Στη διάρκεια της δίκης και αν χρειαστεί η αιτιολόγηση για απαλλαγή Πιττάτζιη-Επιφυλάσσεται η Κατηγορούσα Αρχή

Έκλεισε οριστικά το κεφάλαιο για τον Αντρέα Πιττάτζιη και την εμπλοκή του στην πολύκροτη υπόθεση του Al Jazeera, αφού η Νομική Υπηρεσία, για λόγους που δεν επεξηγήθηκαν, αφαίρεσε το όνομα του από την λίστα των κατηγορουμένων, στην οποία παραμένουν οι υπόλοιποι τρεις, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης.

Η καταχώριση της υπόθεσης, και με τους τέσσερις κατηγορούμενους, έγινε περί τα μέσα Ιουλίου του 2022 στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, με σκοπό την παραπομπή της στο Κακουργιοδικείο. Υπενθυμίζεται πως το επίμαχο βίντεο δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2020 από το δίκτυο Al Jazeera, με την καταχώρηση της υπόθεσης να γίνεται δύο χρόνια μετά, αφού η έρευνα διήρκησε πάνω από ένα χρόνο.

Ωστόσο, ένα περίπου χρόνο μετά, και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2023, μπήκε άνω τελεία στην δίκη, η οποία δεν είχε αρχίσει επί της ουσίας, είτε λόγω αναβολών είτε λόγω προδικαστικών ενστάσεων. Και αυτό διότι, η υπόθεση αναστάλθηκε και επαναχωρήθηκε λίγο αργότερα από την Νομική Υπηρεσία. Η υπόθεση είχε αποσυρθεί μετά από αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής, λόγω της αλλαγής της σύνθεσης του Δικαστηρίου, ενώπιον του οποίου είχε βρεθεί ο ίδιος ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Σάββας Αγγελίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων, είχε αναφέρει πως αν συνεχιστεί ως έχει η διαδικασία, το Δικαστήριο θα βάλει τη σφραγίδα του και θα είναι εκ φύσης αδύνατο να μπορεί να συνεχιστεί η εκδίκαση της υπόθεσης και θα πρέπει να ανασταλεί και να επανακαταχωρηθεί, σημειώνοντας πως αυτό θα έχει συνέπειες σε βάρος των κατηγορουμένων. Τόνισε πως η επαναεκδίκαση της υπόθεσης θα είναι εις βάρος των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων και τίποτε άλλο, ενώ υπογράμμισε πως αυτό πρέπει να είναι μέλημα όλων.

Διαβάστε εδώ όσα λέχθηκαν κατά την δικάσιμο: Ορίστηκε ημερομηνία ακρόασης για Πιττάτζη-Απάντησε στις ενστάσεις ο Αγγελίδης

Το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, προχώρησε στην αναστολή της υπόθεσης, με την Νομική Υπηρεσία να την επαναχωρεί λίγο αργότερα, με τους τέσσερις κατηγορούμενους να οδηγούνται εκ νέου ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, στις 12 Σεπτεμβρίου 2023.

Κατά την εν λόγω ακροαματική διαδικασία, και οι τέσσερις κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν σε δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου, ενώπιον του οποίου ήταν προγραμματισμένο να εμφανιστούν στις 11 Οκτωβρίου 2023, ώστε να απαντήσουν στις κατηγορίες που θα τους απαγγελθούν για την ποινική υπόθεση που αντιμετωπίζουν, που αφορά τόσο στο ρεπορτάζ του δημοσιογραφικού δικτύου Al Jazeera, όσο και σε γεγονότα στο πλαίσιο των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών, στη βάση του πορίσματος που ετοίμασε η Επιτροπή Νικολάτου.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι πριν από μερικές εβδομάδες είχαν παραπεμφθεί σε δίκη οι τέσσερις κατηγορούμενοι, κατά την πρώτη διαδικασία ενώπιον του Κακουργιοδικείου, ο εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, Βασίλης Μπίσας, επέδωσε το νέο κατηγορητήριο, στο οποίο δεν περιλαμβανόταν το όνομα του δικηγόρου Αντρέα Πιττάτζιη.

Σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν εντός της αιθούσης του Δικαστηρίου, η Νομική Υπηρεσία αποφάσισε να μην προωθήσει υπόθεση εναντίον του Αντρέα Πιττάτζιη, χωρίς ωστόσο να υπάρξει οποιαδήποτε αιτιολόγηση ως προς την απόφαση της, με την Κατηγορούσα Αρχή, όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, να επιφυλάσσεται -αν χρειαστεί- να δώσει σε μεταγενέστερο στάδιο τον λόγο, κατά τη διάρκεια της δίκης.

Πάντως, όπως μας αναφέρθηκε, ούτε η Νομική Υπηρεσία αναμένεται να εκδώσει σχετική ανακοίνωση, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, προκειμένου να αναφερθεί στους λόγους που την οδήγησαν στην συγκεκριμένη απόφαση.

Παράλληλα, κατά την ακροαματική διαδικασία, ο Αντρέας Πιττάτζιης ζήτησε από Δικαστήριο όπως αναλάβει την εκπροσώπηση άλλου κατηγορούμενου, αίτημα το οποίο έγινε αποδεκτό, ενώ οι υπόλοιποι δικηγόροι ζήτησαν χρόνο, ώστε να θέσουν τα προδικαστικά τους ζητήματα. Το Δικαστήριο, όπως αυτά σταλούν γραπτώς εντός 15 ημερών στον Γενικό Εισαγγελέα και στις 14  Νοεμβρίου του 2023 να απαντηθούν ενώπιων Δικαστηρίου από την κατηγορούσα Αρχή.

«Πρόστυχα μονταρισμένο βίντεο του Al Jazeera»

Στο μεταξύ, σε ανάρτησή στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, με αφορμή την αφαίρεση του ονόματός του από το κατηγορητήριο, ο Αντρέας Πιττάτζιης δηλώνει «δικαιωμένος» και κάνει λόγο για ένα «πρόστυχα μονταρισμένο βίντεο του Al Jazeera».

«Απαλλάχθηκα πλήρως από όλες τις κατηγορίες, που αντιμετώπιζα και που μου είχαν προσαφθεί, συνεπεία του πρόστυχα μονταρισμένου βίντεο του Al Jazeera. Οι ερπύστριες των Τουρκικών τανκ οδηγούμενες από το κανάλι Al Jazeera του Κατάρ, πέρασαν πάνω από τη χώρα και την βομβάρδισαν. Με ένα πρόστυχα μονταρισμένο και ψεύτικο βίντεο, κέρδισαν ένα υβριδικό πόλεμο. Ένα ψεύτικο βίντεο, το οποίο δημιούργησε πεποίθηση ενοχής και τεκμήριο συνεχιζόμενης παρανομίας. Αισθήματα που προκάλεσαν δικαιολογημένη οργή, αγανάκτηση και δυστυχώς καθολική προκατάληψη», αναφέρει.

Ο κ. Πιττάτζιης προσθέτει πως «οι γνωρίζοντες την αλήθεια σώπασαν», για να σημειώσει πως «γνώριζαν ότι είχαμε κάμει καταγγελία στη ΜΟΚΑΣ ένα χρόνο πριν τη δημοσιοποίηση του βίντεο, την πρώτη εργάσιμη μέρα μετά τις συναντήσεις που είχαμε με τους μασκαράδες του Al Jazeera και ξεχάσθηκε δυστυχώς η επαγγελματικά και εθνικά εγκληματική, αμέλεια της ΜΟΚΑΣ».

«Γνώριζαν», συνέχισε, «ότι το βίντεο ήταν μονταρισμένο και ότι το αμοντάριστο έδειχνε ακριβώς τα αντίθετα. Το απέκρυψαν. Οι ιαχές του Κολοσσαίου έπνιξαν τις κραυγές της αλήθειας». «Αναζητούντο αποδιοπομπαίοι τράγοι προς εκτόνωση της γενικότερης κατακραυγής για τα χρυσά διαβατήρια» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στην ανάρτησή του κάνει ακόμη λόγο για «μαρτύριο» που βίωσε και λέει ότι «γονάτισε μια ολόκληρη υφήλιος πάνω μου για να με συνθλίψει».

«Λοιδορήθηκα, ταπεινώθηκα, διαπομπεύθηκα, εξευτελίστηκα, υβρίστηκα, διερευνήθηκα, διώχθηκα και καταδιώχθηκα. Το όνομά μου, συνώνυμο της διαφθοράς, της ανεντιμότητας, της ελαφρότητας. Γέμισε η ψυχή μου μώλωπες. Το κορμί ένα σακί, που έσταζε αίμα, ιδρώτα και δάκρυα. Δέχθηκα τα ανελέητα ραπίσματα του λαϊκισμού, από τα κάθε λογής αλαλάζοντα κύμβαλα που χρησιμοποιώντας ως πάλκο το πτώμα μου, πυορροούσαν και πωλούσαν ηθική. Έπιναν διψασμένα τα δάκρυά μου και χόρευαν ζεϊμπέκικο με τον πόνο μου. Από τα δάκρυα μου, γέμισε η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για να ξεπλύνουν άλλοι, όλοι, τις αμαρτίες τους. Τους συγχωρώ», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Δειτε Επισης

Κλειστός ο αυτοκινητόδρομος Πάφου-Λεμεσού λόγω πυρκαγιάς σε όχημα
Ηλικιωμένη έχασε τη ζωή της σε ορεινή κοινότητα περιμένοντας το ασθενοφόρο
To αδιέξοδο της επόμενης μέρας μετά την απόφαση για Θανάση-Η μπάλα αναπόφευκτα στο γήπεδο της Κυβέρνησης
Φωτιές σε δυο σημεία κοντά στο ΓΣΠ έθεσαν σε κινητοποίηση την Πυροσβεστική
Βίντεο από τη Χαμάς με τον Ισραηλινό όμηρο Ναντάβ Πόπλεγουελ
Απόδοση ευθυνών ζητά το ΑΚΕΛ μετά την απόφαση για Θανάση-«Η Εισαγγελία είναι προφανώς και πολλαπλά εκτεθειμένη»
Καταγγελία στην Αστυνομία και από την λογίστρια της Μονής για παράνομη κράτηση περιουσιακών στοιχείων
«Ήταν κλεισμένη στο δωμάτιο για αρκετές ώρες και δεν άνοιγε»-Το χρονικό της φρίκης με το νεκρό βρέφος
Για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατηγορούνται οι γονείς του βρέφους που βρέθηκε πεταμένο στα σκουπίδια
Μύρισε μπαρούτι έξω από νυχτερινό μαγαζί, απετράπη σύγκρουση στρατοπέδων-Διπλό «ντέρμπι» απόψε για Αστυνομία