, με την αγωγή αξίωνε αποζημιώσεις ύψους μέχρι μισό εκατομμύριο, με το Δικαστήριο να απορρίπτει όλα τα αιτήματα, πλην του ενός που αφορούσε μόνο τον αυλισμό. Ωστόσο, στην απόφαση του Δικαστήριο αναφέρει πως «σε κάθε περίπτωση, από την τεθείσα μαρτυρία δεν διαφάνηκε πως ο θάνατος του Αποβιώσαντα επήλθε ως αποτέλεσμα των συνθηκών κράτησης του».

Η πρόθεση του ΑΚΕΛ, προκάλεσε την οργή των συγγενών, οι οποίοι θεωρούν, όπως αναφέρουν, πως το ΑΚΕΛ ξύνει πληγές και δεν σέβεται τον πόνο συγγενών και τα παιδιά των θυμάτων που μεγάλωσαν χωρίς πατέρα, ενώ από την άλλη, δείχνουν πολιτική εκμετάλλευση της απόφασης του Δικαστηρίου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν άλλα συμφέροντα και απωθημένα, τονίζοντας πως ο Κώστας Παπακώστας δεν εξέτισε ούτε και μια μέρα στη Φυλακή. Αντιθέτως, υποδεικνύουν πως εξέτισε την ποινή του στο νοσοκομείο και σε ειδικό δωμάτιο που διαμορφώθηκε για τον ίδιο, ενώ αναφέρουν παράλληλα πως το ΑΚΕΛ μιλά για ανθρώπινα δικαιώματα, την ώρα που εξαιτίας του, στερήθηκαν δεκατρία άτομα το μεγαλύτερο ανθρώπινο δικαίωμα, αυτό της ζωής.

Μετά τη μητέρα των διδύμων ηρώων Χρίστου και Μίλτου, Πόπη Χριστοφόρου, την χήρα του ήρωα αρχικελευστή, Κλεάνθη Κλεάνθους, Κάτια Κλεάνθους και του πατέρα του ήρωα πυροσβέστη, Παναγιώτη Θεοφίλου, Μιχάλης Θεοφίλου, μπροστά βγήκαν η χήρα του ήρωα κελευστή, Μιχάλη Ηρακλέους, Μαρία Ηρακλέους και ο πατέρας του ήρωα πυροσβέστη, Σπύρου Τταντή, Σταύρος Τταντής, οι οποίοι κάνουν λόγο για προκλητική στάση από πλευράς ΑΚΕΛ να επαναφέρει το θέμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Μιλούν για ανθρώπινα δικαιώματα αυτοί που ήταν η αιτία να στερηθούν 13 το μεγαλύτερο δικαίωμα που είναι η ζωή»

Σημειώνεται, πως από πλευράς συγγενών αναφέρεται πως δεν κλήθηκαν στην συνεδρίαση στη Βουλή, με τους ίδιους να επιθυμούν να παρευρεθούν, για αυτό και ενδεχομένως να παρευρεθούν αυτοβούλως.

Ξέσπασε ο Σταύρος Τταντής

«Έχασα το γιο μου για τις βρωμιές τους»

Ο πατέρας του ήρωα πυροσβέστη, Σπύρου Τταντή, Σταύρος, σχολιάζοντας την απόφαση του ΑΚΕΛ να συζητήσει το θέμα στην Βουλή, ήταν έντονος σημειώνοντας πως καταπατήθηκαν και τα δικά του δικαιώματα, όταν σκοτώθηκε ο γιος του, χωρίς ωστόσο να συζητηθεί ποτέ στην Βουλή η τραγωδία του Μαρί και οι καταδικαστικές αποφάσεις.

«Ο Παπακώστας φέρει ευθύνες, ο δικός μου γιος δεν φέρει ευθύνες. Για το γιο μου, τι; Ήταν αθώος. Δεν σκέφτηκαν να μου δώσουν τίποτε για το γιο μου, μόνο ένα μισθό. Ο Παπακώστας ήταν υπουργός και μέσα στα εκατομμύρια. Ήμασταν φίλοι με τον Παπακώστα, ήμασταν στο στρατό μαζί, του έλεγα να μιλήσει στο Δικαστήριο και δεν μιλούσε. Μου είπε, είπαν του να μην μιλήσει και μόλις πάει φυλακή θα πουν ότι είναι άρρωστος και θα πάει νοσοκομείο για να μην πάει φυλακή και σε δύο τρείς μήνες θα τον βγάλουν έξω. Ο Παπακώστας, ως φίλος του, σου λέω είχε την μεγαλύτερη ευθύνη, τον έπαιρνε τηλέφωνο ο διοικητής και του έλεγε ότι θα κρεπάρουν τα εμπορευματοκιβώτια και εκείνος έλεγε δεν θα εκραγούν. Ο γιος μου ήταν εδώ την Κυριακή, τρώγαμε και πήγε τη Δευτέρα και τον σκότωσαν. Ο Παπακώστας έφερε την μεγαλύτερη ευθύνη. Και θέλουν τώρα να υποστηρίξουν τον Παπακώστα; Εμείς έχουμε την κάψα, όχι ο Παπακώστας».

Ο κ. Τταντής, συνεχίζοντας, παρέμεινε έντονος, καθώς όπως σημείωσε ο Κώστας Παπακώστας ήταν εκείνος που έφερε την ευθύνη για το θάνατο των 13 παλληκαριών, που έχασαν τόσο άδοξα τη ζωή τους εκείνο το μαύρο πρωινό της 11ης Ιουλίου 2011.

«Ήταν φίλοι με το Χριστόφια, έπρεπε να τον πιάσει και να του πει τι γίνεται. Κοντά στο στρατόπεδο υπήρχε μονάδα αφαλάτωσης με 350 εργαζόμενους. Δεν έμειναν ούτε οι κολώνες. Μέσα στην Ηλεκτρική υπήρχε μεγάλο εργοτάξιο, με 1000 άτομα. Αν η φωτιά ξεσπούσε πιο μετά, αντί τα ξημερώματα που έγινε, θα είχαμε πάνω από 1,000 νεκρούς. Έγινε την ώρα που ο κόσμος κοιμόταν. Τα εκρηκτικά όταν πάρουν φωτιά πρέπει να είναι ο άλλος 2 χιλιόμετρα μακριά, αυτή την εκπαίδευση είχαμε στο στρατό. Πήραν φωτιά η ώρα 3:30 και οι στρατιώτες ήταν πίσω από το τοιχούι και όταν πήραν για τα καλά τους διέταξαν να πάνε να την σβήσουν».

Ο Σταύρος Τταντής, σε σχέση με το γεγονός πως δεν έλαβαν πρόσκληση για να παρευρεθούν στην Βουλή, σημείωσε πως αν και σήμερα είναι σχεδόν 80 ετών, θα ήθελε να είναι εκεί. «Έχασα το γιο μου για τις βρωμιές τους. Μετά το κακό τούτο, ούτε σκέφτηκαν να έρθουν να δουν τις οικογένειες των θυμάτων. Κανένα δεν ήρθαν να δουν. Θέλω να πάω στη Βουλή, να πάω να μιλήσω και θέλω να ακούσουν τα λόγια που θα τους πω. Εγώ δεν ψάχνω για ψήφους. Θέλω να ακούσουν τα λόγια που θα τους πω. Εμείς έχουμε παράπονο, όχι αυτοί. Ο Παπακώστας δεν έκανε καν φυλακή».

Έντονη και η Μαρία Ηρακλέους

«Θέλουν να καθαρίσουν το όνομά του… Θα διαγραφεί ένα έγκλημα;»

Το ίδιο έντονη ήταν στην τοποθέτησή της και η χήρα του ήρωα κελευστή, Μιχάλη Ηρακλέους, Μαρία, η οποία σημείωσε πως η απόφαση του Δικαστηρίου για τον πρώην υπουργό Άμυνας ήταν δίκαιη, ενώ τον είχαν σε πολύ ευνοϊκή θέση, που ενώ καταδικάστηκε σε φυλάκιση, λόγω ηλικίας και ιατρικού ιστορικού δεν μπήκε ποτέ φυλακή και ήταν στο νοσοκομείο.

«Από τη στιγμή που ήταν άρρωστος και ήταν γύρω του γιατροί και νοσοκόμες, ήταν πολύ επιεικής η Πολιτεία που τον άφησε εκεί. Τώρα για ποιο λόγο τα ψάχνουν και τα σκαλίζουν όλα αυτά, δεν μπορώ να το καταλάβω. Αυτό που εκλαμβάνω είναι ότι θέλουν να καθαρίσουν το όνομά του και με την άμεση εμπλοκή του στο Μαρί, δεν μπορεί να καθαρίσει το όνομά του. Θα διαγραφεί ένα έγκλημα; Τι θα γίνει; Έκανε αυτά που έκανε, ήταν εμπλεκόμενος, θα μπορούσε να λάβει αποφάσεις να μετακινηθεί το εμπορευματοκιβώτιο. Μία εβδομάδα πριν την μεγάλη έκρηξη υπήρξε και μια πιο μικρή έκρηξη και ήταν υπεύθυνος ο Παπακώστας να πάρει αποφάσεις. Ο ίδιος αποφάσισε να μην μετακινηθεί, ενώ η υπόλοιπη ομάδα είπε ότι έπρεπε να μετακινηθεί άμεσα, επειδή υπήρχε ο φόβος για έκρηξη. Αυτός δεν ενέκρινε τις 2,000 ευρώ που ήθελε το ρυμουλκό για να μετακινήσει το μικρό εμπορευματοκιβώτιο που εξερράγη».

Παράλληλα, η κα. Ηρακλέους, μίλησε για πολιτικά συμφέροντα γύρω από το ΑΚΕΛ και τον χειρισμό του σε ότι αφορά την απόφαση Παπακώστα, λέγοντας μεταξύ άλλων πως επιχειρείται να τον απαλλάξουν από τις ευθύνες, τονίζοντας πως η στάση του κόμματος είναι προκλητική προς τους συγγενείς.

«Για ποιο λόγο να καθαρίσει το όνομά του; Είναι οι πράξεις του που προκάλεσαν αυτό. Αν έρχονταν και εμάς οι άνθρωποί μας πίσω και να μας έφεραν πίσω τη ζωή που χάσαμε θα το δεχόμουν. Όλα αυτά τα μηνύματα που περνά το κόμμα, ότι ήταν εξιλαστήριο θύμα, δεν είναι σωστό. Δεν ήταν το θύμα, είχε πολλούς εμπλεκόμενους και ένας από αυτούς ήταν και ο Παπακώστας. Για ποιο λόγο να τον αθωώσουμε; Βλέπουν μόνο τα συμφέροντα ως κόμμα και μόνο το προσωπικό τους όνομα. Με αυτή την κίνηση τους, να συζητήσουν το θέμα στη Βουλή, προκαλούν και εμάς και όλο τον κόσμο. Είναι αργά για μένα να καθαρίσει το όνομά του».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεσπά η μάνα των διδύμων κατά ΑΚΕΛ για Παπακώστα-«Ψεύδονται, προκαλούν και οφείλουν μία συγγνώμη»

Υπενθυμίζεται πως η χήρα του αρχικελευστή, Κλεάνθη Κλεάνθους, Κάτια Κλεάνθους, σχολιάζοντας αυτή την απόφαση για επαναφορά του θέματος στην επικαιρότητα σημείωσε πως «αν είναι δυνατό να μιλούμε για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όταν χάσαμε 13 αθώες ζωές, μωρά γεννήθηκαν χωρίς τον πατέρα τους, μεγάλωσαν χωρίς τον πατέρα τους. Πήγαν να ρωτήσουν εκείνες τις κοπέλες για να τους πουν πόσο πόνο νιώθουν εκείνα τα μωρά; Ήρθαν να με ρωτήσουν εμένα που τα δικά μου παιδιά ήταν χωρίς πατέρα; Που τα πάντρεψα μόνη μου; Μιλούν για ανθρώπινα δικαιώματα; Έγιναν η αιτία να στερηθούν οι δεκατρείς το μεγαλύτερο δικαίωμα του ανθρώπου, που είναι η ζωή του και κατέστρεψαν και τη δική μας ζωή. Λίγος σεβασμός».

Ο πατέρας του ήρωα πυροσβέστη, Παναγιώτη Θεοφίλου, Μιχάλης Θεοφίλου, για το θέμα είχε αναφέρει ότι «είμαι δίκαιος άνθρωπος. Έχασα το παιδί μου σε εκείνη την κατάσταση και προσπάθησα στην πορεία μου να είμαι δίκαιος και όποιος φέρει ευθύνη να την αναλάβει και να πληρώσει. Τόσα χρόνια, εμείς χάσαμε τα παιδιά μας και εκείνοι θέλουν να βάλουν το θέμα στη Βουλή. Εμείς μιλούμε για ένα άνθρωπο, που ήταν μέλος της Κυβέρνησης Χριστόφια, ήταν υπουργός Άμυνας και υπέβαλε παραίτηση, επειδή ανέλαβε τις πολιτικές του ευθύνες. Το ίδιο και ο Κυπριανού. Ανέλαβαν ευθύνες και υπέβαλαν παραιτήσεις. Αν ήταν ποινικές οι ευθύνες, φάνηκε στο Δικαστήριο που καταδικάστηκαν. Ο Παπακώστας είχε ποινικές ευθύνες. Το ΑΚΕΛ έλεγε ότι η φωτιά ήρθε από έξω. Μέχρι και συνομωσίες ότι ήταν από Αμερικάνους ή Ισραηλίτες που έγινε. Δεν έχουν υπόθεση».

Από πλευράς της, η μητέρα των ηρώων διδύμων, Χρίστου και Μίλτου Χριστοφόρου, Πόπη Χριστοφόρου, είχε σημειώσει πως «ας τους αφήσουν να ησυχάσουν. Κάθε τρεις και λίγο να ξύνεται η πληγή και να βγαίνει συνέχεια στην επιφάνεια, επειδή κάποιος θυμάται κάτι και χαίρεται. Ας σεβαστούν. Τι πρέπει να γίνει; Να βγούμε κι εμείς από τη άλλη πλευρά και να διαμαρτυρόμαστε; Κρύβονται σκοπιμότητες πίσω από αυτή την πρόθεση να συζητηθεί το θέμα στη Βουλή. Είναι ξεκάθαρο. Τι θέλουν να πετύχουν; Να αλλάξουν την ιστορία; Η ιστορία γράφτηκε και δεν ξεγράφεται, ειδικά αυτή που γράφτηκε με αίμα, άσχετο αν κάποιοι θέλουν να τις ξεγράψουν. Οι σταυροί είναι εκεί, είναι δεκατρείς και η εκκλησία δεσπόζει».

Δειτε Επισης

Οι πολιτικές Κυβέρνησης για μεταναστευτικό με θετικό πρόσημο και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολίτων
Μαρίνος Σιζόπουλος: Η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης να τεθεί ως διαδικασία επίλυσης
Ν. Χριστοδουλίδης: H Κύπρος έπαψε να είναι ελκυστικός προορισμός και τα κέντρα φιλοξενίας αδειάζουν
Ξεκάθαρο μήνυμα ΠτΔ προς την Τουρκία-«Οι πραγματικότητες στο νησί είναι ότι έχουμε μια παράνομη εισβολή»
Μετέφερε τη στήριξη Χριστοδουλίδη στους Μαρωνίτες η Άννα Αριστοτέλους
Η ακτινογραφία του μεταναστευτικού-Στο 6% επί του πληθυσμού οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου καταδίκασε με ψήφισμα προς Στάρμερ την ανακήρυξη ψευδοκράτους
H ανάγνωση Λευκωσίας στις αναφορές Γέντζια για το Κυπριακό-«Απόδειξη προσήλωσης για επανέναρξη διαπραγματεύσεων»
Επιμονή Φιντάν για δύο κράτη-«Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συμφωνούν ότι οι δύο κοινότητες χάραξαν το δρόμο τους»
Διαβεβαίωση ΠτΔ πως θα εξαντλήσει κάθε διαπραγματευτικό περιθώριο στο Κυπριακό