Δίκη εντός δίκης στην υπόθεση Αζέρου-Έθεσε θέμα η υπεράσπιση για μαρτυρικό υλικό χωρίς διάταγμα

Δίκη εντός δίκης, διέταξε το Δικαστήριο ώστε να εξεταστεί το ζήτημα που έθεσε η υπεράσπιση του κατηγορούμενου Αζέρου για τρομοκρατία που συνελήφθη το 2021, αναφορικά με μαρτυρικό υλικό που συνέλεξε η Αστυνομία και κατέθεσε η Κατηγορούσα Αρχή, από τα δύο κινητά του τηλέφωνα και μια κάμερα, υλικό το οποίο ο δικηγόρος του υπέδειξε πως λήφθηκε κατά παράβαση του νόμου, αφού δεν υπήρχε σχετικό διάταγμα.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Αζέρου, Ευστάθιου Κ. Ευσταθίου, υποβάλλοντας σχετική ένσταση επί συγκεκριμένων τεκμηρίων που κατέθεσε η Κατηγορούσα Αρχή, έκανε λόγο για μαρτυρικό υλικό που προκύπτει από καταγεγραμμένο περιεχόμενο ιδιωτικής επικοινωνίας, το οποίο με βάση τη νομοθεσία, για να μπορέσει να συλλεχθεί, η Αστυνομία θα έπρεπε να έχει στα χέρια της σχετικό διάταγμα από το Δικαστήριο, σε αντίθετη περίπτωση θα έπρεπε να έχει τη συγκατάθεση του κατηγορούμενο, πράγμα το οποίο δεν συνέβη.

Είναι για αυτό το λόγο, που ο δικηγόρος του Αζέρου έφερε ένσταση, αφού το εν λόγω υλικό που συλλέχθηκε από τα δύο κινητά και μια κάμερα του κατηγορούμενου, επιχειρήθηκε να κατατεθεί από την Κατηγορούσα Αρχή στα πλαίσια της δίκης, η οποία πλέον καλείται να αποδείξει το αντίθετο, ότι δηλαδή η Αστυνομία ενήργησε στη βάση σχετικού εντάλματος που εξασφάλισε από το Δικαστήριο.

Κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει στα πλαίσια της δίκης εντός δίκης που διέταξε το Δικαστήριο, με την Κατηγορούσα Αρχή να καλείται να απαντήσει επί συγκεκριμένων ερωτημάτων, ως προς το πότε και κάτω από ποιες συνθήκες κατασχέθηκαν τα τηλέφωνα του κατηγορούμενου, πότε έχει καταγραφεί και αποθηκευτεί το περιεχόμενο τους και αν υπήρχε σχετικό διάταγμα, το οποίοι έλυνε τα χέρια των ανακριτών για την πρόσβαση στις συσκευές, ώστε να εξασφαλιστεί το μαρτυρικό υλικό που επιθυμεί να καταθέσει στη δίκη.

Ήταν η θέση του κ. Ευσταθίου, πως σε περίπτωση που η Αστυνομία ενήργησε κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας, τότε πρόκειται για έκδηλη παρανομία και ως εκ τούτου, σε μια τέτοια περίπτωση, το Δικαστήριο δεν θα πρέπει να αποδεχθεί την κατάθεση παράνομης ληφθείσας μαρτυρίας, η οποία μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τέτοια ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, που απαγορεύεται να κατατεθούν. Μάλιστα, για αυτό το θέμα, ο συνήγορος υπεράσπισης του Αζέρου, παρέπεμψε το Δικαστήριο σε σχετικές νομοθεσίες, οι οποίες απαγορεύουν την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων που αφορούν για παράδειγμα φυλετική ή εθνική προέλευση, πολιτικά φρονήματα, θρησκευτικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις, κτλ.

Ο κ. Ευσταθίου, ήταν κατηγορηματικός πως η Κατηγορούσα Αρχή δεν μπορεί να καταθέσει τέτοιας φύσεως δεδομένα, για οποιοδήποτε λόγο, αφού πέραν του θέματος που εγείρει πως αυτά συλλέχθηκαν χωρίς σχετικό διάταγμα, ακόμα όμως και στην αντίθετη περίπτωση, το εν λόγω υλικό που αφορά ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, απαγορεύεται ρητώς να χρησιμοποιηθεί καθώς παραβιάζεται ο κανονισμός.

Το Δικαστήριο, μετά το αίτημα του συνήγορου υπεράσπισης του Αζέρου για το οποίο αγόρευσε σχετικά, αποφάσισε όπως διεξαχθεί δίκη εντός δίκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατήγγειλε Αστυνομία στη CPT ο Ευσταθίου-Ζητά έρευνα για την έφοδο με κουκούλες και χωρίς ένταλμα στις Κεντρικές

Δειτε Επισης

Ανοίγουν στόματα για τον προπονητή της ενόργανης-Κλήθηκε για κατάθεση η πρώην πρωταθλήτρια
Μετά τον Ελ Τσάπο, ο Ελ Μάγιο-Παρά τις μεταμφιέσεις και τις πλαστικές, ο πανίσχυρος βαρόνος ναρκωτικών συνελήφθη
Έκοψαν εισιτήριο σε AμεΑ με Ευρωπαϊκή Κάρτα σε εκδήλωση-«Έλλειψη σαφήνειας ως προς την πολιτική που εφαρμόζεται»
Αρνήθηκαν να μετακινήσουν την περιουσία τους και έστειλαν στο νοσοκομείο δύο αστυνομικούς
Ευθύνες στις Αρχές από τους επιζώντες στο Μάτι-«Το ίδιο μας το κράτος, μας κήρυξε τον πόλεμο...»
Βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί στο σιδηροδρομικό δίκτυο στη Γαλλία-«Εγκληματική ενέργεια» (pics)
Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα στην έξοδο της Μοσφιλωτής
Ικανοποίηση Υπουργείου Δικαιοσύνης για την έκθεση της Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου
Ένα βρέφος δώδεκα μηνών και ένα 13χρονο κορίτσι ανάμεσα στα θύματα του πολύνεκρου τροχαίου στην Ελλάδα
Ομόφωνη απόφαση Εφετείου επιτρέπει αντέφεση σε υπόθεση τ/κ περιουσίας