Διαδρομές σε όλη την Κύπρο για συλλογή επικίνδυνων αποβλήτων-«Σκέψου να τρέχουν οι βρύσες μπογιά»

«Σκέψου να τρέχουν οι βρύσες χρωματιστή μπογιά. Μελάνι να ποτίζει φυτά». «Σκέψου λάμπες να βγάζουν μαρούλια». Με τις χαρακτηριστικές αυτές αναφορές και με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τους κινδύνους που εμπεριέχουν για το περιβάλλον τα επικίνδυνα οικιακά απόβλητα, έπιασαν δουλειά από τη Δευτέρα οι τέσσερις κινητές μονάδες που συλλέγουν απόβλητα, οι οποίες θα περιοδεύσουν σε όλη την Κύπρο, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει προχωρήσει το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας.

Η εκστρατεία στηρίζεται στο έργο «Διαχείριση επικινδύνων οικιακών αποβλήτων», το οποίο χρηματοδοτείται από τα Νορβηγικά Ταμεία «Norway Grants Programming 2014-2021» και έχει διάρκεια 39 μήνες. Όπως ανέφερε στην πρόσφατη διάσκεψη Τύπου ο Υπουργός Γεωργίας, Πέτρος Ξενοφώντος, αποτελεί πρόκληση για το κράτος η διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων στα νοικοκυριά λόγω της υποχρεωτικής χωριστής συλλογής τους μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2025.

Οι κινητές μονάδες αλλάζουν σημεία σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Στις κοινότητες παραμένουν για περίπου τρεις ημέρες, ενώ στους δήμους για περίπου μια βδομάδα. Όπως είναι για παράδειγμα, η κινητή μονάδα που επισκεφθήκαμε την Τρίτη, η οποία είχε τοποθετηθεί σε κεντρικό σημείο με αρκετό κόσμο στην Πλατεία Ελευθερίας στην πρωτεύουσα. Η κινητή μονάδα θα παραμείνει εκεί μέχρι την Παρασκευή.

ennea

tessera

Εντός της κινητής μονάδας έχουν τοποθετηθεί οκτώ κάδοι, εκ των οποίων οι πέντε είναι μεγάλοι και οι δύο μικροί. Ο καθένας έχει το σκοπό του, αφού με αυτό τον τρόπο χωρίζονται τα οικιακά απόβλητα. Στον πρώτο κάδο μπορούν οι πολίτες να τοποθετήσουν μπογιές, χρώματα, σπρέι και βερνίκια. Στον δεύτερο κάδο μπορούν να τοποθετήσουν μελάνια και τόνερς εκτυπωτών. Στον τρίτο προϊόντα καθαρισμού, στον τέταρτο λιπαντικά και λάδια μηχανής. Στον πέμπτο κάδο φυτοφάρμακα, λιπαντικά και εντομοκτόνα, ενώ στον έκτο μεγάλο κάδο μικρές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές. Στους δύο μικρούς κάδους οι πολίτες μπορούν να πετάξουν μπαταρίες και φάρμακα που έχουν λήξει.

Κατά την επίσκεψή μας στην κινητή μονάδα συναντήσαμε τον Βασίλη Χαραλάμπους, που ήταν ο υπεύθυνος για την ενημέρωση του κοινού, αφού όπως εξήγησε, ο κυριότερος λόγος που οι κινητές μονάδες πηγαίνουν από περιοχή σε περιοχή είναι η ενημέρωση των πολιτών σε μια προσπάθεια να σκέφτεται λίγο πιο περιβαλλοντικά. «Σκοπός είναι η ενημέρωση του κοινού για τα επικίνδυνα απόβλητα, την κατηγοριοποίησή τους και για τον τρόπο διαχείρισής τους από τα νοικοκυριά», είπε.

tria

Τις πρώτες ημέρες, ο κόσμος που έφτασε στο σημείο άφηνε κυρίως μικρά απόβλητα, όπως ληγμένα φάρμακα ή μπαταρίες, αφού ακόμη δεν είχε διαδοθεί η παρουσία της κινητής μονάδας στους περίοικους. Αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι βρισκόταν σε αστικό κέντρο, καθώς σε άλλες κινητές μονάδες που τοποθετήθηκαν σε κοινότητες, υπήρξε μεγαλύτερη συλλογή αποβλήτων, αλλά και περισσότερος κόσμος που έδειξε ενδιαφέρον για να ενημερωθεί.

pente

exi

Στο προωθητικό υλικό που δίνεται στους πολίτες, περιέχονται όλες οι λεπτομέρειες για τα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα επικίνδυνα οικιακά απόβλητα. Επί της ουσίας, πρόκειται για αντικείμενα και ουσίες που χρησιμοποιούμε καθημερινά, που στις πλείστες περιπτώσεις δεν γνωρίζουμε ότι είναι επικίνδυνα. Όλα αυτά, με κάποιο τρόπο επιστρέφουν στον οργανισμό μας και εάν δεν απορριφθούν στα κατάλληλα σημεία, διαταράσσουν την φυσική ισορροπία και επηρεάζουν την ποιότητα ζωής.

dyi

okto

Ένας τρόπος υπάρχει για να αναγνωρίσει κανείς τα επικίνδυνα οικιακά απόβλητα και αυτός είναι η ανάγνωση των συμβόλων, που συνήθως βρίσκονται στο πίσω μέρος της συσκευασίας των προϊόντων. Τα σύμβολα, μπορούν να αποσαφηνίσουν εάν ένα προϊόν είναι οξειδωτικό, εύφλεκτο, εκρηκτικό, εάν διατρέχει κίνδυνος για την υγεία μας ή ακόμη εάν είναι επικίνδυνο για το περιβάλλον. Έτσι οι γνώσεις που αποκτούμε για το περιεχόμενο, μας αποτρέπουν στο να το κρατάμε ακόμα στο σπίτι ή να το πετάμε στη φύση, αντί στα καθορισμένα πράσινα σημεία που υπάρχουν σε κάθε πόλη.

Για παράδειγμα ένα επικίνδυνο απόβλητο που περιέχει οξειδωτικό μπορεί να προκαλέσει ή να επιτείνει πυρκαγιά και μπορούμε να το συναντήσουμε σε λευκαντικό και οξυγόνο για ιατρικούς σκοπούς. Το εύφλεκτο απόβλητο, μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά εάν βρεθεί κοντά σε θερμότητα και μπορεί να περιέχεται σε βενζίνη ή και σε ασετόν για νύχια. Επικίνδυνο για την υγεία μας, θεωρούνται τα απορρυπαντικά καθαρισμού, τα καθαριστικά τουαλέτας και το ψυκτικό υλικό.

387593665_860798182017104_2301754713801262495_n

393697889_1012335533434370_3250997500834380289_n

Το πέρασμα των κινητών μονάδων από πολλές περιοχές του νησιού αναμένεται να διαρκέσει για μήνες και όπως ανέφερε η Ανώτερη λειτουργός του Τμήματος Περιβάλλοντος, Ιωάννα Κωνσταντινίδου, στόχος είναι μέχρι τον Μάρτιο οι κινητές μονάδες να περάσουν από όλη την Κύπρο. «Από τις πρώτες ημέρες λειτουργοί του Τμήματος επισκέφθηκαν τα σημεία και φαίνεται πως υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο. Εμείς επιζητούμε ο κόσμος να ενημερωθεί για όλα αυτά τα επικίνδυνα απόβλητα που βρίσκονται στο σπίτι του και να γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να τα διαχειριστεί», είπε.

Το πρόγραμμα τον κινητών μονάδων διαμορφώνεται συνεχώς και οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν για τους επόμενους προορισμούς τους και το πότε θα βρίσκεται στην γειτονιά τους μέσα από την σελίδα epokindynaapovlita.com.

KENTIKI

Δειτε Επισης

«Υπάρχει αρκετή φτώχεια και δεν φαίνεται»-Πέραν των χίλιων πακέτων στα χέρια άπορων οικογενειών
Η ανακοίνωση του ΡΙΚ για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά-«Φωτεινός χαρακτήρας»
Έσβησε για πάντα το χαμόγελο της δημοσιογράφου Γεωργίας Ψαριά…
ΒΙΝΤΕΟ: Από το καλοκαίρι στο χειμώνα-Άνοιξαν οι κρουνοί του ουρανού στη Λευκωσία
Μεγάλη η συνεισφορά του αθλητικού τουρισμού-Ρεκόρ συμμετοχών στο τουρνουά Αγίας Νάπας
Με μηνύματα για επανένωση και διεκδικήσεις εργαζομένων η Κύπρος τίμησε την Πρωτομαγιά (pics)
Φλαούνες, πασκιές, κόκκινα αυγά-Τα έθιμα του Πάσχα που αναβιώνουν ξανά
Με εκδηλώσεις και πορείες τιμά την Εργατική Πρωτομαγιά η Κύπρος
Δεν υποχωρεί η σκόνη, βροχές και καταιγίδες στο μενού του καιρού
«Παιδάκι πήρε δώρο ένα παιχνίδι και έτρεχε στον κήπο… Ήταν χαρά και λύπη μαζί»