Και… φτου ξανά από την αρχή πειθαρχικές για Μεταξά-Ανακλήθηκαν έξι διώξεις, αναμονή για νέα καταχώρηση
18:23 - 24 Οκτωβρίου 2023
Επιβεβαιώθηκε το φιάσκο γύρω από τις πειθαρχικές διώξεις αστυνομικών που οδηγήθηκαν ενώπιον Πειθαρχικού Σώματος, αναφορικά με τους χειρισμούς στις υποθέσεις για τα θύματα του κατά συρροή δολοφόνου Νίκου Μεταξά, που βρίσκονταν στη λίστα με τα ελλείποντα πρόσωπα, αφού οι... ταλαιπωρημένες πειθαρχικές, πέραν του ότι βρίσκονταν σκαλωμένες εδώ και αρκετό καιρό εξαιτίας της Κατηγορούσας Αρχής που δεν παρέδωσε το μαρτυρικό υλικό στην υπεράσπιση, η διαδικασία εν τέλει ανακλήθηκε, καθώς διαπιστώθηκε σφάλμα στα κατηγορητήρια.
Ο Πειθαρχικός Εισαγγελέας, (σ.σ Δημήτρης Δημητρίου, λοχίας της Αστυνομίας), ο οποίος σε προηγούμενη δικάσιμο είχε αναφέρει πως έλαβε οδηγίες από τον Βοηθό Αρχηγό, Χριστόφορο Μαυρομμάτη, για να παραμείνουν τα κατηγορητήρια ως έχουν, παρά τον προβληματισμό που έθεσε η υπεράσπιση, αφού κατατέθηκαν έξι διαφορετικά αντί ένα κοινό καθώς επρόκειτο για συγκατηγορούμενους, σε νέα διαδικασία ενημέρωσε την Επιτροπή πως δόθηκαν οδηγίες από τον Γενικό Εισαγγελέα για ανάκληση της διαδικασίας που αφορά τα έξι μέλη της Αστυνομίας, που χειρίστηκαν τις υποθέσεις της Λευκωσίας.
Αίτημα το οποίο έγινε αποδεκτό από την Πειθαρχική Επιτροπή και ως εκ τούτου, οι διώξεις ανακλήθηκαν. Κάτι που σημαίνει πως πλέον με βάση τις οδηγίες, ο Βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας, Χριστόφορος Μαυρομμάτης, θα πρέπει να καταρτήσει νέα κατηγορητήρια σε βάρος των έξι μελών που ενεπλάκησαν στην διερεύνηση των υποθέσεων του ΤΑΕ Λευκωσίας και από εκεί και πέρα η υπόθεση θα επανακαταχωρηθεί ενώπιον του Πειθαρχικού Σώματος.
Ωστόσο, άγνωστο πόσο χρόνο θα χρειαστεί για την κατάρτιση και την επίδοση των νέων κατηγορητηρίων, αφού δεν καθορίστηκε χρονικός ορίζοντας, τα οποία θα ετοιμαστούν στην βάση του πορίσματος της Ανεξάρτητης Αρχής Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε φιάσκο εξελίσσεται η εκ των πειθαρχικών για την υπόθεση Μεταξά-Γνωμάτευση για ανάκληση τις δίκης
Τέσσερα χρόνια και έπεται συνέχεια....
Συνοπτικά, θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι δολοφονίες του κατά συρροή δολοφόνου αποκαλύφθηκαν το 2019. Ακολούθησε έρευνα από την ΑΑΔΙΠΑ, έπειτα από την οποία οι ποινικοί ανακριτές εισηγήθηκαν ποινικές διώξεις, ενώ ο τότε Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισε όπως διωχθούν ποινικά δεκαπέντε μέλη της Αστυνομίας. Ωστόσο η απόφαση του Κώστα Κληρίδη ανατράπηκε ένα χρόνο μετά από τους διάδοχους του, οι οποίοι αποφάσισαν εν τέλει την πειθαρχική και όχι την ποινική δίωξη των 15 αστυνομικών. Και αυτό διότι, όπως ανέφεραν σε ανακοίνωση τους, «κρίθηκε ότι δεν θα μπορούσε, υπό τις περιστάσεις, η κατηγορούσα Αρχή να αποδείξει πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας ότι τα υπό διερεύνηση μέλη της Αστυνομίας, «εσκεμμένα» παραμέλησαν το καθήκον τους. Ποινικές διώξεις προωθούνται όταν και εφόσον η καταδίκη είναι πιο πιθανή παρά όχι».
Ωστόσο, από το 2021, οπότε λήφθηκε η απόφαση για πειθαρχικές διώξεις, η πρώτη πειθαρχική δίκη ξεκίνησε - χωρίς στην ουσία να ξεκινά - τον Μάρτιο του 2022 και αυτή αφορούσε τα έξι μέλη του ΤΑΕ Λευκωσίας, ενώ σε ότι αφορά τους αστυνομικούς της Λάρνακας, τα κατηγορητήρια επιδόθηκαν τον Μάϊο του 2023.
Υπενθυμίζεται πως, ο καταλογισμός των ευθυνών σε ότι αφορά τους χειρισμούς της Αστυνομίας στην περίπτωση των θυμάτων της Λάρνακας, σταμάτησαν μέχρι τον Αστυνομικό Διευθυντή και τον τότε υπεύθυνο του ΤΑΕ της Επαρχίας, ενώ σε ότι αφορά τα θύματα της Λευκωσίας, μέχρι τον τότε υπεύθυνο του ΤΑΕ Λευκωσίας. Τα υπόλοιπα μέλη, ήταν ανακριτές των ΤΑΕ των δύο Επαρχιών που είχαν εμπλοκή στην διερεύνηση των εξαφανίσεων.
Και... πτου ξανά από την αρχή η διαδικασία
Η εν λόγω πειθαρχική διαδικασία ξεκίνησε το 2022 με αναβολές, καθότι δεν είχε παραδοθεί το μαρτυρικό υλικό στην ολότητα του, στους συνήγορους υπεράσπισης, ενώ στη συνέχεια τέθηκε το ζήτημα με τα κατηγορητήρια, από τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων, Αγαθοκλή Κορέλλη, Μαρίνο Καούλλα και Δημήτρη Απαισιώτη, υποδεικνύοντας μεταξύ άλλων, πως δεν συμβαδίζουν με τις πρόνοιες της Ποινικής δικονομίας και την σχετική νομολογία, αφού είχαν κατατεθεί έξι διαφορετικά αντί ένα, από τη στιγμή που η διαδικασία είναι κοινή και οι αστυνομικοί συγκατηγορούμενοι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζήτημα με κατηγορητήρια στην δεύτερη πειθαρχική δίκη για Μεταξά, εκκρεμεί η παράδοση μαρτυρικού υλικού
Ωστόσο, ο Πειθαρχικός Εισαγγελέας, επικαλούμενος οδηγίες από τον Βοηθό Αρχηγό, Χριστόφορο Μαυρομμάτη, ανέφερε στην Πειθαρχική Επιτροπή πως τα κατηγορητήρια δεν θα τροποποιηθούν, ενώ στην επόμενη ακροαματική διαδικασία επανήλθε και ανακοίνωσε πως με βάση γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, ανακαλούνται οι διώξεις και δόθηκαν εκ νέου οδηγίες στον κ. Μαυρομμάτη, για κατάρτιση νέων κατηγορητηρίων.
Μετά από δύο αναβολές στην ανακοίνωση απόφασης από την Πειθαρχική Επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από τους Θωμά Χατζήκυριακου (Πρόεδρος της Επιτροπής-Διευθυντής της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας), Σοφοκλής Καρασαμάνης (μέλος της Επιτροπής-δικηγόρος της Δημοκρατίας) και Ζωή Κυριακίδου (μέλος της Επιτροπής-δικηγόρος της Δημοκρατίας), κατά τη νέα διαδικασία που διεξήχθη στις 24 Οκτωβρίου 2023, ανακοίνωσε την ανάκληση της διαδικασίας.
Συγκεκριμένα, στην απόφαση αναφέρεται πως:
«Ακούσαμε με ιδιαίτερη προσοχή και έντονο προβληματισμό τα όσα έχουν τεθεί ενώπιον μας υπό τη μορφή ένστασης ως προς την απόφαση ημερ. 13.10.2023 για ανάκληση. Το ερώτημα που μας έχει πρωτίστως απασχολήσει, είναι κατά πόσο έχει αρμοδιότητα ή και εξουσία η Πειθαρχική Επιτροπή, μέσα στα πλαίσια της παρούσας πειθαρχικής διαδικασίας, να προχωρήσει και να εξετάσει τις θέσεις που προωθήθηκαν εκ μέρους των συνηγόρων της Υπεράσπισης, υπό τη μορφή ένστασης ως προς την απόφαση για ανάκληση ημερ. 13.10.2023, και ειδικότερα ως προς το (α) κατά πόσο η Κατηγορούσα Αρχή ή ο Αρχηγός Αστυνομίας είναι το αρμόδιο όργανο να προβεί σε ανάκληση της παρούσας διαδικασίας με δεδομένο ότι η απόφαση για πειθαρχική δίωξη λήφθηκε από άλλο όργανο και συγκεκριμένα την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας και (β) εάν η πράξη ή απόφαση η οποία ανακαλείται αποτελεί εκτελεστή διοικητική πράξη. Οι εξουσίες της Επιτροπής είναι συγκεκριμένες και απαριθμούνται στους Κανονισμούς 14 μέχρι 16 των περί Αστυνομίας (Πειθαρχικών) Κανονισμών (Κ.Δ.Π. 53/1989), οι οποίοι θέτουν και το νομικό πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Πειθαρχικής Επιτροπής.
Έχοντας παραθέσει το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η παρούσα πειθαρχική διαδικασία, καθίσταται σαφές ότι δεν παρέχεται αρμοδιότητα ή και εξουσία στην ίδια την Πειθαρχική Επιτροπή να εξετάσει την απόφαση για ανάκληση ημερομηνίας 13.10.23 στη βάση των προνοιών των άρθρων 54 και 55 του περί Γενικών Αρχών Διοικητικού Δικαίου Νόμου, Ν. 158(I)/1999, καθότι το αναφυόμενο εκ μέρους των συνηγόρων υπεράσπισης ζήτημα, το οποίο εγέρθηκε με τη μορφή ένστασης, δεν υπόκειται στις αρμοδιότητες και εξουσίες της παρούσας Πειθαρχικής Επιτροπής. Καταλήγοντας και για τους λόγους που εκτίθενται ανωτέρω η ένσταση αυτή απορρίπτεται.
Εν όψει των πιο πάνω κρίνουμε ότι η παρούσα πειθαρχική διαδικασία έχει ήδη τερματιστεί ένεκα της απόφασης για ανάκληση ημερ. 13/10/2023».
Είχε ήδη ληφθεί η απόφαση για τερματισμό
Ο εκ των δικηγόρων των κατηγορουμένων, Δημήτρης Απαισιώτης, θέλησε να τονίσει πως η απόφαση για ανάκληση κοινοποιήθηκε στην Επιτροπή, μέσω του Πειθαρχικού Εισαγγελέα, στις 17 Οκτωβρίου 2023, ημερομηνία δηλαδή που μεσολαβούσε της απόφασης που αναμενόταν από από την Πειθαρχική Επιτροπή, σε σχέση με την προδικαστική ένσταση της υπεράσπισης.
Όπως αναφέρει ο κ. Απαισιώτης, «η απόφαση ανάκλησης δόθηκε από τον Αναπληρωτή Αρχηγό Αστυνομίας, επειδή ο Αρχηγός Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου κωλύεται λόγω εμπλοκής του στην υπόθεση, αφού είναι μάρτυρας κατηγορίας. Η Επιτροπή δηλαδή είχε την 17/10/2023 ενώπιον της απόφαση ανάκλησης της πειθαρχικής δίκης και ταυτόχρονα τέθηκε ένσταση από τους συνηγόρους υπεράσπισης και κάλεσαν την Επιτροπή να ανακοινώσει την επιφυλαχθείσα απόφαση της σε σχέση με το κατηγορητήριο. Είχε ενώπιον της την ανάκληση αλλά δεν την εφάρμοσε. Επέλεξε να ορίσει την συνεδρία σε νέα ημερομηνία και δη την 24/10/2023 για να εκδώσει απόφαση στην ένσταση των συνηγόρων υπεράσπισης. Στις 24/10/2023 η Επιτροπή έκδωσε απόφαση στο περιεχόμενο της οποίας ομολογεί ότι η παρούσα πειθαρχική διαδικασία έχει ήδη τερματιστεί ένεκα της απόφασης για ανάκληση ημερομηνίας 13/10/2023».
Ως εκ τούτου, ο δικηγόρος θέτει δύο ερωτήματα.
- «Μπορούσε η Επιτροπή να συνεχίσει την συνεδρία ημερομηνίας 17/10/2023 μετά που κατατέθηκε ως έγγραφο στην πειθαρχική διαδικασία η απόφαση ανάκλησης; Η θέση μου είναι πως όχι.
- Μπορούσε η Επιτροπή να συνεδριάσει και την 24/10/2023 να εκδώσει απόφαση στην ένσταση των συνηγόρων υπεράσπισης την στιγμή που στις 17/10/2023 κοινοποιήθηκε στην Επιτροπή η απόφαση ανάκλησης ημερομηνίας 13/10/2023; Η θέση μου είναι πως όχι».
Παράλληλα, ο κ. Απαισιώτης υποδεικνύει πως από την στιγμή που η ανάκληση της πειθαρχικής δίκης κοινοποιήθηκε στις 17/10/2023, τότε αυτόματα θα έπρεπε να τερματιστεί και η αρμοδιότητα της Επιτροπής να συνεχίσει την διαδικασία, ανεξαρτήτως εάν οι συνήγοροι υπεράσπισης έφεραν ένσταση.
Πάντως, οι δικηγόροι των κατηγορουμένων, όταν και εφόσον ξεκινήσει η νέα διαδικασία, θα ζητήσουν εκ νέου το μαρτυρικό υλικό, δεδομένου πως θα πρόκειται για νέα διαδικασία, ενώ θα ζητήσουν όπως η πειθαρχική διαδικασία πραγματοποιηθεί ενώπιον διαφορετικής Επιτροπής (σ.σ σε περίπτωση που δεν διοριστεί), από τη στιγμή που η παρούσα κλήθηκε και έλαβε αποφάσεις.
Σκιές από την υπεράσπιση
Την ίδια ώρα, σε ότι αφορά τη νέα διαδικασία που αναμένεται να καταχωρηθεί, άγνωστο όμως το πότε, ο δικηγόρος Δημήτρης Απαισιώτης, προαναγγέλλει πως με την έναρξη της διαδικασίας, θα θέσει θέμα ως προς τα άτομα που βρίσκονται στη λίστα των κατηγορουμένων.
Όπως αναφέρει, «είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι ο αριθμός των υπό κατηγορία μελών της Αστυνομίας που αποφασίστηκε αρχικά να αντιμετωπίσουν πειθαρχικές κατηγορίες, μειώθηκε στον σημερινό αριθμό. Αυτή η μείωση έγινε λαμβάνοντας υπόψη μη νομικά επιχειρήματα. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πόσα και ποια μέλη της Αστυνομίας, έπρεπε να ήταν πάνω στο κατηγορητήριο, αφού αυτά εντοπίζονται σε εκείνο το μέρος του μαρτυρικού υλικού που μας έχει παραχωρηθεί. Έτσι, ενδεικτικά αναφέρεται ότι, πρέπει όχι μόνο στις υποθέσεις που αφορούν μέλη του ΤΑΕ Λάρνακας, όπου αντιμετωπίζει πειθαρχικές κατηγορίες και ο Αστυνομικός Διευθυντής Λάρνακας, αλλά και για τις υποθέσεις που αφορούν το ΤΑΕ Λευκωσίας θα πρέπει να αντιμετωπίσει πειθαρχικές κατηγορίες και ο τότε Αστυνομικός Διευθυντής Λευκωσίας».
Τέλος, αναφέρει πως «ενισχύεται η πεποίθηση των σημερινών υπό κατηγορία μελών της Αστυνομίας ότι με λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν, είτε κατά την διερεύνηση της καταγγελίας από μέλη της ΑΑΔΙΠΑ, είτε μεταγενέστερα κατά την ετοιμασία του κατηγορητηρίου και το πόσοι θα ήταν οι πειθαρχικά διωκόμενοι, αφέθηκε εδώ και χρόνια, να νοηθεί στην κοινή γνώμη ότι εντοπίστηκαν παραλείψεις από τα συγκεκριμένα μέλη της Αστυνομίας που διερεύνησαν τις αρχικές καταγγελίες ελλειποντων προσώπων. Όμως η αλήθεια δεν έλαμψε. Δεν επέτρεψε ο αναπληρωτής Αρχηγός Αστυνομίας να συνεχίσει η εκδίκαση της πειθαρχικής δίκης και την ανακάλεσε. Την ανακάλεσε όμως μετά πάροδο δύο ετών που τα σημερινά δεδομένα ήταν υπόψη του και πριν δύο χρόνια. Το συμπέρασμα που συνάγεται είναι ότι τελικά τα σημερινά υπό κατηγορία μέλη της Αστυνομίας τιμωρήθηκαν χωρίς να δικαστούν».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραδίδεται το πόρισμα για τις πειθαρχικές «Μεταξά»-Νέα καθυστέρηση από Κατηγορούσα Αρχή, έντονη αντίδραση υπεράσπισης