Η αναβλητικότητα στη λήψη αποφάσεων από ΠτΔ παρατείνει την εσωστρέφεια στην Αστυνομία

Από παράταση σε παράταση οδεύει το θέμα των αποφάσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, σε σχέση με το μέλλον του Αρχηγού Αστυνομίας και την αντικατάσταση του από άλλο πρόσωπο. Με τις πληροφορίες να συγκλίνουν από όλες τις κατευθύνσεις, ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει λάβει τις αποφάσεις του και κλείδωσε σε αλλαγές στην ηγεσία του Σώματος, το μόνο που απομένει είναι οι επίσημες ανακοινώσεις.

Άλλωστε, οι πληροφορίες είναι τόσο προχωρημένες, που υποδεικνύουν πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης βρίσκεται στην αναζήτηση του επόμενου Αρχηγού, με την πρώτη επιλογή να ήταν ο εντοπισμός προσώπου που βρίσκονται εκτός του Αστυνομικού Σώματος, προσεγγίζοντας μάλιστα ορισμένα πρόσωπα, από τα οποία έλαβε αρνητική απάντηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ιστορία των Αρχηγών Αστυνομίας από το 2000-Αφυπηρετήσεις, παραιτήσεις λόγω σκανδάλων και παύσεις

Το θέμα των αλλαγών στην ηγετική πυραμίδα της Αστυνομίας, συμπλήρωσε ήδη ένα μήνα φημών και πληροφοριών, από τότε δηλαδή που φανερώθηκαν οι αδυναμίες, στον απόηχο των όσων συνέβησαν στη Χλώρακα και τη Λεμεσό, επιβεβαιώνοντας ένα μοτίβο λαθών και αστοχιών, που δεν ήταν οι πρώτες, και άφησαν άπαντες εκτεθειμένους. Από τότε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, με την ατάκα, «νιώθω ντροπιασμένος με την αδυναμία μας να προστατέψουμε τους πολίτες», έδειξε τις προθέσεις του.

Από τότε, όμως, πέρασε ένας μήνας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφήνει το θέμα ανοικτό, προκαλώντας φθορά, όχι μόνο στην εικόνα του προσωπικά, αλλά και στην εικόνα του Σώματος, που βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο με τον επικεφαλής του, με το ένα πόδι εκτός. Άλλωστε, αυτή η ρευστή και αβέβαιη κατάσταση, δημιουργεί και μια σειρά άλλων ζητημάτων, εντός της Αστυνομίας, όπου προκαλείται αναταραχή, εσωστρέφεια για το θέμα της διαδοχής, στρατόπεδα κτλ.

Ό,τι δηλαδή θα δημιουργείτο σε κάθε οργανισμό, όπου τίθεται το θέμα της διαδοχής, με τους δελφίνους να βρίσκονται σε θέσεις μάχης και το παρασκήνιο να δίνει και να παίρνει, προκαλώντας, πολλές φορές, βαθιές πληγές, που δύσκολα επουλώνονται. Συνεπώς η άμεση αντίδραση, η αποφασιστικότητα και ο ξεκάθαρος προσανατολισμός, είναι κάτι που θα μείωνε στο ελάχιστο τα προβλήματα και θα επέτρεπε στο αστυνομικό Σώμα, να γυρίσει ομαλά σελίδα.

Αντιθέτως, η αναβλητικότητα που παρατηρείται, αφήνει την Αστυνομία εκτεθειμένη και επιχειρησιακά, αφού ὃ μὴ γένοιτο, επαναληφθούν επικίνδυνες καταστάσεις, ανάλογες με αυτές της Χλώρακας και της Λεμεσού, στις αρχές του προηγούμενου μήνα, τότε θα μιλάμε για μια Αστυνομία, ακόμα δυσμενέστερη κατάσταση, από αυτήν του περασμένου μήνα. Και πλέον οι όποιες ευθύνες, δεν θα περιορίζονται μόνο εντός του Σώματος, αλλά ματοκυλίζεται και σε πολιτικό επίπεδο, στην Κυβέρνηση και στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προσωπικά, του οποίου όλοι τελούν εν αναμονή των αποφάσεων και των ανακοινώσεων του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τελικά... γυρίζει ανάποδα την Αστυνομία ο Πρόεδρος

Από εκεί και πέρα προκύπτει και ένα άλλο ζήτημα. Από τη στιγμή που ήδη οι πληροφορίες από κύκλους της Κυβέρνησης, σημειώνουν πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναζητεί τον αντικαταστάτη του Στυλιανού Παπαθεοδώρου, σε πρόσωπα εκτός Αστυνομίας, δημιουργεί κατά κάποιο τρόπο μουρμούρα και δυσφορία στα υψηλά δώματα της Δύναμης. Άλλωστε η πρόθεση του Προέδρου, εμμέσως καταδεικνύει και το συμπέρασμα από μέρους του, ότι δεν υπάρχουν ικανά ανώτατα στελέχη της Αστυνομίας για να αναλάβουν την ηγεσία. Αν παρ΄ ελπίδα, όμως ο Νίκος Χριστοδουλίδης, δεν εντοπίσει εκείνον που ψάχνει εκτός Αστυνομίας, τότε θα πρέπει να κοιτάξει ξανά εντός Αστυνομίας. Οι φήμες όμως που κυκλοφόρησαν, ενδεχομένως να κλονίσουν ήδη προκαταβολικά

Σε ότι αφορά την υπουργό Δικαιοσύνης, θεωρείται πλέον δεδομένο, στην παρούσα φάση, πως ο Πρόεδρος της παρέχει σωσίβιο σωτηρίας, αποδίδοντας ευθύνες μόνο στον Αρχηγό, ο οποίος έχει στο βιογραφικό του και άλλα δεδομένα, είτε αυτά αφορούσαν λάθος χειρισμούς είτε αποφάσεις, εντός και εκτός Αστυνομίας, που τον οδήγησαν στο μάτι του Κυκλώνα.

Υπουργός Δικαιοσύνης: Θέμα του Προέδρου ο διορισμός του Αρχηγού Αστυνομίας

Κληθείσα να απαντήσει στις φήμες για τον Αρχηγό, η υπουργός Δικαιοσύνης, Άννα Προκοπίου ανέφερε πως, ο διορισμός του Αρχηγού της Αστυνομίας είναι πολιτικός διορισμός και γίνεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ερωτηθείσα μετά το τέλος διάσκεψης για την έναρξη της εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας σχετικά με την έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών και την ονοματολογία περί αντικατάστασης του νυν Αρχηγού, η Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι η ερώτηση «απευθύνεται στο λάθος πρόσωπο και στη λάθος περίσταση».

Σημείωσε ότι ο διορισμός του Αρχηγού της Αστυνομίας γίνεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είναι ένας πολιτικός διορισμός.

«Οι αρμοδιότητες του αρχηγού είναι πολύ συγκεκριμένες και ξεχωριστές από τις αρμοδιότητες του Υπουργείου και θα επαναλάβω αυτό που σας είπα και πριν. Η ερώτηση που κάνετε αυτή τη στιγμή αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Νέα στοιχεία για τον Τσιντούλα, «έδρασε μόνος του»-Με λουλούδια έξω από το νοσοκομείο οι υποστηρικτές του Φίτσο
Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Ρόμπερτ Φίτσο-Υπό κράτηση ο δράστης, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες
Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα-Δεν υπάρχουν θύματα
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
«Δικτάτορας που δεν αναγνωρίζει κόκκινες γραμμές ο Πούτιν»-Τι λέει συνεργάτης του Ναβάλνι
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο
Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα
Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»