Ορίστηκε ημερομηνία ακρόασης για Πιττάτζη-Απάντησε στις ενστάσεις ο Αγγελίδης

Στις 7 Σεπτεμβρίου ορίστηκε η δικάσιμος για τον Ανδρέα Πιττάτζη, σχετικά με την υπόθεση που αφορά τόσο στο ρεπορτάζ του δημοσιογραφικού δικτύου Al Jazeera, όσο και σε γεγονότα στο πλαίσιο των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών, βάσει του πορίσματος που ετοίμασε η Επιτροπή Νικολάτου. Στο μεταξύ, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας απάντησε στις προδικαστικές ενστάσεις της υπεράσπισης.

Κατά τη δικάσιμο της Τετάρτης, η Κατηγορούσα Αρχή, κλήθηκε να απαντήσει στις προδικαστικές ενστάσεις της υπεράσπισης, περί ανυπαρξίας έγκυρου νόμου, αλλά και τη στήριξη κατηγοριών σε μη έγκυρο νόμο. Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Σάββας Αγγελίδης, ο οποίος εκπροσωπούσε την Κατηγορούσα Αρχή, ξεκίνησε την τοποθέτησή του, επαναλαμβάνοντας το αίτημα τους, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των τεσσάρων μηνών, πριν τη λήξη της υφιστάμενης σύνθεσης του Δικαστηρίου.

Ο κ. Αγγελίδης, σημείωσε πως ως Κατηγορούσα Αρχή, έχουν καθήκον να διαφυλάξουν τα δικαιώματα των κατηγορουμένων, ως χρέος στη Δικαιοσύνη. Υπέδειξε πως η παρούσα σύνθεση του Δικαστηρίου, δεν μπορεί να συνεχιστεί μετά τις 30 Ιουνίου 2023. Τόνισε πως η υπόθεση είχε καταχωρηθεί από τον Οκτώβριο του 2022, βρίσκονται στον Μάρτιο του 2023 και κατ’ αναλογία, με γνώμονα τις διάφορες προδικαστικές ενστάσεις, που είτε τέθηκαν, είτε θα τεθούν σε μεταγενέστερο στάδιο, που είναι δικαίωμα του κάθε κατηγορούμενου να το πράξει, αλλά και τη φύση των μαρτυριών και των ενδιάμεσων διαδικασιών, ο κ. Αγγελίδης ανέφερε με βεβαιότητα ότι η υπόθεση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Συνεχίζοντας, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας ξεκαθάρισε ότι αν συνεχιστεί η διαδικασία, τότε θα οδηγηθεί σε ένα στάδιο για αναστολή της υπόθεσης και να πρέπει να επανακαταχωρηθεί, κάτι στο οποίο συμβάλλει και η υπεράσπιση και με τη στάση της προσπαθεί να το προωθήσει. Ο κ. Αγγελίδης τόνισε πως κάτι τέτοιο δεν τον εκπροσωπεί και αν γίνει θα καταθέσει θέμα κατάχρησης, καθώς αυτό αγνοεί τα δικαιώματα των κατηγορουμένων. Επεσήμανε, δε, ότι αν αναβληθεί η υπόθεση, όπως έγινε και σε άλλες παλαιότερες υποθέσεις, λόγω ιδιαίτερων συνθηκών, η νέα σύνθεση του Δικαστηρίου απρόσκοπτα θα εκδικάσει την υπόθεση και θα εκδικάσει ζητήματα, για τα οποία καλείται η παρούσα σύνθεση να αποφασίσει.

Ο Σάββας Αγγελίδης υπέδειξε, παράλληλα, ότι αν συνεχιστεί ως έχει η διαδικασία, το Δικαστήριο θα βάλει τη σφραγίδα του και θα είναι εκ φύσης αδύνατο να μπορεί να συνεχιστεί η εκδίκαση της υπόθεσης και θα πρέπει να ανασταλεί και να επανακαταχωρηθεί, σημειώνοντας πως αυτό θα έχει συνέπειες σε βάρος των κατηγορουμένων. Τόνισε πως η επαναεκδίκαση της υπόθεσης θα είναι εις βάρος των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων και τίποτε άλλο, ενώ υπογράμμισε πως αυτό πρέπει να είναι μέλημα όλων.

Εισήγησή του, σημείωσε ο κ. Αγγελίδης είναι να γίνει από κοινού αναγνώριση των δεδομένων, ώστε να οδηγηθούν ομαλά να εκδικαστεί η υπόθεση όσο το δυνατό συντομότερο. Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι κατανοεί την αγωνία των κατηγορουμένων και αυτό είναι που τον προβληματίζει έντονα και επιμένει στην εισήγησή του, επειδή ο χρόνος περνά και όλοι καταλαβαίνουν ότι οδηγούνται σε μία ανεπιθύμητη κατάσταση. Κατάληξη της εισήγησής του είναι να αναγνωριστούν τα γεγονότα, ώστε να δοθεί μία νέα ημερομηνία και να οδηγηθεί στη νέα σύνθεση ομαλά.

Από πλευράς του, ο δικηγόρος των Χριστάκη Τζιοβάνη και Αντώνη Αντωνίου, Γιώργος Παπαϊωάννου, σημείωσε ότι άκουσε με προσοχή τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα και δεν έχει ακούσει κάτι καινούργιο, πέραν των όσων ακούστηκαν και στην προηγούμενη δικάσιμο. Επεσήμανε ότι η υπόθεση καταχωρήθηκε από τον Οκτώβριο του 2022 και έκτοτε διαπιστώνει ως γεγονός ότι βρίσκονται στον ίδιο παρονομαστή, χωρίς να υπάρχει κάτι διαφορετικό. Ξεκαθάρισε πως για τους ίδιους δεν είναι λύση να αναλώνεται τόσος χρόνος και με τη νέα σύσταση του Δικαστηρίου, τονίζοντας πως από πλευράς τους τίθεται θέμα κατάχρησης, αφού όπως υποστήριξε προωθούν κατηγορίες που οι ίδιοι θεωρούν άκυρες. Ξεκαθάρισε, δε, ότι αν τελικά οδηγηθεί στις 30 Ιουνίου η αναστολή δίωξης, τότε θεωρούν ότι το νέο κατηγορητήριο θα είναι υπό τις αποφάσεις που πάρθηκαν από το παρόν Δικαστήριο.

Από πλευράς του, ο δικηγόρος του Δημήτρη Συλλούρη, Κρις Τριαναταφυλλίδης, συμφώνησε με τα όσα ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου και πρόσθεσε πως για τον ίδιο η αναστολή δίωξης είναι αναπόφευκτη, ωστόσο μέχρι τις 30 Ιουνίου πρέπει να εκδικαστούν οι προδικαστικές ενστάσεις.

Ορίστηκε ημερομηνία ακρόασης για τον Πιττάτζη

Από πλευράς του, ο δικηγόρος και ένας εκ των κατηγορουμένων, Ανδρέας Πιττάτζης, σημείωσε ότι με κάθε σεβασμό στον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα και την υπεράσπιση, δεν θα λάβει θέση και είναι έτοιμος για ακρόαση, ενώ εξέφρασε τη θέση του ότι επιθυμεί να ξεκινήσει η διαδικασία το συντομότερο δυνατό. Υπέδειξε πως τελικός κριτής είναι το Δικαστήριο και επεσήμανε πως αν το Δικαστήριο έχει χρόνο για εκδίκαση να το κάνει, αν δεν έχει λόγω της μεταρρύθμισης, τότε να προωθηθεί στην επόμενη σύνθεση.

Ο κ. Πιττάτζης ενημέρωσε το Δικαστήριο ότι έχει ετοιμάσει αίτημα, για κοινοποίηση περαιτέρω μαρτυρικού υλικού, από τον Δεκέμβριο, ωστόσο δεν το καταχώρησε ενόψει των εξελίξεων και για να μην επιβαρύνει τη διαδικασία, ενώ ζήτησε από το Δικαστήριο όπως του ορίσει ημερομηνία ακρόασης.

Το Δικαστήριο, μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, επέστρεψε και ανέφερε στον κ. Πιτάτζιη πως έχει οριστεί η διαδικασία ακρόασης, στις 7 Σεπτεμβρίου 2023, στις 9:00 το πρωί.

Η απάντηση Αγγελίδη στην προδικαστική ένσταση Παπαϊωάννου

Στη συνέχεια, το Δικαστήριο επεσήμανε ότι είναι σαφής η άποψη της χρονικής συγκυρίας που βρίσκονται, αλλά και ότι η θητεία του Δικαστηρίου με την παρούσα σύνθεση ολοκληρώνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου και είναι αδύνατο να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκδίκασης της υπόθεσης.

Επεσήμανε ότι, εφόσον η πορεία της υπόθεσης δεν θα αλλάξει, τότε πρέπει να ασκήσει το καθήκον τους και αυτό είναι να απαντηθεί από πλευράς Κατηγορούσας Αρχής στην ένσταση Παπαϊωάννου, καθώς πρέπει να προηγηθεί όχι μόνο για να ακουστεί, αλλά και να αποφασιστεί.

Παίρνοντας το λόγο, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας επεσήμανε ότι έχει ετοιμαστεί κείμενο για την προδικαστική ένσταση και θα ήθελε να εστιάσει σε κάποια σημεία. Όπως υπέδειξε, θεωρεί ότι είναι το κατάλληλο στάδιο να προωθηθεί από την υπεράσπιση αυτή η προδικαστική ένσταση, αφού θεωρεί ότι δεν υπάρχει νόμος. Ανέφερε πως στόχος είναι να αναφερθεί στις αρχές που πρέπει να ακολουθούνται, που είναι βασισμένες σε συγκεκριμένα άρθρα του νόμου.

Υπέδειξε πως καθίσταται σαφές από το άρθρο 4 του νόμου, τι ποινικοποιείται πράξη διαφθοράς, από πρόσωπα που καταχρώνται την εξουσία τους και στη συνέχεια προχώρησε με την ανάγνωση του άρθρου 4. Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι θεωρεί ότι μία απλή ανάγνωση του συγκεκριμένου άρθρου, δεν θα μπορούσε να διατυπωθεί με περισσότερη σαφήνεια τι ποινικοποιείται ως πράξη διαφθοράς.

Πρόσθεσε πως στην εισήγηση της υπεράσπισης, στην αναφορά ότι στο ίδιο το άρθρο για επιβολή άλλης ποινής, υπάρχει ο δικαστικός έλεγχος για συνταγματικότητα και αν ερμηνευτεί από το Δικαστήριο ότι το άρθρο 4 έχει άλλες ποινές, εκτός από τα επτά χρόνια φυλάκιση ή την χρηματική ποινή των 100,000 ευρώ, τότε το Δικαστήριο έχει την εξουσία να ανακοινώσει άλλη ποινή ως αντισυνταγματική. Προέβη εκ νέου σε ανάγνωση του άρθρου 4 και πρόσθεσε πως καλεί στο δικαστήριο να προβεί σε δικαστικό έλεγχο αν θεωρεί ότι επηρεάζεται η συνταγματικότητα του νόμου.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην έκθεση της GRECO και στη σύσταση προς την Κύπρο. Πρόσθεσε πως έγινε εκτενέστερη αναφορά από την υπεράσπιση σε αυτή την έκθεση, ωστόσο υπήρχε αντίφαση, αφού επικαλείται την έκθεση για επιχειρηματολογία για ένα μέρος, αλλά μετά διαφωνεί για άλλο μέρος που είναι το πιο ουσιαστικό.

Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας διάβασε την έκθεση της GRECO και συγκεκριμένα την παράγραφο 118, η οποία αφορούσε την Κύπρο και στη συνέχεια την παράγραφο 119, σημειώνοντας πως λανθασμένα η υπεράσπιση διατείνεται ότι υπάρχουν αντιφάσεις στις δύο παραγράφους. Όπως εξήγησε, στην παράγραφο 118 η GRECO καταγράφει την ανάγκη για ποινικοποίηση των αδικημάτων, που περιλαμβάνονται στην έκθεση, ενώ στην παράγραφο 119 η GRECO επαινεί την Κύπρο, που έχει τους απαραίτητους νόμους.

Συνεχίζοντας, ο κ. Αγγελίδης αναφέρθηκε στην παράγραφο 128, στην οποία καταγράφεται ότι έχουν γίνει συστάσεις προς την Κύπρο, αλλά και πάλι αυτές οι συστάσεις, σημείωσε ο κ. Αγγελίδης, επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν σχετικοί νόμοι, που να ποινικοποιούν τις πράξεις διαφθοράς.

Ο Σάββας Αγγελίδης αναφέρθηκε και στην επιχειρηματολογία για τις προτάσεις νόμου, ότι θα διόρθωναν λάθη, σημειώνοντας ότι προτάσεις νόμου δεν προωθεί η εκτελεστική εξουσία, αλλά οι βουλευτές και τα κόμματα.

Το Δικαστήριο ακύρωσε την δικάσιμο της Πέμπτης και όρισε τις 26 Απριλίου την ημέρα που θα ανακοινώσει την απόφαση για την προδικαστική ένσταση.

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Αναμένουν απαντήσεις από την πειθαρχική έρευνα για την απόδραση κρατούμενου στις Κεντρικές Φυλακές
Καταγγελία για νέο εργοστάσιο στο Δάλι παρά το διάταγμα για αναστολή εργασιών-Φωνάζουν οι κάτοικοι
Το αίσθημα ασφάλειας, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και η πάταξη της αππωμάρας
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Hθοποιός στην Τουρκία αγόρασε το σχολείο που πήγε μικρός και το διέλυσε για να εκδικηθεί τους καθηγητές
ΒΙΝΤΕΟ: Πλήθος πιστών στην ξεχωριστή περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στη Νάξο
Ερντογάν για το πάγωμα των εμπορικών σχέσεων με Ισραήλ-«Ξέρουμε πως η Δύση θα μας επιτεθεί»
Ένοχος 44χρονος που κατηγορείται ότι χτύπησε την 24χρονη σύντροφό του λίγες ημέρες αφότου γέννησε
BINTEO: Η πρόσκρουση της θαλαμηγού στις Σπέτσες στην προβλήτα από τους δυνατούς ανέμους