Ιδιωτική ποινική κατά του Σιζόπουλου από Παπαδάκη, βολές κατά Εισαγγελέα-«Ενεργούν σαν Πόντιοι Πιλάτοι»

Πέραν της απόφασης του ευρωβουλευτή, Δημήτρη Παπαδάκη, να προσφύγει στην Ανεξάρτητη Αρχή Κατά της Διαφθοράς, σε σχέση με την ηχογραφημένη συνομιλία που διέρρευσε και την οποία είχε με τον Μαρίνο Σιζόπουλο, αναφορικά με τα χρήματα που ζητούσε ο πρόεδρο της ΕΔΕΚ ο εκ των δικηγόρων του προαναγγέλλει την απόφαση για να προχωρήσουν και με ιδιωτική ποινική δίωξη, ενώ την ίδια ώρα εξαπολύει δριμεία επίθεση κατά του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος ανακοίνωσε πως η Νομική Υπηρεσία δεν έχει εμπλοκή.

Υπενθυμίζεται ότι, σε δηλώσεις του ο Γιώργος Σαββίδης ανέφερε ότι, «για το θέμα που προέκυψε από τη δημοσιοποίηση ιδιωτικής συνομιλίας μεταξύ του Προέδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου και του Ευρωβουλευτή, Δημήτρη Παπαδάκη, για τον λόγο ότι αφορά ευρωπαϊκά ταμεία, δεν μπορεί να τύχει χειρισμού από τον Γενικό Εισαγγελέα της Κύπρου, αλλά πρέπει να τύχει χειρισμού από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. «Και μπορώ να σας πω ότι είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι ήδη τυγχάνει χειρισμού από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία».

Οι δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της πλευράς του Δημήτρη Παπαδάκη, με τον δικηγόρο του Θεοφάνη Ανδρέου να εξαπολύει πυρά κατά του Γενικού Εισαγγελέα λέγοντας μεταξύ άλλων πως, «η δημόσια τοποθέτηση του Γενικού Εισαγγελέα ενισχύει ακόμα περισσότερο την πεποίθηση ότι μόνο με ιδιωτική ποινική υπόθεση και μόνο με καταγγελία στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς μπορεί να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να αναχαιτιστεί η αναρχία και η διαφθορά, αφού οι ανακριτικές αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας συμπεριλαμβανομένου της Νομικής Υπηρεσίας ενεργούν τουλάχιστον ως «Πόντιοι Πιλάτοι» σε μία τόσο σοβαρή και τρανταχτή υπόθεση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διαχωρίζει τη θέση του ο Εισαγγελέας για την συνομιλία Σιζόπουλου-Παπαδάκη, το μπαλάκι στην ΕΡΡΟ

Παράλληλα, ο κ. Ανδρέου στην ανακοίνωση του χαρακτηρίζει την τοποθέτηση του Γενικού Εισαγγελέα «τουλάχιστον βιαστική», αναφέροντας πως δεν έχει μελετηθεί το περιεχόμενο του ηχητικού ντοκουμέντου, από το οποίο, όπως υποδεικνύει προκύπτουν εύλογες υποψίες διάπραξης ποινικών αδικημάτων.

Επίσης, υποδεικνύει στον Γενικό Εισαγγελέα πως δεν έλαβε υπόψιν πως τα ενδεχόμενα αδικήματα διαπράχθηκαν εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως επίσης αναφέρει πως δεν αξιολογήθηκε η απόφαση του Δικαστηρίου πως η συμφωνία που επιβλήθηκε στον ευρωβουλευτή από τον Μαρίνο Σιζόπουλο ήταν παράνομη.

Ο Θεοφάνης Ανδρέου εκφράζει επίσης την άποψη πως, η Νομική Υπηρεσία έπρεπε να προχωρήσει σε αυτεπάγγελτη έρευνα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

Αυτούσια η δήλωση του δικηγόρου Θεοφάνη Ανδρέου

Ο υποφαινόμενος ως εκ των δικηγόρων του Ευρωβουλευτή κ. Δημήτρη Παπαδάκη έχω πάρει ρητές οδηγίες από τον πελάτη μου όπως μελετήσω το ηχητικό ντοκουμέντο που περιέχει τον διάλογο μεταξύ Σιζόπουλου – Παπαδάκη και εξετάσω από νομική σκοπιά την υπόθεση και ειδικότερα κατά πόσο προκύπτουν ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα και/ή παρανομίες.

Ενώ βρισκόμουν στην διαδικασία της μελέτης της υπόθεσης ενημερώθηκα ότι ο Έντιμος Γενικός Εισαγγελέας προέβη σε δημόσια τοποθέτηση με την οποία ξεκαθαρίζει ότι η υπόθεση δεν μπορεί να τύχει χειρισμού από τον Γενικό Εισαγγελέα, υπονοώντας ότι δεν προκύπτει οτιδήποτε το μεμπτό συμπεριλαμβανομένου και ενδεχόμενη διάπραξη ποινικού αδικήματος.

Με όλο τον σεβασμό θεωρώ τουλάχιστον βιαστική την τοποθέτηση του Γενικού Εισαγγελέα για τους εξής λόγους:

Προφανώς δεν λήφθηκαν υπόψιν οι χτεσινές δημόσιες δηλώσεις του κ. Σιζόπουλου και των συνεργατών του με τις οποίες επιβεβαιώνεται η γνησιότητα του ηχητικού και ειδικότερα ότι αποτελούν παραδοχή της αλήθειας του διαλόγου μεταξύ Σιζόπουλου - Παπαδάκη και ότι αυτά που ακούγονται να λέει ο κ. Σιζόπουλος προς τον κ. Παπαδάκη πράγματι έγιναν.

Προφανώς δεν έχει μελετηθεί εις βάθος και αναλυτικά το περιεχόμενο του επίδικου ηχητικού ντοκουμέντου από το οποίο προκύπτουν κατά την άποψη μας εύλογες υποψίες διάπραξης συγκεκριμένων ποινικών αδικημάτων από μέρους του κ. Σιοζόπουλου τα οποία αφορούν διασπάθιση κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή, περιουσία η οποία αναπόφευκτα αποτελεί αντικείμενο κλοπής εν τη εννοία του Ποινικού Κώδικα. Αναφέρομαι ειδικότερα στα άρθρα 290 και 290Α(2) του Ποινικού Κώδικα που αφορούν τα αδικήματα της Απαίτησης περιουσίας με απειλές με σκοπό κλοπής και της Απόπειρας Εκβίασης.

Προφανώς δεν λήφθηκε υπόψη ότι τα ενδεχόμενα αδικήματα διαπράχθηκαν εντός της δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και σίγουρα δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να τύχουν χειρισμού από τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς το θέμα ενδεχόμενης διάπραξης ποινικών αδικημάτων. Επίσης ο κ. Σιζόπουλος δεν αποτελεί αξιωματούχο και ούτε υπάλληλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να μπορούν να το ελέγξουν οι αντίστοιχες ανακριτικές αρχές του Βελγίου ή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Προφανώς δεν αξιολογήθηκε η απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας ημερ. 08/01/2021 στην Αίτηση Αρ. 39/2020 όπου κρίθηκε τελεσίδικα ότι η συμφωνία που επιβλήθηκε στο Ευρωβουλευτή Παπαδάκη από τον κ. Σιζόπουλο και την ΕΔΕΚ ήταν παράνομη.

Είναι η ταπεινή αλλά έντονη μου άποψη, ότι το δημόσιο συμφέρον σε αυτή την περίπτωση τουλάχιστον θα έπρεπε να οδηγήσει την Νομική Υπηρεσία και τον Γενικό Εισαγγελέα σε αυτεπάγγελτη έρευνα με το που εκδόθηκε η απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου. Η δε αποκάλυψη του ηχητικού ντοκουμέντου θα έπρεπε να ενεργοποιήσει άμεσα τις ανακριτικές αρχές και την Νομική Υπηρεσία.

Με γνώμονα μάλιστα την ξεκάθαρη δήλωση του κ. Παπαδάκη, ότι θα προβεί σε καταγγελία στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς από την οποία μάλιστα μπορεί να προκύψουν και εισηγήσεις για ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα, ο Έντιμος Γενικός Εισαγγελέας θα έπρεπε κατά την άποψη μου να αναμένει τουλάχιστον το πόρισμα της Αρχής προτού λάβει τελική θέση για την υπόθεση.

Η δημόσια τοποθέτηση του Γενικού Εισαγγελέα ενισχύει ακόμα περισσότερο την πεποίθηση ότι μόνο με ιδιωτική ποινική υπόθεση και μόνο με καταγγελία στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς μπορεί να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να αναχαιτιστεί η αναρχία και η διαφθορά, αφού οι ανακριτικές αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας συμπεριλαμβανομένου της Νομικής Υπηρεσίας ενεργούν τουλάχιστον ως «Πόντιοι Πιλάτοι» σε μία τόσο σοβαρή και τρανταχτή υπόθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προσφεύγει στην Αρχή κατά της Διαφθοράς εναντίον Σιζόπουλου ο Παπαδάκης

Δειτε Επισης

Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένο υποστατικό στην Έγκωμη
Αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Ράφα, ενώ η πίεση για κατάπαυση του πυρός εντείνεται
Συνελήφθη 21χρονος για τα επεισόδια και τον εμπρησμό περιπολικού στον Ύψωνα
Στην Κύπρο μέχρι τις 14 Μαΐου η Ολγκίν για σειρά επαφών
Με όνομα βαρύ σαν ιστορία-Τα παιδιά των πρώην Προέδρων της Δημοκρατίας που μπήκαν στην πολιτική
Αναζητώντας δικαίωση σε ένα ωκεανό αδικίας...
Το πραξικόπημα, η εισβολή, οι κόντρες και μία ύλη που δεν καλύπτεται
Σχεδόν 400 άτομα ζήτησαν βοήθεια για στέγαση το 2023-Διπλασιάστηκαν οι αριθμοί σε ένα χρόνο
Κρίσιμος μήνας για ΥΠΑΝ ο Μάιος, ανακοινώνει τις θέσεις για ενιαία εκπαίδευση-Τι ζητούν οι γονείς
Τι περιέχει η πρόταση για εκεχειρία που συμφώνησε η Χαμάς-Συμφωνία τριών φάσεων