Η επόμενη μέρα των Οικολόγων μετά την παραίτηση Θεοπέμπτου-Τα ονόματα στο κάδρο των υποψηφίων

Σε τροχιά Εκλογικού Συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί εκτός απροόπτου στις αρχές Δεκεμβρίου, βρίσκεται το Κίνημα Οικολόγων, μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, ο οποίος στη σκιά της παραίτησης της Αλεξάνδρας Ατταλίδου και της αναταραχής που αυτή προκάλεσε, αποφάσισε πως έφτασε η ώρα για να αποχωρήσει από την ηγεσία.

Ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ο οποίος ποτέ δεν διεκδίκησε να καταστεί παραδοσιακός πολιτικός αρχηγός με την έννοια του κομματάρχη, όπως τη βιώνουμε εδώ και δεκαετίες στα πλείστα κόμματα, δεν άντεξε τις ίντριγκες, τη μουρμούρα και τις κόντρες που υπέβοσκαν για καιρό, και τον τελευταία εβδομάδα έλαβαν χαρακτήρα χιονοστιβάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι παραιτήσεις, το γκριζάρισμα του πρασίνου και το ιδεολογικό ζήτημα των Οικολόγων

Η παραίτηση Θεοπέμπτου, σε θεωρητικό επίπεδο, δεν συνδέεται με την παραίτηση Ατταλίδου. Πρακτικά ωστόσο, η θύελλα εντός του Κινήματος, που ακολούθησε της παραίτησης Ατταλίδου, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής του Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, που δεν επιθυμούσε να αναλώνεται σε μικροπολιτικές συζητήσεις. Άλλωστε και στο παρελθόν είχε φροντίσει να στείλει το μήνυμα πως δεν σκοπεύει να παραμείνει για αρκετό καιρό ακόμα στην ηγεσία των Οικολόγων.

Η παραίτηση Θεοπέμπτου, άνοιξε τον δρόμο στις συζητήσεις για τη διαδοχή του, καθιστώντας την όλη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, κομβικής, ενδεχομένως και ιστορικής σημασίας για το κόμμα, αφού πλέον, μετά από μια μετριοπαθή θητεία Θεοπέμπτου, ενδεχομένως τα μέλη του κόμματος να βρεθούν ενώπιον συγκεκριμένων επιλογών, που θα εκπροσωπούν τις βασικές τάσεις που διχάζουν τα μέλη, τα στελέχη, αλλά και τους ψηφοφόρους των Οικολόγων. Και συνεπώς η όποια επιλογή γίνει, θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και την πορεία του κόμματος, την επόμενη ημέρα, απέναντι σε ζητήματα που μέχρι σήμερα δίχαζαν, όπως το Κυπριακό, η θέση των Οικολόγων στον πολιτικό χάρτη και καυτά κοινωνικά ζητήματα, όπως αυτό που ήταν η αφορμή για την παραίτηση της Αλεξάνδρας Ατταλίδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά στην Ατταλίδου η Πολιτική Επιτροπή των Οικολόγων-«Ανυπόστατα και απορριπτέα όσα αναφέρει»

Υπενθυμίζεται ότι η Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, έστειλε στην Κεντρική Επιτροπή που θα συνεδριάσει το Σάββατο, πρόταση για να διεξαχθεί το Εκλογικό Συνέδριο στις τρεις Δεκεμβρίου, σε συνδυασμό με το Καταστατικό Συνέδριο.

Ήδη το κάδρο των πιθανών υποψηφίων για την προεδρία, άρχισε να διαμορφώνεται. Συγκεκριμένα, ήδη η Έφη Ξάνθου δήλωσε πως το σκέφτεται σοβαρά, ωστόσο δεν έχει πάρει τις τελικές της αποφάσεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στο κάδρο μπαίνει και ο Α΄αντιπρόεδρος του Κινήματος, Κυριάκος Τσιμίλλης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραιτήθηκε από τους Οικολόγους πυροβολώντας η Ατταλίδου-Οι λόγοι αποχώρησης

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσιμίλλης είχε κατέλθει ως υποψήφιος πρόεδρος του Κινήματος στις εκλογές που έγιναν τον Φεβρουάριο του 2022, ωστόσο ανήμερα των εκλογών, απέσυρε την υποψηφιότητα του.

Πάντως, υπάρχει η εκτίμηση πως αν ο κ. Τσιμίλλης, τελικά αποφασίσει να μην διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος, να επανέλθει για να διεκδικήσει την ηγεσία και ο Γιώργος Περδίκης, ο οποίος υπηρέτησε το κόμμα από τη συγκεκριμένη θέση για περίπου δεκατέσσερα χρόνια.

Μάλιστα στο κάδρο μπαίνει και το όνομα του Σωτήρη Χρίστου, ο οποίος ήταν ο ανθυποψήφιος του Χαράλαμπου Θεοπέμπτου στις εκλογές που έγιναν πέρυσι. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χρίστου, είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της διαγραφής του από το κόμμα και αφού πέτυχε την ακύρωση της διαγραφής του προκάλεσε και αναβολή των εκλογικών διαδικασιών που θα γίνονταν τον Οκτώβριο του 2021, αλλά μετά την απόφαση του Δικαστηρίου, έγιναν τον Φεβρουάριο του 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με άμεση ισχύ η παραίτηση Θεοπέμπτου-Έκτακτο Εκλογικό Συνέδριο μαζί με το Καταστατικό

Δειτε Επισης

Παρά την ταλαιπωρία, έφτασαν στην Κύπρο 229 Αυστραλοί από τη Βηρυτό
Εκτιμήσεις για τρέχουσα συγκυρία και «τελευταίο μίλι» από ομιλητές συνεδρίου ΑΚΕΛ για Κυπριακό
Στόχος το καλό αποτέλεσμα στην τριμερή-Μηδενική η ανταπόκριση της τουρκικής πλευράς
Πολίτης επιτέθηκε σε γιατρό και νοσηλευτές στο ΤΑΕΠ του Νοσοκομείου Λευκωσίας
Επαναπατρίστηκαν 6 από 11 Έλληνες που απομακρύνθηκαν από Βηρυτό μέσω Λάρνακας
Στο Λιμάνι Λεμεσού ξανά το αμερικανικό πολεμικό σκάφος USS–WASP
Επιχείρηση απομάκρυνσης πέραν των 500 Αυστραλών από τον Λίβανο δια μέσου της Κύπρου
Δεν λέει να φθινοπωριάσει-Σταθερά στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Έφτασαν ακόμη 38 Κύπριοι από τη Βυρητό-Καλύφθηκε από τη ΚΔ το κόστος μετάβασης
Στα μαχαίρια και πάλι συντεχνίες και ΟΚΥπΥ-Κρίση χωρίς τέλος η υπογραφή της συλλογικής σύμβασης