Ανακοινώνει τον Νοέμβριο τις αποφάσεις του για τις Ευρωεκλογές ο Παπαδάκης
06:00 - 24 Οκτωβρίου 2023
Κινητικότητα, αναμένεται να υπάρξει τις επόμενες εβδομάδες, σε σχέση με την κάθοδο στις Ευρωεκλογές ενός νέου κινήματος, με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή, Δημήτρη Παπαδάκη, στην προσπάθεια του να κατέλθει με ένα ανεξάρτητο, μη κομματικό ψηφοδέλτιο στη μάχη του ερχόμενου Ιουνίου.
Στη σκιά της διαρροής του ηχητικού ντοκουμέντου από ελλαδικό μέσο, ο Ευρωβουλευτής προχωρεί και με καταγγελία στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, εναντίον του Μαρίνου Σιζόπουλο, και παράλληλα συνεχίζει τις προσπάθειες του ενόψει τις εκλογικής αναμέτρησης, στις αρχές Ιουνίου του 2024.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προσφεύγει στην Αρχή κατά της Διαφθοράς εναντίον Σιζόπουλου ο Παπαδάκης
Η θέση του Δημήτρη Παπαδάκη, σε σχέση με το ηχητικό ντοκουμέντο, είναι πως πρώτον, είναι ξεκάθαρο από το γεγονός ότι ο ίδιος είναι πιο μακριά από το μικρόφωνο και δεύτερον ότι το μικρόφωνο παραμένει σε λειτουργία, την ώρα που αυτός αποχώρησε από το γραφείο του Μαρίνου Σιζόπουλου, ότι η ηχογράφηση λήφθηκε παράνομα από τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ. Επιπλέον η πλευρά του Ευρωβουλευτή θεωρεί πως από το περιεχόμενο, βγαίνει δικαιωμένη, αφού ο Μαρίνος Σιζόπουλος ουσιαστικά του ζητά να παρανομήσει και στο τέλος των απειλεί, ότι «πρόσεξε να μην γίνεις όπως τον Λιλλήκα», εννοώντας να μείνεις χωρίς κόμμα, πράγμα που στο τέλος έγινε.
Η προσπάθεια του Δημήτρη Παπαδάκη και άλλων ανθρώπων που ασπάζονται τις ίδιες απόψεις και που έμειναν κομματικά άστεγοι μετά τα γεγονότα των τελευταίων χρόνων στην ΕΔΕΚ, με τις πολλές διαγραφές από τον Μαρίνο Σιζόπουλο και τις αποχωρήσεις που ακολούθησαν, δεν επιστεγάστηκε επιτυχώς, αφού στο άνοιγμα που έγινε στην κοινωνία, διαπιστώθηκε πως δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις που είχαν τεθεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αντιστρέφει τις κατηγορίες, δείχνει Σιζόπουλο πίσω από την ηχογράφηση ο Παπαδάκης-Προανήγγειλε νομικά μέτρα
Αυτές οι προϋποθέσεις, ήταν το νέο κίνημα, να αγκαλιαστεί από νέους, γυναίκες και ευρύτερα ανθρώπους που είχαν να προσφέρουν και να προσδώσουν νέα ήθη, τεχνογνωσία και ανανεωμένη εικόνα στο πολιτικό σκηνικό. Από τη στιγμή που αυτή η προσπάθεια δεν καρποφόρησε, ο Δημήτρης Παπαδάκης και τα πρόσωπα που είχαν αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία, γύρισαν σελίδα και πλέον θα επιχειρήσουν να διεκδικήσουν μια θέση στον πολιτικό χάρτη, μέσω των Ευρωεκλογών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη διαβουλεύσεις με στόχο να δημιουργηθεί ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο, με πρόσωπα που θα εκπροσωπούν την κοινωνία των πολιτών και ταυτόχρονα θα προσδώσουν στον πολιτικό διάλογο, συστατικά στοιχεία που σήμερα ελλείπουν.
Βασικό στοιχείο της προσπάθειας, είναι αυτή να μην αφορά αποκλειστικά πρόσωπα και στελέχη που αποχώρησαν από την ΕΔΕΚ, αλλά να εκπροσωπείται από ένα ευρύτερο πλέγμα ανθρώπων, που υπηρέτησαν ή προσδοκούν να υπηρετήσουν τις ιδέες της κεντροαριστέρας.
Άλλωστε, είναι σχεδόν παραδεκτό από όλους, ότι εντοπίζεται ένα κενό στο συγκεκριμένο σημείο του πολιτικού χάρτη, δεξιότερα του ΑΚΕΛ και αριστερότερα των κομμάτων του Ενδιάμεσου χώρου, αφού το μεν ΑΚΕΛ, μέχρι τώρα αδυνατεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα κι από την άλλη η ΕΔΕΚ, κατηγορείται για μια σειρά από θέσεις και αποφάσεις που έλαβε τα τελευταία χρόνια και πιο πολύ συμβαδίζουν με τις θέσεις του ΕΛΑΜ, παρά με τις θέσεις ενός Ευρωπαϊκού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.
Ο στόχος της εν λόγω πρωτοβουλίας, δεν είναι απλά η συμμετοχή στις εκλογές και η καταγραφή κάποιων ποσοστών, αλλά η δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν στη βάση ενός δυνατού ψηφοδελτίου με στέρεες βάσεις στην κυπριακή κοινωνία, να διεκδικήσει μια από τις έξι έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη γίνει κάποιες επαφές, ενώ οι όποιες εξαγγελίες για την πρόθεση συμμετοχής στις Ευρωεκλογές, αναμένονται εντός Νοεμβρίου, ενώ η ανακοίνωση των ονομάτων που θα συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο, ενδεχομένως να γίνουν και τους πρώτους μήνες του 2024.
Τα δεδομένα βέβαια για τη διεκδικήσει έδρας είναι ιδιαίτερα δύσκολα, δεδομένων των ποσοστών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ωστόσο ανάμεσα στα πρόσωπα που ανέλαβαν την πρωτοβουλία, με τον Δημήτρη Παπαδάκη, υπάρχει αισιοδοξία, ότι εάν υπάρξει η απαιτούμενη δυναμική στη διάρκεια της προεκλογικής, δεν θα είναι ανέφικτος ο στόχος.
Εξάλλου, με βάση τα ποσοστά των κομμάτων στις τελευταίες βουλευτικές, τις δυναμικές που αναπτύχθηκαν ή συρρικνώθηκαν τους τελευταίους μήνες, για όλα τα κόμματα, οι Ευρωεκλογές αποτελούν ένα στοίχημα, είτε για να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους, είτε για να ανατρέψουν τα δεδομένα. Αναμφίβολα τα δύο μεγάλα κόμματα, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ θέλουν να διατηρήσουν τις δύο έδρες που έχουν σήμερα, ωστόσο τα δεδομένα στην παρούσα φάση δεν είναι ευνοϊκά. Στο ΑΚΕΛ επιχειρούν ένα μεγάλο άνοιγμα ανανέωσης, που μέχρι τις εκλογές του Ιουνίου θα διαφανεί εάν θα επιτύχει, ενώ στον ΔΗΣΥ, ακόμα προσπαθούν να κλείσουν τις πληγές που άφησαν οι Προεδρικές και συνεπώς κάποιοι εκτιμούν πως το υπόλοιπο που θα αφήσει η δεύτερη κατανομή, ίσως να μην είναι αρκετό για τη δεύτερη έδρα, είτε για το ένα, είτε για το άλλο κόμμα.
Την ίδια ώρα τα τρία κόμματα του κέντρου, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ-Συνεργασία, φαίνεται πως καταγράφουν ήδη φθορά που φέρνει η συμμετοχή τους στην Κυβέρνηση. Για το ΔΗΚΟ θεωρείται σχεδόν δεδομένη η υπεράσπιση της μιας έδρας του, ενώ αντιθέτως, τα δεδομένα για την ΕΔΕΚ, δεν είναι ευοίωνα, εάν συνυπολογίσει κανείς την εσωστρέφεια που επικρατεί και τις πολλές αποχωρήσεις που προηγήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.
Αντιθέτως στο ΕΛΑΜ, θεωρούν ότι ήρθε η ώρα για να πάρουν μια έδρα στην Ευρωβουλή, την οποία είτε θα απολέσει ένα εκ των δύο μεγάλων, είτε η ΕΔΕΚ. Συνεπώς ουσιαστικά η μάχη που καλείται να δώσει ο Δημήτρης Παπαδάκης και οι συνοδοιπόροι του σε αυτή την προσπάθεια, είναι είτε να υποσκελίσουν το ΕΛΑΜ και τα δύο από τα τρία κόμματα του ενδιάμεσου, είτε να έχουν τέτοιο εκλογικό ποσοστό, που θα υπερκαλύπτει το εκλογικό υπόλοιπο μετά την πρώτη κατανομή των δύο μεγάλων κομμάτων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διέρρευσε ηχητικό συνομιλίας Σιζόπουλου και Παπαδάκη-Ο καβγάς για τις χιλιάδες που ζητούσε ο πρόεδρος από τον Ευρωβουλευτή