Σε δόσεις η μαραθώνια συνεδρία των Οικολόγων για την παραίτηση Ατταλίδου

Πολύωρη ήταν η συνεδρία της Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Οικολόγων το βράδυ της Δευτέρας, η οποία έθεσε επί τάπητος τις εξελίξεις μετά την παραίτηση της βουλεύτριας Αλεξάνδρας Ατταλίδου. Παρά το γεγονός πως η ηγεσία του κόμματος συζητούσε το ζήτημα μέχρι και τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε πως χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση και έτσι αναμένεται πως θα συνεχιστεί και σήμερα.

Κατά τη διάρκεια της Δευτέρας και στις ώρες που μεσολάβησαν από την ανακοίνωση της παραίτησής της και της συνεδρίας της Πολιτικής Επιτροπής, ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, σε μία σειρά από δημόσιες εμφανίσεις του, είχε εκφράσει αισιοδοξία ότι θα υπάρξει μια νέα προσέγγιση με την Αλεξάνδρα Ατταλίδου, ώστε να ανατραπεί η απόφασή της και να επιστρέψει στους Οικολόγους. Ωστόσο, δεν ήταν -τουλάχιστον σε επίπεδο δημόσιας σφαίρας- ξεκάθαρο από πού αντλούσε αυτή την αισιοδοξία, καθώς οι τοποθετήσεις της ίδιας δεν παρέπεμπαν σε κάτι τέτοιο, ενώ είχαν αποτύχει και οι προσπάθειες που είχαν γίνει στο μεσοδιάστημα της συνεδρίας της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββάτου και της ανακοίνωσης παραίτησης, που είχαν ως στόχο να λυθεί η όποια παρεξήγηση είχε δημιουργηθεί και να εξομαλυνθούν τα πράγματα.

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Ατταλίδου αποχώρησε από το Κίνημα Οικολόγων πυροβολώντας, μετά την ένταση που είχε δημιουργηθεί στη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο και κάποιοι από αυτούς τους πυροβολισμούς φαίνεται να ενόχλησαν στελέχη του κόμματος. Για την απόφασή της απαρίθμησε μία σειρά από λόγους, που στην ουσία σχετίζονταν με διαφωνίες, κυρίως ιδεολογικού χαρακτήρα, που είχαν βάθος χρόνου και δεν αφορούν μόνο τα πρόσφατα γεγονότα.

Ο πρώτος λόγος αφορά την επιλογή του κόμματος να ψηφίσει τον κανένα στις Προεδρικές Εκλογές, ενώ η ίδια τασσόταν υπέρ της υποψηφιότητας Ανδρέα Μαυρογιάννη, η οποία ότι συνέβαλε στην εκλογή Νίκου Χριστοδουλίδη, τον οποίο θεωρεί συνεχιστή της διακυβέρνησης Αναστασιάδη. Ο δεύτερος λόγος είναι η στάση του κόμματος στο Κυπριακό, με την οποία εκφράζει διαφωνίες. Ανέφερε ότι η ίδια διαχώρισε εξ αρχής τη θέση της και είχε λάβει διαβεβαιώσεις ότι το κόμμα θα οδηγείτο σε ιδεολογικό συνέδριο για επαναπροσδιορισμό τους, κάτι που δεν έγινε.

Ως τρίτο λόγο η κ. Ατταλίδου αναφέρθηκε σε δημόσιες τοποθετήσεις που δεν συνάδουν με τις δεδηλωμένες θέσεις των Πρασίνων. Υποστήριξε, μάλιστα, πως κανονικοποιούν τη φωνή της Ακροδεξιάς και είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με την οικολογική θεωρία. Περαιτέρω, έκανε λόγο για αδυναμία του κόμματος να παράξει συγκεκριμένες και ολοκληρωμένες πολιτικές προτάσεις, με αποτέλεσμα τη σύγχυση, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο αν οι θέσεις που εκφράζονται βρίσκονται στο φιλελεύθερο και προοδευτικό τόξο ή αν το κόμμα βρίσκεται κοντά στον συντηρητισμό, που προάγει τη ξενοφοβία και την ομοφοβία, όπως είπε. Ως πέμπτο λόγο, η παραιτηθείσα βουλεύτρια προσδιόρισε τις «αντιδράσεις και αήθεις επιθέσεις μελών της Κεντρικής και Πολιτικής Επιτροπής» για την πρόταση νόμου, που θα επιτρέψει την τεκνοθεσία στα ζευγάρια που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης.

Η Αλεξάνδρα Ατταλίδου ανέφερε ως τελευταίο λόγο την «εκδικητική συμπεριφορά από τα συλλογικά όργανα του κόμματος» για την επιλογή της να στηρίξει δημόσια την υποψηφιότητα Μαυρογιάννη. Ισχυρίστηκε πως υπήρξε αντικαταστατική προσπάθεια φίμωσής της και αντικαταστατική πειθαρχική δίωξή της, με στόχο να πληγεί η αξιοπρέπειά της.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι προ της εκλογής της δεν αποτελούσε ενεργό στέλεχος των Οικολόγων και πολλά στελέχη προβληματίζονταν από τη διάσταση απόψεων που και η ίδια περιγράφει, κυρίως σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, για το οποίο η επίσημη θέση του κόμματος, που είναι εκ διαμέτρου αντίθετη από τη δική της, είναι «δεμένη» καταστατικά.

Η πολύωρη συζήτηση, πάντως, υποδηλοί την απουσία ξεκάθαρης γραμμής εντός του κινήματος, καθώς φαίνεται πως καταγράφονται διαφωνίες που οδηγούν σε δυστοκία για λήψη τελικών αποφάσεων, που αφορούν τον χειρισμό του ζητήματος. Υπενθυμίζεται ότι οι Οικολόγοι επέλεξαν να μην απαντήσουν στις κατηγορίες που εκτόξευσε η κ. Ατταλίδου, παρά μόνο εξέφρασαν, με μία ανακοίνωση δύο προτάσεων, τη λύπη τους για την τροπή που έλαβαν τα πράγματα και παρέπεμψαν στην συνεδρία της Πολιτικής Επιτροπής για τα παραιτέρω. Κατ' αυτόν τον τρόπο άφησαν αφενός ανοιχτή την πόρτα για μια πιθανή επιστροφή και κέρδισαν αφετέρου χρόνο, μέχρι να αποφασίσουν την καλύτερη δυνατή διαχείριση της κατάστασης που προέκυψε.

Δειτε Επισης

Δεκάχρονος μαθητής ανάμεσα στα άτομα που προκάλεσαν ζημιές στο Δημοτικό Λιβαδιών
Έχασε τρία δάχτυλα από το δεξί του χέρι ο 14χρονος που ακρωτηριάστηκε από κροτίδα στα Χανιά
Σε εξέλιξη οι έρευνες της Αστυνομίας για τη συμπλοκή στη Λευκωσία-Εντοπίστηκαν δύο όπλα
Η μεταβολή της εκδοχής του πληροφοριοδότη για «Δημητρούι» πιθανόν ξανά στο Εφετείο-Υπό κράτηση και οι εννέα
Το Ισραήλ απαγόρευσε την πρόσβαση του ΟΗΕ στη Ράφα-«Θανατική καταδίκη για τους κατοίκους της Γάζας»
Μεγαλειώδης συνεδρίαση της Βουλής την Παρασκευή για τα 20χρονα ένταξης
BINTEO: Εγκλωβισμένοι 1.400.000 άμαχοι μετά την επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Ράφα
Αναμένει να ακούσει από την Ολγκίν τα αποτελέσματα των επαφών της ο Πρόεδρος
Παραλαβή εκλογικών βιβλιαρίων από τους νέους εκλογείς μέχρι 6 Ιουνίου
Ζημιές στο όχημα Δημοτικού Σύμβουλου του ΔΗΣΥ στη Δρομολαξιά (pics)